Povodeň ptačí chřipku nerozšíří

Pavel Baroch
28. 3. 2006 17:30
Praha - Stoupají hladiny řek, které hrozí povodněmi, nebudou mít podle veterinární správy zásadní vliv na šíření ptačí chřipky po území Česka.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz uvedl, že rozvodněné řeky nepomohou rozšířit ptačí chřipku.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

PTAČÍ CHŘIPKA V ČESKU

FAKTA O PTAČÍ CHŘIPCE

MAPA

Virus H5N1 už byl potvrzen ve všech sousedních zemích

ROZHOVOR

Co nás čeká, když se H5N1 potvrdí?

"To není problém," tvrdí ředitel Malena.

Dodal, že uhynulá labuť s virem H5, nalezená u mostu na okraji Hluboké nad Vltavou, také mohla odněkud připlavat. Stejné by to bylo i s jinými uhynulými ptáky - pokud by byli nakaženi smrtícím virem.

"Díky povodním by se mohlo stát leda to, že by se takový pták více přiblížil hospodářským chovům. Avšak o to dříve bychom ho pak našli," říká Malena. "Pořád to bude jenom volně žijící pták."

Malena dodal, že chovatelé už teď dodržují bezpečnostní opatření, takže kuřata či husy jsou odděleny od okolí, aby se nemohly dostat do kontaktu s volně žijícím ptactvem.

Nepříliš závažným problémem by podle Maleny mohlo být, že by se kvůli velké vodě špatně vytipovalo místo výskytu ptačí chřipky. Šéf veterinární správy zopakoval, že u nakažené labutě také není zřejmé, jestli nezemřela na jiném místě a do Hluboké nad Vltavou připlavala po řece.

"Podobně se ptáci pohybují vzduchem, i když už mohou být nakaženi," říká Malena.

Podle Maleny je zapotřebí nadále prověřovat uhynulé ptáky, dbát na to, aby na mršiny nikdo nesahal, a udělat maximum pro to, aby se nebezpečný vir nedostal do hospodářských chovů.

 

Právě se děje

Další zprávy