Ministr odvolal šéfa Povodí Moravy

Tomáš Fránek
31. 3. 2006 16:55
ZÁPLAVY - Povodně na Dyji stály místo prvního člověka. Ministr zemědělství Jan Mládek odvolal šéfa Povodí. Uvnitř: MAPA, POVODNĚ MINUTU PO MINUTĚ

Voda z Dyje stále ohrožuje obce na Znojemsku. Už nyní je jasné, že zklamala komunikace mezi vodohospodáři, městy a záchranáři. Špatná komunikace komplikuje jak průběh evakuace lidí, tak postup při záchranných pracích. A do řešení problémů se zapojili politici.

Ministr zemědělství Jan Mládek už v noci a těsně po návštěvě předsedy vlády Jiřího Paroubka ve Znojmě a bez toho, že by vyčkal výsledků šetření postupu vodohospodářů, odvolal šéfa Povodí Moravy Miroslava Konečného. Ten byl zatím jenom pověřen vedením firmy, bývalý ředitel byl odvolán v únoru. Ministerstvo proto vypsalo výběrové řízení.

Od zítřka na místo ředitele nastoupí Pavel Mylbachr, dosavadní ekonomický náměstek společnosti. Na práci Povodí si stěžoval například starosta zaplaveného Znojma Pavel Balík.

Podle Mládka ředitel Povodí nezvládl komunikaci se starosty postižených obcí na řece Dyji. Vedení Znojma dokonce nevylučuje podat kvůli chybným informacím a údajně pozdnímu vypouštění vody z Vranovské přehrady trestní oznámení na Povodí Moravy.

Kdo za to může

"Chybou byla skutečnost, že v době, kdy již do Vranova teklo dvě stě kubíků vody, pořád odpouštěli deset. Když jsem žádal, aby zvážili hodnotu odtoku z Vranova, řekli mi, že mým posláním je starat se o Znojmo, voda je Povodí a oni to vyřeší," říká starosta Znojma Pavel Balík.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Balíkovi se nelíbí ani to, že zástupce Povodí Moravy nepřišel na jednání znojemského krizového štábu a nepostupovalo se dost rychle při opravě přehrady u Znojma.

Vodohospodáře kvůli pozdnímu vypouštění Vranovské přehrady kritizoval také ministr vnitra František Bublan, údaje vodohospodářů se nelíbily ani hejtmanovi Stanislavu Juránkovi. Hejtman ale nevidí problém v komunikaci s vedením Povodí Moravy, ale především v komunikaci s rakouskou stranou.

Juránek uvedl, že se údaje o průtoku vody se na české a rakouské straně lišily o 100 kubíků. "To je pro naše rozhodování významný rozdíl," řekl Juránek. Hejtman chce situaci ve výměně povodňových informací s Rakouskem a postupu Povodí Moravy řešit, až velká voda odezní.

Povodí Moravy se brání tím, že při vypouštění Vranovské přehrady vycházelo z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu. "Na přítoku se to ale začalo rychle zvedat a vody přišlo naráz daleko víc, než někdo předpokládal," uvedla mluvčí Povodí Dana Meissnerová.

Také odvolaný ředitel Konečný tvrdí, že postup vodohospodářů byl správný. "Na přítoku do nádrže Vranov se jedná o pětisetletou povodeň s mimořádným průběhem. A v takto mimořádné situaci jsme využili všech nástrojů a prostředků, které máme k dispozici, čímž jsme udělali vše pro zmírnění následků povodně. Je nám jasné, že po bitvě se objeví mnoho generálů," uvedl.

Velké rozdíly v předpovědích

Předpovědní modely potvrzovaly tání a déšť, rozptyly v teplotách a množství srážek byly ale velké. Počítalo se například s tím, že srážky budou mezi 5 a 20 milimetry. A nad Vranovskou přehradou je stále uloženo ve sněhu, který rychle taje, téměř čtyřicet milionů metrů krychlových vody.

Povodí se s městy neshoduje i v dalších věcech - třeba v komunikaci s rakouskými úřady. Zatímco starostové a hejtman nepovažují přeshraniční výměnu údajů o stavu vody v Dyji za ideální, zástupci Povodí Moravy a Český hydrometeorologický ústav uvedli, že potřebné údaje dostávají.

Opoziční ODS kritizovala jak postup povodí, které mělo přehradu vypouštět dříve, tak personální politiku ministra zemědělství Jana Mládka, pod kterého státní podnik Povodí spadá.

Postup Povodí Moravy bude prošetřovat Ústřední povodňová komise.

Zmatky pokračují

Rozdílné informace o stavu vody v Dyji se objevily i dnes dopoledne. Zatímco podle povodňové služby ministerstva životního prostředí pod Vranovskou přehradou znovu prudce narůstají průtoky vody a situace je kritická, údaje Povodí Moravy zveřejňované na internetu zaznamenávají pokles hladiny v Dyji od přehrady až do Znojma. Tam je i podle krizového štábu situace stabilizovaná.

Spory kolem postupu Povodí Moravy a vzájemné komunikace nejsou jediným problémem, který se nyní v okolí Dyje řeší. Úřady vydávaly často protichůdné informace.

Včera odpoledne hejtman Stanislav Juránek oznámil, že hladina Dyje pod Vranovskou přehradou už kulminovala. Chvíli poté vydal krizový štáb ve Znojmě opačnou zprávu. "To bylo ale způsobeno především tím, jak hladina kolísala situace se poměrně rychle měnila," uvedl jeden ze členů znojemského štábu.

Velmi se lišily také údaje o tom, kolik lidí má být vlastně ze Znojma evakuováno. Oproti původním deseti tisícům nakonec ze svých domovů muselo odejít několik set lidí. Původně totiž úřady při stanovení odhadů evakuovaných lidí vycházely z údajů roku 2002, letos ale voda zatím do Znojma tak rychle nepřišla.

Starostové, hasiči  a členové povodňových komisí na celé jižní Moravě si také stěžovali na fungování krizových telefonů od ministerstva vnitra. Z telefonů se jenom obtížně dovolávali, raději proto používali vlastní přístroje.

MAPA - AKTUÁLNÍ SITUACE V JEDNOTLIVÝCH KRAJÍCH

 

Právě se děje

Další zprávy