Redakce | Názory
31. 10. 2005 23:53

Osobnosti pokřtily Aktuálně.cz

Praha - "Pokud naplníte předsevzetí přinášet seriózní informace, pak jsem vaším prvním čtenářem." Tímto výrokem premiéra Jiřího Paroubka se v pondělí krátce po osmé hodině večer začala psát historie Aktuálně.cz.
Foto: Ondřej Besperát

S jakým poselstvím přišel druhý z kmotrů domácí rubriky Aktuálně.cz, šéf ODS Mirek Topolánek? "Obdivuji, jak je internet jako trh svobodný. Coby kmotr můžu slíbit, že udělám vše pro to, aby svobodný i zůstal."

Do smíchovského restaurantu JetSet přišla včera večer řada známých a vlivných lidí. Manažeři, kulturní a sportovní osobnosti i politici, ti všichni odstartovali provoz nového internetového on-line deníku.

Soupeři si pokřtili arénu

Předseda vlády Jiří Paroubek a jeho hlavní volební vyzyvatel Mirek Topolánek si přitom společně pokřtili svou budoucí politickou arénu. Stali se kmotry domácího zpravodajtsví, místa, kde se už za několik dní střetnou bez jakýchkoliv prostředníků a moderátorů v přímém online Duelu.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda požehnal rubrice zahraničního zpravodajství, ministr Martin Jahn popřál ekonomické rubrice, olympijský vítěz a světový rekordman Jan Železný sportu a zpěvačka Aneta Langerová kultuře: "Přeju vám i čtenářům dobré zprávy."

A pak, krátce po půl deváté, už nebylo nač čekat. K zemi se snesly konfety a pódium se zalilo šampaňským. "Je to velká chvíle pro Centrum, protože se pouštíme do nového a klíčového oboru," neskrýval očekávání CEO firmy Ondřej Tomek.

Vydavatelé obhlíželi konkurenci

Zatímco se v několik desítek metrů vzdálené redakci připravovaly první články pro půlnoční start Aktuálně.cz, o novém deníku debatovali někdejší šéf Telecomu Gabriel Berdár, ministryně informatiky Dana Bérová i šéf zpravodajství České televize Zdeněk Šámal. ( Prohlédněte si fotogalerii )

Zmínka o nočním startu Aktuálně.cz se dostala i do oficiálního programu Úřadu vlády.

Na slavnostním večírku nechyběla ani budoucí "konkurence" Aktuálně.cz. Z velkých mediálních domů, které v Česku působí, nepřišel jen málokdo. Projekt online deníku, financovaný společností Centrum, vzbudil v posledních týdnech velká očekávání a zařadil se mezi nejsledovanější mediální události roku.

Rychlá cesta pro informace

"Projekt Aktuálně se zrodil proto, aby nabízel rychlý a přitom seriózní obsah a zároveň nabídl řadu inovací. To vše podle našeho názoru v současném internetovém zpravodajství chybí," řekl na odpoledním setkání s novináři Ondřej Tomek.

Spoluautor projektu Roman Gallo, který před příchodem do Centra zastával post šéfredaktora Hospodářských novin, dodal: "Když jsme s šéfredaktorem Aktuálně.cz Jakubem Ungerem přemýšleli o tom, jaký projekt bude fungovat, uvědomili jsme si, že musí být od prvního okamžiku šitý na míru internetu. V tom jsou stávající konkurenti na trhu omezeni. Hlavním byznysem jejich vydavatele je především tištěný deník, internet je pro ně jakýsi "přívěsek". My jsme deník stavěli opačně. Od začátku jsme se soustředili na to, abychom naplno využívali možností internetu."

Potřebám rychlého internetového zpravodajství odpovídá i uspořádání nové multimediální redakce. "Postavili jsme ji tak, aby cesta informace od jejího zrodu k publikování byla co nejkratší," vysvětlil Jakub Unger: "A k tomu dokázalo Centrum přilákat řadu skvělých novinářů, kteří mají dlouholeté zkušenosti ze špičkových médií a budou umět možnosti newsroomu plně využít. A navíc dodají i vlastní exkluzivní obsah, což je věc na českém internetu dosud nevídaná."

 

Právě se děje

Další zprávy