reklama

Galerie: Evakuace Vestce, 28. 3.

Vestec - Radnice malé obce na Nymbursku vpodvečer nechala evakuovat všechny obyvatele, kteří se nepodílí na záchranných pracích. Uvnitř: GALERIE

Po odjezdu obyvatel byly vchody do opuštěných domů zabezpečeny pytli s pískem.
Po odjezdu obyvatel byly vchody do opuštěných domů zabezpečeny pytli s pískem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Obyvatelé Vestce našli dočasné útočiště v tělocvičně v nedalekém Hrubém Jeseníku.

Většina lidí odjela svými vozy k příbuzným a známým a přistaveným autobusem odjeli jen tři lidé. Několik obyvatel se i přes výzvy vedení obce, hasičů a policie rozhodlo v obci zůstat. Ve vesnici žije celkem 312 lidí.

Na místě zůstává podle středočeského mluvčího hasičů jen jednotka dobrovolných hasičů a asi 30 až 40 lidí, kteří budou pomáhat při hlídání Mrliny i obce.

Obyvatelé po celý den s obavami vzhlíželi nejen k rozvodněné řece, ale také k nedaleké hrázi rybníka, která by se mohla protrhnout. Pokud by se protrhla na obou stranách, podle starosty Jaroslava Janaty by záplava postihla celou vesnici.

Hladina Mrliny byla dnes kolem poledne 326 centimetrů vysoká, což je o 20 centimetrů více než při povodni v roce 2003, která výrazně poškodila obec a navíc znehodnotila vodu ve studních.

"Současný stav je velice špatný. Voda vystoupala tak vysoko, že to Vestec asi nepamatuje," řekl ČTK starosta.

Během odpoledne sice řeka začala mírně klesat, ale předpovědi nejsou dobré. Vedení obce se proto rozhodlo pro evakuaci. Nakonec ovšem nikoho násilím nenutilo k opuštěné vesnice, ale ti, co se rozhodli zůstat, museli podepsat potvrzení, že tak činí dobrovolně.

Na místě pomáhali od noci na úterý profesionální hasiči a desítka vojáků z kutnohorského záchranného pluku, kteří na ochranu před vodou vystavěli asi 6500 pytlů s pískem. Se stavbou hrází pomáhali i místní občané.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama