Vražda studenta vyvedla Slováky do ulic

čtk, dam
10. 11. 2005 0:00
Bratislava - Tisíce Slováků vyšly se svíčkami v rukách včera večer do ulic Bratislavy, Košic a dalších měst. Lidé protestovali proti páteční vraždě jednadvacetiletého studenta Daniela Tupého.

Studenta filozofické fakulty a jeho sedm kamarádů napadla v pátek po desáté hodině večer na bratislavském Tyršově nábřeží skupina mužů. Útočníci je pobodali noži, zbili je a pokopali.

Tupý zemřel ještě před převozem do nemocnice, dalších pět mladíků bylo zraněno. Z útoku jsou podezřelí neonacisté.

Několik slovenských médií vypsalo za informace vedoucí k dopadení pachatelů statisícové odměny.

Takzvaného svíčkového pochodu proti rasismu v Bratislavě zúčastnilo více než pět tisíc lidí. Další stovky se přidaly v Košicích i v menších městech.

Lidé, kteří na bratislavském Hviezdoslavově náměstí promlouvali ke shromážděným, apelovali, aby nikdo nebyl lhostejný k projevům neonacismu, rasismu a nesnášenlivosti.

Herečka Slovenského národního divadla Zuzana Fialová sklidila potlesk za projev, ve kterém řekla: "Toto je důsledek toho, že ve vládě sedí lidé, kteří by měli být určitým způsobem vzory, ale jsou lháři a zloději a jsou tolerováni touto společností."

Na místě, kde byla vražda spáchána se bude v sobotu v 15:00 konat benefiční koncert.

Sdružení Lidé proti rasismu upozornilo, že za poslední rok bylo na Slovensku zaznamenáno několik projevů násilí a agresivity skinheadů a neonacistů. Bratislavskému magistrátu chce navrhnout, aby dal postavit v hlavním městě celoslovenský památník věnovaný obětem rasismu, xenofobie a antisemitismu.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy