Ministr Zgarba rezignoval, přijde Mládek

Sabina Slonková, David Macháček
10. 11. 2005 17:12
Praha - Premiér Jiří Paroubek oznámil, že se s ministrem zemědělství Petrem Zgarbou domluvil na jeho rezignaci. Zgarba skončí 16. listopadu.
Foto: Aktuálně.cz

Paroubek dále oznámil, že na jeho místo hodlá navrhnout sociálnědomkratického poslance Jana Mládka. Profil  ZDE

"Pan Mládek určitě není odborníkem v oblasti zemědělství. V minulosti však mnohokrát prokázal, že je schopným ekonomem. Domnívám se, že resort potřebuje právě člověka, který přijde z venku," řekl premiér na tiskové konferenci.

Mládka musí do funkce jmenovat prezident Václav Klaus, který je tento týden na pracovní cestě po Indii.

Už dnes však budoucí ministr oznámil, že se nebude bránit personálním změnám, pokud pomohou uklidnit situaci v resortu. "Chci připravit mechanismy, které by v budoucnu zabránily opakování podobných situací, jako je ta s Pozemkovým fondem. A také se chci postarat, aby do Česka hladce plynuly evropské peníze pro zemědělce," řekl Mládek.

Jan Mládek má za sebou krátké předlistopadové členství v KSČ. Do politiky jej uvedl Pavel Mertlík, který si jej přizval jako svého poradce v roce 1998. Před třemi lety úspěšně kandidoval za ČSSD do Poslanecké sněmovny.

Kauza lukrativních pozemků

Premiér začal ministrův odchod řešit poté, co deník Aktuálně.cz minulý týden informoval, že Pozemkový fond v čele se Zgarbou v létě přihrál spekulantům lukrativní pozemky v okolí Prahy. Ministr převodům půdy, na nichž podnikatelé vydělají přes dvě miliardy korun, nezabránil. Více o vývoji kauzy ČTĚTE ZDE

Deník Aktuálně.cz dnes také jako první informoval o tom, že Zgarbovy dny v čele resortu se chýlí ke konci. Redakci to dnes dopoledne potvrdilo několik poslanců ČSSD. Mezi nimi například Ladislav Skopal, který byl rovněž v užší nominaci na ministerské křeslo. "V tuto chvíli ještě není rozhodnuto, zda ho nahradím já nebo kolega Mládek," uvedl Skopal.

Premiér přesto na tiskové konferenci tvrdil, že Zgarbu odvolal až na jeho žádost. "Nastavil tím pro podobné případy v budoucnosti vysokou laťku," uvedl Paroubek ke Zgarbově demisi. "Nemyslím si, že je do těch věcí zapleten a rozhodně budeme spolupracovat dále."

Sám Zgarba svou rezignaci zdůvodnil mediálními útoky. "Někdo proti mě rozehrál mediální hru. Otázka je, kdo na tom měl zájem," prohlásil.

Vláda premiéra Jiřího Paroubka byla jmenována letos 25. dubna a od té doby již zaznamenala třetí změnu. Zesnulého ministra kultury Pavla Dostála nahradil červenci Vítězslav Jandák. V říjnu premiér odvolal ministryni zdravotnictví Miladu Emerovou, dnes Zgarbu. Odchod z vlády ke konci roku již také oznámil vicepremiér Martin Jahn. Změny v Paroubkově vládě NAJDETE ZDE

Zgarbova pozice nebyla silná

Petr Zgarba neměl pozici v Paroubkově kabinetu nikdy silnou. "Do jisté doby ho na postu udržovala zejména skutečnost, že premiér neviděl v ČSSD jednoznačného odborníka, který by mohl resort zemědělství převzít. Ta situace se ale případem s pozemky vyhrotila a to poslední, co si premiér přeje, je skandál pár měsíců před volbami," popsal Paroubkovy pohnutky jeho spolupracovník.

Podrobnosti o Paroubkově personální politice si PŘEČTĚTE ZDE.

Premiér se v posledních dvou měsících navíc střetnul se Zgarbou například kvůli systému státních dotací na bionaftu, který v minulých letech přinesl miliardy korun společnosti Setuza. Podnikatele spojené s touto potravinářskou skupinou Paroubek - s odvoláním na zjištění tajných služeb - veřejně obvinil z toho, že rozpoutali českou větev údajné korupční kauzy Unipetrol. Paroubek v září nařídil Zgarbovi, aby systém státních dotací na bionaftu přepracoval. "Pan premiér chce, aby dotace byly otevřeny více firmám," prohlásil před časem šéf Paroubkových poradců Zdeněk Trojan.

Nastupující ministr zemědělství Jan Mládek.
Nastupující ministr zemědělství Jan Mládek. | Foto: Archiv Poslanecké sněmovny

Zgarba se coby veřejnosti neznámý poslanec a příslušník myslivecké lobby dostal do vlády loni po pádu kabinetu Stanislava Grosse. V nové vládě Jiřího Paroubka nahradil Jaroslava Palase. Záhy po nástupu do vlády Mf Dnes Zgarbu obvinila, že zneužil svého postavení a nechal si ke svým pozemkům přivést kanalizaci. Ještě coby poslanec totiž lobboval za navýšení dotace pro svou obec Lípa-Petrkov, která pak byla použita na kanalizaci pro vesnici i na přípojku ke Zgarbově pozemku.

Praha se bude o pozemky soudit

Transakce s lukrativními pozemky navíc bude mít dohru u soudu. Primátor Prahy Pavel Bém z opoziční ODS dnes oznámil, že město se u soudu bude snažit prokázat neplatnost smluv, podle nichž Pozemkový fond převedl pozemky v pražské části Uhříněves na spekulanty. Právníci magistrátu chtějí doložit, že pozemky byly vydány protiprávně, protože do nich zčásti zasahuje veřejně prospěšná stavba. "Parcely neměly být vůbec vydány," prohlásil Bém.

Radnice Uhříněvsi letos zjara upozornila Pozemkový fond na to, že na těchto pozemcích chystá výstavbu rodinných domů a požádala jej, aby parcely v rámci náhradních restitucí nevydával. Současně obec požádala o změnu územního plánu, která cenu pozemků tisícinásobně zhodnotí. Pozemkový fond přesto právě tyto pozemky vydal. Mimo jiné známému ministra Zgarby Gabrielu Večeřovi.

 

Právě se děje

Další zprávy