Vybírali jste premiéra on-line: 10. díl

Martina Macková
6. 4. 2006 14:30
Praha - Jan Kasl byl desátým z 16 zástupců politických stran, kteří se v březnu a dubnu účastní v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Pravidla on-line rozhovorů s politiky a celé čtenářské ankety "Vyberte si svého premiéra" najdete ZDE.

Infobox

JAN KASL (54 let)

  • absolvoval Stavební fakultu ČVUT, posléze pracoval jako projektant v Druposu Praha
  • po roce 1990 do 1999 jako soukromý projektant v konsorciu Archon a A projekt s. r. o. jako společník a ředitel
  • v letech 1990 až 1994 byl zastupitelem hlavního města Prahy za ODS. V roce 1998 byl zvolen primátorem. Rezignoval v květnu 2002 na protest proti tomu, že ODS a radní nechtějí bojovat s korupcí na radnici.
  • Člen ODS v letech 1991 až 2002. V červenci 2002 založil stranu Evropští demokraté. Dnes je výkonným místopředsedou strany SNK Evropští demokraté a členem zastupitelstva hlavního Města Prahy.
  • Je podruhé ženatý, má tři dcery a dvě vnoučata.

Jan Kasl je výkonným místopředsedou strany SNK Evropští demokraté. Kasl spoluzakládal v červenci 2002 stranu Evropští demokraté.

Nové seskupení pak vzniklo 28. ledna 2006 spojením členů Evropských demokratů a SNK sdružení nezávislých. Obě strany již společně uspěly v prvních volbách do Evropského parlamentu, kde získaly přes 11 procent hlasů, skončily na 3. místě a porazily současné vládní strany. Politickým lídrem strany je Jozef Zieleniec, spoluzakladatel ODS a bývalý ministr zahraničí, dnes poslanec EP za SNK ED.

SNK Evropští demokraté již jsou parlamentní stranou. Kromě tří poslanců Evropského parlamentu mají senátní klub a čtyři senátory. Nyní kandidují ve všech krajích a ve volební kampani sází na boj proti korupci.

Stranu dnes zastupuje v osmi krajích celkem 33 zastupitelů, v hlavním městě Praze jsou SNK ED druhou nejsilnější stranou. V obcích je zastupuje 102 starostů a přes 3 tisíce zastupitelů.

Zde jsou odpovědi Jana Kasla na otázky čtenářů:

 

Právě se děje

Další zprávy