reklama

Galerie: Stavění hráze na Odře, 28. 3.

Ostrava/Praha - Na Ostravsku stále stoupá hladina Odry, za poslední hodinu o deset centimetrů. Vážná situace je u Ostavy-Koblova. Vojáci tu staví hráze. Uvnitř: GALERIE

Stavba protipovodňových zábran na řece Odře.
Stavba protipovodňových zábran na řece Odře. | Foto: Lubomír Světnička

"Když jsem sem kolem osmé ráno přijeli, svítilo slunce a voda se rozlévala pomaličku," říká kapitán Marián Bujaček, který velí dvacítce vojáků ze záchranného praporu Hlučín. Se svými muži postavil od rána stopadesátimetrovou hráz, která má zabránit vylití Odry ze břehů v Ostravě-Koblově v lokalitě zvané Žabník.

Hráz tvoří padesátimetrové úseky, první část je vystavěna z pytlů písku, dalších padesát metrů vodě brání v postupu vzduchové vaky, na zbylých padesáti letrech jsou opět pytle s pískem.

Písek vojáci přivezli na nákladních autech a od rána připravili už tři a půl tisíce pytlů, které umístili na jeden a půl metrů vysokou hráz. V zásobě mají ještě pět set pytlů.

Voda od rána vystoupala už o čtyřicet centimetrů. "Teď začalo opravdu lít," říká Bujaček. Sám neví, jak bude situace vypadat za hodinu a nechce předpovídat. Lidé z rodinných domků v okolí zatím podle jeho slov evakuováni nebyli.

Spolu s muži z Bujačkovy jednotky se na stavbě střídavě podílí dobrovolní hasiči z okolích vesnic a profesionální hasiči ze Zábřeha. Ti vojákům zajišťují proviant. "Jsme neuvěřitelně unavení. Pořád stavíme, od rána," dodal ještě Bujaček než vyrazil zpět ke své jednotce budovat další metry hráze.

Voda k patě hráze zatím nedorazila. Zbývá jí ještě deset metrů, ovšem stále prší a voda pomalu postupuje. Podle předpokladů by Odra v těchto místech měla kulminovat ve středu. Během dnešní noci na místě budou mít hasiči pohotovost.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama