Povodně: Co se děje? Po povodních i kolem nich

6. 4. 2006 20:22

20:12 Řeka Morava v Olomouckém kraji i nadále klesá. Zástupci olomouckého magistrátu očekávají, že během pátku bude dosaženo prvního povodňového stupně. V ulicích postižených měst se stále uklízí a místy také čerpá voda. Postupně se otevírají také silnice, které voda zaplavila. "V Černovíru se během dne podařila upevnit hráz z pytlů. V tamních lagunách se podařilo výrazně snížit vodu. Průjezd tamní městskou částí je již bez omezení. Ráno bude také ukončeno čerpání vodu z laguny na hřišti v Chomoutově," řekl dnes večer po zasedání krizového štábu mluvčí olomoucké radnice Ivan Rašťák. 

19:30 Hladiny řek v Královéhradeckém kraji během dneška stále zvolna klesaly. Vodohospodáři dnes odvolali poslední druhý stupeň povodňové aktivity na Orlici v Týništi nad Orlicí. První stupeň, bdělost, tak odpoledne ještě vedle Orlice platil na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Informoval o tom hradecký dispečink společnosti Povodí Labe. 

18:10 Labe na severu Čech nadále klesá. Ubývá dopravních komplikací ve městech, evakuovaní lidé ale musejí na návrat domů ještě počkat. Na Litoměřicku podle vodohospodářů potrvá několik dní, než budou moci lidé začít s úklidem. Přesto už obce shání košťata, kolečka, čisticí prostředky, pomocníky na úklid a také vysoušeče. Mimo domov je nyní v Ústeckém kraji kvůli záplavám 1645 osob. 

18:02 Vojáci v těchto dnech budují v regionech postižených záplavami náhradní mosty. Nové stavby vznikají místo původních přemostění, jež poničila nebo odnesla velká voda. Dvacet příslušníků ženijního praporu z Bechyně se dnes na základě žádosti ministerstva dopravy pustilo do stavby mostu přes Oslavu mezi obcemi Ocmanice a Naloučany poblíž Náměště nad Oslavou. S budováním 21 metrů dlouhého mostu začali ženisté v poledne a předpokládá se, že do osmé hodiny večerní stavbu předají Správě údržby silnic v Třebíči. "Stavební materiál armádě poskytla Správa státních hmotných rezerv," uvedl Jan Pejšek z ministerstva obrany.  

17:20 Povodňová situace v Jihomoravském kraji se postupně zklidňuje. Řeka Dyje a všechny její přítoky hlásí pokles hladin. Snížil se také odtok z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku. Region se již připravuje na hrozící komáří kalamitu. Krajská hygienická stanice v Brně dnes na postřik zaplavených oblastí, v nichž se mohou brzy objevit komáří larvy, objednala dvě tuny speciálního přípravku na jejich likvidaci. Zvýšenou pozornost je dále nutné věnovat řece Moravě a hrázím v okolí Břeclavi, řekl dnes ČTK jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Současnou situaci však považuje za klidnou.  

16:30 Pojišťovnám dále narůstá počet hlášení o škodách, které jejich klientům způsobily v minulých dnech ničivé záplavy. Celkem již pojišťovny zaznamenaly tisíce pojistných událostí za stovky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Škody dále porostou, zástupci pojišťoven stále musejí ve většině případů čekat s likvidací a vyčíslením škod až na opadnutí vody. Česká pojišťovna eviduje podle mluvčího Václava Bálka k dnešnímu odpoledni 4736 pojistných událostí za více než sto milionů korun. Kooperativa zatím zaznamenala 1100 škod za zhruba 65 milionů korun. "Předpokládáme také škody z pojištění přerušení provozu a škody z pojištění stavebních rizik, například zatopené stroje," řekl mluvčí pojišťovny Marek Vích. 

14:19 Škody způsobené povodněmi na památkách v Česku nebudou tak vysoké, jako tomu bylo při ničivých záplavách v roce 2002. Řekl to dnes ministr kultury Vítězslav Jandák. V pátek by mu památkáři měli dodat přesná čísla o tom, jaké náklady budou potřebné na odstranění následků současných povodní. 

14:17 Nebezpečí záplav v povodí řeky Odry už nehrozí. V Moravskoslezském kraji platí pouze na jednom místě první stupeň povodňové aktivity. Řeky navíc stále klesají a předpovědi vydatných nočních srážek se nenaplnily. "Dá se říct, že ty největší problémy související s jarním táním sněhu už máme za sebou," řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Dodala, že přehrady jsou nyní připraveny pojmout vodu i ze zbývajícího sněhu. Toho je v Beskydech ještě dost. Místy leží až 1,5 metru sněhu. 

13:53 Dnes ráno platil stav ohrožení na 12 místech Čech a Moravy, během 24 hodin tak počet třetích stupňů povodňové aktivity klesl na polovinu. Také míst, kde je vyhlášen druhý stupeň, výrazně ubylo. Dnes ráno bylo těchto lokalit 26, ve středu ráno 37. "Všechny kraje hlásí stabilizaci na vodou postižených místech. Po celé zemi probíhají obhlídky hrází a jejich sanace, popřípadě odčerpávání vody," uvádí pravidelná zpráva povodňové služby ministerstva životního prostředí. 

13:52 Firmy v Ústeckém kraji po několikadenní odstávce způsobené povodní obnovují výrobu. Dnes zahájí přípravné práce spojené s najetím provozů lovosická Lovochemie a sousední Glanzstoff Bohemia. Ústecká Setuza by mohla obnovit výrobu v pátek večer. 

11:53 Vládní předlohy, které umožní získat peníze na krytí povodňových škod, projedná Poslanecká sněmovna podstatně rychleji, než je obvyklá několikaměsíční lhůta. Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes totiž podle očekávání vyhověl žádosti vlády a vyhlásil stav legislativní nouze. Takové opatření umožní přijmout zákon i za jeden den. 

11:15 Na více než 50 milionů korun se podle předběžných odhadů olomouckého magistrátu vyšplhá škoda na městském majetku způsobená nedávnými záplavami. Voda poškodila především komunikace, ale i školy, městské objekty či infrastrukturu. Záplavy zasáhly v Olomouci podle odhadů města 550 domů a 100 chat. 

11:11 Povodňová komise pražského magistrátu dnes odvolala druhý stupeň povodňové aktivity. Škody způsobené velkou vodou v metropoli nepřesáhnou podle předběžných odhadů deset milionů korun. V pátek večer se začnou rozebírat protipovodňové zábrany. Praha navíc nabízí pomoc při likvidaci škod dalším postiženým krajům, řekl novinářům primátor Pavel Bém (ODS) po zasedání povodňové komise. Ztráty jsou podle primátora malé. "V této chvíli se jedná o řády stovek tisíc na území jednotlivých městských částí a poškozené komunikace," uvedl Bém. Největší náklady si podle něho patrně vyžádá oprava Roztocké ulice v Praze 6, která zůstává uzavřena. Primátor předpokládá, že by mohla být opět průjezdná někdy příští týden. 

11:08 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zrušil dnes v 10:00 výstrahu na povodně, která původně platila až do pátečního podvečera. "Výstrahu rušíme vzhledem k tomu, že na všech tocích pokračují poklesy hladin a nepředpokládáme nebezpečí opětovných vzestupů," píše se ve zprávě ČHMÚ. Meteorologové ale zároveň upozorňují, že stupně povodňové aktivity budou zejména na dolních tocích setrvávat ještě několik dní. 

11:05 Voda v Nežárce a Lužnici, které zaplavují ještě několik ulic ve Veselí nad Lužnicí, stále zvolna klesá. Řada domů je bez elektřiny a plynu a někteří obyvatelé stále bydlí mimo své domovy. Středeční srážky jen mírně zpomalily pokles řek. Stupeň ohrožení stále platí na středním a dolním toku Lužnice. 

11:03 V oblastech postižených povodněmi by se mohli začít komáři nadměrně množit počátkem května. Expert na tento druh hmyzu Miloš Holzer řekl, že právě za měsíc přijde zřejmě také nejvhodnější doba na zásah proti komářím larvám. Ukazuje se totiž, že nejúčinnější a nejlevnější formou ochrany jsou preventivní opatření proti komářímu dorostu. Dospělí, volně létající komáři se ničí nesnadno. 

11:01 Na řece Moravě, kde na celém území Zlínského kraje platí druhý stupeň povodňové aktivity, se situace výrazně zklidnila. Na průtoku se zatím nijak výrazně neprojevily ani srážky, které během středy a noci spadly nad východní částí regionu, řekla pracovnice dispečinku podniku Povodí Moravy Libuše Foretová. V kraji se totiž vyskytly převážně sněhové srážky, které nijak výrazně nezasáhly do vývoje celé situace. V kraji stále platí stav nouze. 

10:58 V Olomouckém kraji je nadále mimo provoz více než desítka silnic druhých a třetích tříd, které zaplavily koncem minulého týdne rozvodněné vodní toky. Nejvíce uzavírek je na Olomoucku, kde je neprůjezdných osm vozovek. Patří mezi ně například úseky Litovel - Římice, Nové Zámky - Mladeč, Nová Hradečná - Lipinka, Benátky - Štarnov a Dlouhá Loučka směr Rýmařov. Na Šumpersku platí uzavírky na dvou místech. Motoristé neprojedou úseky Lukavice - Bohuslavice a Sudkov - Bludov. Dvě silnice jsou nadále uzavřeny také na Přerovsku. Jsou to úseky Kojetín ve směru do Chropyně a Tovačov - Troubky nad Bečvou. 

10:55 Hladiny řek v Královéhradeckém kraji stále zvolna klesají. Druhý stupeň povodňové aktivity, pohotovost, dnes ráno platil již jen na Orlici v Týništi nad Orlicí. První stupeň byl na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Situace na tocích v kraji se natolik zklidnila, že krajská povodňová komise se již nebude scházet pravidelně, ale dle potřeby. 

10:50 Rozvodněné středočeské řeky dále pozvolna klesají a situace se pomalu uklidňuje. Stav ohrožení platí stále na Labi v Mělníku, zatímco v Brandýse nad Labem dnes ráno poklesla hladina řeky na úroveň druhého povodňového stupně. Situace se dále zlepšuje i na Jizeře, Sázavě i dalších tocích, které v předchozích dnech dosáhly vyšších povodňových stupňů. Informují o tom Povodí Labe a Povodí Vltavy.  

10:49 Labe na severu Čech nadále klesá. Ubývá dopravních komplikací ve městech, ale evakuovaní lidé musí na návrat domů stále počkat. Na Litoměřicku bude trvat podle vodohospodářů možná ještě deset dní, než budou moci lidé začít s úklidem. Přesto už obce shání košťata, kolečka, čisticí prostředky a pomocníky na úklid. Mimo domov je v Ústeckém kraji kvůli záplavám 1645 osob. V Ústí nad Labem byl dnes ráno zprovozněn Mariánský most. Výrazně se tak odlehčilo dopravě, přestože vozy MHD musí jezdit vzhledem k zatopenému podjezdu u kamenolomu nadále ze čtvrti Neštěmice přes kopec v části Dobětice. Zlepšila se i dopravní situace v Děčíně. Objížďky trvají na Litoměřicku, kde je pod vodou velké množství komunikací. 

10:47 Povodňová situace v Jihomoravském kraji se zklidňuje. Řeka Dyje a všechny její přítoky hlásí pokles hladin. Snížil se i odtok z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku. Zvýšenou pozornost je dále nutné věnovat řece Moravě a hrázím v okolí Břeclavi, řekl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Současnou situaci považuje za klidnou. 

10:46 Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, na řece Moravě v Olomouckém kraji pominul. Kvůli poklesu hladiny mohli vodohospodáři během noci snížit varování na druhý povodňový stupeň na řece v Moravičanech a poté i v Olomouci. Srážky v regionu se nijak neprojevily ani na řece Bečvě protékající Přerovskem.  

10:43 Hladiny řek v Plzeňském kraji dále klesají. První povodňové stupně platí ještě na dvou místech (na odtoku Mže z přehrady Hracholusky na severu Plzeňska a v Plzni na Bílé Hoře na Berounce), jinde jsou stavy normální. Podobná situace by měla trvat minimálně do konce týdne. 

10:40 V Pardubickém kraji nebyl dnes ráno na žádné z řek nejvyšší povodňový stupeň. Vyplývá to z informační zprávy Povodí Labe. Velká voda opadla a v regionu se sčítají škody. Druhý povodňový stupeň platil ráno ještě na Chrudimce v Padrtech. Za nejnižší nebezpečí povodní vodohospodáři považují průtoky na Labi v Němčicích a Přelouči, Třebovce v Třebovicích a Loučné v Cerekvici a Dašicích. Všechny hladiny zvolna klesají. Pardubický kraj již také upřesňuje výši škod, které letošní záplavy způsobily. "Povodňové škody na silnicích druhé a třetí třídy Pardubického kraje se zatím odhadují na 91 milionů korun, další budou na státních silnicích," uvedl krajský radní pro dopravu Ivo Toman. 

čtvrtek 6.4., 10:38 V Karlovarském kraji se během středy a noci na dnešek vrátily hladiny všech sledovaných vodních toků opět k normálnímu stavu. Jejich pokles ovlivnila hlavně absence srážek a výrazný pokles teplot především v nočních hodinách. Na mnoha místech regionu sestoupily teploty i pod bod mrazu. První povodňový stupeň na řece Ohři u Chebu a druhý stupeň na Libockém potoce na Sokolovsku vyplývají z odpouštění nádrží Skalka a Horka. Vyplývá to z informací dispečinku Povodí Ohře. 

19:42 I přes dešťové přeháňky hladiny řek v Olomouckém kraji klesají. Vodohospodáři očekávají, že se vodní toky budou snižovat i v následujících hodinách. Situace se zlepšuje také v postižených oblastech krajské metropole. Třetí stupeň povodňové aktivity nadále platí na řece Moravě v Olomouci a v Moravičanech. 

19:07 Šestiletého chlapce z Kraslic na Sokolovsku, který byl od neděle pohřešován, nalezl dnes odpoledne mrtvého náhodný chodec v řece Svatavě nedaleko pily v Rotavě, několik kilometrů od Kraslic. Naposledy chlapce viděli při hře s kamarády u Kamenného potoka, který se vlévá do rozvodněné řeky Svatavy, informovala dnes ČTK mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová. Jde o osmou oběť letošního záplav a o druhé dítě, jehož život si povodně vyžádaly. 

18:27 Labe v Ústeckém kraji pozvolna klesá, ale komplikací výrazně neubývá. Stále jsou uzavřeny desítky silnic, zaplavené zůstává Hřensko, vodu na návsi mají i Křešice a další obce na Litoměřicku. Lidé, kteří museli před několika dny opustit své domovy, se vrátit nemohou. Podle odhadu Povodí Labe se řeky vrátí do svých koryt nejdříve za šest až deset dní. Mimo domov je kvůli záplavám 1645 obyvatel kraje. 

18:22 Výška hladiny řeky Moravy ve Zlínském kraji dnes klesla pod šest metrů. V Kroměříži i Spytihněvi vodohospodáři odvolali nejvyšší stupeň aktivity, nyní tam platí pouze pohotovost. Na průtoku vody v Moravě se zatím nijak neprojevily ani dešťové a sněhové srážky, které se během dne vyskytly na některých místech v regionu, řekl ČTK dispečer podniku Povodí Moravy. Ve Zlínském kraji od neděle stále platí stav nouze. 

18:04 S pozvolným ústupem velké vody nabývá na intenzitě otázka, jak pomoci postiženým regionům. Vláda schválila navýšení státního rozpočtu o pět miliard korun, jež mají sloužit jako rezerva na odstraňování škod, případně na protipovodňová opatření. Uvažuje také o zřízení povodňového fondu s deseti až 15 miliardami, z niž většinu by si stát půjčil od Evropské investiční banky. Povodeň nicméně stále neopadla - hladiny řek klesají jen zvolna, na řadě míst mohou záplavy trvat týden či dva. 

17:08 Obyvatelé Veselí nad Lužnicí začínají s úklidem po povodni. Hasiči odčerpávají vodu z prohlubní a půjčují lidem vysoušeče. Lidé také dostávají čistící prostředky a pomůcky. Statik prohlíží domy, zda je rozvodněné řeky Lužnice a Nežárka nepoškodily. Obyvatelům pomáhají i psychologové armády a hasičů. Voda již z většiny zaplavených ulic ustoupila, drží se jen na několika málo místech. "Většina domů byla opravena po povodni v roce 2002, takže někdy jsou až v překvapivě dobrém stavu. Pouze u několika domů se objevily trhliny," řekl statik Jaroslav Hejl. Voda poškodila šest domů, u jednoho z nich je narušení vážnější. Objekty ale bude statik sledovat ještě měsíc. "Po povodni v roce 2002 jsme některé objekty sledovali více než rok. A i po roce musely být některé zbourány, protože se teprve objevily významné statické poruchy," dodal. 

17:05 Povedně napáchaly zatím podle prvních odhadů na silnicích 1. třídy škody za půl miliardy korun. Řekl to Jan Hoření, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které dálnice a silnice 1. třídy v celé zemi spravuje. Odhad neobsahuje škody, které vznikly na silnicích 2. a 3. třídy, jež jsou v majetku krajů. Tam budou ale následky záplav zřejmě ještě horší. Nejvyšší škody odhaduje ŘSD v Pardubickém kraji, kde sesuv podmáčeného svahu přerušil provoz na silnici I/35 mezi Litomyšlí a Moravskou Třebovou u hřebečského tunelu. Celkový odhad nákladů na zajištění provozu zde činí podle Hořeního asi 15 milionů korun, odhad nákladů na celkové vyřešení havárie je složitý kvůli nevyjasněným technickým otázkám. Bude se ale zřejmě pohybovat v rozmezí 150 až 200 milionů korun. 

16:50 Hladina Vltavy v Praze nadále zvolna klesá. Dnes odpoledne protékalo řekou v Malé Chuchli 1140 metrů krychlových vody za sekundu, což je o 80 méně než v úterý ráno. Jiří Friedel z Povodí Vltavy předpokládá, že průtok by mohl klesnout pod druhý stupeň povodňové aktivity v pátek, nebo o víkendu. Hranice je 1090 metrů krychlových za sekundu. 

17:09 Obyvatelé Veselí nad Lužnicí začínají s úklidem po povodni. Hasiči odčerpávají vodu z prohlubní a půjčují lidem vysoušeče. Lidé také dostávají čistící prostředky a pomůcky. Statik prohlíží domy, zda je rozvodněné řeky Lužnice a Nežárka nepoškodily. Obyvatelům pomáhají i psychologové armády a hasičů. Voda již z většiny zaplavených ulic ustoupila, drží se jen na několika málo místech. 

15:35

Energetická Skupina ČEZ poskytne svým stávajícím zákazníkům z řad domácností, které zasáhla letošní povodeň, slevy na dodávku elektřiny. Povodňová sazba silové elektřiny slouží pro vysoušení objektů a likvidaci následků povodní.

O slevu ve výši 350 Kč za MWh silové elektřiny a nulovou měsíční pevnou cenu silové elektřiny mohou zažádat všechny domácnosti zasažené povodněmi zásobované Skupinou ČEZ, tedy v západních, středních, severních a východních Čechách a na severní Moravě.

Zvýhodněná sazba bude poskytnuta na období 7.4.2006 - 7.6.2006.

 

15:18 Vláda prodloužila stav nouze, který v neděli kvůli záplavám vyhlásila v sedmi krajích, do 19. dubna. Původně mělo opatření skončit 10. dubna. Ministr vnitra František Bublan novinářům řekl, že opatření přijala vláda nikoli proto, že by hrozilo další nebezpečí, ale kvůli rychlejší likvidaci škod. Stav nouze totiž umožňuje například zaměstnávat firmy bez výběrových řízení. Hejtmani oslovení ČTK krok vlády přivítali, počítají totiž s tím, že se s povodňovými škodami budou potýkat dlouho. 

14:39 Plzeňský kraj uvolní ze svého rozpočtu tři miliony korun na pomoc krajům postiženým jarními záplavami. O výši konkrétních částek, které kraj dá jednotlivým postiženým oblastem, rozhodne zastupitelstvo příští týden, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Alena Šatrová. 

14:05 Výška hladiny řeky Moravy ve Zlínském kraji dnes klesla pod šest metrů. V Kroměříži i Spytihněvi vodohospodáři odvolali nejvyšší stupeň aktivity, nyní tam platí pouze pohotovost. Na průtoku vody v Moravě se zatím nijak neprojevily ani dešťové a sněhové srážky, které se během noci a rána vyskytly na některých místech v regionu, řekla ČTK dispečerka podniku Povodí Moravy Libuše Foretová. Ve Zlínském kraji stále platí od neděle stav nouze. 

13:06 Soudy v Ústí nad Labem kvůli vysoké hladině Labe stále nesoudí. Jednací síně zůstanou zatím uzavřeny do pátku, kdy vedení soudů rozhodnou o dalším postupu. Předseda krajského soudu Milan Kohoutek dnes ČTK řekl, že ve čtvrtek a pátek bude otevřen obchodní rejstřík, který sídlí v budově naproti krajskému soudu. Po oba dny bude otevřena i podatelna a kancelář pro výpisy z obchodního rejstříku, které jsou v budově krajského soudu.  

13:05 Lidem v Olomouckém kraji, které postihla povodeň, vyrážejí na pomoc dobrovolníci. Své síly nasazují především při úklidu či čištění. Kvůli zájmu dobrovolníků již charity na některých místech vytvářejí databáze. Nasazení lidí ochotných pomáhat druhým pocítily postižené obce v kraji již při katastrofálních povodních v roce 1997. Podle starostů je jejich pomoc neocenitelná. 

12:56 Rozvodněné vodní toky v Královéhradeckém kraji pokračují v pozvolném poklesu. Vodohospodáři zrušili v kraji na Labi i Orlici třetí stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Druhý stupeň, pohotovost, dopoledne platil již jen na Orlici v Týništi a na Tiché Orlici v Čermné. Na Metuji v Krčíně a Divoké Orlici v Kostelci zůstávaly v platnosti první stupně povodňové aktivity. Hladiny řek by měly nadále klesat, vyplývá z informací dispečinku společnosti Povodí Labe v Hradci Králové. 

12:53 Znojemská přehrada je plná dřeva splaveného z Národního parku Podyjí. Vyvrácené stromy, kmeny a větve pokrývají na hladině plochu o velikosti hektaru. O víkendu začnou vodohospodáři dřevo vytahovat těžkou technikou. Velké množství dřeva ve vodě podle odborníků neohrožuje Znojmo. 

11:29 Motoristé v Olomouckém kraji musejí i dnes počítat s dopravními problémy, které způsobují záplavy. V regionu zůstává uzavřeno 14 silničních úseků, které zalily koncem minulého týdne rozvodněné toky. ČTK to řekl dispečer Správy silnic Olomouckého kraje. Na Olomoucku je podle něj uzavřeno devět úseků druhých a třetích tříd. Jde například o úseky Litovel - Římice, Nové Zámky - Mladeč, Benátky - Štarnov a Dlouhá Loučka směr Rýmařov. Na Šumpersku platí uzavírky na třech místech. Motoristé nemohou využívat silnice v úseku Lukavice - Bohuslavice, uzavřeny jsou i silnice mezi obcemi Rájec a Leština a Sudkov a Bludov. Dvě silnice jsou uzavřeny na Přerovsku. Jsou to úseky Kojetín ve směru do Chropyně a Tovačov - Troubky nad Bečvou. 

11:20 Všechny vodní toky na Vysočině se už vrátily do svých koryt, někde zůstávají zatopené louky. Hladiny řek i přítoky a odtoky přehrad klesly podle dispečinků Povodí Moravy a Vltavy pod nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení. A z dvojky - pohotovosti klesají k nejnižšímu stupni - bdělosti. V normálu už je Želetavka na Třebíčsku a také Balinka, Oslava či Fryšávka na Žďársku. Abnormální zásoby sněhu už zmizely z polí a luk, zbytky sněhu zůstávají ještě v lesních komplexích, kde doplní zásoby podzemní vody. Pohotovost zatím zůstává na řece Sázavě v měřící stanici Chlístov na Havlíčkobrodsku. Hladina se drží na 168 centimetrech. Od kulminace ve čtvrtek klesla o 64 centimetry a průtok o 45 metrů krychlových za vteřinu. 

11:12 Povodně ve středních Čechách poškodily desítky komunikací, škody kraj odhaduje na 458 milionů korun. ČTK to po jednání krajského krizového štábu sdělil středočeský hejtman Petr Bendl. Na území středních Čech policie eviduje 23 dopravních uzavírek. 

11:04 Jen zvolna klesají hladiny rozbouřených řek. Na řadě míst mohou povodně trvat týden či dva. Lidé se proto začínají obávat, co stojící voda udělá s jejich zaplavenými staveními. V Jihomoravském kraji stále lidé bojují s velkou vodou, která ohrožuje Břeclav či obec Novosedly na Břeclavsku. Komplikace neubývají ani na severu Čech. Situace se zlepšila v Jihočeském kraji a obyvatelé Veselí nad Lužnicí se postupně vracejí domů. Srážky očekávané během dneška by většinou neměly pokles hladin výrazně ovlivnit. Na Moravě by však mohly zvednout hladiny horských toků a na středním toku Moravy způsobit pozastavení poklesu. 

11:00 Hladina řeky Moravy v Olomouci nadále pozvolna klesá. Situace v zatopených částech města se zlepšuje. Téměř všichni lidé, kteří využili služeb evakuačního centra, se již vrátili domů. Radnice proto dnes ukončí jeho provoz, řekl ČTK mluvčí radnice Ivan Rašťák. Na řece Moravě v Olomouci a v Moravičanech stále platí třetí stupeň povodňové aktivity.  

10:26 Na Labi přetrvává ohrožení. Například v Ústí nad Labem dnes klesne řeka na 850 centimetrů, což je o 35 centimetrů méně oproti úterní kulminaci. 

10:25 V povodí Vltavy přetrvává stav ohrožení na Nežárce a Lužnici, i tam však voda pomalu klesá. Při vstupu do Prahy v Chuchli má Vltava průtok 1150 krychlových metrů za sekundu, což je hluboko pod hranicí ohrožení, a zvolna klesá. 

10:23 V Čechách by srážky neměly dosahovat velkých úhrnů a ve vyšších polohách budou postupně přecházet ve sněžení. Krátkodobě by mohly ovlivnit hladiny menších toků, ani tyto vzestupy však nezvrátí sestupný trend záplav. 

10:21 Na Moravě může napršet až 35 milimetrů vody na metr čtvereční, přičemž zvlášť intenzivní by mohly srážky být v Beskydech a Slezsku. Hladiny na horním toku řeky Moravy srážky zřejmě neovlivní, na středním toku způsobí pozastavení poklesu. 

10:20 Hladiny všech rozvodněných toků dál klesají. Srážky očekávané během dneška by většinou neměly pokles hladin výrazně ovlivnit. Na Moravě by však mohly zvednout hladiny horských toků, konstatuje pravidelná zpráva povodňové služby ministerstva životního prostředí. Stav ohrožení dnes ráno zůstával na 23 místech, druhý stupeň povodňové aktivity je vyhlášen na 37 místech. Situace se v úterý stabilizovala a zklidňuje se vlivem nízkých srážek a nízkých teplot. Na tocích převládají poklesy nebo setrvalé stavy. 

9:58 Hned po opadnutí velké vody chce jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL) vyvolat jednání s představiteli sousedního Trnavského kraje a Dolních Rakous o společném budování protipovodňových opatření. Všechny tři regiony ohrožuje při záplavách rozbouřená řeka Morava. 

9:55 Vody v jihočeských řekách neustále ubývá. Třetí povodňový stupeň už platí jen na Lužnici v Klenovicích a Bechyni. Ve Veselí nad Lužnicí voda zaplavuje jen část ulic a evakuovaní obyvatelé se postupně vracejí do svých domovů. Očekávané srážky by neměly hladiny jihočeských toků příliš zvýšit, řekl ČTK dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka. 

9:15 Rozvodněné středočeské řeky dále klesají, i když stav ohrožení ještě platí v Mělníku, Brandýse nad Labem, Poděbradech i dalších menších obcích především v blízkosti soutoku Labe a Vltavy. Situaci se podařilo stabilizovat i v Hoříně, kde zpevnili hráze. Labe ovšem klesá pomalu a zatopené nemovitosti tak mohou být zalité vodou ještě několik dnů. Vyplývá to z informací Povodí Labe, Povodí Vltavy a krizového štábu Mělníka.
 

8:48 Labe v Ústeckém kraji pozvolna klesá, ale komplikace zatím neubývají. Stále jsou uzavřeny desítky silnic, zaplavené zůstává Hřensko, vodu na návsi mají i Křešice a další obce na Litoměřicku. Lidé, kteří museli před několika dny opustit své domovy, se stále nemohou vrátit. Přibývá těch, kteří před vodou odešli k příbuzným, ale nyní již žádají města o náhradní bydlení.
 

8:17 Rozvodněné vodní toky v Královéhradeckém kraji pokračují v pozvolném poklesu. Vodohospodáři zrušili v kraji na Labi i Orlici třetí stupně povodňové aktivity, ohrožení. Na obou řekách dnes ráno platily druhé stupně povodňové aktivity. Na Metuji v Krčíně na Náchodsku a Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku zůstávají v platnosti první stupně povodňové aktivity, hladiny řek však mají nadále klesat, vyplývá z informací vodohospodářského dispečinku společnosti Povodí Labe v Hradci Králové.
 

7:48 Hladiny řek v Pardubickém kraji zůstávají ještě vysoko nad normálním stavem, pozvolna však klesají. Postupně se vyprazdňují také vodní nádrže. Uvedl to dnes ráno vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Nejvyšší povodňový stupeň platil v regionu v 6:00 pouze na Labi v Němčicích a Přelouči a na Chrudimce v Padrtech. Druhý stupeň povodňové aktivity zůstával ještě na Loučné v Dašicích a Chrudimce v Hamrech a Nemošicích. Ostatní toky se přibližují normálním průtokům.
 

7:41 V Olomouckém kraji pokračuje na tocích mírný pokles hladin. Vodohospodáři ale s napětím očekávají, jak výrazné budou srážky, které na dnešek předpovídají meteorologové. Neměly by ovlivnit situaci na řece Moravě, při intenzivním dešti v Beskydech lze ale
předpokládat vzestup řeky Bečvy. Na řece Moravě v Olomouci a v Moravičanech stále platí třetí stupeň povodňové aktivity.
 

7:37 Vltava v Praze by měla nadále klesat. Odpoledne pražský magistrát slavnostně převezme protipovodňová vrata při ústí Rokytky do Vltavy, která už byla funkční při současných záplavách.
 

7:25 Pokles většiny řek by měl podle hydrologů pokračovat. Jen některé horské toky kolísají vlivem odtávání sněhu. Neznamená to však, že povodně po víkendu skončí. Budou pokračovat ještě zhruba týden či dva, a to hlavně na dolním Labi, Moravě a Lužnici. Výška Labe v Ústí by měla dnes činit zhruba 875 centimetrů.
 

7:13 Vážná zůstává situace v obci Novosedly na Břeclavsku, kterou ohrožuje obrovské jezero vytvořené na polích rozbouřenou Dyjí. Obec chrání 800 metrů dlouhá a tři metry široká hráz, ale hladina jezera stále stoupá.
 

středa 5.4. 7:04 Počasí dnes rozhodne, zda budou záplavy pomalu odeznívat, nebo v důsledku vydatných dešťů přijde další povodňová vlna. Meteorologové se jí obávají především na Moravě, kde by mohlo napršet až 30 milimetrů srážek, což by zvýšilo hladiny Bečvy, Olše a Moravy. V Čechách se očekávají srážky méně vydatné, navíc mohou být sněhové. O záplavách bude od 22:00 jednat Ústřední krizový štáb.
 

22:50 Hasiči na Břeclavsku jsou v pohotovosti. Do domů ve městě se tlačí spodní voda; pokud na místě spadnou vydatné přeháňky, mohla by být situace na Dyji opět vážná. 

20:30 Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel dnes v telefonním hovoru s českým premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) slíbil, že se v Bruselu přimluví za finanční pomoc Evropské komise českým krajům, které zasáhly povodně. Záležitost projedná s předsedou Evropské komise José Barrosem v nejbližším možném termínu a předpokládá kladnou reakci, řekl podle Paroubkovy mluvčí Lucie Orgoníkové. Rakousko nyní EU předsedá. Českou vládu, Schüssela, Barrosa i šéfa Evropského parlamentu Josepa Borrella o uvolnění peněz na odstranění povodňových škod z Evropského fondu solidarity již písemně vyzval poslanecký klub opoziční ODS i předseda strany Mirek Topolánek. Otázku případné pomoci Evropské unie při nápravě škod způsobených záplavami v Česku hodlá nastolit v Evropské komisi také její český člen Vladimír Špidla.  

19:50 Vedení olomoucké radnice začalo současně s poklesem hladiny řeky Moravy mapovat následky povodní, které postihly některé části města. Podle mluvčího radnice Ivana Rašťáka voda zasáhla zhruba 550 domů a sto chat. V zaplavených ulicích města se již pomalu lidé pouští do úklidu. Většina Olomoučanů, kteří našli v době povodní střechu nad hlavou v evakuačním středisku, se již vrátila domů. "Nejvíce objektů, které voda zasáhla, pochází z městské části Černovír a Chomoutov. Během dne pokračovalo další snižování výšky hladiny Moravy v Olomouci až na 471 centimetrů," řekl dnes večer po zasedání krizového štábu města mluvčí radnice Ivan Rašťák. 

18:21 Zhruba 100 domů v zaplaveném Veselí nad Lužnicí zůstává stále bez dodávek elektřiny. Situace se však podle místostarosty Jaromíra Nováka mění hodinu od hodiny, tak, jak se energetikům daří připojit jednotlivé ulice či jejich části. "Zbývá přibližně deset ulic, kam ještě elektřina nejde," řekl dnes Novák. Na jihu Čech již pracovníci distribuční firmy E.ON obnovili dodávky do zhruba tří čtvrtin z 200 odběrných míst, které kvůli záplavám minulý týden odpojili.  

17:50 Hřensko na Děčínsku, poslední česká obec na Labi, je stále zaplavené. Přesto radnice již připravuje úklid. První úkol bude zbavit obec bahna, než zaschne, uvedl dnes starosta Josef Černý.  

17:35 Hladina Moravy ve Zlínském kraji, kde platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity, stále pozvolna klesá. Pomalejší pokles hladiny je podle mluvčího Zlínského kraje způsobený především tím, že se do Moravy vrací voda z vytvořených lagun. Situace v regionu je však výrazně klidnější. Morava byla dnes v 17:00 v Kroměříži na 639 centimetrech, což je oproti ránu o zhruba 20 centimetrů méně. Členové povodňových komisí i vodohospodáři v nejvíce postižených městech a obcích kontrolují především nepropustnost hrází. Ve Zlínském kraji stále platí od neděle stav nouze.  

17:01 Nadále velmi vážná je situace v obci Novosedly na Břeclavsku, kterou ohrožuje obří jezero vytvořené na polích rozbouřenou řekou Dyjí. V pondělí se v rizikové oblasti podařilo u obce vytvořit 800 metrů dlouhou a tři metry širokou hráz, která nyní zadržuje přitékající vodu. "Hladina v tomto jezeře stále stoupá. Evakuace obyvatel zatím není nutná, ale předpokládáme, že ráno bude situace mnohem vážnější," řekl dnes starosta obce František Trefilík. Zdůraznil, že pole mezi obcí a řekou Dyjí jsou v podstatě již zaplavená, hladina dosahuje od deseti centimetrů až do 1,2 metru. Zda bude nutné vesnici s 1100 obyvateli ve středu evakuovat. 

16:10 Čtyři dny musel prožít kvůli povodním jako Robinson třicetiletý muž z Břeclavi. V pátek jej velká voda uvěznila v oblasti Kančí obora nedaleko města poté, co jej náhle zaplavila rozvodněná řeka Dyje. V pondělí po muži vyhlásila policie pátrání. Dnes jej na jednom z ostrůvků ve vytvořeném jezeře nalezli lesníci. "Muž je po zdravotní stránce zcela v pořádku, již si jej prohlédla lékařka, je jen velmi unavený," uvedla břeclavská policejní mluvčí.  

14:02 V Olomouckém kraji se postupně snižuje počet uzavřených silničních úseků, které zalily rozvodněné vodní toky. V současné době je mimo provoz 14 vozovek, ráno jich bylo ještě 21. Situace se lepší také v olomoucké městské hromadné dopravě. Všechny autobusové linky s výjimkou noční, číslo 53, již opět jezdí po svých pravidelných trasách. Dispečer Správy silnic Olomouckého kraj  řekl, že na Olomoucku je uzavřeno devět silničních úseků druhých a třetích tříd. Jde například o úseky Litovel - Římice, Nové Zámky - Mladeč, Benátky - Štarnov a Nová Hradečná - Lipinka. Na Šumpersku platí uzavírky na třech místech, na silnici Lukavice a Bohuslavice, Rájec a Leština a Sudkov a Bludov. Na Přerovsku jsou mimo provoz úseky Kojetín ve směru do Chropyně a Tovačov - Troubky nad Bečvou.  

13:50 Lidé v Hoříně na Mělnicku s pomocí desítek dobrovolníků a hasičů dále zpevňují hráze, které brání rozvodněnému Labi vniknout do obce. Situace se stabilizovala a řeka začala mírně klesat. Bezprostřední riziko evakuace lidí z domů v blízkosti řeky tak zatím nehrozí. Situace je však dále nejistá, protože Labe bude značně rozvodněné ještě minimálně do konce týdne.  

13:50 Pokud krizové vedení v obcích a krajích vyzve lidi k tomu, aby pomáhali při povodních, musejí poslechnout a do práce se zapojit. Pracovní povinnost platí v době stavu nouze, uvedla mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková. Vláda stav nouze vyhlásila v neděli v sedmi krajích, které záplavy postihly nejvíc. Trvat má do 10. dubna. "Ve stavu nouze může krizové řízení vyzvat lidi k pracovní povinnosti. Jsou pak povinni vykonávat po dobu nezbytně nutnou určené práce, které jsou nutné pro řešení krizové situace, tedy například stavět hráze," upřesnila mluvčí. Dodala, že zaměstnavatelé musejí kvůli pomoci pracovníky uvolnit a lidé mají nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. 

13:37 Starosta dvoutisícové obce Moravský Písek Jan Tihlařík chce podat trestní oznámení na státní podnik Povodí Moravy. Povodí podle něj nedokončilo opravy hráze pravého břehu řeky Moravy. Břeh nápor vody nevydržel, voda se v pátek vylila a zaplavila zhruba 700 hektarů polí, lesů a luk. Obyvatele Moravského Písku chrání nová protipovodňová hráz. Žalobu chce podle dnešního vydání deníku Práva podat také Jevišovka na Břeclavsku. Povodí se k nařčením vyjádří až po skončení povodní, řekla jeho mluvčí Dana Meissnerová. 

13:13 Vedení společnosti Spolana, která je kvůli rozvodněnému Labi od čtvrtka minulého týdne mimo provoz, uvažuje během několika dnů o obnovení výroby. Vzhledem k příznivým předpovědím by řeka v blízkosti továrny mohla koncem týdne klesnout pod třetí povodňový stupeň a poté by mohlo začít postupné obnovování provozu. Vyplynulo to z dnešního jednání krizového štábu. Oznámil to mluvčí firmy Jan Martínek. Díky příznivým předpovědím také dnes krizový štáb rozhodl, že v bezpečných a výše položených částech areálu začne postupná zpětná montáž elektrozařízení, jež musela firma odstranit z obav před zatopením areálu, které se ale nenaplnily. Situace by se naopak měla pomalu zlepšovat. 

12:47 Kritickým dnem povodní na dolních tocích řek bude středa odpoledne a večer, neočekává se však prudký růst hladin. Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu to řekl ředitel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Ivan Obrusník. Ve středu se podle něj ochladí a napadne dalších deset až 30 milimetrů srážek. Zejména na Moravě se očekává, že teploty budou mírně vyšší - kolem nuly, a není tak jisté, zda budou srážky dešťové či sněhové. Pokud bude pršet, mohla by se zkomplikovat situace na Bečvě a Olši, uvedl Obrusník. Šéf ČHMÚ upozornil, že i když je nouzový stav v postižených krajích v platnosti zatím do 10. dubna, neznamená to, že povodně po víkendu skončí. Budou podle něj pokračovat ještě zhruba týden či dva, a to hlavně na dolním Labi, Moravě a Lužnici. V pohraničních horách nad 700 metrů se totiž stále drží sníh. 

12:45 Třiadvacetiletý muž z Prahy podezřelý z pokusu o krádež protipovodňových zábran v okolí Vltavy je podle výsledků policejního vyšetřování nevinen. "Byl v nepravou chvíli na nepravém místě a stal se jen očitým svědkem události. Nyní pátráme po jiné osobě, kterou popsal," řekla mluvčí pražské policie Iva Knolová. Zatím neznámý pachatel se v noci na sobotu 1. dubna pokoušel rozebírat protipovodňové zábrany u Palackého mostu na Janáčkově nábřeží v Praze 5. Policie případ vyšetřuje pro podezření z poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení.  

12:33 Možnosti bezplatného rozboru vody budou moci využít lidé z Olomouckého kraje, kterým velká voda zaplavila studny. V příštích dnech bude analýzy provádět Zdravotní ústav v Olomouci. Pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci zase lidem na telefonické lince poradí, jak například postupovat při likvidaci znehodnocených potravin či jak zabránit případné újmě na zdraví při likvidaci následků záplav. Na číslo 585 719 327 mohou zájemci volat denně včetně víkendu. 

11:46

Z pěti obcí na Třebíčsku, které minulý týden kvůli záplavám přišly o pitnou vodu, zůstává na dovozu závislý jen Čechtín. V obci s 320 obyvateli by se kvalita místních zdrojů mohla zlepšit do konce týdne, uvedl dnes Jaroslav Hedbávný, ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti. Od čtvrtka v okrese tekla znečištěná voda domácnostem s více než 2000 obyvateli. "Situace se vrací k normálu," uvedl Hedbávný.

 

11:40 Radu a technickou pomoc s rekonstrukcí povodněmi poničených domů nabídne lidem humanitární organizace ADRA. Odborníci organizace by na místech zasažených záplavami měli působit minimálně půl roku. Novinářům to dnes řekl Vítězslav Vurst z ADRA. Odborně vyškolení zástupci organizace lidem například poradí, jak správně postupovat při vysoušení domů, jak si poradit s plísní nebo jak opravit poškozené podlahy a omítky. Působit by podle Vursta měli na Litoměřicku, Olomoucku, v oblasti Veselí a Soběslavi a možná i na Břeclavsku. Lidé se mohou obrátit se žádostí o pomoc přímo na ustředí organizace nebo na koordinátory v terénu. Na jejím povodňovém účtu 211211211/0300, variabilní symbol 444, se podle Vursta již sešlo více než milion korun.  

11:28 Středočeský kraj začne ve středu obcím vyplácet dotace z humanitární pomoci na nejnutnější opravy po záplavách. V kraji bylo kvůli povodni evakuováno 783 lidí z 30 obcí. Více než polovina obyvatel stále nemůže domů. Záplavy velmi postihly Mělnicko a okolí Sázavy. Tam dokonce vodohospodáři povodeň označují za největší za posledních více než sto let. "Nemůžeme dát obcím přímou dotaci bez souhlasu zastupitelstva. To ale zasedá až ve druhé polovině dubna. Proto obce dostanou peníze formou humanitární pomoci," uvedl hejtman. Peníze chce začít rozdělovat již zítra. Starostové budou moci za ně uhradit nejnutnější opravy komunikací, vyčištění studní či úklid obce.  

11:15 Stav ohrožení v Mělníku a v okolních obcích potrvá zřejmě minimálně do konce týdne. Rozvodněné Labe sice již od neděle kulminuje a jeho hladina by se neměla zvedat, ale tento stav potrvá i v dalších dnech. Lidé, kteří se museli evakuovat z 20 zaplavených objektů již v minulém týdnu, se tak v nejbližších dnech domů ještě nebudou moci vrátit. Je ale pravděpodobné, že už se situace nezhorší. Novinářům to dnes řekli zástupci radnice. Nejvyšší hladiny 739 centimetrů dosáhlo Labe v Mělníku v pondělí ráno. Od té doby mírně klesá a dnes ráno mělo výšku 720 centimetrů. Více nejistá a nepřehledná je pro radnici situace na Vltavě, která závisí na množství vody vypouštěné z vltavské kaskády. I v případě zhoršení situaci na Vltavě ale Mělník asi 12 hodin času na to, aby se mohl na vodu připravit. Současný stav označují odborníci v Mělníku jako desetiletou vodu.  

10:58 Povodeň z Prahy pomalu ustupuje. Magistrát už začíná sčítat škody, které velká voda v některých částech metropole napáchala. Podle primátora Pavla Béma (ODS) na tom není Praha tak špatně jako jiné postižené kraje. Ztráty Bém odhaduje na desítky milionů korun. "V této chvíli předpokládám, že si s tím bude Praha schopna poradit sama ze svých vlastních zdrojů," řekl Bém po dnešním zasedání pražské povodňové komise. V Praze stále platí druhý stupeň povodňové aktivity, podle Béma by měla hladina Vltavy dále klesat. Dnes ráno protékalo v Malé Chuchli 1220 metrů krychlových vody za sekundu, což je o sto méně než v pondělí ráno.  

10:50 V Olomouci nadále klesá hladina řeky Moravy. Situace se pozvolna zlepšuje i v zaplavených městských částech Černovír a Chomoutov. Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, trvá v Olomouckém kraji již pouze v krajské metropoli a v Moravičanech. "V Černovíru, kde nadále hasiči odčerpávají vodu dvěma speciálními velkokapacitními čerpadly, byl obnoven provoz hromadné dopravy a dodávky elektrické energie s výjimkou ulic Na Hrázi, Čelakovského, U Staré Moravy a větší část Frajtova náměstí," uvedl mluvčí radnice Martin Hála. Lidem, kteří využili služeb evakuačního střediska, radnice dnes nabídne možnost navštívit své domy, aby se mohli rozhodnout, zda se vrátí domů. Doplnil, že pracovníci odboru životního prostředí dnes zahájí společně s technickými službami práce na řešení problematiky uhynulých zvířat. Lidé jim mohou ohlásit úhyn zvířat na telefonní čísla 602 582 874 a 602 445 836.  

10:30 Rozvodněná řeka Morava způsobila po záplavách v Olomouci potíže také obcím na jihu Olomouckého kraje. S vodou bojovali v Dubu nad Moravou i ve Věrovanech na Olomoucku či v Citově na Přerovsku. S vypětím všech sil se však podařilo živel zahradit. Voda se místy dostala do sklepů rodinných domů, samotné obytné domy však nezaplavila. Před Citovem se však vytvořilo jezero široké dva kilometry. "Nad obcí se vytvořilo obrovské jezero. Překopávali jsme břehy, jeden z přítoků jsme přehradili, abychom vodu udrželi. Jezero držíme nad obcí a vodu pomalu upouštíme. Bude to trvat tak tři dny, než se jí zbavíme," řekl dnes starosta Citova na Přerovsku Jaromír Otáhal. Podotkl, že situace se nyní stabilizovala. Místní toky poklesly přes noc o 15 centimetrů. "Z toho nejhoršího jsme venku. Voda se v nejníže položených obcích dostala do sklepů, do obytných místností však nevnikla," doplnil starosta.  

10:10 Hladiny rozvodněných řek Lužnice a Nežárky, které způsobují na jihu Čech největší škody, stále pozvolna klesají. Třetí povodňový stupeň už platí jen na dolním toku Nežárky a středním a dolním toku Lužnice. Ubývá také vody v rybníku Rožmberk, z něhož voda odtéká právě do Lužnice. Voda ale ve Veselí nad Lužnicí stále zaplavuje na 250 domů. Přes 1000 evakuovaných čeká, až voda opadne. Jezera, která utvořila nad městem rozvodněná Lužnice, budou podle něj odtékat několik dnů. "Situace se nadále uklidňuje," uvedl dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka. Na horních úsecích jihočeských toků se podle něj opakuje proces, kdy tající sníh přes den hladiny mírně zvýší a v noci opět poklesnou. Druhý povodňový stupeň překračují Malše v Roudném a Lužnice v Pilaři. První stupeň platí na Vltavě v Chlumu, Malši v Pořešíně a Římově a na Blanici v Husinci a Heřmani.  

09:31

V Olomouckém kraji jsou kvůli záplavám uzavřeny zhruba dvě desítky silnic. Oproti pondělí se jejich počet snížil o čtyři. Největší omezení čekají řidiče na Olomoucku, kde je uzavřeno 12 úseků. Jedná se například o úseky Litovel - Římice, Nové Zámky - Mladeč, Benátky - Štarnov. Rozlivy vody uzavřely také silnice mezi obcemi Dub nad Moravou a Brodek u Přerova či Věrovany a Citov.Na Šumpersku platí uzavírky na šesti místech. Již několik dní nemohou řidiči využívat silnice v úseku Lukavice - Bohuslavice, uzavřeny jsou i silnice mezi obcemi Rájec a Loštice a Zvole a Lukavice. Tři silnice jsou uzavřeny na Přerovsku. Jsou to úseky Kojetín ve směru do Chropyně, Kojetín - Popůvky a Tovačov - Troubky nad Bečvou. srd mol

 

9:21 Pátrání po chlapci, který pravděpodobně spadl do rozbouřené vody na soutoku Kamenného potoka a Svatavy v Kraslicích na Sokolovsku, bude dnes pokračovat. Nasazeno ale bude už méně lidí, řekl dnes ČTK pracovník hasičské stanice v Kraslicích.

"Pokračovat v pátrání budou dnes už jen policisté a několik dobrovolných hasičů. Větší nasazení bude zřejmě až se voda uklidní," uvedl hasič. Šestiletý chlapec zmizel při hře s kamarády v neděli v podvečer v místě, kde se Kamenný potok vlévá do Svatavy. Pokud skutečně spadl do vody, jsou podle odborníků už šance na jeho přežití velmi malé.
 

9:19 Hladina Moravy ve Zlínském kraji pozvolna klesá. Situace v regionu se podle dispečera Povodí Moravy zklidňuje. V Kroměříži dnes v 08:00 naměřili vodohospodáři 656 centimetrů, což je oproti pondělnímu večeru o více než deset centimetrů méně. Členové povodňových komisí i vodohospodáři v nejvíce postižených městech a obcích kontrolují především nepropustnost hrází. Ve Zlínském kraji stále platí od neděle stav nouze. Na většině míst ve Zlínském kraji se voda drží v korytě řeky Moravy. V Kroměříži i Uherském Hradišti, kde je situace nejvážnější, zatím není hlášen žádný větší problém. 

9:18 Na Vysočině platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity, ohrožení, už jen na Sázavě a Želivce. Do režimu pohotovost podle informací z dispečinků Povodí Moravy a Vltavy klesla v noci na dnešek už i hladina řeky Jihlavy v Třebíči-Ptáčově a také přítoky do přehrad Mostiště na Žďársku a Dalešice na Třebíčsku.  

9:16 Řeky ve Středočeském kraji pomalu klesají. Třetí povodňový stupeň platil dnes ráno ještě na Labi v Brandýse a Mělníku, na Sázavě v Nespekách a na Želivce v Souticích. Pohotovost byla na Sázavě ve Zruči a na Vltavě ve Vraňanech. Jizera v Bakově hlásila první povodňový stupeň. Labe v Mělníku během pondělního večera a noci pomalu kulminovalo, ráno byla jeho hladina na 720 centimetrech. Během dne může podle vodohospodářů hladina ještě kolísat, maximálně ale do 730 centimetrů, což je úroveň desetileté vody. Při ničivé povodni v roce 2002 vystoupalo Labe v Mělníku na 1075 centimetrů. 

8:33 Hladiny řek většiny řek v Plzeňském kraji klesají. První povodňové stupně platí ještě na pěti místech, jinde jsou stavy normální. Vodohospodáři očekávají, že situace bude podobná i v příštích dnech. ČTK to řekl dispečer plzeňské pobočky povodí Vltavy Petr Plný. První stupeň je na Mži, na horní Klabavě, horní Úslavě a na Berounce v Plzni na Bílé hoře. Vodohospodáři vypouští přehradu Hracholusky na plný odtok. Kvůli tomu jsou zvýšené hladiny na Mži na odtoku z Hracholusek a Berounka v Plzni. 

8:29 Labe v Ústeckém kraji dnes poprvé po týdnu začalo pozvolna klesat. Lidé, kteří opustili své domy a byty, se však zatím vrátit nemohou. Bojí se tak nejen předpovědi meteorologů, ale také rabování. Komplikovaná je doprava v Ústí, Děčíně i Litoměřicích. Labe dosahovalo v 07:00 v Ústí nad Labem výšky 883 centimetrů, o půlnoci bylo o dva centimetry výš. Obvykle má řeka dva metry.

Mimo domov je v kraji zhruba 1500 obyvatel. Nejvíce prázdných příbytků je na Litoměřicku, kde Labe pohltilo obec Křešice. Podle krizového štábu muselo odejít z obcí na Litoměřicku kvůli povodni 932 lidí. Vznik obrovského jezera, které zaplavilo při povodních 2002 území o rozloze 80 kilometrů, zatím podle předpovědi Povodí Labe nehrozí. Na Děčínsku zůstává temnou obcí Hřensko. Odříznuté od světa jsou Těchlovice, silnice do obce zalila voda. Špatná je situace v Dobkovicích a Malšovicích, kde Labe stouplo podél komunikaci a zatopilo několik objektů. Uzavřeno v Děčíně je Labské nábřeží.
 

8:03 Hladiny vodních toků v Královéhradeckém kraji postupně klesají a vodohospodáři mohli na několika řekách zrušit stupně povodňové aktivity. Nejvyšší, třetí stupeň stále platí na řece Labi v obci Brod na Trutnovsku a na Orlici v Týništi nad Orlicí. Druhý stupeň je vyhlášen na Labi u vodní nádrže Les Království, na ostatních vodních tocích jsou pouze první stupně povodňové aktivity, vyplývá z informací vodohospodářského dispečinku společnosti Povodí Labe v Hradci Králové.

"Průtoky na přítocích horního a středního Labe budou i nadále postupně klesat, stejně tak jako průtoky na horním a středním Labi," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Jiří Petr. Například na Labi u obce Brod dosáhla hladina v sobotu 416 centimetrů, dnes ráno to bylo o přibližně 20 centimetrů méně. Ještě rychleji ustoupila voda na menších tocích, například na Cidlině v Novém Bydžově na Hradecku, kde vodohospodáři naměřili v neděli 234 centimetrů, nyní dosahuje 162 centimetrů.
 

7:55 V Karlovarském kraji jsou už všechny hlavní sledované toky pouze na prvním povodňovém stupni. Vzhledem k ochlazení, kdy se teplota v regionu dnes ráno místy blížila nule a dokonce místy drobně sněžilo, by měl pokles kladin řek dále pokračovat. Vyplývá to z informací dispečinku Povodí Ohře.

První stupeň povodňové aktivity platí už pouze na řece Ohři u Chebu, kde byla po 07:00 hladina ve výšce 187 centimetrů. Ohře klesá také v Karlových Varech, kde byla jeho hladina ve výšce 212 centimetrů. V obou případech se průtoky pomalu blíží normálu a během dne budou dále klesat. Klesá rovněž Svatava na Sokolovsku a její hladina měla ráno výšku 147 centimetrů. Na Teplé je už druhý den normální stav.

Druhý stupeň povodňové aktivity platí pouze na Libockém potoce pod vodní nádrží Horka, kde byla dnes jeho hladina na 86 centimetrech.
 

7:52 Řeka Dyje se zklidňuje a její obří rozlivy nad vodním dílem Nové Mlýny na Břeclavsku jsou stále pod kontrolou. Pozornost záchranářů a vojáků se bude muset upřít na řeku Moravu. Její hladina se dnes bude zvyšovat, v ohrožení se tak může ocitnout oblast mezi Hodonínem a Lanžhotem na Břeclavsku.

"Hráz držící řeku Moravu v korytě je nutné kontrolovat a trhliny v ní okamžitě sanovat," řekl dnes ČTK jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Na hráz dohlížejí vojenští záchranáři z Bučovic, kteří v případě jejího narušení okamžitě zasáhnou.

Kritickým místem je hráz tři kilometry pod Hodonínem. U Mikulčic byla v uplynulých dnech hráz narušena. Za nadměrného úsilí vojáků byla ale zpevněna. Pokud by se protrhla, voda by zalila šest obcí tvořící na Moravském Slovácku oblast Podluží.
 

7:45 Záplavy v Pardubickém kraji jsou i nadále na ústupu. Nejvyšší povodňový stupeň platí již pouze na dvou řekách - na Labi a Chrudimce. Vodohospodáři očekávají, že řeky budou klesat i dnes. Stupeň ohrožení byl v 6:00 stále vyhlášen na Labi v Přelouči a Němčicích a na Chrudimce v Padrtech. "Na přítocích horního a středního Labe v současné době dochází opět k poklesu průtoků," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Zcela jsou zaplněné přehrady v Seči a Hamrech na Chrudimce a Pařížov na Doubravě. Všude však přítoky i hladiny klesají. 

7:39 Na dvou místech řeky Moravy v Olomouckém kraji i nadále platí stav ohrožení. Třetí povodňový stupeň hlásí vodohospodáři v Olomouci a Moravičanech. Hladina však na všech tocích klesá. Jen v Olomouci poklesla Morava od pondělka o deset centimetrů.

"Už se to v Olomouckém kraji zklidňuje, na všech úsecích toku voda klesá. v Olomouci je nyní hladina na 484 centimetrech, je to pokles o deset centimetrů," řekl dnes ČTK Antonín Kurfürst z olomouckého závodu Povodí Moravy. Úbytek vody je podle něj i nadále pozvolný. "Řeka je dotována tajícím sněhem, v pondělí panovaly navíc vysoké teploty. Doufejme, že po ohlašovaných středečních srážkách to již toky v korytech pojmou," uvedl vodohospodář.
 

úterý 4.4., 6:23 Labe v Ústí už kulminovalo a začíná pozvolna klesat. Uvedla to Česká televize. Hladina dosahuje 884 centimetrů. Voda zatím působí hlavně problémy v dopravě. V provozu je jediný most - most Edvarda Beneše. Provoz na něm řídí policie. Vedení města doporučuje lidem nechat auta doma a využít vlaky nebo městskou hromadnou dopravu. 

19:59 V Olomouci i nadále klesá hladina řeky Moravy. Situace se tak mírně zlepšila i v zaplavených částech Černovír a Chomoutov. Krizový štáb dnes v 19:00 zrušil evakuaci v Černovíru, lidé však v případě potřeby mohou i nadále využít evakuační středisko na Tererově náměstí. Hasiči dnes v Černovíru odčerpávali vodu dvěma velkokapacitními čerpadly. V Olomouci na řece Moravě ale stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, stejně jako v Moravičanech.  

19:08 Labe v Ústeckém kraji pomalu, ale stále stoupá. Přibývá zatopených částí silnic. Lidé sledují výšku hladiny zejména na Litoměřicku, kde je nejvíce evakuovaných obcí v rámci regionu. V 18:00 hladina v Ústí nad Labem dosáhla 883 centimetrů, kulminaci očekávají vodohospodáři v úterý na výšce 885 centimetrů. Klesat bude řeka pozvolna. Obvykle má Labe dva metry. 

18:44 Podle meteorologů bude voda v níže položených zatopených oblastech stát dlouho. "Je nutné především hlídat ta místa, kde vodu drží hráze. Pokud budou stát dlouho ve vodě, mohou se promáčet a povolit," uvedla v ČT24 meteoroložka Taťána Míková. Ve středu by mělo spadnout více srážek, které mohou rozvodnit lokální potoky a řeky.  

17:25 Hejtman pardubického kraje nařídil okamžitě zahájit práce na dvou sesuvech půdy v kraji. Umožnilo mu to vyhlášení stavu nebezpečí i nouzového stavu, protože nemusí vypisovat zdlouhavá výběrová řízení. Obě nařízení se týkají lokality Moravská Třebová a Koclířov, kde se sesunul skalní masiv na silnici I/35 při výjezdu z Hřebečského tunelu. Státní podnik Lesy České republiky musí vykácet stromy, Ředitelství silnic a dálnic ČR musí zajistit sesutý svah.  

17:10 Chlapce, kterého zřejmě strhl proud řeky Svatavy v Kraslicku na Sokolovsku, když si hrál s kamarády na schovku, policisté ani hasiči zatím nenašli. Na místě ještě zůstávají policisté se psy. Pátrání bude pokračovat i zítra. Chlapec si zřejmě hrál s kamarády na schovávanou v místě, kde do Svatavy vtéká Kamenný potok. Pak zmizel. Rodiče se krátce nato obrátili na hasiče o pomoc. Chlapec měl na sobě modrou flaušovou mikinu a khaki tepláky. 

16:44 Voda v naprosté většině postižených krajích klesá - ovšem velmi pomalu. Očekává se však ještě kulminace Vltavy a Labe u Mělníka. Déšt, který přijde ve středu, by podle meteorologů mohl hladiny řek znovu mírně zvýšit. 

16:18 Ústecký primátor Petr Gandalovič zatím nehodlá vyloučit osobní automobilovou dopravu z centra Ústí. Apeluje však na řidiče, aby vzhledem k očekávaným dopravním zácpám v ranní špičce využívali městskou hromadnou dopravu. 

14:56 Situace v Hradci Králové se uklidnila. Město odvolalo třetí povodňový stupeň na Labi i Orlici ráno krátce po osmé hodině. Hladiny řek klesaly celou noc a ráno se dostaly až pod hranici stupně ohrožení. Jiráskovy sady a parkoviště u Fakultní nemocnice jsou znovu otevřeny. "První hrubé odhady předpokládají, že škody v celém Hradci Králové přesáhnou částku třiceti milionů korun," uvedl tiskový mluvčí magistrátu Hradce Králové Václav Svoboda.  

14:14 do pátku prodloužil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu před povodněmi. Ve středu totiž meteorologové předpokládají vyšší srážky, které by opět mohly zvednout hladiny řek. Pro deset krajů, které už jsou zasaženy velkou vodou, platí výstraha týkající se povodní. Nižší stupeň nebezpečí, tedy rozvodnění toků, hrozí Praze, v Karlovarském kraji, na Plzeňsku a v Moravskoslezském kraji. 

13:55 V jižních Čechách se dnes podařilo stabilizovat situaci na třeboňských rybnících. Hladina Rožmberku klesla o 6 centimetrů. Největší starosti mají rybáři stále se Staňkovským rybníkem, který má 113 cm nad normální stav a je v něm množství vody, které odpovídá dvěma Rožmberkům v normálním stavu. Rybáři proto prokopali hráz do sousedního rybníka Špačkov. 

13:30 Ubytování pro děti z regionů postižených záplavami nabízí ministerstvo školství. Chce tak pomoci především rodičům, kteří se v důsledku krizové situace nemohou o své potomky postarat. Ministerstvo také zřídilo bezplatnou krizovou linku s číslem 800 800 244, na kterou se občané mohou obrátit. Podle mluvčí ministerstva Michaely Lagronové budou děti ubytovány v zařízeních ministerstva a jeho příspěvkových organizací. Zde pro ně bude zajištěna strava i pedagogický dozor po dobu, kdy to bude nezbytně nutné, uvedla Lagronová. Vysoké školy jsou podle ní schopné nabídnout i volná místa na kolejích. Žádosti o pomoc je možné rovněž zaslat na e-mailovou adresu [email protected]. 

12:44 Střední Labe dnes kulminuje v oblasti Mělnicka. Tato situace bude trvat přibližně dva dny. Hladina řeky bude při očekávané výšce 730 centimetrů a průtoku 2600 kubíků za sekundu vzhledem k malému množství srážek stoupat maximálně o několik centimetrů. Nejzávažnější škodu ve Středočeském kraji zatím představuje poškozený pilíř mostu v Brandýse nad Labem a několik vyřazených čističek odpadních vod. V celém kraji je povodní postiženo 132 obcí, z toho 21 na Mělnicku, řekl novinářům po dnešním zasedání krizového štábu Středočeského kraje hejtman Petr Bendl. 

12:35 Neukázněným vodákům sjíždějícím rozvodněné řeky hrozí trest za porušení vyhlášky ministerstva dopravy, která zakazuje plavbu po povrchových vodách v případě vyhlášení druhého či třetího povodňového stupně. Informovala o tom dnes Státní plavební správa. Podle ní tedy není pravda, že by podobné hazardérské kousky, zbytečně zaměstnávající povodněmi vytížené záchranáře, nebylo možné trestat.

Minulý týden hasiči s pomocí armádního vrtulníku vytahovali vodáky ze člunu, který se převrátil na řece Bystřici poblíž Domašova nad Bystřicí na Olomoucku. Museli dále pomoci čtyřem raftařům, kteří spadli do vody na řece Jihlavě. Na rozbouřené Svatavě u Kraslic na Sokolovsku se zase převrhl raft se sedmi mladými muži. Záchranáři museli také z vody vytahovat kanoistu, který se spolu s dalším mužem převrátil s lodí na rozvodněném Labi nedaleko Poděbrad na Nymbursku.
 

12:30 Voda z řeky Moravy způsobila společnosti Fatra Napajedla podle předběžných odhadů škody na majetku za několik desítek milionů korun. Firma navíc už minulý týden musela zastavit v Napajedlech kvůli zaplavení trafostanice výrobu. Obnovit se ji podaří nejdříve v polovině dubna. Potvrdil to ředitel firmy Petr Síleš. Fatra zaměstnává asi 1500 lidí, většinu z nich přímo v Napajedlech. 

12:11 Ústřední krizový štáb začíná připravovat pomoc oblastem zasaženým povodněmi. Zjišťuje, kolik je k dispozici vysoušečů a čerpadel, aktivoval také službu zásobování užitkovou vodou. Ministr vnitra František Bublan na tiskové konferenci po dnešním jednání štábu prohlásil, že pitné vody je pro postižené obyvatele dostatek. Důležité podle něj bude zprovoznění úpraven vod.

Vysoušečů má být ve středu na 6000. S vysoušením však bude možné začít až poté, co voda z domů opadne. Proces urychlí hasičské čerpací týmy. Ve spolupráci s kraji krizový štáb také připravuje dostatečné množství dezinfekčních prostředků.
 

12:12 Eurokomisař Vladimír Špidla se chystá požádat v Evropské komisi o pomoc pro povodněmi postižené Česko. Pro takové výdaje má EU připraven takzvaný Fond Solidarity. V posledních letech z něj byla financována například pomoc slovenským Tatrám. 

12:11 Povodňová situace by se mohla opět zhoršit ve středu a ve čtvrtek, a to kvůli oteplení. Dnes a v úterý by mělo být oblačno a na horách sněhové přeháňky. Šéf Českého hydrometeorologického ústavu Ivan Obrusník novinářům po zasedání Ústředního krizového štábu řekl, že ve středu by mělo srážek přibýt a i teploty na Moravě by se mohly poněkud zvednout. To by ovlivnilo odtávání sněhu z Beskyd a Jeseníků. 

11:02 Střední Labe dnes kulminuje v oblasti Mělnicka. Tato situace bude trvat přibližně dva dny. Hladina řeky bude vzhledem k malému množství srážek stoupat maximálně o několik centimetrů. Nejzávažnější škodu ve Středočeském kraji zatím představuje poškozený pilíř mostu v Brandýse nad Labem a několik vyřazených čističek odpadních vod. V celém kraji je povodní postiženo 132 obcí, z toho 21 na Mělnicku. 

10:55 V Ústí nad Labem a Děčíně kolabuje doprava. Ústecký krajský soud jeho předseda uzavřel až do středy, v suterénu je voda a nelze používat sociální zařízení, uvedl. Všechna jednání do středy byla odvolána. Ve středu večer vedení soudu rozhodne o dalším postupu. Obdobná je situace na sousedním okresním soudu. Také ten je pro veřejnost do odvolání uzavřen. Obě soudní budovy leží v bezprostřední blízkosti řeky. 

10:51 Padesát sedm příslušníků pěší roty aktivní zálohy z vojenského velitelství v Brně dnes nastoupilo v Břeclavi. Budou místním hasičům a lidem pomáhat likvidovat následky povodní. Pomoc skončí za týden.  

10:12 Ve Znojmě ohroženém rozvodněnou Dyjí skončila evakuace. Starosta Znojma Pavel Balík ji ukončil po ranním zasedání krizového štábu. Hladina znatelně klesá, i když přes hráz Vranovské přehrady stále přepadá asi dvacet centimetrů vody. Ve městě nyní budou sčítat škody.  

9:51 Rakouské dráhy dnes ráno kvůli zatopení kolejí uzavřely dopravu na železniční trati Vídeň-Hohenau (Břeclav). Některé vlaky v České republice proto mohou nabrat zpoždění i několik desítek minut. Kvůli záplavám stále nejezdí vlaky na dvou tratích na Břeclavsku. Mimo provoz jsou tratě Mikulov-Hrušovany nad Jevišovkou a Pohořelice-Vranovice. Kvůli zatopení silnic vodou nemohla být mezi Pohořelicemi a Vranovicemi zavedena ani náhradní autobusová doprava. Na druhé trati autobusy jezdí. 

9:00 Hladiny Lužnice a Nežárky, které zaplavily stovky domů na jihu Čech, i nadále klesají. Voda ve Veselí nad Lužnicí od sobotní půlnoci klesla o 12 centimetrů, průjezdná je už ulice Čs. armády. Tající sníh řeky mírně zvedá přes den, v noci hladiny opět poklesnou 

8:47 Labe v Ústí nad Labem stále pomalu stoupá. V 08:00 byla jeho hladina na výšce 877 centimetrů. Od půlnoci je uzavřen Mariánský most. S vypětím sil se daří hasičům čerpat vodu z nájezdu na Benešův most, který je nyní jedinou spojnicí pro automobilovou dopravu s části Střekov. Doprava ve městě však kolabuje. 

8:45 Hladiny řek ve Zlínském kraji postupně klesají. V Kroměříži i v Uherském Hradišti, kde je situace nejvážnější, zatím není hlášený žádný větší problém. Situace je stabilizovaná i u Napajedel na Zlínsku, kde přítoky řeky Moravy vytvořily v polích laguny.  

8:44 V Karlovarském kraji řeky klesají, a to i přesto, že zde o víkendu vydatně pršelo. 

8:40 Hladina řeky Labe v Mělníku sice stále mírně stoupá, ale začíná již kulminovat a neměla by tak ohrozit výrazně větší území, než dosud. Více starostí mají v nedalekém Hoříně, který leží u soutoku Labe s Vltavou. Pokud hladina stoupne o 10 centimetrů na 740 cm počítají zde s možností evakuace. Stavy ohrožení platí dosud i na Sázavě, která ale klesá. V chemickém závodě Spolana je podle vodohospodářů stav setrvalý. 

8:37 Na jižní Moravě částečně klesá hladina obrovského jezera, které vytvořily rozvodněné řeky Dyje a Jevišovka. Přestože se hladiny lagun stále mění nejohroženější oblasti v okolí obcí Jevišovka, Nový Přerov, Drnholec a Novosedly, v nichž začala částečná evakuace dnes ráno, stále vodě odolávají. Více v samostatném článku.  

8:04 Hasiči a policisté budou pokračovat v pátrání po šestiletém chlapci z Kraslic na Sokolovsku, který zřejmě v neděli v podvečer spadl do rozbouřené říčky Svatavy. Dosavadní pátrání bylo zatím neúspěšné, řekl ČTK velitel kraslických hasičů Jaroslav Fejk. Podle informací hasičů si chlapec zřejmě hrál s kamarády na schovávanou v místě, kde do Svatavy vtéká Kamenný potok. Pak zmizel. Rodiče se krátce na to obrátili na hasiče o pomoc. "Dnes budeme zřejmě prohledávat úsek od rotavského nádraží nahoru směrem do Kraslic. Rozdělíme si trasu na jednotlivé úseky a budeme řeku prohlížet," řekl ČTK Fejk.  

7:38 Ani v Královéhradeckém kraji již dále řeky nestoupají. Na většině toků zaznamenali vodohospodáři mírný pokles, na dalších platí setrvalý stav. Třetí stupeň povodňové aktivity, ohrožení, platil v kraji dnes ráno na Orlici v Týništi na Orlicí a na Labi v Brodu na Trutnovsku, informoval ČTK vedoucí vodohospodářského dispečinku společnosti Povodí Labe v Hradci Králové Jiří Petr.  

7:15 Hladiny řek v Pardubickém kraji již nestoupají. Vodohospodáři neočekávají, že by dnes mohlo dojít ke zhoršení situace. "Během noci kulminovalo Labe v Přelouči. Na zbývajícím úseku středního Labe je stav blízký kulminaci," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. V Pardubickém kraji stále platí třetí stav ohrožení již jen na Labi v Němčicích a Přelouči a na Chrudimce v Padrtech a Nemošicích. I zde však hladiny zvolna klesají.  

6:04 Řeka Oskava, která dnes v noci ohrožovala rodinné domy v Liboši a Štěpánově na Olomoucku, již začala klesat. V Liboši pomohla tamním lidem armáda, která celou noc stavěla hráze. Voda přes noc zaplavila sklepy, návsi i některé domy. Situace se však již stabilizovala.  

02:10 Od nedělního podvečera hledají hasiči v Kraslicích na Sokolovsku šestiletého chlapce, který zřejmě při hře spadl do místní rozvodněné říčky Svatavy. Mluvčí sokolovského hasičského záchranného sboru František Petr ČTK řekl, že pátrání je zatím neúspěšné. Do půlnoci chlapce hledaly čtyři hasičské jednotky. Dnes po 08:00 budou v pátrání pokračovat. Hasiči podle Petra našli část chlapcova oděvu. Na záchranáře se obrátila matka v 18:40. Podle hasičů mohl chlapec spadnout při hraní do vody v místě, kde se do Svatavy vlévá Kamenný potok.  

02:05

Postupná evakuace celé obce Novosedly s více než 1000 obyvateli začne dnes v 07:00. Evakuaci původně čtyř obcí na Břeclavsku v okolí soutoku Dyje a Jevišovky vyhlásil jihomoravský hejtman Stanislav Juránek v neděli odpoledne. Starosta Novosedel František Trefilík ale večer odmítl nechat obec vylidnit. Právě Noosedly přitom večer začala ohrožovat voda z protržené hráze rakouského potoka Bock Graben.

Situaci řešil přímo na místě hejtman. "Stav vody budou až do rána monitorovat hlídky, pokud se situace nezhorší, začne se s evakuací podle rozhodnutí hejtmana ráno," řekl ČTK mluvčí hasičů.

 

01:59 Labe v Ústí nad Labem dnes v noci pomalu, ale stále stoupá. Voda zaplavila v Přístavní ulici nájezd na Mariánský most, který byl proto o půlnoci uzavřen. Magistrát už o tom informoval občany prostřednictvím mobilních telefonů. Druhý ústecký most, Benešův, zůstává v provozu. 

01:00 Některé obce na Olomoucku začala dnes v noci ohrožovat rozvodněná řeka Oskava. Potíže hlásí ve Štěpánově i v Liboši. S přívalem vody po celý den bojovali také v Uničově na Olomoucku, kde se však situace již stabilizovala. "Začala nám to tady od 21:00 hodiny rychle stoupat, hrozně to letí nahoru. Oskava narostla zhruba o 15 centimetrů. Nevíme zatím, co k nám ještě
přiteče, v Liboši to stále stoupá," řekl dnes v 00:30 místostarosta Štěpánova Jiří Běhal. Podotkl, že rozvodněná Oskava způsobuje potíže především v místní části obce v Benátkách a v Březcích.
 

PONDĚLÍ 3.4. - 00:51

Členové vlády na večerním zasedání dostali úkoly, jak povodňovou situaci ve svým resortech řešit. Například ministr financí na příštím zasedání předloží návrh, který umožní vynaložit na odstraňování škod, zejména infrastruktury, a stavbu protipovodňových zábran pět miliard korun. Nezvýší se ale deficit rozpočtu, dodatečné výdaje pokryjí výnosy z privatizace a dividend společností ČEZ. Vláda o urychlené schválení této mimořádné změny rozpočtu v takzvaném zrychleném řízení požádá koaliční i opoziční strany. Pomoc očekává i z Evropské unie.

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek vládě navrhne, aby se na obnovu bytového fondu poškozeného povodněmi vydaly další prostředky ve formě půjček či nevratných dotací. Na tyto účely by měla jít miliarda korun ze Státního fondu rozvoje bydlení. Z těchto peněz by se hradily škody na bytovém fondu nad 71 500 korun. Vlastník nemovitosti by mohl získat příspěvek až 70 procent celkových nákladů.

Vláda schválila také pomoc farmářům, které zasáhla povodeň. Z Podpůrného garančního a lesnického fondu budou moci podnikatelé získat podporu ve formě proplácení části úroků z úvěru a garancí na poskytnutí úvěru.

 

23:46 V krajském městě v Olomouci, které po celý víkend zápasí s přívaly vody, začala místy způsobovat problémy také spodní voda. Voda vzdouvající se z kanálů vytvořila dnes v noci mezi obytnými domy na Černé cestě menší jezero o velikosti zhruba 20 krát 20 metrů 

23:31 Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhl vládě navýšení státního rozpočtu o pět miliard korun. Peníze budou sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod. Schodek rozpočtu se měnit nebude, zapojí se dodatečné příjmy. Vláda se návrhem bude zabývat zřejmě ve středu.
 

23:30 Vláda dnes vyhlásila stav nouze v sedmi krajích, které se potýkají se záplavami. Mimořádné opatření, které umožňuje úřadům pružnější řešení povodňové situace, platí od dnešních 23:00 do půlnoci 10. dubna. Nouzový stav začne platit na území Jihočeského, Středočeského, Ústeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje, rozhodl večer kabinet.
 

22:35 Situace na rozvodněné řece Moravě, která zatopila dnes ráno některé obytné části Olomouce, se nadále stabilizuje. Vodohospodáři stále zaznamenávají v profilech v severní části kraje pokles. Také v Olomouci Morava v podvečer poklesla o devět centimetrů. Odborníci však upozorňují obyvatele zatopených částí, že se voda bude z ulic města ztrácet pomalu. Trvat to může i několik dní.
 

21:56 Vodohospodáři budou i nadále regulovat průtok Vltavy pomoci soustavy přehrad tak, aby v Praze vydržel druhý povodňový stupeň. Rozhodla o tom dnes večer ústřední povodňová komise, kterou svolal ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Povodí Vltavy reguluje odtok z orlické přehrady, a hlavní město tak zatím nemuselo vyhlásit ohrožení. Tím se udržuje rovněž přijatelná hladina vody na Labi v Ústí nebo Děčíně.
 

21:50

Starosta obce Novosedly na Břeclavsku odmítl vylidnit obec. Evakuaci Novosedel a dalších tří obcí v okolí soutoku Dyje a Jevišovky nařídil odpoledne jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. "Doporučil jsem hejtmanovi, aby evakuaci nechal až na
ráno, voda sem teče pomalým tempem," řekl ČTK František Trefilík.   

 

19:55 Hladina řeky Moravy v Olomouckém kraji nadále pozvolna klesá. Povodňová komise krajské metropole proto dnes v podvečer zrušila režim vyhlášené evakuace s výjimkou Černovíru. Do této městské části nadále přitéká voda, díky technice hasičů se ale hladina v zatopených oblastech Černovíra nezvyšuje. V Olomouckém kraji již platí třetí stupeň povodňové aktivity pouze na řece Moravě.  

19:03 Hladiny většiny velkých řek se v Libereckém kraji přes noc a během dneška snížily až o více než půl metru. Už ráno nikde neplatil třetí povodňový stupeň ohrožení a hasiči měli v noci s velkou vodou mnohem méně práce než v noci na sobotu. Dopoledne a odpoledne se situace již jen zlepšovala. Druhý stupeň pohotovost se na většině míst změnil na první stupeň, bdělost. ČTK to řekl operační důstojník hasičského záchranného sboru v Liberci Martin Rybář. 

18:20 Hladiny řek v Karlovarském kraji přes den dále mírně klesaly. Třetí povodňový stupeň už není hlášen nikde, druhý pouze na dvou místech. Nikde v regionu nebyly hlášeny po celý den hlášeny srážky. Prognóza dalších dnů je zatím velmi dobrá. 

18:47 Hladina Lužnice, která na jihu Čech zaplavila stovky domů, stagnuje a místy začala mírně klesat. Potrvá však více než týden, než voda ze zatopených objektů zcela ustoupí. Policisté už částečně zprůjezdnili mezinárodní silnici E55 u Veselí nad Lužnicí, kterou stále z části zaplavuje voda. 

17:57 Hladiny řek v Plzeňském kraji během dne dále mírně klesaly. Druhý stupeň povodňové aktivity není hlášen nikde, první na sedmi místech regionu. Odtok z přehrady Hracholusky na severu Plzeňska je stále neškodný, což by mělo platit také v dalších dnech. 

17:55 Situace na Labi se zklidnila a hladina řeky stoupla jen o centimetry, na Litoměřicku proto odložili evakuaci občanů. Během dne se pozastavil růst hladiny Ohře. Riziko vzniku obrovského jezera na soutoku řek na Litoměřicku, které zde bylo před čtyřmi lety, je tak nižší. 

17:48 V Olomouci zůstanou kvůli povodním v pondělí a v úterý uzavřeny některé mateřské, základní a střední školy či internáty. V některých případech pedagogové zajistí dětem náhradní program. Volno na pondělí a úterý vyhlásilo vedení ZŠ Demlova a Petřkova, v provozu nebude družina a zajištěna není ani strava. V nezbytně nutných případech lze dítě umístit v mateřské škole Jílová. Omezené prostory budou k dispozici v MŠ Herrmannova. Vedení zařízení proto žádá rodiče, aby si děti ponechali v pondělí a v úterý doma, pokud mohou. Stejná výzva se týká i rodičů, kteří vodí své potomky do MŠ Rožňavská a Radova. V uvedených dnech zůstane uzavřena i mateřská škola v Chomoutově a ZŠ Milady Horákové. Pokud sem přeci jen v nezbytně nutných případech děti dorazí, bude pro ně připraven náhradní program. Další zavřené instituce budou: ZŠ Tererovo náměstí a Helsinská (dopoledne bude pro žáky zajištěn náhradní program, strava a družina), domov mládeže při Středním odborném učilišti farmaceutickém Na Vlčinci, domov mládeže při Střední zdravotnické škole na Lazcích a domov mládeže na třídě 17.listopadu při Středním odborném učilišti technickém a obchodním. V pondělí nebude výuka na Střední škole poštovní a na Středním odborném učilišti farmaceutickém. 

17:38 Hladiny řek na Vysočině přes den opět klesly. Třetí povodňový stupeň byl odvolán na Jihlavsku. Situace se zlepšuje i na dalším toku řeky Jihlavy, na Sázavě nebo na Oslavě. Na trati z Kostelce u Jihlavy do Telče jezdí opět vlaky. Na Vírské přehradě na řece Svratce ale dnes muselo povodí zvýšit množství vypouštěné vody, aby zabránilo nekontrolovanému odtoku, který by mohl způsobit záplavy. 

17:28 Utonulého muže našli dnes policisté a hasiči v řece Třebovce v Dlouhé Třebové na Ústeckoorlicku. Podle policie se zřejmě stal obětí záplav. 

17:27 Vedení břeclavské nemocnice zrušilo preventivní opatření, která přijalo kvůli povodním. Od pondělí se vše vrací do normálního stavu a nemocnice opět zavede plný provoz. 

17:02 Katastrofické prognózy o následcích velké vody, která vtrhla do Horky nad Moravou na Olomoucku po protržení hráze, se naštěstí nevyplnily. Voda zaplavila část obce, podle starosty Oldřicha Nykla se však dostala především do zahrad a sklepů, či na komunikace. Do bytů pronikla jen ve dvou případech. 

16:55 Bez elektřiny zůstávají v Ústeckém kraji stovky domácností. Právě v Ústeckém a Olomouckém kraji je z pohledu energetiky nejvážnější situace, v krajích je nejvíce ohrožených zařízení distribuční sítě. V souvislosti s očekávaným zvýšením hladiny Labe a možností zatopení rozvodny v Litoměřicích rozhodl krizový štáb společnosti ČEZ Distribuce o demontáži jejího zařízení. Náhradní napájení oblasti Litoměřic je zajištěno. 

16:49 Třetí stupeň povodňové aktivity platí v Olomouckém kraji už jen na řece Moravě. Také její hladina klesá, ovšem jen pozvolna. Nejhorší situace nadále přetrvává v Olomouci. Pod vodou jsou části Černovír a Chomoutov i část Horky nad Moravou. Stupeň ohrožení dnes vodohospodáři odvolali na řece Třebůvce. 

16:27 Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek nařídil evakuaci skoro 4000 lidí z obcí Jevišovka, Novosedly, Drnholec a Nový Přerov na Břeclavsku. Ohrožuje je obří jezero o rozloze asi 500 hektarů, které vzniklo spojením proudů rozvodněné Dyje a řeky Jevišovky. Dosud jej půlil železniční násep. Voda ho již protrhla. Nyní se průrvou valí do spodní časti laguny. O evakuaci zhruba stovky obyvatel z Jevišovky rozhodla komise již ráno, hejtman nyní opatření rozšířil. 

16:11 Stabilizovala se situace na Ohři, Labe na Ústecku stoupá. V Hřensku byla vyhlášena nucená evakuace, město museli opustit úplně všichni. Stoupající voda komplikuje dopravu. V Děčíně se pod vodou ocitl i kruhový objezd, radnice chce zakázat vjezd kamionů do města. Informovala o tom ČT24. 

15:47 Na Mělnicku pomalu kulminuje Labe. Na některých místech již začala dobrovolná evakuace, policisté uzavřeli cesty do ohrožených oblastí. Labe zatopilo spodní části domů a sklepů například v mělnické čtvrti Pšovka, v obcích Kly, Mlazice, Vehlovice či Větrušice. Z mělnického přístavu odvážejí vlaky i kamiony stovky přepravních kontejnerů, aby neuplavaly. Podle informací středočeského krizového povodňového štábu by hladina Labe měla kulminovat během zítřka. Vjezd je umožněn pouze místním obyvatelům například do Hořína, kde již pátý den staví čtyřsetmetrovou hliněnou hráz navýšenou o pytle písku bránící průniku vody od nedalekého soutoku Labe s Vltavou do obce. U paty hráze však začala vyvěrat voda. Voda pronikla i do obce Kly. 

15:42 Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platil ve 14:00 na 53 místech v České republice, jejich počet klesl oproti ránu o pět. Nejvíce míst se třetím stupněm povodňové aktivity je stále v povodí řeky Moravy - tam platí nyní na 23 místech oproti ranním 27. Druhý stupeň povodňové aktivity platil ve 14:00 na 32 místech v zemi, ráno to bylo o jedno místo více. Stav bdělosti dnes je nyní na 72 místech, ráno jich bylo 71. 

15:30 Poškozenou hráz řeky Moravy u Mikulčic na Hodonínsku se podařilo opravit. Při jejím protržení by voda zaplavila šest obcí až po Lanžhot na Břeclavsku. S opravou pomáhalo na 40 vojáků a těžká technika.  

15:16 Pracovníkům Povodí Moravy se již podařilo opravit hráz u Horky nad Moravou, která po protržení zatopila obec a olomouckou městskou část Chomoutov. Ze druhé zatopené části krajské metropole, z Černovíra, který Morava zaplavila kvůli poškozenému ochrannému valu, začnou v nejbližší době odčerpávat vodu hasiči výkonným čerpadlem. Podle informací vodohospodářů Morava v Olomouci již kulminovala a pomalu klesá. 

15:11 Téměř tři desítky silnic v Olomouckém kraji museli silničáři uzavřít kvůli záplavám. Se změnami v městské hromadné dopravě musejí počítat lidé v Olomouci. Tamní dopravní podnik upravil trasy několika linek, aby se spoje vyhnuly zaplaveným územím. S uzavírkami silnic se motoristé setkají na Olomoucku, Šumpersku a Přerovsku. Jedná se o silnice druhé a třetí třídy. Na Olomoucku voda znemožnila jízdu například v úsecích Litovel - Nasobůrky, Uničov - Lazce, Nové Zámky - Mladeč i na některých cestách v Olomouci. Na Šumpersku zůstávají mimo provoz úseky Zvole - Lukavice, Rájec - Leština, Lupěné - Nemile a další. Na Přerovsku není možné projíždět po silnici Tovačov - Troubky, Kojetín - Popůvky či z Kojetína směrem na Chropyni. Olomoucký dopravní podnik změnil například trasu linky číslo 17 ve směru na Farmak, nyní končí na náměstí Národních hrdinů. Linka číslo 20 končí u Klášterního Hradiska. "Zřídili jsme novou linku X. Na náměstí Národních hrdinů na ni mohou přestoupit lidé z linky číslo 20 a přes Lazce se dostanou do Chomoutova a zpět," řekla dnes dispečerka dopravního podniku. Změny se týkají také linek 14, 15, 16, 21, 22 a 23. 

14:18 Rozsáhlá jezera u obce Jevišovka se již téměř dotýkají obce, podle informací ČT24 se protrhl železniční val, který měl částečně chránit obec před vodou, dá se tedy předpokládat přibývání vody. Hrušovany jsou na tom lépe- mají postavenou třímetrovou ochranou hráz, která by však nemusela vydržet nápor vody, kdyby se ještě více protrhl železniční násep. Přechod s Rakouskem v Hevlíně je uzavřen. 

13:44 Hladina řeky Moravy začala dnes v Olomouci pozvolna klesat. Situaci v krajské metropoli ale nadále komplikují protržená hráz v Horce nad Moravou a porušený ochranný val na okraji města. Sídliště Lazce a Na Letné by ale neměla být zasažena. Radnice vyzvala v 11:00 obyvatele těchto lokalit let k evakuaci. Přes prognózy vodohospodářů výzva zůstává z preventivních důvodů v platnosti. 

13:41 Hladina řeky Moravy v Kroměříži, kde platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity, dnes po sobotním vytrvalém vzestupu opadá. Ve 12:00 zde vodohospodáři naměřili 682 centimetrů, což je o 12 méně než o půlnoci. Hladina nyní klesá i u obce Spytihněv nad Uherským Hradištěm, ve 12:00 zde bylo 667 centimetrů. Ve městě, kde od středy platí stav nebezpečí, tak zůstává i na kritických místech do vylití řeky rezerva několik desítek centimetrů. Vzestup hladiny Moravy v Olomouci se ve Zlínském kraji zatím do neprojevil. V Kroměříži pokračují v navyšování a zpevňování hrází zeminou. Situace je stále stabilizovaná i u Tlumačova na Zlínsku, kde přítoky řeky Moravy vytvořily laguny. Na ostatních řekách v regionu je již stav většinou normální, případně zde platí první stupeň povodňové aktivity. Pouze Bystřice na Vsetínsku zůstává na druhém stupni. 

13:11 Vzestup Labe a Ohře v Ústeckém kraji se sice v noci pozastavil kvůli ochlazení, ale večer očekávají vodohospodáři růst. Hrozí, že se na soutoku řek na Litoměřicku vytvoří obrovské jezero jako při povodních v roce 2002. Další lidé postupně opouští domovy na Litoměřicku. Podél Labe platí stav nebezpečí. Na Litoměřicku se rozsáhlé evakuace zatím odkládají. Důvodem je pozastavení vzestupu hladiny Labe. Starostové obcí nyní dělají seznamy lidí, kteří by neměli, kam jít. Někteří lidé odcházejí dobrovolně sami ještě před vyhlášením evakuace. V Ústí se zřejmě v noci uzavře kvůli povodni Mariánský most. Průjezdný zůstane Benešův most. Situace se podle primátora Petra Gandaloviče zhoršuje v ulici Svádovská a V Olšinkách, kde se staví hráze z pytlů. Další Ústečané by museli opustit domovy, kdyby hladina Labe vystoupila nad devět metrů. V Děčíně připravuje odbor dopravy uzavírky silnic. Situace je podle starosty Vladislava Rašky zatím stabilizovaná.  

12:38 Zásoby sněhu stále ubývají. Sníh leží již jen v polohách nad 600 metrů, pouze ojediněle se vyskytuje níže. Průměrně odtává kolem deseti centimetrů za den. V nejvyšších polohách je ještě více než metr sněhu. Uvádí to zpráva Českého hydrometeorologického ústavu. Přetrvávající sníh bude dále ovlivňovat především horské menší toky, na kterých se budou vlivem denního kolísání teplot a dešťových přeháněk dále přechodně zvedat hladiny řek. Jejich vliv na průtoky dolních částí toků se ale bude zmenšovat. 

12:29 Povodeň na Labi poškodila jeden z pilířů mostu mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví. Na základě posudku statiků byl dnes most pro veškerou dopravu uzavřen. Objížďka vede přes dálniční most na rychlostní komunikaci R10. 

12:25 Až metrové výšky dosahuje proud vody na některých místech v olomoucké místní části Černovír. U dveří domů jsou naskládány pytle s pískem, ve vodě plavou květinové truhlíky, pod vodou zůstaly popelnice i některá auta. Přesto řada obyvatel odmítla opustit svá obydlí a situaci sleduje z oken. Zaplavené ulice brázdí těžké vozy vojenských záchranářů, kteří odvážejí na sucho lidi, kteří projeví zájem, nebo si potřebují vzít z obydlí potřebné věci. 

11:57 Krizový štáb zrušil nařízení o evakuaci v Pohořelicích, lidé se mohou vrátit domů. Řeka Jihlava v těchto místech kulminovala v nočních hodinách, hladina nad ránem poklesla o osm až deset centimetrů. 

11:55 Hladina Lužnice stagnuje a místy začala mírně klesat. Potrvá však více než týden, než voda ze zatopených objektů zcela ustoupí. Policisté už částečně zprůjezdnili mezinárodní silnici E55 u Veselí nad Lužnicí, kterou stále z části zaplavuje voda. 

11:51 Jizera ve svém dolním toku na Mladoboleslavsku pomalu klesá. Obce a města, jimiž protéká, postupně odvolávají třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Kvůli záplavám jsou na Mladoboleslavsku uzavřeny silnice mezi Bakovem a Malou Bělou, Horkou a Brodcemi, Mohelnicí a Mnichovým Hradištěm, Loukovem a Žďárem. Neprůjezdné jsou například vozovky mezi Větrušicemi a Červenou Pískou, Mělníkem a Vlíněvsí, na hranici kraje Ústeckého za Horními Počáply, v obci Rudeč, Vinec, Podlázky, Sojovice, Dražice, mezi obcí Kozly a Mělníkem, Vrbnem a Zelčínem, ze Sázavy do Dojetřic a Skalice, mezi Čerčany a Zlenicemi. V Brandýse byl uzavřen most přes Labe. 

11:01 Vodohospodářům dosud nepodařilo opravit hráz v Horce nad Moravou. Z poškozeného místa tak nadále proudí voda do obce a olomouckých městských částí Chomoutov a Černovír. Podle posledních odhadů by se pracovníkům Povodí Moravy, kterým pomáhají vojáci a hasiči, mohlo podařit hráz utěsnit ve 14:00. 

11:15 Kulminace Labe v Mělníku se očekává v průběhu dneška. Počítá se přitom s evakuací přibližně 2000 lidí, jejichž seznam se v současné době tvoří. Po ranním zasedání krizového povodňového štábu středních Čech to sdělil středočeský hejtman Petr Bendl s tím, že stav nebezpečí trvá. Na Labi u Mělníka se předpokládá zvýšení hladiny na 730 centimetrů. Z mělnického přístaviště se proto musí přestěhovat 320 nákladních kontejnerů, aby neuplavaly. 

10:39 Ve Znojmě hladina Dyje stále mírně klesá a lidé z evakuovaných oblastí se postupně vrací do svých domovů. Kvůli neustále rekordnímu odtoku z vodního díla Nové Mlýny jsou v pohotovosti lidé v Břeclavi. Uzavřena byla silnice z Moravského Písku do Uherského Ostrohu, přes níž nyní vede protipovodňová hráz. Soustava tří jezer novomlýnských nádrží vypouští nyní 650 metrů krychlových vody za sekundu, přičemž přítok je zhruba stejný. Voda z Nových Mlýnů se už vylila do připravených protipovodňových poldrů. V rezervě zůstává jeden v okolí obce Přítluky. Situace se zlepšila také v Židlochovicích. Podle prognóz Povodí Moravy i hasičů by měla voda v řece Svratce dál stagnovat.  

10:31 Protože hrozí další rozliv vody, krizová komise v Olomouci vyzvala další tisíce obyvatel k evakuaci. Týká se občanů Lazců, Letné, Černé Cesty. Uvedl to mluvčí radnice Ivan Rašťák. Evakuační autobusy budou od 11 hodin na místech: Letná ulice Václava III., Lazce - Finanční úřad, Lazce - dostihová dráha, Klášterní Hradisko u vojenské nemocnice, Černá Cesta - Gorazdovo náměstí. Evakuovaní občané budou umístěni do centra v Základní škole na Tererově náměstí. 

10:24 Informace z Hranicka a Přerovska jsou podle informací Povodí Moravy příznivé. Na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou a v Přerově platí stav č.1, stav bdělosti.
 

10:23 Podle vodohospodářů stav vody na horním toku řeky Moravy klesá. Řeka měla v Moravičanech v 8:00 stav hladiny ustálen na 392 cm. Dochází také k poklesům přítoků řeky Moravy před Olomoucí. Povodí Moravy uvádí ke stejnému času stav vody 252 cm na Moravské Sázavě v Lupěnném a 256 cm na řece Třebůvce v Lošticích. V Litovli se stav po včerejší vyhrocené situaci uklidňuje. Bezpečnostní rada Města Litovel však informuje občany, že i nadále trvá III. stupeň povodňové aktivity. Hladina toku řeky Moravy u mostu sv. Jána byla dnes v 7:00 na 330 cm, v současné době se jedná o setrvalý stav. Silnice směrem na Olomouc, kde se právě buduje kruhová křižovatka, je podle zpráv občanů této části Litovle již průjezdná. Motoristé ale musí projet vodou, která ještě stále přes cestu slabě proudí. Od 7:00 byla také zprovozněna železniční doprava na trati Litovel Předměstí - Senice na Hané.S veškerými požadavky a potřebami se mohou občané Litovle obracet na bezpečnostní radu na telefonech 585 153 111, 585 153 118, 585 153 158. 

10:15 Hladina Labe v Mělníku vystoupala na úroveň pěti až desetileté vody a stále se zvyšuje. Kulminaci řeky zde očekávají v pondělí nebo v úterý, radnice se už preventivně chystá na horší variantu průběhu povodně. Dobrovolníci proto dopoledne pomohou zájemcům v ohrožených oblastech se stěhováním nábytku. Nejedná se o evakuaci, jenom o ochranu majetku. 

9:58 V Praze vodohospodáři udržují průtok Vltavy stále těsně pod hranicí, za níž se vyhlašuje třetí stupeň povodňové aktivity, tedy 1500 metrů krychlových za sekundu. Stav ohrožení ale platí na Vltavě ve Vraňanech, před soutokem Vltavy s Labem. 

9:47 Zhruba 100 lidí musí do dnešního poledne opustit své domovy v Jevišovce na Znojemsku. Obyvatele již od čtvrtka ohrožuje obří jezero o rozloze 500 hektarů, které se vytvořilo spojením proudů rozvodněné Dyje a řeky Jevišovky. Hladina v něm stále stoupá. Laguna je totiž doplňována vodou z jiného jezera u nedalekých Hrušovan nad Jevišovkou. Obě jezera již dělí pouhých 76 centimetrů, řekl dnes starosta Jevišovky Michal Vago. V nedalekých Hrušovanech zatím o evakuaci neuvažují. 

9:39 Hladiny řek a potoků v Libereckém kraji přes noc výrazně klesly a dnes ráno nikde neplatil třetí povodňový stupeň ohrožení. Druhý stupeň pohotovost byl na Ploučnici v České Lípě a v nedaleké Stružnici a na Jizeře v Turnově. Dnes ráno se již dalo projet po všech dříve zatopených silnicích. Situace by se neměla již zhoršit. 

9:35 Hladiny řek na území Moravskoslezského kraje dále klesají. Stav pohotovosti dnes ráno v kraji platil na třech místech. Během noci totiž vodohospodáři zrušili druhý stupeň povodňové aktivity na Odře v Bartošovicích a Odrách na Novojičínsku. Druhý stupeň, tedy pohotovost, trvá na řece Odře v Ostravě-Svinově a na Opavě v Opavě a Děhylově. Na jedenácti dalších místech platí první stupeň povodňové aktivity. 

9:32 O něco klidnější noc zažili obyvatelé Litovle na Olomoucku. Voda v řece Moravě klesá, i když pomaleji, než by si lidé přáli. Nadále ale zůstává zaplaveno několik desítek domů, zahrady a pole v okolí. Zlepšila se situace v dopravě, silnice ve městě jsou již průjezdné a autobusy jezdí na obvyklá stanoviště. Uzavřeny nadále zůstávají silnice z Litovle do Nových Zámků a úseky Řimice - Nové Mlýny a Mladeč - Nové Zámky. 

9:28 Hladiny řek v Karlovarském kraji v noci opět mírně klesaly. Třetí povodňový stupeň už není hlášen nikde, druhý pouze na dvou místech v kraji. Srážky v regionu byly v noci minimální, od jednoho do dvou milimetrů. Prognóza na další dny je zatím velmi dobrá, řekl dispečer z Povodí Ohře. Předpověď počasí na další dny je velmi dobrá, takže si tak vodohospodáři stačí uvolnit nádrže na další tání. V Krušných horách zbývá ještě po zimě polovina sněhové masy. 

9.20 Hladiny řek na Vysočině v noci na dnešek klesaly s výjimkou Sázavy, kde k ránu přechodně přibylo vody kvůli dešti. Nebezpečí stále hrozí také na řece Jihlavě, Svratce a Oslavě. Vývoj by výrazně zhoršily dešťové přeháňky, protože půda je zcela nasycená vodou a všechny srážky se dostávají do toků. Ve vyšších polohách Žďárska také ještě zůstalo poměrně dost sněhu. Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity v povodí Moravy v kraji stále platí na řece Jihlavě od Dvorců po Třebíč - Ptáčov. V Třebíči, kde záplavy postihují část městského centra, za posledních 24 hodin hladina klesla o 28 centimetrů. Na Oslavě trvá ohrožení v Dolních Borech a pod přehradou Mostiště, z níž od pátečního večera voda odtéká bezpečnostním přelivem. Na Oslavě ve Velkém Meziříčí od sobotního rána hladina klesla, a tak začal platit druhý povodňový stupeň. Na Svratce trvá ohrožení v Borovnici a v Dalečíně. V povodí Vltavy je stále nejvyšší nebezpečí na Sázavě a na Želivce. Most na silnici v Číchově na Třebíčsku, který v sobotu strhla řeka Jihlava, bude nahrazena provizorním přemostěním k obecním budovám, které jsou nyní nepřístupné. 

9:15 Hladiny řek v Plzeňském kraji v noci dále mírně klesaly. Vodohospodáři v regionu nehlásí už nikde druhý stupeň povodňové aktivity. Odtok z přehrady Hracholusky na severu Plzeňska je stále neškodný, což by mělo platit i v dalších dnech. Na mnoha místech v kraji v noci pršelo, po celou noc například v Plzni, ale srážky nebyly vysoké. V Trpístech i ve Stříbře na přítoku Mže do přehrady Hracholusky už je také pouze první stupeň. Vodohospodáři v kraji už se příliš neobávají odtávajícího sněhu. Ze středních poloh už zmizel. Na Šumavě jsou sice stále místy desítky centimetrů sněhu; pokud ale nebude do tání dlouze a hustě pršet, neměly by se průtoky řek v kraji výrazně zvyšovat. 

9:12 V Ústeckém kraji se vzestup řek se sice v noci pozastavil kvůli ochlazení, ale večer očekávají vodohospodáři další růst. Hrozí, že se na soutoku Labe a Ohře na Litoměřicku vytvoří obrovské jezero jako při povodních v roce 2002. Povodňová komise v Litoměřicích dopoledne rozhodne o další evakuaci. Stěhovat se zřejmě budou i lidé v obcích na Děčínsku. Podél Labe platí stav nebezpečí. Voda zatápí domy v Hřensku, Malšovicích a Těchlovicích na Děčínsku, Dolních Zálezlech či Sebuzíně na Ústecku, Křešicích, Žalhosticích, Mlékojedech či Počaplech na Litoměřicku. Třetí povodňový stupeň platí také na Ohři v Lounech, na potoku Bouřlivec na Teplicku a ve Stranné na Chomutovsku. Bdělost je na Bílině na Chomutovsku a na Chomutovce. V kraji přibývá uzavřených silnic, energetici odpojili stovky domácností. Pod vodou jsou některé čistírny odpadních vod. Ústecká Masarykova nemocnice se již dohodla s teplárnou, která při zvýšení hladiny Labe bude nemocnici zásobovat prioritně. Pokud Labe stoupne na 880 centimetrů, přepne teplárna napájecí stanici na řeku Bílinu. 

9:08 Labe ve středních Čechách mírně stoupá, v Brandýse je zhruba na úrovni dvacetileté vody, v Mělníku mezi pětiletou a desetiletou vodou. Platí tam třetí povodňový stupeň, stejně jako na Sázavě od Zruče po Nespeky, její hladina ale klesá. Stav ohrožení platí také na Vltavě ve Vraňanech. Od Přelouče do Litoměřic volně stoupá, v Přelouči a Brandýse je jeho hladina vyšší než při povodni v roce 2002. Jizera zaznamenala v sobotu večer mírný vzestup, teď už je na poklesu a platí na ní druhý povodňový stupeň. Obecně jsou podle něj všechny toky na setrvalém stavu nebo mírném poklesu. Podobná situace by měla zůstat po celou neděli. Vzhledem k vyšším teplotám přes den se večer očekává v horních tocích vzestup průtoků, neměly by ale překročit hodnoty ze sobotního večera. Hasiči mimo jiné pomáhali zpevňovat protipovodňovou hráz v Hoříně na Mělnicku. Labe by mělo kulminovat v Mělníku pravděpodobně v pondělí na úrovni průtoku kolem 2600 metrů krychlových za vteřinu. Pokud bude nutné zvýšit odtok z přehradní nádrže Orlík, průtok by se mohl zvýšit až na 3000 metrů krychlových za vteřinu, což by si podle Bendla na Mělnicku vyžádalo evakuaci až 2000 lidí. 

9:04 Na řece Moravě v Olomouckém kraji i nadále platí na čtyřech místech stav ohrožení. Podle vodohospodářů však na horním toku již voda klesá. Hladina na Moravské Sázavě v Lupěném a na Třebůvce v Lošticích se blíží již k druhému povodňovému stupni. Hladina Moravy nyní stagnuje také v Olomouci; situaci zde však stále komplikuje protržená hráz v Horce nad Moravou. Hráz v Horce nad Moravou, by se měla podařit podle ředitele závodu zatěsnit dnes dopoledne kolem 10:00 hodiny. 

9:00 Hladina řeky Moravy v Kroměříži, kde platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity, dnes po sobotním vytrvalém vzestupu zvolna opadá. V 7:00 zde vodohospodáři naměřili 686 centimetrů, což je o osm méně než o půlnoci. U obce Spytihněv nad Uherským Hradištěm vody pomalu přibývá, v 07:00 zde bylo 670 centimetrů. Ve městě, kde od středy platí stav nebezpečí, ale zůstává i na kritických místech do vylití řeky rezerva několik desítek centimetrů. Podle informací z radnic v Uherském Hradišti a Kroměříži nevznikly v noci a dnes ráno v obou městech žádné nové problémy. Situace je stále stabilizovaná i u Tlumačova na Zlínsku. 

8:57 Průtoky na všech řekách ve východních Čechách dnes ráno stagnovaly nebo mírně klesaly. Jedinou výjimkou je Labe, jehož hladina se na středním toku zvolna zvyšuje. Jediný vzestup hladiny, který se blíží kulminaci, zaznamenali vodohospodáři na Labi v Němčicích, kde bylo v 06:00 naměřeno 577 centimetrů vody, hranice nejvyššího povodňového stupně je 450 centimetrů. Na středním Labi v úseku Pardubice - Čelákovice průtoky kolísají. Stav ohrožení i nadále platí na Metuji, Orlici, Třebovce, Loučné, Chrudimce a Cidlině. Povodí Labe snížilo dnes stupeň povodňové aktivity ze třetího na druhý na Dědině v Mitrově a na horním toku Labe. 

07:42 Hladina Lužnice, která na jihu Čech zaplavila stovky domů, stagnuje a místy začala mírně klesat. Potrvá však více než týden, než voda ze zatopených objektů zcela ustoupí. U Veselí nad Lužnicí je stále neprůjezdná mezinárodní silnice E55, která protíná ČR od
jihu k severu.
 

07:05 Voda z protržené hráze v Horce nad Moravou dorazila do Olomouce a začíná se rozlévat do ulic města. 

5:41 Ani v 5.30 se zatím nepodařilo zacelit průrvu v protržené hrázi. Ředitel olomouckého závodu Povodí Moravy Mojmír Pehl Aktuálně.cz potvrdil, že průrvou proudí 10 metrů krychlových vody za vteřinu. "Neznamená to, že v Olomouci budou dva metry vody v ulicích. Je ale možné, že hladina v některých částech prudce stoupne. Může ale nemusí. Vše záleží na tom, jak rychle se podaří hráz sanovat," řekl Aktuálně.cz Pehl. 

5:03 V Olomouci-Černovíře pokračuje evakuace i přesto, že je v ulicích již voda. "Namísto autobusů městského dopravního podniku mohou ještě obyvatele, kteří nestihli odejít evakuovat obojživelná vozidla," uvedl pro Aktuálně.cz Jan Bednář z krizového štábu magistrátu. V dalších částech města ještě projíždí autobusy. Podle odhadů prozatím využilo evakuační střediska města kolem 150 lidí. Magistrát má k dispozici kolem osmi set míst. Voda zaplavuje část Černovír, jinde jako například v části Nový Svět vzlíná z kanalizace. 

3:41 V Olomouci se dvě hodiny po půlnoci rozezněly sirény a ulicemi projíždějí auta s megafony. Magistrát znovu vyzval obyvatele k evakuaci nebo aby se alespoň přesunuli do vyšších pater. Voda na sídlišti v Lazcích by mohla vystoupat až do prvního patra. Stotisícové město nespí, čeká vlnu. Ještě větší voda než doposud se na něj valí kuriozně proto, že selhala jediná hráz, která měla město chránit. Z domovů odejdou tisíce lidí uprostřed noci. Olomoučany vzbudily sirény, vůbec poprvé, co je moderní záchranný systém ve městě. "Sledujte zprávy, situace je vážná. Je akutní nebezpečí zátopové zóny," hlásí megafony. 

NEDĚLE 2.4. - 01:47 Po půlnoci praskla nově vybudovaná hráz v Horce nad Moravou na Olomoucku. Voda z řeky Moravy se podle zástupců obce valí na obytné domy v části obce zvané Sedlisko. Radnice volá na pomoc hasiče z celého okolí. "Morava se zvedla náhle o metr. Praskla nově vybudovaná hráz, která měla silonové podloží. Ujelo to jak na plotně. Před očima se zaplavuje nižší část Horky zvané Sedlisko, je to strašné. Jde to centimetr za centimetrem, už to jde k domům," řekl dnes v 01:00 Milan Vysloužil z obecního výboru pro mimořádné události. Podotkl, že na místě nyní pracují hasiči a dvoutisícová obec svolává další pomoc z celého okolí.
 

23:56 V příštích dnech lze kvůli tání sněhu očekávat dočasné vzestupy hladin na horských tocích. Ostatní řeky by měly klesat či
zůstat beze změny. Pokračují mírné vzestupy na středním a dolním Labi a střední a dolní Moravě. Hladina Lužnice zůstane na stejné úrovni, případně během noci na dolním toku mírně vzroste, informovala o tom dnes povodňová služba ministerstva životního prostředí.
 

23:52 Část Olomouce se dnes v noci ponořila do tmy. Kvůli možným zkratům zhaslo veřejné osvětlení v místech nejvíce ohroženými
záplavami. Radnice v noci vyzvala obyvatele z krizových částí města k odvezení aut do bezpečí. Hasiči na břehu rozbouřené řeky Moravy stále budují hráze z pytlů; voda však již místy prosakuje.
 

22:56 Vltava v Praze se stále drží na druhém stupni povodňové aktivity. Hlavní město tak nemusí kvůli velké vodě omezovat dopravu, zahajovat evakuaci rizikových oblastí ani přistupit k jiným mimořádným opatřením. Podle aktuální předpovědi počasí i situace na
vltavské kaskádě by tento stav měl vydržet i po zbytek víkendu, metropole ale zvláště po zkušenostech z ničivých povodní 2002 zůstává v pohotovosti.
 

22:43 Nádrž hlučínské štěrkovny totiž málem nevydržela nápor vody, která v pátek prolomila odtokový otvor. Dnes ho museli hasiči zpevnit ocelovou konstrukcí. Po skončení zasedání povodňové komise v Ostravě to řekla Marie Václavková z ostravského magistrátu. "Kdyby se štěrkovna protrhla, hladina řeky Opavy by se zvedla o 30 až 40 centimetrů a hrozilo by nebezpečí jejího vylití," uvedla. V neděli bude odtokový kanál štěrkovny vyčištěn od kousků dřevin a v pondělí by měli potápěči prozkoumat štolu před odtokovým otvorem. "Pak se začne voda ze štěrkovny postupně vypouštět," dodala Václavková.
 

21:55 Hasiči dnes večer zachraňovali osmiletého chlapce, který na staveništi v Ostravě-Porubě zapadl po pas do hromady silně rozmoklé hlíny. "Z bahna ho vytáhli asi po půlhodině," řekl mluvčí moravskoslezských hasičů. Silně podchlazené dítě převezla záchranná služba
do nemocnice. Nehoda se stala kolem 18:00 na staveništi v Bulharské ulici. Hoch si hrál s kamarády na kopci hlíny, který do výšky pěti metrů navršili stavbaři. "Vrstva silně rozmoklé hlíny, která měla podobu kaše, pod ním náhle povolila a uvěznila chlapce až po pás," uvedl mluvčí.
 

21:32 Olomoucká radnice dnes v 21:00 vyzvala k evakuaci kvůli hrozbě záplav dalších 2500 obyvatel v částech města, které ohrožuje
rozbouřená řeka Morava. K evakuaci obyvatele vyzvali dnes večer zástupci radnice prostřednictvím městských rozhlasů a ulicemi města také projížděl policejní vůz s megafonem. Do postižených městských částí přistavěla radnice evakuační autobusy. Na Olomoucku i Litovelsku nadále platí stav nebezpečí, který v pátek večer vyhlásila Bezpečnostní rada Olomouckého kraje. V Litovli se naopak situace uklidňuje.
 

21:12 Kulminační vlna, která měla přijít mezi 18:00 až 20:00 do Pohořelic na Břeclavsku, zatím nedorazila. Lidé z domů v nejníže položené části Chaloupky, kde hrozí při vylití řeky Jihlavy největší nebezpečí, jsou částečně evakuovaní. Místní školu zatím k přespání využili jen tři, podle radnice je většina u příbuzných a známých. Voda spíše stagnuje, od Vysočiny však v noci může přijít déš. Řekl to starosta Josef Svoboda.
 

20:20 Hasiči dnes večer zachraňovali osmiletého chlapce, který na staveništi v Ostravě-Porubě zapadl po pás do hromady silně rozmoklé hlíny. Z bahna ho vytáhli asi po půlhodině. Silně podchlazené dítě převezla záchranná služba do nemocnice.  

20:10 Záplavy a povodňové nebezpečí ve východních Čechách mírně polevují. Na většině řek se hladina nezvyšuje nebo mírně klesla, rostou naopak průtoky na středním Labi na Pardubicku.  

20:00 Olomoucká radnice bude evakuovat dalších 2500 lidí z ulic U Rybářských stavů, Střední a Dolní Novosadské a věžového domu v Rooseveltově ulici. Příčinou je další očekávané zvýšení hladiny řeky Morava.  

19:35 Hasiči dnes museli zachraňovat kanoistu, který se spolu s dalším mužem vpodvečer převrátil s lodí na rozvodněném Labi nedaleko Poděbrad na Nymbursku. Jeden z mužů se zachránil, doplaval na břeh a přivolal pomoc. Druhý se zachytil uprostřed řeky stromu a hasiči jej museli zachránit z člunu. ČTK to řekl operační důstojník nymburských hasičů. 

19:29 Olomoucká radnice chystá další evakuaci lidí kvůli hrozbě záplav. K opuštění domovů vyzve dnes ve 21:00 zhruba 2500 obyvatel domů v okolí toku Moravy, jejíž hladina opět vzrůstá. 

18:57 Ústecký hejtman Jiří Šulc vyhlásil s platností od 19:00 stav nebezpečí v obcích a městech podél Labe v Ústeckém kraji. O vyhlášení stavu nebezpečí hejtmana požádal ústecký primátor a děčínský starosta. Stoupající hladina Labe vyhání z domovů stále více obyvatel Ústeckého kraje, zaplavují se silnice, bez eletřiny jsou stovky domácností. Hladina bude podle předpovědi Povodí Labe dále stoupat. 

18:51 Jizera ve svém dolním toku na Mladoboleslavsku během dneška dosáhla třetího povodňového stupně na několika místech a zaplavila některé zahrady a domy v Bakově nad Jizerou, Mladé Boleslavi, Benátkách nad Jizerou a dalších obcích podél toku. Během odpoledne sice začala v části toku mírně klesat, ale v Benátkách hladina stoupá. Zástupci obcí mají obavy, aby se situace opět nezačala zhoršovat během noci a nedělního rána. 

18:06 Stav nebezpečí ve Středočeském kraji, který v 17 hodin vyhlásil hejtman Petr Bendl, platí do 30. dubna pro oblasti ve správě těchto obcí s rozšířenou působností: Benešov, Vlašim, Říčany, Černošice, Čáslav, Kutná Hora, Kolín, Poděbrady, Nymburk, Lysá nad Labem, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Kralupy nad Vltavou, Neratovice, Mělník, Mladá Boleslav a Mnichovo Hradiště. 

18:04 Hladina Labe v Ústí je nyní na úrovni 843 centimetrů. Jde o dvojnásobek běžné hloubky. Informovala o tom ČT 24. 

17:50 Hladiny řek v Plzeňském kraji během dne mírně klesaly. Druhý stupeň povodňové aktivity platí už jen na Klabavě v Hrádku u Rokycan a ve Stříbře na přítoku Mže do přehrady Hracholusky na Plzeňsku. Na zbývajících řekách jsou první stupně nebo normální stavy, řekl ČTK dispečer plzeňského závodu Povodí Vltavy. V kraji během dne nikde nepršelo. 

17:32 Jihočeská policie kvůli zhoršující se povodňové situaci uzavřela silnici E55 spojující jih Čech a Prahu.  

17:25 Český červený kříž dnes vyhlásil veřejnou finanční sbírku určenou na projekty pomáhající překonat následky současných povodní. ČTK to sdělil prezident červeného kříže Marek Jukl a ředitel jeho úřadu Jiří Procházka. Sbírka je vyhlášena na čísle účtu 20150217/0100. 

17:13 Středočeský hejtman Petr Bendl vyhlásil dnes od 17:00 stav nebezpečí v šestnácti správních oblastech obcí s rozšířenou působností. Mimořádná opatření se týkají obcí postižených povodní. 

17:11 Energetická skupina ČEZ dnes odpoledne znovu přerušila dodávky elektřiny do některých částí ve Zruči nad Sázavou. Důvodem je zhoršení situace na řece Sázavě. ČTK to sdělila mluvčí ČEZ Ivana Vejvodová. Přerušení dodávek se týká asi 400 odběrných míst. 

16:46 V Pohořelicích na Břeclavsku pokračuje evakuace i po 16:00, kdy už mělo být asi 400 lidí mino rizikové oblasti v nejníže položené části Chaloupky. Tu ohrožuje několik set hektarů velké jezero vody z řeky Jihlavy, která by měla mezi 18:00 až 20:00 kulminovat. Voda stále stoupá, navíc by mohlo začít pršet, řekl ČTK starosta Pohořelic Josef Svoboda. 

16:38 Kvůli povodňové situaci v republice se dnes večer sejde ústřední krizový štáb, který svolal ministr vnitra František Bublan. V neděli ve 21:00 vyhodnotí aktuální stav na českých řekách a pomoc zasažených oblastem také vláda, informovala ČTK mluvčí kabinetu Lucie Orgoníková. 

16:07 Vranovem nad Dyjí nyní protéká 280 kubíků za vteřinu, informuje ČT 24. 

16:01 Podle informací ČT 24 by mohla hladina ve Veselí nad Lužnicí stoupnout ještě o několik desítek centimetrů. 

15:51 I když většina rozvodněných řek pozvolna klesá nebo zůstává na stejné úrovni, některé toky budou ještě o víkendu stoupat. Až do pondělí předpovídají meteorologové na většině České republiky přeháňky, v neděli ojediněle i bouřky. Hladiny zvyšuje i voda z tajícího sněhu. 

15:30 Muže, který se v noci na dnešek pokoušel rozebírat protipovodňové zábrany u Palackého mostu na Janáčkově nábřeží v Praze, policie podezírá z obecného ohrožení. ČTK to sdělil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. 

15:13 Hladina Lužnice a Nežárky, která zaplavuje stovky domů ve Veselí nad Lužnicí, stále stoupá. Starosta Veselí Petr Hynek dnes vyhlásil nucenou evakuaci šesti ulic. Hladiny vody se může zvýšit ještě o dalších 50 centimetrů. 

15:09 Motoristé v Olomouckém kraji musejí kvůli povodním počítat s dopravními problémy. Uzavřeno je zhruba 20 silnic druhé a třetí třídy. V Litovli na Olomoucku vyzývá radnice řidiče, aby se městu raději vyhnuli. 

15:05 Hasiči znovu varovali lidi, aby v touze po dobrodružství a adrenalinovém zážitku nesjížděli rozvodněné řeky. Nejenže tím hazardují s vlastním životem a zdravím, ale navíc zbytečně zaměstnávají záchranáře, kteří jsou v nynější vypjaté povodňové situaci třeba na jiných místech. V posledních dnech hasiči už několikrát zachraňovali lidi, kteří se rozhodli sjíždět rozbouřené řeky na raftu, člunu a dalších plavidlech a převrátili se. 

15:01 Obří jezero nadále ohrožuje obyvatele Jevišovky na Břeclavsku a nedalekých Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Hladina v něm stále stoupá. Laguna je totiž doplňována vodou z jiného jezera, které se v noci na dnešek podařilo vypustit u Hevlína. V kritických místech se staví a zpevňují hráze. 

14:51 Dodávku pitné vody lidem v Mohelnici a okolních obcích na Šumpersku se zatím daří zajišťovat. Podle dispečera Šumperské provozní vodohospodářské společnosti je situace stabilizovaná, přetrvává však riziko, že vody bude nedostatek. Řeka Morava zatopila už tři ze čtyř vrtů, které obce zásobují. O situaci dnes jako první informoval deník Olomoucký den. 

14:48 Vedení Olomouckého kraje a radnice krajské metropole se nelíbí způsob, jakým Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informuje region o vývoji záplav. Prognózy jsou podle nich chybné a nepřichází včas. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), pod jehož resort ČHMÚ spadá, považuje kritiku částečně za oprávněnou. Tvrdí ale, že hydrometeorologové dělají maximum. 

14:33 Na středním toku Lužnice se neustále zvyšuje hladina. Informovala o tom ČT 24. 

13:57 V Praze až do odvolání platí druhý stupeň povodňové aktivity. Dnes ve 21:00 se znovu sejde povodňová komise a podle aktuální předpovědi počasí, prognózy hydrologů a situace na vltavské kaskádě rozhodne, zda bude nutné vyhlásit nejvyšší stupeň, tedy ohrožení. Novinářům to po dopoledním jednání povodňového štábu řekl primátor hlavního města Pavel Bém. 

13:54 Ústecký hejtman Jiří Šulc zvažuje vyhlášení stavu nebezpečí. Hladina Labe stoupá dnes z sice pozvolna, ale zhoršuje se situaci na Ohři. Lidé mají strach, že by se mohlo vytvořit jezero na soutoku řek u Litoměřic, jako tomu bylo při povodních v roce 2002. O vyhlášení stavu nebezpečí požádal hejtmana děčínský starosta a ústecký primátor. 

13:43 Hladina řeky Moravy ve Zlínském kraji, kde platí třetí stupeň povodňové aktivity, dnes na některých místech začíná opět stoupat. Například v Kroměříži dnes ve 12:00 naměřili vodohospodáři 677 centimetrů, o 16 centimetrů více než o půlnoci. Podle mluvčího kroměřížské radnice je ale v korytě stále dostatek místa. Ve Spytihněvi na Zlínsku nad Uherským Hradištěm v poledne hladina řeky mírně poklesla na 662 centimetrů. 

13:38 Hejtman Pardubického kraje Michal Rabas vyhlásil stav nebezpečí. Ten platí od dnešní 13. hodiny do 24. hodiny 15. dubna. 

13:29 Na rozbouřené Svatavě u Kraslic na Sokolovsku se převrhl raft se sedmi mladými muži. Podle krajského operačního důstojníka hasičů se jich už pět podařilo vytáhnout z vody. Hasiči nyní čekají na člun, který by pomohl vytáhnout dva zbylé mladíky ze stromů a křoví podél řeky. Zatím nikdo z mužů nebyl vážně zraněn, pouze jeden z nich je otřesen, řekl ČTK hasič. Na Svatavě je dnes hlášen druhý povodňový stupeň a hladina se podle hasičů místy vylévá z břehů. 

13:13 Během nadcházející noci a v neděli předpovídají meteorologové na většině České republiky přeháňky, přes den ojediněle i bouřky. Vzhledem k prognóze srážek i nočnímu ochlazování proto čekají stagnaci a koncem víkendu i mírné zlepšení situace na většině horních a středních toků, informovala dnes ČTK povodňová služba ministerstva životního prostředí. 

13:02 Povodňová situace ve Znojmě je hodinu od hodiny lepší. Více vody sice přitéká do Znojemské přehrady, v obci Podhradí nad Dyjí nad Vranovskou přehradou však průtok pomalu klesá, řekl ČTK starosta Znojma Pavel Balík. Podle něj už se lidé postupně vrací do některých evakuovaných částí města. Povodňová komise i záchranáři však zůstávají v pohotovosti. 

12:59 V Pohořelicích na Břeclavsku musí do 16:00 opustit své domovy asi 400 lidí. Evakuace se týká části Chaloupky, která je nejníže položeným místem obce. Kolem 18:00 až 20:00 by měla v místech kulminovat řeka Jihlava. Zatím jde jen o preventivní opatření, řekl ČTK starosta Pohořelic Josef Svoboda. 

12:35 Na jižní Moravu by mohla jít asi čtvrtina z 380 milionů, které na odstranění povodňových škod rozhodla uvolnit vláda. Při návštěvě postižených oblastí v jihomoravském kraji to dnes řeklo ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj jde zatím o hrubý odhad. Sečtení celkových škod je otázka několika týdnů nebo měsíce, řekl ČTK. 

12:26 Jizera ve svém dolním toku na Mladoboleslavsku stále stoupá a začíná zaplavovat i první domy v Bakově nad Jizerou, Mladé Boleslavi i Benátkách nad Jizerou. V Bakově již platí stav ohrožení, ve zbylých dvou městech bude zřejmě během odpoledne vyhlášen také. Předpovědi dalšího vývoje podle zástupců měst přitom příliš dobré nejsou. V Bakově již dosáhla hladina Jizery druhého povodňového stupně v pátek večer a dnes dosáhla 540 centimetrů, tedy stavu ohrožení. 

12:22 V oblastech jižní Moravy nejhůře postižených povodněmi platí od pátku zákaz vstupu do lesů. Vydal jej jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Opatření se týká především lužních lesů na Břeclavsku, které jsou zaplavovány vodami z rozbouřené řeky Dyje a nedaleké řeky Moravy. Cílem zákazu není jen ochránit veřejnost před případnou velkou vodou nebo usnadnit práci vojákům, hasičům a dobrovolníkům stavějícím hráze. Opatření by mělo pomoci i zvěři, která při povodních v zaplavené krajině jen s obtížemi hledá útočiště. 

12:14 Povodně na jižní Moravě zaměstnávají i policejní pyrotechniky. V noci na dnešek zabránili explozemi dalšímu rozlití vody v zaplavené části Pohořelic a nedalekých Přibic na Břeclavsku. Pyrotechnici na dvou místech odstřelili větší množství zeminy. Vytvořili tak umělá koryta, jimiž později protekla nahromaděná voda z řeky Jihlavy a rozlila v bezpečných místech. 

12:03 Na Ohři byl vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity. V poledních zprávách to uvedla ČT 24. 

12:02 Pražská Městská policie dnes hodinu po půlnoci přistihla dva muže, kteří se pokusili na Janáčkově nábřeží v Praze rozebrat protipovodňové zábrany. Jednoho z mužů strážníci zadrželi. Město bude požadovat exemplární potrestání, protože porušení zábran považuje za naplnění trestného činu obecného ohrožení. 

11:23 Veselí nad Lužnicí je uzavřeno pro automobily. 

11:35 V Praze se situace zlepšuje. Hladina Vltavy se pohybuje okolo 1400 kubiků za sekundu. Přestože bude vltavská kaskáda upouštět více vody, vodohospodáři neočekávají, že hladina přesáhne kritickou hranici 1500 kubíků, pří které se vyhlašuje 3. stupeň povodňové aktivity. 

11:21 Obětí rozvodněné Moravské Sázavy se pravděpodobně stal pětapadesátiletý bezdomovec ze Zábřehu na Šumpersku. Jeho tělo se našlo dnes ráno v zábřežské místní části Ráječek v tůni naplavené řekou. Příčinu smrti určí soudní pitva. Uvedl to dnes místostarosta Zábřehu Milan Kratochvíl.  

11:25 Radnice ve Veselí ned Lužnicí zahájila nucenou evakuaci obyvatel z Alšova nábřeží. Starosta Veselí nad Lužnicí Petr Hynek pro deník Aktuálně.cz řekl: "Evakuace probíhá v klidu za asistence armády". 

11:11 Kritická situace je v Litovli v Olomouckém kraji. Téměř všechny přístupové cesty do města jsou zaplavené. Očekává se vzestpu hladiny řeky Moravy ještě o 30 cm. Kulminovat má mezi 13. a 15. hodinou. K evakuaci tadnice zatím nepřistoupila, ale počítá s ní. Ta by se měla podle tajemníka litovelské radnice Radovana Vašíčka dotknout několika desítek lidí. 

11:04 Ústecký primátor Petr Gandalovič dnes odmítl vyjádření premiéra Jiřího Paroubka, který při své páteční návštěvě Ústí řekl, že město zaspalo při budování protipovodňových zábran. Paroubek podle Gandaloviče pouze využívá nouze a stresu lidí k politickému útoku na svého soupeře v parlamentní volbách. "Považuji prohlášení pana Paroubka za politický hyenismus," řekl Gandalovič novinářům. Dodal, že by bylo nejlepší, kdyby se Paroubek do Ústí vrátil a omluvil se. Premiér v pátek večer novinářům řekl, že protipovodňová opatření jsou věcí města. Střekovské nábřeží, které je po čtyřech letech znovu částečně zaplaveno, měly před velkou vodou ochránit mobilní stěny. Zatím však nejsou. 

10:45 V Mělníku mírně přibývá evakuovaných lidí, řekl ČTK po jednání povodňové komise mělnický starosta Miroslav Neumann. Objevily se ale první případy obyvatel, kteří na vlastní nebezpečí zůstávají doma. Hladina Labe ve městě se stabilizovala na zhruba sedmi metrech a tento stav by měl setrvat až do nedělního rána, řekl Neumann. Ve městě podle něj mírně přibývá evakuovaných lidí. 

10:05 Vedení potravinářské firmy Setuza kvůli stoupající hladině Labe rozhodlo o zahájení řízeného odstavování všech provozů v Ústí nad Labem. Postupně se zastavuje činnost čistírny odpadních vod, kterou zaplavuje voda. Do 14:00 by měly být všechny provozy zastaveny, řekla ČTK mluvčí Setuzy Marie Logrová. 

9:05 Hladiny řek na území Moravskoslezského kraje postupně klesají. Na šesti místech v kraji ale ještě platí druhý stupeň povodňové aktivity. Řekl to vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Odry Jiří Pagáč. Druhý stupeň, tedy pohotovost, trvá na řece Odře ve Ostravě-Svinově, v Bartošovicích i v Odrách na Novojičínsku. Zvýšenou hladinu má i Opava v Opavě a Děhylově a také řeka Moravice ve Valšově na Bruntálsku. Na osmi dalších místech pak platí první stupeň povodňové aktivity. "Neočekáváme zhoršení situace. Myslím, že ještě jeden až dva dny to bude pokračovat ve stejné intenzitě. Ale nikde nepředpokládáme ohrožení
zástavby," odhaduje Pagáč. Nádrže v podhůří Beskyd a Jeseníků podle vodohospodářů pojmou velké množství vody z tajícího sněhu.
 

8:40 Hladina řeky Moravy v Olomouckém kraji nadále mírně stoupá. Situace se zhoršuje zejména v Litovli. Místní radnice nevylučuje, že bude muset evakuovat část obyvatel ohrožených částí města. K přesunu lidí již přistoupila olomoucká radnice. Evakuovala v noci na dnešek asi 80 obyvatel Chomoutova a Černovíra. Na Olomoucku a Litovelsku platí od pátečního večera stav nebezpečí. Vyhlásila ho Bezpečnostní rada Olomouckého kraje. "V Olomouci sice Morava mírně klesla, je to ale jen na přechodnou dobu,
protože v Moravičanech jde řeka stále nahoru. Celý dnešek bude, co se týče Moravy, špatný. Potěšitelné je, že klesla Moravská Sázava a Třebůvka," řekl Antonín Kurfürst z olomouckého závodu Povodí Moravy. Doplnil, že pro další vývoj je důležité, aby nepršelo. Celé povodí je totiž nasáklé vodou a každá srážka by vedla ke zvednutí hladin.
 

8:35 Stoupající hladina Labe vyhání z domovů stále více obyvatel Ústeckého kraje. V noci voda zaplavila další silnice na Litoměřicku a Děčínsku. Hladina řeky v Ústí nad Labem byla ráno na výšce 835 centimetrů a podle jezného na střekovských zdymadlech se zvyšuje jen nepatrně. Zhoršila se situace na Ohři, kde vyhlásili vodohospodáři na dvou místech třetí stupeň povodňového nebezpečí. Další noc mimo domov strávili občané Hřenska na Děčínsku, kde voda zaplavila téměř celou obec. Většinou u příbuzných tráví čas také obyvatelé Žalhostic a Křešic na Litoměřicku. Evakuováni jsou lidé z ulice Veslařská a ze Střekovského nábřeží v Ústí. Několik občanů narychlo opouštělo byty v Děčíně. Voda obklíčila domy v Českých Kopistech u Terezína. Podle předpovědi Povodí Labe by řeka měla kulminovat dnes na výšce 840 centimetrů. Vodohospodáři upozorňují, že na stav dolního toku Labe bude mít vliv situace na horním toku Labe, na Ohři i na Vltavě.
 

8:25

Situace na řekách ve Středočeském kraji se v noci trochu stabilizovala. Třetí povodňový stupeň stále platí na Labi v Brandýse a Mělníku a na Sázavě ve Zruči a Nespekách. Sázava kvůli srážkám a protržené hrázi rybníka opět stoupla.

Na druhý povodňový stupeň vystoupala také Jizera v Bakově. Pohotovost platí i na Doubravě ve Žlebech a Vltavě ve Vraňanech.

"Nikde nemáme hlášenu kritickou situaci," řekl operační důstojník středočeských hasičů. Hladiny řek podle něj ráno většinou stagnovaly, evakuovat během noci hasiči nikoho nemuseli.

 

8:15 Většina jihočeských toků klesá. V noci kulminovaly Otava, horní tok Vltavy i Malše. Stoupá však hladina Lužnice a Nežárky, která zaplavuje stovky domů ve Veselí nad Lužnicí. "V Lásenici vzrostla hladina Nežárky od večera o 30 centimetrů," řekl dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka.
 

6:02 Hladina řeky Labe v Ústí nad Labem během noci vystoupala na 835 centimetrů. Uvedla to Česká televize. Mosty pře řeku jsou přesto stále otevřené. 

1:22 Evakuace obyvatel čtvrtí Černovír a Chomoutov v Olomouci měla začít, ale nezačala, píše z místa naše redaktorka Martina Macková. Radnice přistavila autobusy, ale lidé nepřišli. Nikdo nechce opustit svůj dům. Ani po zkušenostech z 1997, kdy v těchto městských částech - Černovír a Chomoutov spadly desítky domů, lidé nemají obavy.

Magistrát nyní vyšle dům od domu městské policisty, aby jednotlivě vyzvali rodiny k evakuaci. "Můžeme si pouze nechat podepsat potvrzení, že odmítají odejít. To je všechno. Když nám někteří neotevřou, dveře jim vylamovat nebudeme. Pokusíme se," řekl deníku Aktuálně.cz tajemník radnice Jan Večeř.

Radnice také nyní přes právníky zjišťuje, co umožňuje legislativa v případě, že lidé vůbec nereagují. Jsou zajištěny hlídky městské a republikové policie, které by hlídaly majetek. Město zvažuje povolat armádu. Pokud vojáci nebudou moci při problémech v Olomouci pomoci, radnice povolá bezpečnostní agentury.
 

01:02 V Olomouci v 1:00 začala evakuace občanů městských částí Chomoutov a Černovír. Evakuační autobusy jsou podle povodňové komise přistaveny na těchto označených stanovištích: Chomoutov škola, Chomoutov - křižovatka - Černovír konečná smyčka, Černovír Na Sezníku Občané Chomoutova a Černovíra budou evakuováni do připravených prostor základních škol Tererovo náměstí a Helsinská ulice v Olomouci-Neředíně 

SOBOTA 1.4., 0:21 Intenzivní tání sněhu v podhůří Krkonoš významně zvýšilo přítok do nádrže Les Království nad Dvorem Králové nad Labem. Vodohospodáři očekávají, že se nádrž během dnešního dopoledne zaplní a odtok se vyrovná s přítokem zhruba na hodnotě dvacetileté vody.

Podle mluvčího Povodí Labe Václava Jiráska je nepříznivá situace také v povodí Metuje a Tiché Orlice. Na tocích v těchto povodích a na Labi pod Hradcem Králové bude pravděpodobně dosaženo dvaceti- až padesátiletých povodňových průtoků.

Jirásek rovněž upozorňuje na rychlý vzestup hladin na všech tocích v povodí horního Labe, Metuje, Divoké Orlice, Tiché Orlice a Třebovky. Obdobný vývoj lze podle něj během dneška čekat i na Doubravě, Chrudimce, Stěnavě, Lužické Nise a Smědé.
 

22:28 Radnice Ústí nad Labem podle premiéra Jiřího Paroubka zaspala při budování protipovodňových zábran. Paroubek tak dnes při své návštěvě krajského města dal za pravdu řadě místních občanů, kteří kritizují samosprávu za to, že město dosud nemá mobilní stěny na Střekovském nábřeží. Radní se hájí tím, že protipovodňová opatření jsou záležitostí státu. "Je to zcela nepochybně věc města," zdůraznil premiér. Připomněl, že byl náměstkem primátora Prahy, kde stěny už jsou. "Je to otázka priorit," řekl.

Ústecký primátor Petr Gandalovič informoval novináře, že dnes požádal ředitele Povodí Labe, aby tato státní organizace jako správce vodního toku začala s budováním podzemní části protipovodňové zábrany na Střekovském nábřeží okamžitě po opadnutí vody. Bez těchto základů nelze podle Gandaloviče instalovat mobilní stěny. Na jejich nákup má město připraveno 30 milionů korun.
 

22:20 Bezpečnostní rada Olomouckého kraje vyhlásila v 22:00 na Olomoucku a Litovelsku stav nebezpečí. O případné evakuaci obyvatel by rozhodly povodňové komise měst a obcí. Důvodem je stále se zhoršující situace na řece Moravě, řekl novinářům hejtman Ivan Kosatík. Vyhlášení stavu nebezpečí umožňuje hejtmanovi povolat na řešení krizových situací nejen hasiče, policii a armádu, ale například i různé firmy či dokonce konkrétní občany. 

21:58 Náchodští hasiči právě zasahují v Novém Městě nad Metují, kde evakuují rodinu z místní usedlosti. Během dne zasahovali celkem v 45 případech, vtěšinou stavěli zábrany nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů, potvrdil deníku Aktuálně.cz operační důstojník kapitán Jaroslav Ročeň. Největší problémy čekají hasiči zítra dopoledne, kdy by měla velká voda dorazit do Jaroměře. Vystěhována proto bude i tamní hasičská stanice, kterou by jinak voda mohla zaplavit. Dobrovolní hasiči také už připravují protipovodňové zábrany. Vylévá se také voda z Metuje, která v náchodské místní části Bražec zaplavuje silnici. 

21:10 Ve středních Čechách dnes začala prudce stoupat Jizera, která v podvečer dosáhla v Bakově už druhého povodňového stupně. Na území středních Čech dále stoupá také Labe a největší problémy působí v Mělníku. Na středočeském úseku Vltavy mezi Prahou a Mělníkem je zatím situace nejhorší zřejmě v Hoříně u soutoku Vltavy a Labe. Sázava kulminovala v noci na dnešek a její hladina od té doby klesá. 

21:01 Čtenářka Jana Kroužková píše k situaci na Havlíčkobrodsku: U Přibyslavi se protrhl rybník a řeka Sázava opět hodně stoupá. Informaci deníku Aktuálně.cz vzáptí potvrdila pracovnice městského úřadu v Přibyslavi a starosta Jan Štěfáček. Situace podle nich zatím není dramatická. Nápor vody nevydržela hráz rybníku Brigádník. Voda ale nenapáchala větší škody. Hasiči se na místě snaží hráz zacelit, aby voda dál nevytékala. Na místě je také povodňová komise. 

20:16 Hladina řeky Moravy ve Zlínském kraji se dnes stabilizovala, v odpoledních hodinách začala dokonce mírně klesat. Třetí stupeň povodňové aktivity ale i nadále platí. Ve Spytihněvi na Zlínsku naměřili vodohospodáři v 19:00 676 centimetrů, o čtyři centimetry méně než dopoledne. V Kroměříži pod soutokem s Moštěnkou klesla podle radnice hladina na 675 centimetrů. Nejohroženějším městem ve Zlínském kraji je Uherské Hradiště a jeho okolí, kde stále trvá stav nebezpečí. "Situace je nyní stabilní. Pokud se nestane nic mimořádného, neočekáváme v nejbližších 12 hodinách žádné větší problémy," řekla dnes po 19:00 mluvčí uherskohradišťské radnice Petra Zemčíková. 

20:05 Olomoucká radnice vyzvala dnes v podvečer část obyvatel města žijících poblíž řeky Moravy, aby zahájili přípravu na možnou evakuaci kvůli hrozícím povodním. Výzva, ke které město přistoupilo kvůli nepříznivým prognózám, se týká několika tisíc lidí, potvrdil mluvčí radnice Ivan Rašťák. "O samotné evakuaci zatím nebylo rozhodnuto. Chceme ale, aby na ni lidé byli pro případ nutnosti připraveni. Prognózy na další dny nejsou příznivé, očekává se opětovný vzestup hladin řek na horním toku Moravy a dešťové srážky," uvedl mluvčí. 

19:56 Na řece Labi v blízkosti areálu chemičky Spolana v Neratovicích na Mělnicku stále platí třetí povodňový stupeň a výška hladiny dále mírně stoupá. Kvůli hrozbě povodní je továrna už od čtvrtka mimo provoz. Průtok v řece je zhruba desetinásobný proti normálnímu stavu a je na úrovni zhruba deseti- až patnáctileté vody. Stoupá ale pomalu a podle mluvčího Spolany Jana Martínka by Spolaně neměla výrazně uškodit. 

19:51 Radnice v Zábřehu na Šumpersku musela dnes v podvečer evakuovat za pomocí hasičů obyvatele domu důchodců v místní části Hněvkov kvůli hrozbě povodní. Moravská Sázava ohrožuje také další domu v místní části. Město v případě nutnosti přistoupí k evakuaci dalších obyvatel Hněvkova. Kromě Moravské Sázavy se v Olomouckém kraji nadále mírně zvyšují hladiny Moravy, Třebůvky, Hloučely a Valové. Podle místostarosty Zábřehu Milana Kratochvíla opustilo domov důchodců už v průběhu dne šest seniorů, kteří odjeli ke svým rodinám. Další čtyři musela radnice vystěhovat. "Jednu paní, která nechodí, jsme s hasiči převezli do nemocnice. Dvě jsou v ubytovně, poslední je u rodiny," doplnil místostarosta. 

19:50 Krizový štáb Jihočeského kraje dnes kvůli záplavám rozšířil stav nebezpečí, který od čtvrtečního večera platí na Jindřichohradecku a Táborsku. Nově se týká oblasti dolní Lužnice a jejího soutoku s Vltavou v Kolodějích nad Lužnicí, tedy celého povodí řeky. Podle hejtmana Jana Zahradníka však nejde o mimořádnou situaci, pouze o formální rozšíření. "Povodí Lužnice kromě území okresu Jindřichův Hradec a Tábor zasahuje i do části Českobudějovicka. Jevy z Lužnice se projevují i v jejím ústí do Vltavy," řekl hejtman. 

19:37 Podhůří Krkonoš a Orlických hor ve východních Čechách musí počítat s další vlnou záplav. Se zpožděním proti nižším polohám začal tát sníh na horách, navíc se přidaly občasné deště. Podle odhadu vodohospodářů může v některých místech dosáhnout hladina řek až úrovně dvacetileté vody.

"Srážky kombinované s vyššími teplotami způsobily v Krkonoších, Orlických a Jizerských horách rychlé tání. Zvýšily se průtoky na tocích z těchto oblastí, všude dochází k vzestupu hladin," řekl ČTK vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Odpoledne a v podvečer se začaly rozvodňovat řeky na Rychnovsku a Náchodsku. Na Tiché Orlici a Stěnavě platí od odpoledne stav ohrožení, nově byl vyhlášen také na Metuji v Maršově a Hronově, na Kněžné v Rychnově nad Kněžnou a na Orlici v Týništi nad Orlicí.
 

19:20 Bouřka dnes odpoledne přerušila vlakové spojení v úseku Ješetice - Heřmaničky na trati mezi Benešovem a Táborem. Padající stromy poškodily troleje. Od 15:00 přepravovaly cestující v tomto místě autobusy, od 19:00 by měla být trasa zase v pořádku. ČTK o tom informoval mluvčí Český drah Aleš Ondrůj. Nynější povodně provoz na železnici neomezily, poznamenal mluvčí. České dráhy naopak vypomáhají tam, kde kvůli velké vodě nefungují příměstské autobusy. Podnik posílil spoje z pražské Libně do Roztok u Prahy, z Ústí nad Labem - jihu do ústeckého hlavního nádraží zavedl motorový vůz jako náhradu městské dopravy. 

19:17 Prudký poryv větru strhl dnes odpoledne střechu rodinného domu v Penčicích u Přerova. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Škoda přesáhla 100 tisíc korun. Kvůli poryvu větru, který se přehnal přes část území Přerovska, zasahovali hasiči také v Pavlovicích u Přerova. Poryv větru se přehnal přes obec kolem 15:00. Pár minut poté se Penčicemi rozezněly sirény. "Zvedl se vítr a střecha jednoho z tamních rodinných domů uletěla. Zraněn nebyl nikdo. Na domě byla původně rovná střecha a na ní vybudovaná sedlová, kterou vítr strhl. Dům je však obyvatelný," popsal situaci operační důstojník přerovských hasičů. 

18:23 Na rozvodněné Bystřici se dnes odpoledne převrátil poblíž Domašova nad Bystřicí na Olomoucku raft s pěti lidmi. Jednoho z vodáků museli zachraňovat hasiči. Muže se jim podařilo vytáhnout za pomoci vojenského vrtulníku a podchlazeného ho předali záchranné službě.

"Na raftu jelo pět lidí. Čtyřem se podařilo dostat na břeh, posledního proud rozvodněné řeky nesl asi kilometr po proudu, kde se muž zachytil nějakého stromu. Nemohl ale ven z vody," popsal situaci dispečer olomouckých hasičů. Při zásahu museli hasičům pomoci vojáci z vrtulníkové základny v Bochoři. "Pomocí palubního jeřábu se spustili dolů a muže vytáhli do vrtulníku. Podchlazeného ho pak předali záchranné službě," uvedl dispečer hasičů.

Při cestě zpět hasiči dále zachraňovali dívku nedaleko místa prvního zásahu.
 

18:17 V obci Hořín na Mělnicku už třetí den vzniká hráz na ochranu proti vodě přitékající od nedalekého soutoku Labe s Vltavou. Na kraji obce, která je na dohled mělnického zámku, desítky dobrovolníků a místních občanů plní pytle pískem na zpevnění patky hráze. Po zablácené cestě na upatí 400 metrů dlouhé hliněné hráze projíždějí těžké nákladní vozy a bagry. Za hrází zlověstně hučí voda, která se ze břehu vylila přibližně 600 metrů směrem na Hořín. Při tom zatopila místní park.

Problémy jsou i v nedalekém Vrbně, kde vyvěrá voda pod místní hrází. "Je nebezpečné, že vyvěrá také propustný písek a za chvíli bychom tady mohli mít gejzír," řekl hořínský starosta při kontrole zasypávání patky hráze ve Vrbně. Situace se však podle něj uklidňuje.
 

17:59 V Praze díky řízení přehrad dnes odpoledne hladina Vltavy o něco klesla. Zatímco ještě dopoledne metropolí protékalo 1440 metrů krychlových za sekundu, v 17:00 do bylo o 70 metrů krychlových méně. Vodohospodáři zadržují vodu, aby snížili kulminaci Labe pod soutokem s Vltavou. Potom budou zase průtoky zvyšovat, neměly by ale překročit hranici 1500 metrů krychlových za sekundu, což je hranice pro vyhlášení stavu ohrožení v hlavním městě. 

17:52 Hladiny řek se zvyšují na Rychnovsku. Na Tiché Orlici a Kněžně byl vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity. Zdobnice, Divoká Orlice, Bělá, Dědina budou podle vodohospodářů stoupat. Čermnou nad Orlicí by podle odhadů mohla zasáhnout až padesátiletá voda, uvedla mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje. 

17:51 Boj s velkou vodou na jižní Moravě stále zaměstnává stovky hasičů, vojáků a dobrovolníků. Přes všechny problémy se na většině kritických míst regionu situace mírně zlepšuje: ve Znojmě průtok Dyje klesá, hladina obřího jezera u Jevišovky na Břeclavsku vzrůstá již pomaleji, nepatrně poklesla hladina řeky Moravy u Hodonína. 

17:47 Hasiči zabezpečují tři kilometry pod Hodonínem hráz oddělující rozbouřenou Moravu od okolních polí a luk, které hrozí protržení. Na několika místech už je narušena. 

17:38 Labe na území středních Čech stále stoupá a největší problémy působí v Mělníku. Na středočeském úseku Vltavy mezi Prahou a Mělníkem je zatím situace nejhorší zřejmě v Hoříně v blízkosti soutoku Vltavy a Labe. Sázava kulminovala v noci na dnešek a její hladina od té doby klesá. Středočeští radní ve čtvrtek uvolnili na náhradu povodňových škod deset milionů korun. Třetí povodňový stupeň odpoledne platil ve středních Čechách na Sázavě v Nespekách a Zruči nad Sázavou a na Labi v Mělníku, Poděbradech a Brandýse. Stav ohrožení měli také například v Kralupech nad Vltavou či v Zálezlicích, ale zatím tam bezprostřední nebezpečí nehrozí. Na druhý povodňový stupeň klesla hladina Mrliny ve Vestci a nadále se snižuje. Pohotovost hlásila i Vltava ve Vraňanech. 

17:31 Zvednutá hladina Moravské Sázavy začala dnes odpoledne ohrožovat obyvatele Hněvkova, místní části Zábřehu na Šumpersku. Vedení města zvažuje, že nechá evakuovat místní obyvatele, zejména seniory z domova důchodců. V Olomouckém kraji nadále mírně stoupá hladina řeky Moravy. Na olomoucké radnici začal dnes pracovat krizový štáb města pro případ zhoršení situace. Na rozdíl od řeky Moravy se již uklidnila Bečva, které ohrožovala obce a města na Přerovsku. 

17:11 Ve Zlínském kraji dnes odpoledne místy pršelo, ale hladina Moravy se zatím nezvýšila. Podle dispečinku Povodí Moravy může ale vody přibývat v důsledku srážek v oblasti středního toku řeky. Již dopoledne se Morava stabilizovala v Uherském Hradišti. Povodí Moravy naměřilo v 16:00 v nedaleké Spytihněvi 678 centimetrů vody. Vylití z břehů nehrozí, i na nejkritičtějších místech je rezerva několik desítek centimetrů. Od půlnoci klesá hladina Moravy v Kroměříži. Na řece Moravě stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. Na menších tocích v kraji místy platí první, výjimečně druhý povodňový stupeň.  

17:03 Hladiny řek v Plzeňském kraji dnes během dne klesly nebo zůstaly na stejné úrovni. Druhý stupeň povodňové aktivity platí stále ještě na Klabavě v Hrádku u Rokycan. Kvůli tajícímu sněhu se mírně zvedá Otava, ale i na ní je zatím jen první stupeň. Na zbývajících řekách jsou první stupně nebo normální stavy. Vyplývá to z informací dispečinku Povodí Vltavy a krajského povodňového štábu.  

17:02 Kvůli povodním muselo být odstaveno úplně či částečně několik velkých čistíren vod. Největší nebezpečí pro ně nyní představují vzedmutá Lužnice a dolní tok Labe. Podle zprávy České inspekce životního prostředí zatím do rozvodněných řek neunikly chemikálie z průmyslových provozů. Výroba v neratovické Spolaně zůstává zastavena. O odstavení výroby rozhodly také lovosická Lovochemie a sousední podnik Glanzstoff Bohemia.  

17:01 V Karlovarském kraji je dnes stejně jako celý týden téměř neměnná povodňová situace. Hladiny řek střídavě klesají, nebo stoupají jen o několik centimetrů. Odpoledne platil druhý povodňový stupeň na pěti místech v kraji. Řeky se z břehů vylily jen na několika místech, aniž by ale způsobily škody. Vyplývá to z informací Povodí Ohře. 

16:49 Některé domy v Hřensku jsou metr a půl pod vodou. Zaplavená je i příjezdová cesta z Děčína směrem k hraničnímu přechodu. Energetici odpojili domácnosti od elektřiny. V obci zůstalo šest lidí, kteří mají elektrocentrály. "Zůstávají jen dobrovolní hasiči a vedení obce, obchodníci a hoteliéři pozorují z dálky, jak jim Labe zaplavuje objekty. Místní odjeli k příbuzným. Hlídají to tam polisicté," hlásí z místa Michal Kratochvíl. 

16:48 Český hydrometeorologický ústav opět prodloužil výstrahu, ve které upozorňuje na povodně a rozvodnění řek. Výstraha vydaná dnes v 16:00 platí až do pondělí 18:00. Povodně podle této aktuální zprávy hrozí pro 12 ze 14 krajů - ohroženy jsou stále kraje Královéhradecký, Pardubický, Plzeňský, Jihočeský, Středočeský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký, Moravskoslezský, Vysočina, Jihomoravský a Zlínský. Možné rozvodnění řek se týká Karlovarského kraje a Prahy. 

16:47 Novým šéfem Povodí Moravy je dosavadní ekonomický náměstek společnosti Pavel Mylbachr. Vedením firmy ho pověřil ministr zemědělství Jan Mládek, který dnes ráno odvolal dosavadního ředitele Miroslava Konečného. Mylbachr nastoupí do funkce v sobotu, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Loskot. 

16:17 Hladiny mnoha řek ve východních Čechách se na chvíli ustálily či klesly, jiné však stoupají. Vodohospodáři navíc očekávají, že v důsledku dalšího tání a dešťů se začnou průtoky znovu zvyšovat. Sdělil to vedoucí vodohospodářského dispečinku podniku Povodí Labe Jiří Petr. "V současné době se stabilizovala situace v povodí Loučné, dolní Chrudimky, Doubravy a Mrliny. V povodí horního Labe, Úpy, Metuje, Stěnavy, Tiché a Divoké Orlice, Jizery, Lužické Nisy a Smědé dochází vlivem tání a dešťových srážek k výrazným vzestupů hladin na druhý a třetí stupeň povodňové aktivity, což se následně projeví i na dolních úsecích zasažených vodních toků a na Labi," uvedl Petr. Na východě Čech jsou dešťové přeháňky, srážkovými úhrny většinou nepřesahují pět milimetrů, ve vyšších polohách až deset milimetrů. Aktuální teploty se pohybují v rozmezí osm až 15 stupňů, na horách maximálně osm stupňů. 

16:14 Kvůli záplavám na řece Dyji museli dnes začít vodohospodáři mimořádně vypouštět z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku 500 metrů krychlových vody za sekundu. Podle odborníků je to nebývale velký odtok, který nebylo nutné nařídit mnoho let. Pod vodním dílem ležící Lednicko-valtický areál, který je od roku 1997 na seznamu památek UNESCO, ale voda neohrozí. 

16:13 V rozvodněné Sázavě v Krhanicích na Benešovsku se ve čtvrtek pravděpodobně utopil sedmapadesátiletý muž. Po řece se projížděl na nafukovacím člunu, který se s ním převrátil. Žena, která ho pozorovala, o tom informovala policii. Muže se zatím objevit nepodařilo, člun se našel u vodní elektrárny v Žampachu, řekla benešovská policejní mluvčí Zuzana Stránská. Pokud se prokáže, že muž v rozvodněné Sázavě utonul, bude zřejmě pátou obětí letošních záplav.  

15:58 Libereckému kraji se nyní jako jednomu z mála území v Česku vyhýbají ničivé povodně. Hřebeny Jizerských hor a Krkonoš, odkud stékají řeky do údolí na Semilsko, Jablonecko a Liberecko, přitom před oteplením pokrývaly více než dva metry sněhu. V minulých dnech ale sloužil jako ochrana před záplavami, protože pohlcoval déšť a vodu nepouštěl až k zemi, uvedl ředitel jabloneckého Povodí Labe Jaroslav Jaroušek. "Pod vrchní vrstvou tvrdšího jarního sněhu leží prachový sníh, kam se srážky vsakují. V noci ze čtvrtka na pátek navíc naštěstí pršelo mnohem méně, než meteorologové předpovídali," upozornil Jaroušek. 

15:47 Na třech místech řeky Moravy protékající Olomouckým krajem i nadále platí stav ohrožení. Hladina i přes prognózy vodohospodářů neustále pomalu roste. Pracovníci olomouckého magistrátu začali kvůli mimořádné situaci pracovat v režimu krizového štábu. Město i nadále staví řece do cesty zábrany z pytlů a vaků. "Třetí stupeň povodňové aktivity stále platí v Moravičanech, na Třebůvce v Lošticích a v Olomouci. Zvýšily se průtoky horní části Moravy kvůli tání," řekl dnes v 15:00 ředitel olomouckého závodu Povodí Moravy Mojmír Pehal. 

15:14 Všechny větší toky na Vysočině podle vodohospodářů kulminovaly v noci na čtvrtek. Další zvyšování hladin je podle nich závislé na dešťových přeháňkách. Ty by podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu neměly zasáhnout celé území kraje. Hejtman kraje Vysočina i proto nabídl pomoc sousednímu Jihomoravskému kraji. Vodohospodáři se také snaží ulehčit situaci na záplavami zasažené Moravě snížením odtoku z vodní nádrže Vír na Žďársku, informovali dnes novináře zástupci krajské povodňové komise.  

14:52 Hladiny jihočeských řek většinou klesají, v případě Lužnice a Malše stagnují. Mírný vzestup zaznamenali vodohospodáři na Otavě a horním toku Vltavy nad Lipnem. Na jihu Čech se objevují dešťové přeháňky a meteorologové předpovídají srážky ještě do dnešního večera. Není zatím jasné, ve kterých místech srážky spadnou, a které toky tak ovlivní, řekl dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka. 

14:46 Zatopených oblastí ve středních Čechách, v nichž společnost ČEZ kvůli bezpečnosti obyvatel přerušila dodávky elektrického proudu, už moc nepřibývá. Situace se naopak stabilizuje a dodávky se postupně obnovují, řekla mluvčí ČEZ Ivana Vejvodová. Zaměstnanci ČEZ podle ní situaci stále monitorují. 

14:37 Třetí nejvyšší stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, už neplatí na žádném místě Moravskoslezského kraje. Kolem 13:00 vodohospodáři třetí stupeň odvolali na řece Odře v Ostravě-Svinově, uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Hladiny rozvodněných řek i nadále klesají. Druhý stupeň platí ještě na řece Opava v Děhylově, Odře v Bartošovicích a Odrách na Novojičínsku. Na šesti dalších místech je vyhlášen první stupeň povodňové aktivity. Nádrže v podhůří Beskyd a Jeseníků jsou podle ní připravené pojmout velké množství vody z tajícího sněhu. Vodohospodáři postupně vypouštějí vodu z nádrže Morávka a Žermanice. 

14:35 Hladina řeky Moravy v Uherském Hradišti se dnes dopoledne stabilizovala. Krizový štáb města naměřil v řece po poledni 679 centimetrů vody. Vylití z břehů nehrozí, i na nejkritičtějších místech je rezerva několik desítek centimetrů. Od půlnoci klesá hladina Moravy v Kroměříži. Na Moravě stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. 

14:33 Na středočeském úseku Vltavy mezi Prahou a Mělníkem je zatím situace nejhorší zřejmě v Hoříně v blízkosti soutoku Vltavy a Labe. Lidé tam s pomocí těžké techniky stavějí několik set metrů dlouhou hráz, která má zabránit pronikání vltavské vody do obce. Stav ohrožení platí sice také například v Kralupech či v Zálezlicích, ale zatím tam bezprostřední nebezpečí nehrozí. 

13:58 V případě, že vinou povodní budou plošně zaplaveny studně, hygienici lidem bezplatně přezkouší kvalitu vody v nich. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které zároveň varovalo před možným znečištěním studní. "Vodu ze zaplavených studní bude možné používat až po prověření její kvality," upozornil Václav Šebor z tiskového odboru ministerstva. Majitel či uživatel nejprve musí studnu po povodni vyčistit a dezinfikovat, poté je potřeba přezkoušet její kvalitu. "Odběry a vyšetření vzorků vody ze studní, které jsou určeny k individuálnímu zásobování pitnou vodou a jedná se o jediný zdroj pitné vody, zajistí místně příslušný zdravotní ústav ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi," uvedl Šebor.  

13:44 Nad Pardubicemi byla celé dopoledne jasná obloha. Krátce po 13. hodině se strhnul prudký vítr a začalo pršet. Naplnila se tak prognóza vodohospodářů, že přes noční pokles hladiny Chrudimky není v žádném případě nebezpečí záplav zažehnané. Déšť může hladinu znovu zvednout. 

13:28 Rozlitá voda z Moravy uvěznila ve stáji hřebčína u Moravské Nové Vsi na Břeclavsku zhruba 50 koní. Do stájí se zatím voda nedostala, zastavila se asi šest metrů od hřebčína. Koně chrání 30 metrů dlouhá hráz z pytlů s pískem. Ven už ale nemohou. Stádo, které vodu cítí, je vyplašené, řekl majitel hřebčína Jan Bartošík. 

13:18 Vedení lovosické Lovochemie, která vyrábí průmyslová hnojiva, dopoledne rozhodlo o okamžitém zastavení výroby kvůli stoupající hladině Labe. Z preventivních důvodů bude do odvolání zastavena veškerá výroba v podniku, řekla mluvčí Lovochemie Irena Vodičková. Zatím nehrozí, že by podnik zůstal bez elektřiny a vody. "Taková situace by nastala až při dosažení devítimetrové hladiny Labe," uvedla mluvčí. Veškeré chemikálie společnost zabezpečila tak, aby neohrozily životní prostředí. Firma leží přímo u břehu Labe, v areálu je přístav, který Lovochemie používá pro přepravu materiálů. 

13:16 Labe na území středních Čech zatím stále stoupá a největší problémy působí v Mělníku, kde již zatopilo některé domy v nejníže položených ulicích. Povodňová komise chce zabránit ohrožení větší části města, proto nařídila postavit v části Mlazice šedesátimetrovou hráz. Stav ohrožení trvá i nadále v Poděbradech, Brandýse nad Labem i u Spolany. 

13:14 Magistrát v Ústí nad Labem očekával, že během odpoledne uzavře Benešův most, což je nutné při výšce 820 centimetrů. Před 13:00 ale radnice občany prostřednictvím mobilních telefonů informovala, že se zpomalil vzestup hladiny Labe, a tak zřejmě zůstane Benešům most v provozu. 

13:01 Energetici v Ústeckém kraji již odpojili od elektřiny stovky domácností. Voda neustále stoupá a kvůli zatopení trafostanic zůstaly bez elektřiny stovky lidí. Domovy opustili občané Hřenska, obyvatelé ústeckého nábřeží ve čtvrti Střekov, několik lidí z Křešic a Žalhostic na Litoměřicku, nájemníci z ubytovny v Litoměřicích a další se připravují. O nutnosti odpojování rozhodují centimetry, řekl Ondřej Horák, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy. 

12:58 Přes Českou republiku postupuje k severovýchodu zvlněná studená fronta, která bude přinášet další srážky. Meteorologové hlásí déšť či občasné přeháňky, ojediněle i bouřky. Srážky mají ustávat během dnešního odpoledne, ale množství spadané vody by obecně nemělo mít velký vliv na další zvedání hladin řek. Vzhledem k tomu, jak rychle voda z rozvodněných řek odtéká, a vzhledem k očekávanému počasí budou vysoké vodní stavy s dosažením některého ze stupně povodňové aktivity zejména na středních a dolních tocích přetrvávat nejméně do poloviny příštího týdne. 

12:41 Na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem se dnes ráno provalila protipovodňová hráz. Spotřebováno bylo 600 tun písku a 30 000 pytlů, přesto masivní stěna vodě neodolala. Lidé byli evakuováni už včera, ti co odmítli odejít, byli dnes doevakuováni. Zatopena byla kromě nábřeží také ulice Veslařská, další lokality by ani při dalším očekávaném vzestupu hladiny neměly být zasaženy. 

12:24 Obec Jevišovku na Břeclavsku ohrožuje obří jezero, které se vytvořilo na tamních polích. Nyní se rozkládá na asi 500 hektarech. Hladina jezera vzrostla od čtvrtečního večera o 70 centimetrů a nadále se zvyšuje. V přímém ohrožení jsou domovy přibližně sta lidí. Jezero se vytvořilo poté, co se protrhla hráz u rozvodněné Dyje. Její proud se pak na polích spojil s řekou Jevišovkou, která také vystoupila z břehů. 

12:20 Lidé na Sázavsku pohřešují jednu osobu, kterou ve čtvrtek viděli v oblasti Týnce nad Sázavou na člunu. Našel se jen člun a batoh a policie vzhledem k situaci na řece nemůže po tomto člověku pátrat. Protože v batohu nebyly žádné doklady ani jiné věci, podle nichž by bylo možné zjistit totožnost pohřešovaného, neví se, o koho šlo.  

12:12 Na řece Moravě v Moravičanech na Šumpersku a v Olomouci voda stále pomalu stoupá, platí tam třetí stupeň povodňové aktivity. Stupeň ohrožení je i na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku a Hloučele a Valové na Prostějovsku.  

12:12 Hladina řeky Moravy v Uherském Hradišti se dnes dopoledne stabilizovala. Krizový štáb města naměřil v 09:00 v řece 680 centimetrů vody. Vylití z břehů nehrozí, i na nejkritičtějších místech je rezerva několik desítek centimetrů. Stejnou výšku vody hlásili pracovníci Povodí Moravy v 10:00 z nedaleké Spytihněvi. Od půlnoci klesá hladina Moravy v Kroměříži. Na Moravě stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. Na žádném místě Zlínského kraje voda ve větší míře nepoškodila obydlené části. Nejohroženějším městem v regionu zůstává Uherské Hradiště, kde stále trvá stav nebezpečí, který hejtman vyhlásil ve středu v noci. 

12:08 ČT24: Ústí nad Labem bude odpoledne zavírat most Edvarda Beneše. 

11:59 Vodohospodáři ve snaze zlepšit situaci na Mělnicku a Ústecku zmenší odtok z orlické přehrady, aby snížili množství vody, které protéká Labem v oblasti Mělníku a Ústí nad Labem. Snížení odtoku z přehrady by spolu s klesajícími hladinami řek v povodí Vltavy a horního Labe mělo pozitivně ovlivnit situaci na dolním Labi. 

11:54 Mírný pokles zaznamenali vodohospodáři na Malši a Vltavě v Českých Budějovicích. Po nočních srážkách na Šumavě a kvůli postupnému odtávání sněhu se hladiny mohou zase zvýšit. Starostové obcí Plav, Vidov, Doudleb a Roudné se dohodli s Povodím Vltavy o zvýšení odtoku vody z Římova o pět kubíků na 70 kubíků za vteřinu. Lužnice v Kolodějích by už neměla příštích 24 hodin stoupat, záleží ale na množství srážek. 

11:46 Záplavy ve východních Čechách přerušily dopravu na některých menších komunikacích. V Pardubickém kraji je pod vodou 30 úseků, v Královéhradeckém kraji kolem pěti. Silničáři očekávají, že o víkendu by se situace měla zlepšit. Průjezdný je již úsek silnice II/363 z Brněnce do Lavičného na Svitavsku, naopak uzavřené jsou oba úseky na Holicku. Chrudimsko je beze změn, výrazněji se zlepšila sjízdnost silnic na Skutečsku, které přerušila rozvodněná Novohradka. Z původních sedmi jsou neprůjezdné jen dva úseky. V Královéhradeckém kraji zůstávají pro motoristy kvůli záplavám uzavřeny na Královéhradecku silnice II/298 u Krňovic, III/29813 z Vysoká nad Labem do Opatovic, III/32737 Mlékosrby - Luková a III/32738 Zachrašťany - Mlékosrby. Na Rychnovsku je silnice III/3173 již s opatrností průjezdná. Úseky, kde opadla voda, jsou zabahněné a jsou na nich velké náplavy větví a odpadků. 

11:21 V Praze zatím nebude překročen průtok 1500 metrů krychlových vody a nebude tak dosažena hranice pro vyhlášení třetího povodňového stupně, tedy ohrožení. Vyplývá to z vyjádření ředitelky závodu Dolní Vltava Povodí Vltavy Blanky Brožkové. Všechny dnešní předpovědi jsou příznivější než čtvrteční, řekla Brožková na zasedání pražské povodňové komise. Platit by to mělo do nedělního rána, uvedla ředitelka. Situace by se mohla změnit v případě, že by povodí obdrželo jinou předpověď, dodala. 

11:17 Rozvodněná Morava se pod nedakonickým jezem na Hodonínsku vylila z pravého břehu. Voda se pomalu blíží k Moravskému Písku. Město by ale měla ochránit nová protipovodňová hráz. Aby však byla zcela funkční, musí se uzavřít provoz na silnici z Moravského Písku do Uherského Ostrohu, která ji protíná. Místo vyplní mobilní zábrana, tak aby se hráz uzavřela. Evakuace obyvatel zatím nehrozí.  

11:10 Pytle naplněné pískem, ale i speciální vaky stavějí záchranáři do cesty rozbouřené řece Moravě na nejohroženějších místech v Olomouci. Kromě profesionálů zde pomáhají také čtyři desítky dobrovolných hasičů, jejichž zaměstnavatelům radnice uhradí mzdy. Na řece Moravě v krajském městě i nadále panuje stav ohrožení. Hladina řeky i nadále stoupá zhruba o jeden až dva centimetry za hodinu. 

11:03 Hladiny řek na Vysočině s výjimkou horního toku Oslavy v noci na dnešek klesly. Podle dispečinků Povodí Moravy a Povodí Vltavy od svého dosavadního maxima ve středu a čtvrtek klesly od sedmi do 55 centimetrů. Hydrologové ale varují, že by se situace dnes a v sobotu mohla ještě zhoršit. Na většině území kraje je zatím jasno, svítí slunce a teploty se pohybují kolem 15 stupňů Celsia. Tání sněhu ve vyšších polohách by tak mohlo zrychlit.  

10:45 Na řece Labi v blízkosti areálu chemičky Spolana v Neratovicích na Mělnicku stále platí třetí povodňový stupeň a výška hladiny dále mírně stoupá. Kvůli hrozbě povodní je továrna již od čtvrtka mimo provoz. Průtok v řece je zhruba desetinásobný proti normálnímu stavu a je asi na úrovni patnáctileté vody. Podle současných prognóz by se ale již neměl výrazně zvyšovat. Uvedl to mluvčí Spolany Jan Martínek. Voda se již od středy dostává kanály do severovýchodní části areálu, kde dosud nevytváří souvislé vodní plochy, ale spíše menší louže a jezírka. Dostala se tak do některých objektů, ve kterých jsou ale podle Martínka především pouze sklady a odkud zaměstnanci včas přemístili vše do vyšších pater. 

10:35 Přes 40 dětí, zdravotníky a další personál vyhnaly dnes z kojeneckého ústavu v Olomouci obavy před zvyšující se hladinou řeky Moravy. Vedení ústavu rozhodlo o evakuaci proto, že řeka protékající v bezprostřední blízkosti zařízení vystoupila na 484 centimetrů a vody stále přibývá. Zaplavila již zahradu ústavu. 

10:28 Česká katolická charita je připravena zasáhnout při povodních. Téměř na celém území jsou krizové týmy v pohotovosti a jsou připraveny nabídnout pomoc, informoval její mluvčí Jan Oulík. Po povodních v létě 2002 poskytla Charita pomoc vyčíslenou na půl miliardy korun - většinou díky darům, zejména od partnerů ze zahraničí. 

10:25 Hladina Dyje ve Znojmě mírně klesá. Evakuace ohrožených ulic však stále trvá, krizový štáb sice zvažoval její skončení, ale nakonec se rozhodl jinak. Znojemští mají strach z kanalizace, kterou by voda mohla začít stoupat do některých níže položených ulic. "Zdá se, že Dyje velmi mírně klesá," řekla mluvčí města Anna Maixnerová. Rozlivy se podle ní již nešíří, ale řada zahrad, domů a dalších objektů je stále pod vodou. Důležitou roli může sehrát počasí; před desátou hodinou ráno se zamračená obloha nad Znojmem protrhávala. 

10:18 Hladiny českých řek dnes ráno dosáhly třetího povodňového stupně, ohrožení, na 59 místech, což je o tři méně než ve čtvrtek odpoledne. Na většině horních toků řeky kulminují nebo jejich hladiny klesají. Výjimkou jsou dolní úseky Sázavy, Lužnice, Labe a Moravy. Kritická situace je na Dyji, kde pod Vranovskou přehradou prudce narůstají průtokové hodnoty, protože vodní dílo není schopno zachycovat přitékající vodu. Přítok do přehrady nyní kulminuje, pod vodním dílem se bude hladina dál zvedat. Meteorologové však dnes očekávají deštivé počasí. 

10:09 Ministr zemědělství Jan Mládek dnes odvolal šéfa Povodí Moravy Miroslava Konečného. Od zítřka nastoupí nový člověk, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Loskot. Na práci Povodí si stěžoval například starosta zaplaveného Znojma Pavel Balík. 

10:06 Tři kilometry pod Hodonínem hrozí protržení hráze oddělující rozbouřenou Moravu od okolních polí a luk. Na dvou místech je již narušena. Mohla se protrhnout již v noci na dnešek, náporu vody však stále zdárně odolává, řekl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Upřesnil, že vyššímu průtoku než nyní bude hráz vystavena o víkendu. Hráz se táhne několik desítek kilometrů po celém pravém břehu Moravy. Nejdůležitější je nyní její asi 500 metrů dlouhý úsek pod Hodonínem. V něm měla být hráz již v minulosti opravena a měl na ní vzniknout takzvaný bezpečnostní přeliv, který by v případě záplav umožnil bezpečný rozliv Moravy do krajiny. 

9:42 Hladiny řek na území Moravskoslezského kraje postupně klesají. Třetí stupeň povodňové aktivity ale přesto ještě stále platí na Odře v Ostravě-Svinově. I tam je současný průtok jen těsně nad limitem pro vyhlášení stavu ohrožení. Druhý stupeň platí ještě na řece Opava v Děhylově, Odře v Bartošovicích a Odrách na Novojičínsku. "Na šesti místech máme vyhlášený první stupeň povodňové aktivity. Voda v tocích má stále klesající tendenci," řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Nádrže v podhůří Beskyd a Jeseníků jsou podle ní připravené pojmout velké množství vody z tajícího sněhu. Vodohospodáři postupně vypouštějí vodu z nádrže Morávka a Žermanice. 

9:40 V Kralupech nad Vltavou platí včerejší půl desáté hodiny večerní třetí stupeň povodňové aktivity. Ve městě podle zjištění Aktuálně.cz panují zmatky. "Mnoho toho zatím nevíme, od povodí Vltavy se jednou dozvíme, že toho víc nebude, že nebudou více pouštět, pak nám zas řeknou, že už to dál neudržej... Obytná zástavba ohrožená není, zatopené jsou pouze pozemky u řeky," uvedl vedouci krizového štávu Kralup Mácha. 

9:40 Voda z Husinecké přehrady na řece Blanici na jihu Čech začala ve čtvrtek v noci protékat přepadovými komorami. Od rána je výpust přehrady uzavřená, a voda tak neřízeně padá přes bezpečnostní přelivy. Průtok dosahuje zhruba 22 krychlových metrů za vteřinu a platí tu druhý stupeň povodňové aktivity. Vody v řece pod hrází přibývá, avšak zkáza, jakou lidé zažili v roce 2002, nehrozí. Tehdy přes přehradu teklo 220 krychlových metrů za vteřinu. "V obci máme rezervy, vylití zatím nehrozí. Domy poblíž vody jsou však i přesto zabezpečeny pytli s pískem," řekl starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka. Situace je podle něj klidná. Nevyplnily se předpovědi meteorologů, že má v noci na Šumavě napršet až 30 milimetrů. "Podle lidí z krizového štábu u nás v povodí Blanice spadlo asi osm milimetrů," dodal Matějka. 

9:38 V Praze nadále trvá druhý povodňový stupeň, pohotovost. Ve Vltavě v noci protékalo 1450 metrů krychlových za vteřinu, stále tedy nebyla překročena hodnota průtoku 1530 metrů krychlových za vteřinu, což je hranice pro vyhlášení třetího povodňového stupně. Předpokládá se však, že Praha tuto hranici překoná dnes večer nebo v zítra ráno. Povodňová komise se v Praze dnes sejde v 10:30. V případě vyhlášení třetího stupně, ohrožení, by bylo uzavřeno osm stanic metra v lokalitě Karlín a v úseku Nádraží Holešovice - Florenc a stanic Staroměstská a Malostranská. Bylo by také třeba evakuovat obyvatele zhruba 200 domů, které by voda ohrožovala, a omezit dopravu. Při vyšším průtoku by byla nejvíce ohrožena místa na Zbraslavi, v Lahovicích a Lahovičkách, v Malé Chuchli, u jezu v Modřanech, v Radotíně a Sedleci.  

9:12 Situace na Orlické přehradě: "Jelikož jsou obě řeky Berounka i Sázava na poklesu, udržujeme na Orlíku stabilní průtok. V noci na dnešek byly srážky, ale uvidí se podle další meteorologické předpovědi, jestli budeme muset upouštět více," uvedl Karel Březina z Povodí Vltavy. 

9:10 Velká voda komplikuje stále více život lidem v Ústeckém kraji. Přibývají uzavřené silnice, některé lokality se vylidňují, energetici v ohrožených místech odpojují elektřinu. Radnice v Ústí nad Labem, Hřensku a Žalhosticích organizují evakuace lidí z postižených oblastí. Labi dnes ráno chyběl v Ústí nad Labem do osmi metrů jeden centimetr, informoval v 07:00 pracovník střekovského zdymadla. Protipovodňová hráz z pytlů s pískem na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem zatím odolává přívalům vody v Labi. Magistrát nařídil ve čtvrtek odpoledne evakuaci 250 lidí z této ohrožené lokality. Nabídky města na dočasné ubytování využilo zatím sedm lidí, řekl mluvčí města Milan Knotek.  

8:56 Situace na Mělnicku je napjatá, vodohospodáři ale nečekají zásadní zhoršení. "Kulminaci čekáme dnes večer, vzestup by měl být ještě nějakých 20 cm na 690 cm, takže už se to příliš zhoršovat nebude," řekl Aktuálně.cz Jiří Petr, vedoucí dispečinku Povodí Labe. 

8:43 V Karlovarském kraji je po celý týden téměř neměnná povodňová situace. Hladiny řek stále klesají nebo stoupají jen o několik centimetrů a platí na nich pouze první povodňový stupeň. Ten byl podle monitorovacích stanic Povodí Ohře i dnes po 07:00 na Ohři, Svatavě a Teplé. V noci přitom v region pršelo. Hladina Ohře u Chebu dosahovala 193 centimetrů a na této úrovni se držela prakticky celou noc. 

8:34

Sázava na Benešovsku a Kutnohorsku v noci kulminovala a začala klesat. Přesto na Sázavě ve Zruči nad Sázavou a v Nespekách platí třetí stupeň povodňové aktivity.

Hladina Sázavy v Kácově poklesla o 40 centimetrů, problémy tam ale začínají dělat naplaveniny. V Sázavě řeka klesla o 35 centimetrů, hasiči museli ve čtvrtek večer ještě evakuovat svou stanici.

O 14 centimetrů níž byla ráno také Sázava v Nespekách. Podle místostarosty Petra Balleka řeka kulminovala kolem půlnoci. Pokud se počasí nezmění a voda nezačne opět stoupat, budou se sčítat a odstraňovat škody, které povodeň napáchala, řekl.

 

8:30

Růst hladin všech řek v Pardubickém i Královéhradeckém kraji se zastavil nebo již průtoky začaly klesat. V noci srážkoměry Povodí Labe naměřily až pět milimetrů srážek, situace na řekách se však pozvolna uklidňuje. Nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí se přesouvá na dolní toky řek.

V obou regionech stále platí stupeň ohrožení na Novohradce v Úhřeticích, Loučné v Cerekvici a Dašicích, Chrudimce v Nemošicích a Padrtech, Orlici v Týništi nad Orlicí, na Dědině v Mitrově, na Cidlině v Novém Bydžově a Sánech. Na všech těchto tocích voda pozvolna klesá. Nově vodohospodáři vyhlásili třetí stupeň v Hylvátech na Třebovce, řeka však již kulminuje.

 

8:28

Hladina řeky Moravy v Uherském Hradišti dnes ráno mírně stoupla, naopak od půlnoci klesá výše na toku v Kroměříži. Na Moravě stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. Na žádném místě Zlínského kraje voda ve větší míře nepoškodila obydlené části.

Nejohroženějším městem v regionu je Uherské Hradiště, kde stále trvá stav nebezpečí, který hejtman vyhlásil ve středu v noci. V kraji od čtvrtka večer mírně pršelo, srážky dnes místy přetrvávají. "Přes noc jsme řeku stále hlídali, jsme připraveni na evakuaci, ale doufáme, že k ní nedojde," řekla dnes ráno ČTK mluvčí uherskohradišťské radnice Petra Zemčíková.

V nedaleké Spytihněvi naměřili dnes v 07:00 pracovníci Povodí Moravy 681 centimetrů vody, ve čtvrtek v 19:00 tam bylo 667 centimetrů. V Kroměříži bylo dnes ráno 699 centimetrů, ve čtvrtek v 19:00 714 centimetrů. "Situace je stále vážná, ale v tuto chvíli stabilizovaná. Uherským Hradištěm protékají zbytky vodní masy, které se ve čtvrtek vytvořily na soutoku Bečvy a Moravy. V Kroměříži Morava kulminovala kolem dnešní půlnoci," řekl dnes mluvčí krajského úřadu Patrik Kamas.

 

8:20 Ve Vestci na Nymbursku vedení obce ruší evakuaci obyvatel, kterou muselo kvůli hrozbě povodní nařídit v úterý večer. Rozvodněná říčka Mrlina postupně klesá a časně ráno poprvé po čtyřech dnech se dostala pod 260 centimetrů, tedy na druhý povodňový stupeň. "Právě teď jdu a zruším evakuaci, aby se lidé mohli postarat o baráky a zvířectvo a budeme čekat, co se bude dít dále. Pak budeme čekat, co se bude dít dále," řekl starosta Jaroslav Janata. Situace je totiž stále nejistá a předpovědi počasí příznivé nejsou. "Kdyby měla přijít další evakuace, tak bude asi muset být vyloženě natvrdo a vypadnout by musel vyloženě každý," řekl Janata. 

8:04 Do Hevlína na jižní Moravě dorazily bagry, urychleně se tu zpevňují hráze. Hraniční přechod v Hevlíně je uzavřen. Hatě jsou průjezdné pouze pro osobní dopravu, dálniční přechod Lanžhot je průjezdný. Stará lanžhotská silnice, stejně jako ploch v okolní nížině, je však na mnoha místech z části či zcela pod vodou. 

8:01 Stále velmi vážná situace je v povodí Dyje. Vranovská přehrada již druhý den přetéká, situace se přes noc nezklidnila - odtok je stále stejný. "Dyje v obcích pod Znojmem dosud nekulminovala," uvedl Jaromír Bohanec z Jihomoravského záchranného hasičského sboru.  

7:57

V Brně trvá 3. stupeň povodňové aktivity. Podle jihomoravských hasičů v noci řeka Svitava v Brně kulminovala při 100 m3, přičemž kapacita koryta činí 130 m3.

Zřetelný je pokles Oslavy v Ivančicích, stabilní je situace v Židlochovicích.

 

7:42 Na Blanensku trvá třetí stupeň povodňové aktivity. Ve městě Blansko ovšem již byla ukončena evakuace obyvatel. Řeka Svitava je stabilní, pokud nebude silně pršet, očekává se její pokles. Voda přes noc poničila spíše jen sklepy, zahrádky, pole a silnice. 

7:30 Na Novomlýnské nádrži je zatím klid. Hydrologové očekávají, že pokud bude pršet, vydrží nádrž absorbovat vodu ještě 40 hodin. "Pravděpodobně se však dopoledne rozhodne o zvýšení odtoku z Nových mlýnů," uvedl mluvčí jihomoravského krizového štábu. 

7:21

Krizový štáb Jihomoravského kraje redakci Aktuálně.cz potvrzuje: V noci se protrhla hráz u obce Jevišovka pod Mikulovem. "Jsou tam na řece sypané hráze, v jednom místě zkrátka neudržely tu masu a tlak vody," uvedl Jaroslav Bohanec z krizového štábu hasičů. Na místě zasahuje 155. pluk brněnských hasičů. "Mají trochu problém, chybí dosatek pytlů na zpevňování hráze," dodal Bohanec.

Situaci monitorují záchranáři z Rakouska. V Jevišovce zatím voda nezaplavuje domy, vylila se do polí a na cesty.

 

6:03 Labe v Ústí bude kulminovat až na sklonku dne a hladina se dostane nad 8,5 metru, uvedla v živém vstupu ČT24. Ze západu Čech v noci přišly dešťové mraky, podle předpovědi by mělo v pátek postupně pršet na celém území. 

2:50 Nad severočeským Ústím, kterým se valí rozvodněné Labe, začalo v noci pršet. Místní záchranáři a policie kontrolují provizorní zábrany na nábřeží. Část čtvrti Střekov už byla vystěhována. 

PÁTEK 31.3. - 01:15 Premiér Paroubek v noci navštívil Znojemsko, aby si obhlédl kritickou situaci na Dyji. Podle jeho vyjádření pro ČT24 místní správa má situaci v mezích možností pod kontrolou. "Velmi se snaží," pochválil místní funkcionáře ministerský předseda. Zopakoval, že kabinet počítá se sérií finančních dotací pro obyvatele postižených lokalit. A také, že stát poslal do nejhorších míst dalších 1000 vojáků. 

22:44 Vláda po mimořádném zasedání vydala komuniké, v němž vyzývá: Není důvod k panice, úřady situaci zvládají. Zároveň kabinet oznámil, že pro postižené obce vyčlení 20 milionů na mobilní ubytovací buňky a hygienické prostředky. Dalších 30 milionů má jít na zajištění mostů. 330 milionů z rozpočtu je připraveno v další fázi, kdy se počítá s opravou silnic. Lidé, jimž voda zničila majetek, budou mít nárok na 150tisícovou jednorázovou půjčku s úrokem 2 %.  

22:37 Vojáci urychleně opravují trhliny v hrázi nad obcí Hrušovany nad Jevišovkou. "Situace ovšem není nijak vážná, nepředpokládá se, že by bylo nutné evakuovat obyvatele. Voda v nádrži přibývá jen asi centimetr za hodinu," sdělil Aktuálně.cz pracovník krizového štábu Jihomoravského kraje. 

21:56 V Praze nadále trvá druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Hladina Vltavy ale stoupá, po sedmé večer protékalo v Malé Chuchli 1470 metrů krychlových vody za sekundu. Krizový štáb očekává, že v souvislosti s řízením průtoku na přehradách vltavské kaskády by dnes a v pátek mělo metropolí téci nejvýše 1500 metrů krychlových za sekundu. Bude to záviset na tom, jak silná bude Sázava. 

20:38

Kvůli postupujícím záplavám ve středních Čechách pracovníci skupiny ČEZ do dnešních 18:00 odpojili dodávky elektřiny v desítkách lokalit. "Chtějí tak zamezit ohrožení obyvatel zásahem elektrickým proudem nebo ke škodám na majetku," sdělila mluvčí ČEZ Ivana Vejvodová.

Nejvíce odpojení se stále nachází v oblasti Zruče nad Sázavou, kde evidují několik stovek odpojených odběrných míst z řad domácností i průmyslových podniků. Odpojili zde například chaty, domácnosti, uhelné sklady a stavebniny.

"Především v okolí Sázavy, ale nejen zde, lze předpokládat další pokračování odpojování," uvedla Vejvodová.

Provoz elektrárny Mělník ve středních Čechách není omezen a podle dostupných informací se nepředpokládá jakékoliv omezení. Aktuální informace ze všech oblastí zásobovaných skupinou ČEZ se nacházejí na stránkách www.cez.cz.

 

20:19

Na dolním toku Lužnice lze podle hydrologů očekávat opětovné vzestupy hladiny až o čtvrt metru, v Klenovicích dokonce o 40 centimetrů s kulminací o víkendu. "Obdobný vývoj se očekává rovněž na horním toku Lužnice a na Nežárce," informovala mluvčí krajského úřadu Maria Ptáčková.

"Rybniční soustavu na Třeboňsku ohrožuje i aktuální vývoj na takzvané Novořecké hrázi, kde už během dopoledne došlo k nekontrolovanému průsaku. Zhruba tři metry širokou průrvu se naštěstí podařilo sanovat," uvedla mluvčí. Dodala, že podle Povodí Vltavy je to důsledek zákazu orgánů životního prostředí vykácet na hrázy stromy a opravit ji podle technických zásad.

 

20:13 Hejtman Jan Zahradník vyhlásil večer kvůli záplavám na jihu Čech na Jindřichohradecku a Táborsku stav nebezpečí. Situace v regionech kolem Lužnice se podle něj stále zhoršuje. V oblastech ještě zůstává mnoho sněhu a meteorologové předpovídají další vydatné srážky. Lužnice by do pátku měla stoupnout o několik desítek centimetrů. Stav nebezpečí potrvá do 28. dubna, kraj ho může případně i zkrátit, řekl Zahradník po zasedání krizového štábu kraje. 

19:47 Vody v Moravě pozvolna přibývá, ve Spytihněvi dnes pracovníci Povodí Moravy v 19:00 naměřili 667 centimetrů vody, což bylo o šest centimetrů více než ve 12:00. Na některých místech ve Zlínském kraji nyní začíná pršet. Hladiny ostatních řek ve Zlínském kraji dnes spíše klesaly. Druhý stupeň dnes v pět odpoledne stále platil na řece Bystřici na Vsetínsku. 

19:46 Jihočeské řeky postupně klesají. Stagnuje už také Lužnice, která ale zaplavila stovky domů ve městech na Táborsku. Meteorologové však očekávají výrazné srážky, které mohou zvednout hladinu Lužnice o další desítky centimetrů. Ve Veselí nad Lužnicí řeka zaplavila 18 ulic, místy na ulicích stojí i 90 centimetrů vody. 

19:44 Do Spolany Neratovice vniká stále více vody. Prakticky všechny provozy chemického závodu Spolana jsou dnes od rána již mimo provoz. Řeka stále stoupá, ale voda zatím zůstává v korytě. Vnikla však do některých sklepů a dostává se do areálu kanály. 

19:26 Velká voda již způsobila škody za 10 milionů korun. Při posledních povodních v roce 2002 bylo pojišťovnami vyplaceno 34 milionů, celkové škody však byly zhruba dvojnásobné, lidé však neměli svůj majetek pojištěný. Uvedl to zpravodajský kanál ČT24. 

19:19 Hladina řeky Dyje ve Znojmě stále mírně stoupá, voda již zaplavila první obytné domy. Jde o objekty v ulici Loucká na levém břehu Dyje, mezi nimi už ale projíždějí lidé na kánoích. Voda se dostala i na protější břeh do Sedlešovic, kde jsou rodinné domy. Situace se zhoršuje také v ulici Na Hrázi, kde se voda rozlévá a blíží k domům. Vodou se začíná naplňovat také proláklina pod hotelem Dukla v ulici Holandská, kde už jsou ale připraveny pytle s pískem. K tomu, aby dotekla k dalším evakuovaným domům, schází asi metr. V oblasti ale prší. "To může situaci výrazně zhoršit," míní hejtman. Hlavní mosty přes Dyji jsou stále v provozu. 

19:16 V evakuované obci Vestec na Nymbursku, kterou vážně ohrožuje rozvodněná říčka Mrlina, se situace zlepšuje. Hladina řeky během středy i dneška sice klesala velmi pomalu a stále zde platí třetí povodňový stupeň, do rána by ale mohla klesnout pod 260 centimetrů, tedy pod hranici stavu ohrožení. Pokud nezačne výrazně pršet, mohla by obec ráno rozhodnout o zrušení evakuace.  

19:03 Vzestup hladin nejvíce rozvodněných řek v Královéhradeckém kraji se během dneška zastavil. Hladiny Cidliny v Novém Bydžově, Orlice v Týništi a Dědiny v Mitrově do dnešního podvečera o několik centimetrů klesly. Na řekách ale stále platí třetí stupeň povodňového nebezpečí. Třetí stupeň povodňové aktivity nadále platí na Labi a Orlici v Hradci Králové.  

19:01 Protipovodňová opatření na celorepublikové úrovni nejsou zatím podle ústřední povodňové komise nutná. Podle povodňové služby ministerstva životního prostředí ubylo míst ohrožených velkou vodou. Ve středu večer jich bylo 77, nyní 62. Míst, kde voda dosahuje druhého stupně povodňové aktivity ubylo ze 44 na 33. Další vývoj situace bude záležet na intenzitě očekávaného deště. 

19:00 Pozvolný sestup hladin řeky Bečvy, Třebůvky i Moravy v Moravičanech hlásí vodohospodáři v Olomouckém kraji. Voda zatím nekulminovala na řece Moravě v Olomouci, hladina se ale zvyšuje jen mírně, zhruba o centimetr za dvě hodiny. V Olomouci, Moravičanech, Lošticích na Šumpersku i Dluhonicích na Přerovsku nicméně dále platí stupeň ohrožení. Trvá i na Romži, Hloučele a Valové na Prostějovsku. 

18:58 V Praze trvá druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. V 18:00 protékalo Vltavou v Malé Chuchli 1460 metrů krychlových vody za sekundu. Předpokládá se, že v souvislosti s řízením průtoku na přehradách vltavské kaskády by dnes a v pátek mělo metropolí protékat nejvýše 1500 krychlových za sekundu. Bude to záviset na tom, jak silná bude Sázava. Policie uzavřela Podbabskou ulici v Praze 6. Pro cestu do Suchdola je nutné volit náhradní trasu přes Evropskou třídu a Horoměřickou ulici. V Praze je nadále úplně uzavřena Roztocká ulice a objízdná trasa vede přes Suchdol.  

18:45 Na dolním toku Lužnice lze podle hydrologů očekávat opětovné vzestupy hladiny až o čtvrt metru, v Klenovicích dokonce o 40 centimetrů s kulminací o víkendu. Obdobný vývoj se očekává rovněž na horním toku Lužnice a na Nežárce, informovala mluvčí jihočeského krajského úřadu Maria Ptáčková. 

18:22 V Přerově byl zrušen třetí stupeň povodňové aktivity. Hladina Bečvy klesá. Pokles je hlášen i z Teplic nad Bečvou a Oseku nad Bečvou. Byla zprovozněna uzavřená komunikace Lipník Týn nad Bečvou a dále Ústí Těšice. Situace na Kojetínsku a Tovačovsku zůstává stejná zatím nedochází k poklesu vodní hladiny v řece Moravě, je uzavřena komunikace Trouby Tovačov, Chropyně Kojetín a Kojetín Popůvky. 

18:12 Hejtman Jan Zahradník vyhlásí dnes večer kvůli záplavám na jihu Čech stav nebezpečí na Jindřichohradecku a Táborsku. Situace v regionech kolem Lužnice se podle něj stále zhoršuje. V oblastech zůstává ještě mnoho sněhu a meteorologové předpovídají další vydatné srážky. Lužnice by do pátku měla stoupnout o několik desítek centimetrů. "Ohrožení, které zde vzniká, již nelze běžnou činností obcí a integrovaného záchranného systému odvrátit," řekl hejtman po odpoledním zasedání krajské povodňové komise. Na 19:00 je proto svolán krizový štáb kraje, po němž stav nebezpečí hejtman vyhlásí. 

18:10 Správci přehrady Morávka na řece Morávce a nádrži Žermanice na Lučině vypouštějí vodu. Uvolňují tak prostor pro vodu, která může přitéct po oblevě v nejvyšších polohách Beskyd. Ostatní nádrže Moravskoslezského kraje mají ještě dostatečnou kapacitu, aby tající sníh pojaly. Hladiny řek pozvolna klesají a správci toků už nepředpokládají jejich dramatické stoupání. Podle předpovědi počasí má déšť slábnout. V pátek by v Beskydech a Jeseníkách mělo spadnout maximálně deset milimetrů srážek. V nižších polohách pak ještě o polovinu méně. 

17:53 Zhruba tři kilometry od obce Jevišovka protrhla řeka Dyje hráz. Voda se vlila do okolních polí a postupně vtéká do nedaleké říčky Jevišovky. Její tok tak ohrožuje obyvatele stejnojmenné obce ležící na soutoku Jevišovky a Dyje. Evakuace zatím vyhlášena nebyla, i když s ní povodňová komise počítá. "Situace zatím není tak kritická, na případnou evakuaci jsme připraveni," řekl starosta obce Jevišovka Michal Vago. Své domovy by v nejhorším případě musela opustit zhruba stovka lidí. "Vše nyní závisí na tom, co se stane, až se hladiny řek vyrovnají, není jisté, kam voda poteče," zdůraznil Vago. Průrva v hrází je velká asi deset metrů. Starostové kontrolovali situaci z vrtulníku. "Je tam hrozné množství vody," popsal Vago. 

17:47 Škody způsobené současnými záplavami se podle ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) podaří vládě pokrýt ze zdrojů státního rozpočtu. Podle něj škody nedosáhnou takových rozměrů jako při záplavách v roce 2002. 

17:45 Sázava od Kácova na Kutnohorsku stále stoupá. Hladinu zvyšuje upouštění nádrže Želivka, řekl ředitel kutnohorských hasičů Jiří Pokorný. Problémy řeka působí také v Nespekách na Benešovsku, kde situace začíná být vážná, naopak ve Zruči nad Sázavou od rána už klesá. V Kácově rozvodněná Sázava zatopila pivovar, voda sahá až po okna. Hasiči museli evakuovat i několik lidí od řeky. "Nebylo to ale nijak veliké," dodal Pokorný. S obavami k Sázavě vzhlížejí v Nespekách na Benešovsku. Hladina zde vystoupala už na 550 centimetrů, to je pětinásobek běžné výšky. Pořád se navíc zvyšuje, za hodinu zhruba o jeden, dva centimetry, řekl místostarosta Petr Ballek. Voda se dostala dokonce nad hranici, kterou podle meteorologů neměla přesáhnout. Krajský úřad poslal do obce další zásobu pytlů s pískem. 

17:44 Česká obchodní inspekce se rozhodla pomoci lidem postiženým záplavami, kteří nyní budou moci přednostně dostat inspekcí zabavené oděvní zboží. Jen za loňský rok ČOI na tuzemských tržnicích a v obchodech zabavila padělky za 733 milionů korun, přičemž na humanitární účely předala zboží v hodnotě 42 milionů korun. 

17:09 Voda v Praze stoupá o dva centimetry za hodinu. Třetí stupěň povodňové aktivity - ohrožení, při kterém by se zavřely některé stanice metra a začala by evakuace ZOO, však nebude podle vodohospodářů do rána dosažen. 

17:04 Hladina řeky Moravy na území Zlínského kraje mírně stoupá, stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. Nikde však voda ve větší míře nepoškodila obydlené části. Nejohroženějším městem v regionu je Uherské Hradiště, kde hejtman ve středu v noci vyhlásil stav nebezpečí. V noci na dnešek byli evakuováni pacienti z tamní nemocnice. Problémy jsou i v lokalitě Zámoraví u Napajedel na Zlínsku či v Kroměříži. Ostatní řeky v kraji se dnes během dne zklidnily. "Stále zvyšujeme břeh řeky pytli z písku. Podle poslední kontroly jsou všechny hráze v pořádku," řekla v 16:00 mluvčí hradišťské radnice Petra Zemčíková. Situace se stabilizovala, v nejbližších hodinách se neočekává větší vzestup hladiny. V nedaleké Spytihněvi naměřili dnes v 15:00 pracovníci Povodí Moravy 663 centimetrů vody, což bylo o dva centimetry více než ve 12:00. 

16:54 Hladiny většiny menších řek v Pardubickém kraji zvolna klesají, stále na nich ale panují nejvyšší stupně povodňové aktivity. Pouze Labe v Přelouči dosud mírně stoupá, vodohospodáři ale očekávají, že se i jeho hladina zastaví. Rostoucí průtoky stále ohrožují okolí Třebovky na Ústeckoorlicku, kde platí druhý povodňový stupeň. "Průtok Labe pod Hradcem Králové je již na poklesu, v profilu Němčice je setrvalý. Ve středním Labi ještě pokračuje pozvolný vzestup, který je blízký kulminaci," řekl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. 

16:52 Hladiny vodních toků na Vysočině dnes stagnují, anebo klesly. V pátek a sobotu se ale podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu průtok vody opět prudce zvýší. Nejvyšší stupeň povodňové pohotovosti stále platí na řece Jihlavě od Dvorců po Třebíč. V povodí Moravy pak ještě nově na Oslavě v Dolních Borech. Pod přehradou Mostiště ve Velkém Meziříčí už na ní ale je jenom první stupeň. Ohrožení podle dispečinků povodí nadále trvá na Sázavě a Želivce v Poříčí. Nad ránem se proti středě zklidnily Svratka v Borovnici i Dalečíně, Fryšávka v Jimramově či Želetavka na Třebíčsku. V povodí Vltavy potom Jankovský potok klesl z ohrožení na bdělost a na Želivce v Čakovicích platí druhý stupeň, tedy pohotovost. 

16:50 Ústí nad Labem připravuje na 17:00 evakuaci 250 lidí ze Střekovského nábřeží. Obyvatelé místních domů jsou ohroženi stoupající hladinou Labe. Město sice nechalo před jejich domy postavit hráz z pytlů pískem, ale ta by nemusela pod náporem vody vydržet, řekl ústecký primátor Petr Gandalovič. Městské autobusy odvezou obyvatele do evakuačního střediska. Obyvatelé se nemusejí podle Gandaloviče obávat o svůj majetek. Po celou dobu jejich pobytu v evakuačním centru budou jejich byty hlídat strážníci. 

16:49 Břeclavi již nehrozí akutní nebezpečí záplav. Řeka Dyje již nestoupá a další vývoj by mohly zkomplikovat pouze mimořádné srážky. V novomlýnské nádrži se podařilo vytvořit dostatečný prostor pro další množství vody. "V nejbližších čtyřech až pěti dnech by se situace neměla zhoršit," řekl starosta Břeclavi Dymo Piškula. Snížení hladiny umožnil nový protipovodňový poldr u Lednice a obce Bulhary, kudy voda 12 hodin odtékala. "Ještě je v rezervě poldr na druhém břehu," doplnil starosta.  

16:47 Hladina řeky Dyje ve Znojmě začíná stoupat. Starosta a hasiči očekávají kulminaci během následujících dvou hodin. Voda začíná zaplavovat i obytné domy. Částečně zatopeny jsou bytové domy v ulici Loucká na levém břehu Dyje, voda dále stoupá ulicí Na Hrázi, kde se rozlévá a blíží k domům. 

16:28 Rychlé tání sněhu spojené s dešti může poškodit až tisíce hektarů ozimých plodin, odhaduje prezident Agrární komory Jan Veleba. Sněhová vrstva v letošní zimě byla podle něj zřejmě největší za poslední desítky let. Její odtávání je s příchodem jara rychlé a navíc prší. Pod vodou leží i některá pole mimo oblast záplav, na řadě míst odtékající živel porosty vyplavuje. Na zasetých plodinách vznikají kvůli velkému množství vody citelné škody, řekl Veleba. Nynější počasí navíc zřejmě dál zdrží jarní práce v zemědělství a oddálí setí jařin. "Zpoždění zhruba o měsíc má na svědomí již dlouhá zima. Nyní, i když bude sníh pryč, se na pole stejně nebude dát vjet kvůli rozbahnění," uvedl Veleba. 

16:26 Hladiny řek v Plzeňském kraji většinou mírně opadávají nebo se ustálily. Druhé stupně povodňové aktivity platí na řece Klabavě v Hrádku u Rokycan a v Nové Huti, ve Ždírci na Úslavě a v Plasích na Střele. Vzhledem k očekávaným vydatnějším srážkám odborníci předpokládají, že se hladiny v noci opět zvednou. Vyplývá to z informací dispečerů Povodí Vltavy a plzeňského magistrátu. Na zbývajících řekách v kraji jsou nyní první povodňové stupně nebo normální stavy. 

16:14 Česko zasáhnou znovu deště a v Jihomoravském a Zlínském kraji až do soboty hrozí extrémní povodně. V současné době je nejkritičtější situace na Dyji na Znojemsku, voda ve Vranovské přehradě sice již kulminovala, ale nikdo neví, co nový déšť způsobí. Stále stoupá Morava, v Uherském Hradišti byl vyhlášen stav nebezpečí, vážná je i situace mezi Hodonínem a Lanžhotem. Na jihu Čech většina řek klesá nebo stagnuje; Hladina Lužnice však stále roste a zaplavuje ve městech na Táborsku ulice a domy. V Ústeckém kraji záplavy komplikují zejména dopravu, Ústí evakuovalo postižené občany, evakuaci zahájilo také Hřensko. Výroba ve Spolaně stojí.  

16:10 Pět obcí na Třebíčsku přišlo kvůli rychlému tání a povodním o pitnou vodu. Místní podzemní zdroje byly znečištěny a vodu z nich mohou lidé používat pouze jako užitkovou. Náhradní dodávky pro oblasti s více než 2000 obyvateli zajišťuje třebíčská divize Vodárenské akciové společnosti. "Cisteren máme zatím dostatek," řekl její ředitel Jaroslav Hedbávný. Od středy teče špatná voda z vodovodu v menších obcích Čechtín, Kouty a Chlum. Dnes vodaři zjistili vysoký podíl nečistot také ve zdroji pro obce Opatov a Předín, v nichž žije přes 1400 lidí. Potíže se zásobováním potrvají několik dní. "Jsou to poměrně vysoko položené lokality, je tam ještě hodně sněhu. Záleží také na srážkové činnosti," uvedl ředitel. 

15:59 Obyvatelé domů v lokalitě na Závisti na Zbraslavi museli opět opustit své domovy. Průtok vody ve Vltavě se od rána zvýšil ze 1340 metrů krychlových za sekundu na 1430. "Voda z řeky se dostala až k tenisové hale, v ulici Spojařů vytéká voda z kanálů," řekl starosta Zbraslavi Petr Valenta. Evakuace se týkala zhruba dvou desítek lidí. Své domovy museli opustit už ve středu, ale vzhledem k tomu, že během dne voda trochu opadla, se mohli vrátit, uvedl starosta. Dnes začala voda zaplavovat příjezdovou komunikaci, proto bylo nutné obyvatele ohrožených domů opět evakuovat. Všichni lidé mají podle starosty kde být, azyl našli u svých příbuzných.  

15:45 Prakticky všechny provozy chemického závodu Spolana jsou dnes od rána již mimo provoz. Firma začala s odpojováním jednotlivých částí závodu ve středu kvůli nebezpečně zvýšené hladině řeky Labe v těsné blízkosti areálu. Řeka stále stoupá, ale voda zatím zůstává v korytě. Vnikla však do některých sklepů a začíná se dostávat do areálu kanály, řekl mluvčí firmy Jan Martínek.  

15:39 Stav řeky Kyjovky nyní rozhoduje o tom, do jaké míry zasáhnou záplavy obce pod Hodonínem. Řeka Morava se už v této oblasti vylila z břehů a protéká lužními lesy směrem k Lanžhotu. Pro osídlené oblasti je ale důležitější její přítok Kyjovka, který se zatím drží v korytě. "Uzavřeli jsme všechny kanálové vpusti tak, aby se nám řeka z Kyjovky nedostala do obce," řekla starostka Týnce na Hodonínsku Hana Zoubková. Z obcí v regionu je Týnec ohrožen nejvíce, protože její osídlená číst je řece nejblíže. "Morava už teče lesy, pokud se Kyjovka vylije také a řeky se spojí, budeme muset evakuovat asi 80 domů," doplnila. Zatím to však podle ní nehrozí. Po povodních v roce 1997 obec postavila novou hráz a starostka věří, že nápor vydrží. 

15:33 Hladiny většiny řek v Olomouckém kraji začaly dnes odpoledne pozvolna klesat. Na několika místech ale stále platí stupeň ohrožení. V regionu neprší a pokud nepřijdou další srážky, vodohospodáři zhoršení stavu neočekávají. Radnice některých měst nadále upozorňují na možné nebezpečí a vyzývají obyvatele, aby si vyklidili cenné věci ze sklepních prostor.  

15:27 Déšť v oblasti Šumavy, Českého Lesa, Krkonoš a Orlických hor během noci pravděpodobně způsobí opětovné vzestupy hladin na tocích v povodí horní Berounky, horní Vltavy, Otavy, Malše, Lužnice a v povodí horního Labe a Orlice. V povodí Berounky přitom bude pravděpodobně na menších tocích dosažen třetí stupeň povodňové aktivity. V ostatních zmíněných povodích mohou vzestupy místy dosáhnout znovu úrovně, která byla při kulminaci hladin během minulých dní. Upozornění hydrologů platí pro kraje Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický.  

14:57 V ZOO hlavního města Prahy zatím neuvažují o evakuaci. "Pokud by Prahou začalo protékat 1500 kubíků za vteřinu, hrozilo by, že ve spodních částech ZOO se voda dostane ven přes kanalizaci. Jsme připraveni zahájit evakuaci zvířat kdykoliv. Zatím však stěhovat zvářata nebudeme," řekl tiskový mluvčí ZOO Vít Kahle. Průtok v Praze je zatím na 1400 kubíků za vteřinu.  

14:39 Situace v Jihomoravském kraji se mění z minuty na minutu. Podle jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka již voda ve Vranovské přehradě kulminovala. Pokud nezačne pršet, mohla by se situace na Znojemsku postupně zklidňovat, řekl. Podle meteorologů ale čeká jih Moravy v odpoledních a nočních hodinách vydatný déšť. 

14:19 Ve dvě hodiny byla uzavřena silnice z Přerova do Troubek. Podle místních obyvatel se voda začíná vylévat z řeky Moravy do Troubek. Obce, která se stala smutnou ikonou moravských povodní v roce 1997.  

14:10 Karlovarskému kraji záplavy nehrozí. Hladiny všech sledovaných řek mají stabilní výšku, nebo během noci dokonce klesaly. Teploty klesly a přestalo pršet. Na řekách Teplá, Svatava, Ohře a na Lomnickém potoce stále platí první stupeň povodňové aktivity. 

14:10 Znojmo stále čeká na největší nápor velké vody. Přijde pravděpodobně odpoledne. Některé zprávy jsou optimistické a hovoří o klesající hladině vody výše na toku Dyje. Ve srovnání s posledními znojemskými povodněmi v roce 2002 je situace zatím nepoměrně lepší. 

13:56 Na velkou vodu se chystá ústecká potravinářská firma Setuza, která zřejmě zastaví provozy při dosažení osmimetrové hladiny Labe, lovosická Lovochemie i ústecká Spolchemie. Uzavřen je česko-německý hraniční přechod Hřensko-Schmilka, zastavena je plavba na dolním toku Labe a nejezdí přívozy. 

13:56 Hladina Labe dosáhla výšky 750 centimetrů a nadále stoupá. Podle předpovědi Povodí Labe by měla hladina kulminovat v pátek večer na výšce okolo 8,5 metru. Obvykle dosahuje řeka v Ústí výšky dvou metrů. 

13:50 Hasiči evakuovali 31 lidí z Domu charity v Pobřežní ulici v Litoměřicích. Další evakuace se nepřipravují, lidé se však musí připravit na občasné výpadky elektrické energie. Otevřen pro veškerou dopravu zůstává Tyršův most v Litoměřicích. Evakuaci již zahájila obec Žalhostice na Litoměřicku.  

13:47 Povodně by neměly ztížit podání daňových přiznání. Přestože například v Ledči nad Sázavou, Uherském Hradišti a Třebíči se voda dostala již do přízemí budov, ani jeden z ohrožených úřadů však zatím činnost nepřerušil.  

13:44 Situace u Uherského Hradiště a na řece Moravě se stabilizovala. Především díky tomu, že v oblasti neprší. I přesto ale voda z Moravy již zaplavuje lokalitu Zámoraví a ohrožuje i Kroměříž. Povodňová komise rozhodla o navýšení nejnižší části pravého břehu řeky podél Podzámecké zahrady a také v úseku u ulice Za Oskolí. Před polednem zde hladina řeky vystoupala až na 686 centimetrů. Dnes ráno byla uzavřena lávka pro pěší mezi Erbenovým a Švabinského nábřežím.  

13:17 Hladiny řek na jihu Čech kromě Lužnice postupně klesají. Další vzestup ale čekají vodohospodáři v dalších dnech na všech jihočeských tocích kvůli očekávaným vydatným srážkám. Lužnice, která zaplavuje 13 ulic ve Veselí nad Lužnicíc a další domy, má příštích 24 hodin stoupnout o několik desítek centimetrů. Husinecká přehrada také začne téct přelivem. Policie dnes v 16:00 až do odvolání uzavře silnici mezi Prachaticemi a Husincem vedoucí přes Husineckou přehradu. 

13:16 Řeka Morava se vylila z koryta a hrne se do lužních lesů kolem národního památníku v Mikulčicích směrem na Lanžhot. Evakuace obyvatel z ohrožených obcí zatím ale podle starostů nehrozí. Mimo Mikulčic jsou ohroženy Moravská Nová Ves, Kostice, Lanžhot, Tvrdonice a Týnec. Voda zatím nedorazila. Podle vodohospodářů však hladiny Moravy nadále pozvolna stoupá.  

13:15 Ústřední čistírna odpadních vod v Praze je s rezervou zabezpečena proti současnému průtoku ve Vltavě. Odstaveny jsou však čistírny na tocích Bečva (Přerov, Hranice na Moravě), Svratka a Dyje (Otrokovice, Třebíč, Hodonín, Znojmo), Orlice ( Ústí nad Orlicí), Vltava (Český Krumlov, České Budějovice,) Lužnice (Soběslav, Tábor), Sázava (Zruč nad Sázavou). Tyto zásahy podle inspekce však nezpůsobí zhoršení kvality vody.  

13:13 Spolana Neratovice odstavila výrobu, zaplavení areálu s výrobními provozy však nehrozí. Kaučuk Kralupy je připraven na případnou evakuaci svých skladů, situace na Vltavě zatím tento krok nevyžaduje. Spolchemie připravuje odstavení výroby kvůli odstávce zdrojů energie. V Lovochemii Lovosice byla zaplavena průmyslová čistírna odpadních vod, která nyní žádné odpadní vody nevypouští, odstavena byla i část nezaplavené výroby. Setuza v Ústí nad Labem je zatím v provozu včetně čističky, pokud to bude nutné jsou i zde připraveni provoz odstavit.  

13:10 Česká inspekce životního prostředí monitoruje na pokyn ministra životního prostředí Libora Ambrozka ohrožení provozů s nebezpečnými chemickými látkami povodněmi. Dosud nedošlo k zaplavení žádného z těchto provozů.  

12:50 Podle informací ČT24 zastavila chemička Spolana u Mělníka výrobu nebezpečných látek jako chlor, které by při větší povodňové vlně hrozily únikem do okolí. Krizová povodňová komise zasedá třikrát denně a reaguje na aktuální situaci. 

12:47 Už jen pozvolný nárůst hladin zaznamenávají vodohospodáři na tocích Moravy a Bečvy v Olomouckém kraji, kde však na několika místech stále platí stupeň ohrožení. Někde již toky kulminovaly. V regionu neprší a pokud nepřijdou další srážky, měly by hladiny začít klesat. 

12:31 Záplavy ochromují dopravu v Ústí nad Labem. Řeka zaplavila křižovatku U pěti oblouků a ochromilo tak městskou hromadnou dopravu z částí Krásné Březno, Neštěmice a Mojžíř. Odpoledne bude uzavřena kvůli povodni ulice Pražská na hlavním tahu z Prahy do Ústí. "Policie bude dopravu odklánět v Lovosicích přes Teplice," řekl ČTK mluvčí magistrátu Milan Knotek. Do čtvrti Vaňov se lidé dostanou vlaky z hlavního nádraží k vaňovskému přejezdu v ulici Čajkovského, kde budou přistaveny autobusy. Vlaky pojedou v hodinových intervalech. Uzavřen je kruhový objezd u Žižkovy ulice. 

11:56 Extrémní povodně hrozí podle meteorologů ode dneška do soboty v kraji Jihomoravském a Zlínském. Český hydrometeorologický ústav dnes v 11:30 vydal výstrahu, ve které zpřesňuje riziko záplav. Nová výstraha platí také na povodně v krajích Královéhradecký, Pardubický, Plzeňský, Jihočeský, Středočeský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký, Moravskoslezský a Vysočina - tam výstraha platí až do neděle. V kraji Karlovarském a Praze podle meteorologů nehrozí povodně, ale stále platí výstraha na rozvodnění toků, a to až do nedělního poledne. 

11:37 Hladina řeky Dyje ve Znojmě stále stoupá, nicméně kulminační bod očekávaný asi v 10:30 zatím nenastal. Prozatím voda zalévá nejníže položené části Znojma, především zahrady, garáže a výrobní areály. Pokud rozbouřený tok zaplaví most směrem na Vídeň, bude nutné kromě šesti evakuovaných ulic vyklidit ještě asi padesát až osmdesát rodinných domů na pravém břehu řeky. Podle hetjmana Stanislava Juránka již řeka kulminovala v Podhradí, což je dobrá zpráva. Vodohospodářům se navíc daří maximálně využívat Vranovskou přehradu. Ta by nyní měla upouštět nezvětšující se množství vody. "Obáváme se nyní hlavně deště, problémem by byla i přeháňka," řekl hejtman. Starostové obcí v okolí Znojma očekávají největší přívaly vody odpoledne a večer. Ve Vranově nad Dyjí je pod vodou desetina obce, pětina obyvatel byla evakuována, sdělil starosta František Texl. Mnohde museli evakuovat některé domy. Například v Novosedlech budou lidé možná evakuováni do vinných sklepů. 

11:24 Ústecký krajský a okresní soud musel ze suterénu přestěhovat spisy do jednacích síní v prvním patře. Budovy stojí nedaleko Labe a hrozí zatopení. Se stěhováním tiskopisů a nábytku pomáhalo dnes v ústeckých soudních budovách 30 vězňů. Práce soudců zatím není nijak omezena. Budovy jsou pro veřejnost otevřeny. 

11:03 V Kolodějích nad Lužnicí stoupla voda za posledních 12 hodin asi o 30 centimetrů. "Řeka na mnoha místech opustila koryto řeky, takže došlo k zatopení řady rekreačních objektů na obou březích řeky. Voda se blíží v části Koloděje - Vesce k trvale obydlenému stavení," informoval starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek. 

10:34 Ústí nad Labem zahájí evakuaci zdravotně a tělesně postižených občanů z nejvíce ohrožených oblastí. Rozhodl o tom primátor Petr Gandalovič. Své domovy opustí zhruba 45 občanů ze čtvrtí Střekov a Neštěmice. Evakuaci zahájilo také Hřensko na Děčínsku, Žalhostice na Litoměřicku a připravují se další obce. Situace zatím není podle informací Povodí Labe dramatická. 

10:26 Podle informací meteorologů ve středu kulminovala Berounka a už mírně klesá. Sázava v Nespekách má dosáhnout nejvyšší hladiny údajně dnes odpoledne nebo večer. Ředitelka závodu Dolní Vltava Povodí Vltavy Blanka Brožková uvedla, že vodohospodáři vytvořili přes zimu v přehradě Orlík rezervu 270 milionů metrů krychlových vody. Od neděle voda v přehradě stoupla o deset metrů, do maxima zbývá 5,8 metru. Při současném stavu by byla přehrada naplněna za tři až čtyři dny. Vodohospodáři se snaží řídit přehrady tak, aby se v Praze nesešly kulminace Sázavy, Berounky a Vltavy, uvedla Brožková. V pátek bude manipulace na vltavské kaskádě upřesněna, aby dopady povodně v Praze byly co nejmenší, dodala. 

10:16 Silničáři v Pardubickém kraji uzavřeli v noci na dnešek kvůli záplavám další čtyři komunikace. Celkem tak je v regionu 25 silnic zcela neprůjezdných, dalších šest je průjezdných částečně. "V průběhu večera a noci byly nově zaplavené úseky silnic III/30515 z Uherska po křižovatku s III/30514 u Trusnova a III/32260 u Čeradic na Pardubicku a silnice II/363 z Brněnce na Lavičné na Svitavsku. Na Svitavsku je nově částečně uzavřená silnice Vranová - Vranová Lhota," uvedl Cvrkal. Většina neprůjezdných silnic v regionu je třetí třídy. Silničáři však museli kvůli povodním uzavřít i některé významnější komunikace, například silnici Úhřetice - Úhřetická Lhota na Chrudimsku nebo II/317 Chotěšiny - České Heřmanice na Ústeckoorlicku. 

10:11 Povodňová komise v Hradci Králové dnes ráno vyhlásila třetí stupeň povodňové aktivity i na Labi. Na Orlici platí stav ohrožení v krajském městě od úterý. Rozlití Labe v Hradci Králové zatím nehrozí. Přesto město začalo zajišťovat hotelovou loď Čechie, která kotví na Labi v centru města. "Loď je po celý rok ukotvena ocelovými tyčemi, nyní bude ještě uvázána k nákladním automobilům," uvedl mluvčí radnice Václav Svoboda. Radnice také vyzvala občany, aby si zajistili majetek, který by jim mohla případná záplava zničit.  

9:53 Hladiny vodních toků na Vysočině podle mluvčí Povodí Moravy Dany Meisnerové stagnují, někde mírně klesají. Nicméně na většině řek platí stále nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení. V noci hasiči nemuseli nikoho evakuovat. Po ránu ve městech a obcích zasedají povodňové štáby, aby vyhodnotily situaci a případně přijaly další opatření. Záchranáři rozvezli stovky pytlů s pískem na zátarasy.  

9:52 Praha dnes ráno dokončila budování protipovodňových stěn, podle magistrátu je tak protipovodňová ochrana metropole kompletně dokončena. Výjimkou zůstává Smetanovo nábřeží. Protože velká voda ho zatím neohrožuje, město dalo přednost zachování tramvajové dopravy. Stále platí předpověď, že ve městě nebude muset být vyhlášen třetí povodňový stupeň.  

9:49 Napjatá situace v evakuované obci Vestec na Nymbursku, kterou vážně ohrožuje rozvodněná říčka Mrlina, stále trvá. I když hladina řeka během středy mírně klesla, v obci nyní neprší a dnes ráno tam svítilo slunce, voda opět ráno o několik centimetrů stoupla. Pokud by kritický stav trval i nadále a navíc by se naplnila předpověď a začalo pršet, hrozí protržení hrází. "My s tímhle vlastně nemáme zkušenosti. Pokaždé voda rychle přiletěla a zase odletěla. Nyní to už tady trvá ale čtvrtý den, hráze začínají prosakovat a budou prosakovat stále více," řekl dnes ráno starosta Jaroslav Janata. Je podle něj nutné, aby řeka klesala rychleji a v korytu se vytvořilo více místa pro další přívaly vody po očekávaných deštích. Rychlejší pokles vody v řece by také snížil riziko protržení ochranných hrází. 

9:37 Na jihu Čech je naplněn rybník Rožmberk, o situaci nyní ve Veselí nad Lužnicí jedná krajská povodňová komise. Lužnice zaplavuje ve městech na Táborsku ulice a domy, města ale zatím stěhují jen jednotlivé obyvatele a nevyhlásila hromadné evakuace. Na rybníku Rožmberk je hladina zhruba 60 až 70 centimetrů nad normálem a dosáhla tak úrovně bezpečnostního přelivu. "Bude-li voda téct přes přeliv, pak už nebude možné regulovat odtok," řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník. Podle něj je vysoká také hladina v Nové řece, která obtéká rybník Rožmberk. Zvýšení odtoku bude podle hejtmana znamenat zvednutí hladiny v Lužnici pod Rožmberkem, voda se zřejmě zvýší o deset či 20 centimetrů. Při povodních v roce 2002 museli být evakuováni lidé pod Rožmberkem, který byl naplněný do výše devíti metrů. Rybník tak měl dvojnásobnou hladinu, než je normální, a hrozilo nebezpečí protržení hráze. "Nyní hladina není tak vysoká, ale samozřejmě chceme zabránit, aby k došlo k podobné situaci," dodal Zahradník. 

09:15 Prakticky všechny provozy chemického závodu Spolana jsou dnes ráno již mimo provoz. Firma začala s odpojováním jednotlivých částí závodu ve středu kvůli nebezpečně zvýšené hladině řeky Labe v těsné blízkosti areálu. Řeka stále stoupá, ale voda zatím zůstává v korytě a areál je suchý.
 

09:00 Hejtman Stanislav Juránek vyhlásil v souvislosti s povodněmi v Jihomoravském kraji stav nebezpečí. Situace v regionu se podle něj stále zhoršuje. Zatímco v těchto chvílích končí evakuace tisíců lidí ve Znojmě a dalších čtrnácti obcích, které ohrožuje rozvodněná řeka Dyje, na opuštění svých domovů se budou muset připravit někteří lidé žijící u řeky Moravy v oblasti pod Hodonínem. "Situace vypadá hrozivě, je kombinací povodní z let 1997 a 2002. Průtoky se zvyšují a prognózy jsou velmi nepříznivé," řekl ČTK hejtman. 

08:32 Hladiny některých středočeských řek stoupaly i v noci. Hasiči ve středu večer evakuovali část klientů ústavu sociální péče v Samopších a několik obyvatel Vlastějovic na Kutnohorsku. Domy musely opustit museli i někteří obyvatelé Zruče nad Sázavou, na
evakuaci se připravují i v Mělníku. Třetí povodňový stupeň ráno platil na Sázavě v Nespekách a Zruči nad Sázavou, na Želivce v Souticích, na Labi v Mělníku a Brandýse nad Labem, na Mrlině ve Vestci a na Doubravě ve Žlebech. Ve Zruči nad Sázavou voda během noci vystoupala k téměř pěti metrům a starou část města rozdělila na dvě poloviny.
 

08:26 Hladiny rozvodněných řek Moravskoslezského kraje pozvolna klesají. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí už jen na Odře v Ostravě-Svinově. Situace by se měla ještě zlepšit, protože podle předpovědí by dnes nemělo pršet.  

08:24 Hladina řeky Moravy na území Zlínského kraje, kde platí třetí stupeň povodňové aktivity, stále mírně stoupá. Nejohroženějším městem v regionu je Uherské Hradiště, kde hejtman vyhlásil stav nebezpečí. V noci na dnešek bylo z tamní nemocnice evakuováno asi 150 pacientů. Podle aktuálních informací se zatím další evakuace ve městě nepřipravuje. 

08:14 Většina jihočeských řek kromě Lužnice v noci kulminovala nebo stagnuje. Na celém toku Lužnice ale stále platí stav ohrožení. Voda v řece od večera stoupla o zhruba 20 centimetrů a dnes se očekává další vzestup hladiny o 20 až 50 centimetrů. Lužnice zaplavuje ve městech na Táborsku ulice a domy, města ale zatím stěhují jen jednotlivé obyvatele a nevyhlásila hromadné evakuace.
 

08:00 Hladiny řek v Plzeňském kraji mírně opadly. Druhé stupně povodňové aktivity platí ještě na řece Klabavě v Hrádku u Rokycan, na Úslavě v Koterově a ve Ždírci a na Střele v Plasích. Na většině zbývajících řek jsou první povodňové stupně nebo normální stavy.  

07:59 Labe během noci zaplavilo v Ústí nad Labem křižovatku U pěti oblouků a ochromilo tak městskou hromadnou dopravu z částí Krásné Březno, Neštěmice a Mojžíř. Trolejbusy svážely lidi z panelových sídlišť k zastávce v Krásném Březně. Odtud jezdily autobusy, které překonávaly zaplavený úsek přes Mariánský a Benešův most.  

07:57 Stav ohrožení na řece Bečvě na Přerovsku i na některých místech řeky Moravy v Olomouckém kraji i nadále trvá. Díky příznivému vývoji počasí by měly již hladiny rozvodněných řek postupně klesat. Někde již odborníci zaznamenali kulminaci. Třetí stupeň i nadále trvá na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou a v Dluhonicích a na řece Moravě v Olomouci, Moravičanech a na Třebůvce.
 

07:55 Hladiny menších řek v Pardubickém kraji přestaly stoupat. Výjimkou je Třebovka na Ústeckoorlicku, kde voda začíná ohrožovat několik domů. Stále se zdvihá i hladina Labe v Němčicích. Stav ohrožení platí stále na Novohradce v Úhřeticích, Chrudimce v Nemošicích, Doubravě v Pařížově a na Loučné v Dašicích a Cerekvici. V posledně jmenované obci padesátiletá voda zaplavila mateřskou školu, sportovní areál a několik domů.
 

07:50 Karlovarském kraji záplavy nyní nehrozí. Hladiny všech sledovaných řek mají stabilní výšku, nebo během noci dokonce klesaly. Přispělo k tomu i mírné ochlazení a absence srážek. Na řekách Teplá, Svatava, Ohře a také na Lomnickém potoce stále platí první stupeň povodňové aktivity. 

07:42 Policie uzavřela v souvislosti s očekávaným rozvodněním řeky Dyje česko-rakouské hraniční přechody Vratěnín-Drosendorf a Hatě-Klein Haugsdorf. Oba budou uzavřeny až do odvolání. V souvislosti se záplavami byl jako první ve středu uzavřen na jižní Moravě česko-slovenský silniční hraniční přechod Lanžhot-Brodské.  

07:19 Přesně v 8 hodin se sejde pražská povodňová komise, která rozhodne, jak bude Praha postupovat dál v ochraně proti velké vodě.  

06:09 Nejvyššího povodňového stupně již dosáhly hladiny řek na téměř osmi desítkách míst v zemi. Kvůli záplavám se večer mimořádně sejde vláda. Pokračují vzestupy hladin středních a dolních toků, zejména v povodí Vltavy, Labe a Moravy. Druhé povodňové stupně přecházejí na středních a dolních tocích ve třetí. Vážná je situace na středním a dolním toku Moravy, lze počítat s evakuací části Uherského Hradiště, Kunovic, Třebíče a Tovačova. Problémy přetrvávají i na dalších místech, mimo jiné v Hrušovanech nad Jevišovkou, v Ivančicích na Moravě, na Lužnici v jižních Čechách a ve Vestci na Nymbursku.  

čtvrtek 30.3. 0:35 V Praze během noci pokračují práce na výstavbě protipovodňových zábran. Celý systém protipovodňové ochrany hlavního města s výjimkou Smetanova nábřeží má být z rozhodnutí primátora Pavla Béma dokončen do šesté hodiny ráno. Smetanovo nábřeží prozatím vývoj povodňové situace přímo neohrožuje, proto zde dalo město přednost zachování tramvajové dopravy, informoval ČTK pražský magistrát. V současnosti vznikají další hrazení na Bubenském nábřeží, u Čertovky, Lichtenštejnského paláce a Sovových mlýnů. Dále se pracuje na podchodech v Braníku, u Matematicko-fyzikální fakulty a ve Varholíkově ulici v Holešovicích.  

23:33 V Praze u Holešovické tržnice panuje před půlnocí čilý ruch - jednotky civilní ochrany zde instalují protipovodňové stěny, které by měly chránit přilehlé budovy před případnou rozvodněnou Vltavou 

23:05 Hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš vyhlásil dnes od 23:00 v Uherském Hradišti a okolí stav nebezpečí. ČTK to řekl mluvčí krajského úřadu Patrik Kamas. V současné době je ve městě evakuováno zhruba 150 pacientů z místní nemocnice. Záchranáři nemocné převážejí do zdravotnického zařízení ve Zlíně a také do nedalekého Uherského Brodu. V případě, že hladina řeky Moravy výrazně stoupne, přikročí město k evakuaci dalších lidí. Povodňová komise Zlínského kraje vyhlásila dnes třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, na celém toku řeky Moravy. Vedení radnice k evakuaci nemocnice přikročilo s předstihem po zkušenostech z katastrofických záplav, které region postihly v roce 1997. V případě, že hladina řeky Moravy výrazně stoupne, začne evakuace dalších osob. "Jako první se počítá s přesunem asi 260 lidí z městské části Rybárny do již určené základní školy na východě města," řekla ČTK mluvčí uherskohradišťské radnice Petra Zemčíková. Poblíž Uherského Hradiště je situace stále nejhorší v Jarošově, kde voda stékající z okolních polí zaplavila firmy. Voda z Moravy se zatím drží v korytě. Hladina však podle odborníků stále stoupá, s ohledem na vývoj počasí nelze přesně určit její kulminaci. 

22:10 Vysočina: Voda podle cestářů zaplavila v kraji 12 úseků silnic a řadu místních komunikací. Nejvíce, sedm na Havlíčkobrodsku, čtyři úseky jsou pod vodou na Třebíčsku a na Pelhřimovsku je zaplavená silnice u Miletína. Ohrožení k 21:00 platilo na Svratce, Balince, Jihlavě, Želetavce, Sázavě, Želivce i na přítoku Dalešické přehrady. Na Víru a Mostišti mají zatím pohotovost - druhý stupeň. Hladina řeky Sázavy v Ledči nad Sázavou kolem 20:00 vystoupala nad dva metry, což je o 40 centimetrů nad bodem nejvyššího stupně povodňové aktivity. "Stoupá dál, a kromě jiného ucpává ústí Pivovarského potoka, kterému do vylití schází asi 30 centimetrů," řekl ČTK starosta města Stanislav Vrba. Stav ohrožení vyhlásil dnes v poledne. V noci byla zavřena i výpadovka na Havlíčkův Brod. Také ve Velkém Meziříčí pod vodní nádrží Mostiště jsou v pohotovosti. Říčka Balinka je na nejvyšším povodňovém stupni, Oslavě k němu schází několik centimetrů. Prudce se zvýšil přítok do přehrady, jejíž hráz se loni opravovala. Teď projde tvrdou zkouškou. "Upouštějí, co se dá, aby to pod přehradou neškodilo," řekl ČTK velkomeziříčský starosta František Bradáč. 

21:30 Hladiny téměř všech řek na Vysočině dosáhly kolem 21:00 nejvyššího stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Podle operačního důstojníka krajských hasičů ale dosud nebyl nikdo evakuován. Z rozbouřené řeky Jihlavy museli ale vyhnat raftaře. Voda zatím zaplavila desítky sklepů, několik přízemních provozoven, silnice, louky a chatové kolonie. Podle Českého hydrometeorologického ústavu budou řeky na území kraje kulminovat během čtvrtka až pátku. 

21:11 Kvůli rozvodněné řece Dyji bude nutné do čtvrtečních 07:00 evakuovat více než deset tisíc občanů Znojma a dalších čtrnácti obcí. ČTK to večer řekl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Hladina řeky Dyje se stále zvedá a situace se zhoršuje. "Patrně to bude ještě horší než při povodni, která Znojemsko postihlo v roce 2002," uvedl hejtman.  

20:51 Lidé žijící v Třebíči kolem nábřeží řeky Jihlavy jsou připraveni na evakuaci, potvrzuje agentura ČTK. Řeka se podle zprávy z osmé hodiny večerní zatím z koryta rozlila jen v předměstských částech. V centru kolem 20:00 chybělo podle šéfa povodňové komise města Radka Číhala do vylití asi 30 centimetrů. Podle dispečerky Povodí Moravy korytem zatím proudí asi dvacetiletá voda. Hladina řeky proti proudu, u krajského města Jihlavy, ale stále stoupá. Ve stanici Třebíči-Ptáčově byla kolem 20:00 na 431 centimetrech, od rána se zvýšila o třicet. Korytem se řítí 166 metrů krychlových za vteřinu. Odpoledne sice přestalo pršet, tají ale nadprůměrné zásoby sněhu v celém povodí řeky. "Největší obavy máme z průsaků vody z řeky přes kanalizační síť v památkové zóně. Nachází se tam nízko. Spolu s vodaři nejkritičtější vpustě hlídáme. Uvidíme, jak se situace vyvine. Někde vodu hasiči přečerpávají zpět do řeky," řekl Číhal ČTK. Obyvatelé žijící u řeky jsou na evakuaci připraveni. Jako první by se museli přestěhovat lidé z Havlíčkova nábřeží a ulice Leopolda Pokorného. Autobus bude v případě nutnosti přistaven na Žerotínově náměstí. Nocleh je připraven, informoval mluvčí radnice Ivan Přibík.  

20:07 Hladiny většiny toků v Královéhradeckém kraji dnes opět stouply. Třetí stupeň povodňové aktivity, ohrožení, začal nově platit na Cidlině v Novém Bydžově. Ohrožení nadále platilo na Orlici v Týništi a Hradci Králové a na Dědině v Mitrově. V obcích Městec a Ledce na Dědině voda zatopila deset domů a objekty drůbežárny, informoval ČTK hradecký dispečink Povodí Labe. Během dne se z břehů na několika místech vylily řeky Bystřice a Orlice. Voda z nich zaplavila louky a pole, do obytných částí obcí se nedostala. Například hladina Orlice v Týništi od rána stoupla asi o čtyři centimetry na 373 centimetrů. 

20:06 Déšť a tající sníh stále rozvodňuje jihočeské řeky. Nejvážnější byla dnes večer situace na Lužnici, která zaplavuje rekreační objekty v okolí a dostává se i do obytných prostor. Ve Veselí nad Lužnicí je připravena armáda k případné evakuaci obyvatel několika ohrožených domů. Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, platí kromě celého toku Lužnice také na Malši v Kaplici, Pořešíně a Roudném, na Stropnici v Pašínovicích a na Nežárce v Lásenici a Hamru. 

19:29 Spolanu Neratovice bude každý den odstávky stát 3,5 milionu korun, ČTK to sdělil tiskový mluvčí Spolany Jan Martínek. 

19:25 Hladina Labe u Hřenska by podle ČT 24 mohla zítra ráno dosáhnout až 8 metrů. 

19:20 Voda z řeky Jihlavy zaplavila sklepy některých historických domů v Třebíči. Informovala o tom ČT 24 Stále není jasné, jestli bude nutné evakuovat přibližně dvě stovky lidí z nejohroženější části Třebíče. 

19:10 V Olomouckém kraji sice přestalo dnes odpoledne pršet, hladiny řek však nadále stoupají. Povodňové komise odpoledne nově vyhlásily stav ohrožení na řece Moravě v Olomouci a na Romži na Prostějovsku. Třetí stupeň povodňové aktivity dále přetrvává v Moravičanech a v Lošticích na Šumpersku. 

19:07 Obyvatelé Vestce na Nymbursku, kteří museli kvůli hrozbě povodní při úterní evakuaci opustit obec, stráví i druhou noc mimo domov. Řeka sice od úterý mírně klesla, ale stále tam platí třetí povodňový stupeň a hrozba záplav. Podle vedení obce nelze na základě současných předpovědí počasí a hydrologické situace očekávat, že by řeka v nejbližších hodinách klesla až pod kritickou mez. ČTK to dnes večer řekl starosta obce Jaroslav Janata. "Právě rozdělujeme hlídky na dnešní noc. Bohužel se tady začínají objevovat cizí lidé, kteří tady slídí pod záminkou, že zabloudili a podobně. Ty lidi jsou jak straky," řekl starosta. 

19:00 Krizový štáb hl.m. Prahy, který zasedal dnes v podvečer, se vzhledem k aktuálním meteorologickým předpovědím rozhodl prozatím nezvyšovat stupeň povodňové aktivity a ponechat současný stupeň dvě. Realizována zatím nebudou ani protipovodňová opatření na Smetanově nábřeží. Prahou nyní protéká 1320 kubíků vody za sekundu. 

18:40 Evakuace zvířat z dolní části zoologické zahrady v Praze nebude přes noc zřejmě nutná. Očekává se, že hladinu Vltavy budou vodohospodáři udržovat pod hranicí, při které přikazuje povodňový plán zvířata přestěhovat. Nutná zřejmě nebude ani částečná evakuace kvůli spodní vodě. Nad informacemi o vývoji situace se na tom odpoledne dohodl krizový štáb zoo. 

18:37 Na Vysočině je již 16 kritických míst. Nově platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity v Ledči nad Sázavou, Miloticích na Jankovském potoku na Pelhřimovsku, v obci Pohledští Dvořáci na Sázavě, ve Velkém Meziříčí na Balince a v Borovnici na Svratce, řekla ČTK mluvčí kraje Jitka Svatošová. Stav ohrožení ve správním obvodě vyhlásil i jihlavský primátor Vladimír Hink. V nebezpečí jsou některé domy v Lukách nad Jihlavou, v Bítovčicích, v Brtnici a v Suché je jedna usedlost odříznuta od světa. V Rančířově je jeden dům pod vodou, informoval ČTK mluvčí magistrátu Radek Tulis. Ke třetímu stupni se podle povodňové komise blíží i tok řeky Oslavy ve Velkém Meziříčí za soutokem s Balinkou, stejná situace je hlášena i v Dalečíně na Svratce.  

18:27 Díky stoupajíci hladině řeky Moravské Sázavy je neprůjezdná silnice mezi Hoštejnem a Hynčinou a Hoštejnem a Hněvkovem. 

18:25 V pražské Chuchli dosáhne dnes večer podle očekávání vodohospodářů hladina Vltavy těsně pod úroveň 1500 metrů krychlových za sekundu, což je hranice pro třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. Tato výše by měla být udržována minimálně po dalších 24 hodin pomocí vodních děl na Vltavě. Cílem bude odvést z jihu Čech co nejvíce vody a zároveň neohrozit Prahu. Vyplývá to z dnešní zprávy povodňové služby ministerstva životního prostředí. Na mnoha místech hlavního města se přikročilo k výstavbě protipovodňových hrazení. Bude také vyklizen a uzavřen Libeňský ostrov, kde jsou například loděnice a zahrádkářská kolonie. Lidé museli opustit jeden bytový dům u modřanského jezu, který je mezi zábranami a řekou. 

18:04 V Mělníku a ve Štěchovicích u Prahy jsou lidé kvůli záplavám připraveni na evakuaci. O její nutnosti rozhodnou starostové podle aktuálního vývoje na řekách. Na řadě míst ve středních Čechách musely být kvůli povodním uzavřeny silnice, města a obce mají také problémy s čistírnami odpadních vod. ČTK o tom dnes informoval středočeský hejtman Petr Bendl. "Nejdramatičtější je teď situace v Nespekách, Kácově a pořád ještě ve Vestci. V Mělníku by se lidé museli evakuovat jen v případě, že by přišla desetiletá voda," řekl hejtman. Evakuace by se v Mělníku týkala zhruba stovky lidí, ve Štěchovicích by se musela vystěhovat škola a domov důchodců. 

18:00 Ve čtvrtek se předpokládají srážkové úhrny dva až deset milimetrů za den v Česku, jeden až šest milimetrů za den na Moravě a ve Slezsku. Víc srážek bude na horách, mohou tam napršet až dva centimetry na metr čtvereční. Nejvíc zatím napršelo v jižních Čechách, na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě, kde denní úhrny činily 15 milimetrů. V povodí horní Vltavy, Lužnice a Orlice napršelo za den až 25 milimetrů vody na metr čtvereční. 

17:52 Pražskou hromadnou dopravu v oblastech odkloněných autobusových spojů se snaží kompenzovat České dráhy, které posílily kapacitu vlaků tzv. městské linky jezdící po trase Praha Libeň - Praha Holešovice - Roztoky u Prahy, sdělil ČTK mluvčí ČD Aleš Ondrůj. České dráhy nejsou jinak nikterak ovlivněny povodňovou aktivitou, provoz je normální a podle jízdního řádu, doplnil Ondrůj. 

17:46 V Přerově vyhlásili kvůli povodním stav ohrožení. Na horním toku Bečvy během odpoledne pršelo a přestože se voda vylívá do luk a polí mimo obydlené oblasti, přerovská radnice očekává, že hladina řeky ve městě se ještě zvedne. "Normální výška vody 120 centimetrů, nyní jsme na 533," uvedl pracovník krizového štábu Přerova. K evaukaci však představitelé města zatím nepřistoupí. Podle slov krizového štábu jsou ale připraveni i na takovou variantu. 

17:36 Na území Přerova byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity - ohrožení. Výraznější zvýšení hladiny může nastat dnes po 23. hodině. 

17:30 Aktuální vodní stav a průtok Vltavy Malou Chuchlí je 268 cm a 1330 krychlových metrů za sekundu. Nadále platí 2. stupeň povodňové aktivity, 3. se vyhlašuje při vodním stavu 295 cm. 

17:27 Kvůli velké vodě museli dnes speleologové uzavřít Punkevní a nedaleké Sloupsko-šošůvské jeskyně v Moravském krasu. Voda pronikla i do Císařské jeskyně, která je využívána k léčbě astmatiků takzvanou speleoterapií. V turisty hojně vyhledávaných Punkevních jeskyních se kvůli tání a dešti výrazně zvýšila hladina podzemní říčky Punkvy, po níž přepravují návštěvníky převozníci v člunech. U Sloupsko-šošůvských jeskyní je pod vodou kvůli rozvodněnému Sloupskému potoku tamní správní budova jeskyní a také jeden ze vstupů do tohoto rozlehlého podzemního systému. 

17:09 Zvyšující se hladina Moravy a Kyjovky ohrožuje obce a města na Hodonínsku. Místy se voda již vylila z břehů, někde se výška hladiny blíží k hodnotám z ničivých povodní v roce 1997. V Rohatci na Hodonínsku zasahují hasiči, Morava se tam vylévá z břehů. "Hasiči spolu s dobrovolníky naplnili pět tisíc pytlů s pískem a budují z nich provizorní zábrany a ucpávky vchodů a vjezdů do domů," informoval ČTK mluvčí hasičů. "Zatím máme zatopeny jen sklepy několika domů, ale voda pořád stoupá," řekl ČTK místostarosta Rohatce Miroslav Králík. Z nejvíce ohrožených domů hasiči zachraňují majetek obyvatel. Zaplaveny jsou také tenisové kurty a zahrádky. Přívaly vody nezvládá ani koryto řeky Kyjovky. 

17:03 Hladina Lužnice by měla podle informací ČT 24 stoupnout ještě o 30 centimetrů. 

16:59 Nejvyššího stupně povodňové aktivity před polednem dosáhly hladiny českých a moravských řek na 69 místech, to je o 24 víc než ráno. Hladiny toků na středních a dolních úsecích nadále stoupají zejména v povodí Vltavy, Labe a Moravy. Zvýšil se i počet míst s druhým a prvním stupněm povodňové aktivity. Během dneška a čtvrtka lze očekávat kulminace nebo setrvalé stavy na menších tocích a horních úsecích řek, ve středních a dolních úsecích budou hladiny ještě stoupat. 

16:57 Rozvodněná řeka zaplavuje v Cerekvici nad Loučnou na Svitavsku další objekty. Již v úterý musela obec evakuovat místní mateřskou školu, dnes voda zasáhla i obytné budovy. "Je zaplavených prvních asi sedm domků řadové výstavby, školka, bytovka. Celý sportovní areál je pod vodou a stále to stoupá nahoru," řekl ČTK starosta Cerekvice Milan Šalda. 

16:54 Situace v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku se zhoršuje. Hladina se od dopoledne zvýšila o dalších 20 centimetrů. Zbývá tedy už jen 40 cm a třetina města s 3800 obyvateli se ocitne pod vodou. ČTK to řekl velitel tamních hasičů František Hušek. Jeviškovka je za klidného stavu v podstatě pouze potokem, jehož hladina se pohybuje asi okolo půl metru. Tok se vzedmul vlivem tání a vytrvalého deště v noci na dnešek. 

16:49 Kvůli zvýšené hladině Vltavy je ohrožený také umělý kanoistický kanál v Praze-Troji, kde se má od 2. do 6. srpna konat světový šampionát ve vodním slalomu. Běžný průměrný průtok vody v trojském kanálu je 13 krychlových metrů za sekundu, nyní se zvedl až tisícinásobně. "Kanál už tady vlastně vůbec není," uvedl dnes v tiskové zprávě šéf organizačního výboru mistrovství světa Jiří Rohan. Případné škody na kanálu zatím nejsou známy, čeká se, až voda opadne. "Dá se očekávat, že škody budou vcelku velké," uvedl Rohan. Mistrovství světa ve vodním slalomu se do České republiky vrací po 39 letech. Praha ho bude hostit poprvé. 

16:44 Za čtvrt hodiny, tedy v 17 hodin, zasedne povodňová komise Magistrátu hl. m. Prahy, aby jednala o situaci v hlavním městě. 

16:38 Hladiny řek v Plzeňském kraji během dne mírně opadly. Třetí stupeň povodňové aktivity není na rozdíl od rána už na žádném toku. Druhé stupně nyní platí na řece Klabavě v Hrádku u Rokycan a v Nové Huti, na Úslavě v Koterově a ve Ždírci a v Liblíně na Berounce. Na ostatních řekách jsou první stupně nebo normální stav. Vyplývá to z informací dispečinku Povodí Vltavy. Plzeňský magistrát se obává zvýšení hladiny řeky Radbuzy, která protéká pod mostem U Jána. Most se opravuje a je zespoda opatřen bedněním. Při vysoké hladině by bednění bránilo průtoku, řekla ČTK mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. 

16:32 Spolana Neratovice zastavuje kvůli záplavám výrobu. Vedení společnosti se tak rozhodlo poté, co byl na nejbližší měřící stanici v Brandýse nad Labem vyhlášen třetí povodňový stupeň. Na pokyn krizového štábu firmy bylo zahájeno odstavování výrobního zařízení a v činnosti zůstávají pouze závody vodního hospodářství a energetiky, které budou odstaveny naposledy. ČTK to dnes sdělil tiskový mluvčí Spolany Jan Martínek. Firma je podle něj připravena v případě potřeby odstavování výroby urychlit. 

16:29 V hlavním městě Praze byly odkloněny některé linky městské autobusové dopravy. Trasa se změnila pro autobusy jedoucí přes Suchdol, na Zbraslav a v úseku Lahovice - Radotín. ČTK to sdělili mluvčí magistrátu Jiří Volf a tisková mluvčí dopravního podniku Michaela Kuchařová. Vzhledem k uzavření Roztocké ulice přes Suchdol jsou ze své obvyklé trasy odkloněny linky číslo 340 a 350. Vozy směřující na Zbraslav se musí vyhýbat uzavřenému podjezdu pod Strakonickou ulicí. Dopravní podnik dále upravil trasy autobusových linek č. 165, 172, 244 a 507 v úseku Lahovice - Radotín. Linky jsou normálně v provozu, částečně ale jedou po objízdných trasách, uvedla Kuchařová. 

16:11 Průtok Vltavy v Praze v současné době dosahuje 1320 metrů krychlových za sekundu. Z vyjádření odpovědných osob vyplývá, že kritickou hranicí je průtok 1500 metrů krychlových. 

16:01 Hladina vody v Rožnovské Bečvě se svými 260 centimetry těsně překročila hranici třetího stupně. Na Vsetínské Bečvě v sousední obci Jarcová bylo naposledy naměřeno 360 centimetrů, tedy 10 centimetrů nad stanoveným limitem. 

16:00 V Třebíči se na evakuaci připravují dvě stovky lidí. Uvedla to ČT 24. Ohrožena je i třebíčská Židovská čtvrť zapsaná v UNESCO. 

15:45 Rozvodněná Oslava v Ivančicích na Brněnsku ohrožuje dvacet rodinných domů v tamní Lužní ulici. Pokud řeka stoupne ještě o 60 centimetrů, objekty se ocitnou pod vodou, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů. Třetí stupeň povodňové aktivity - ohrožení, byl v Ivančicích vyhlášen v noci na dnešek. "Situaci bedlivě sledujeme. Může se ještě výrazně zhoršit. Oslava by měla kulminovat ve večerních hodinách," uvedl mluvčí. 

15:42 Hladiny řek ve Středočeském kraji dále stoupají. Hladina Mrliny ve Vestci na Nymbursku, kde byla v rámci povodí situace nejkritičtější, klesla o 30 centimetrů a stabilizovala se, řekl ČTK Václav Jirásek z Povodí Labe. Třetí povodňový stupeň platí i na Sázavě ve Zruči nad Sázavou a Nespekách, na Blanici v Radonicích, na Labi v Mělníku a Brandýse nad Labem a na Doubravě ve Žlebech. Středočeský hejtman v úterý vyhlásil na celém území kraje druhý povodňový stupeň. Kraj nechal preventivně evakuovat domov důchodců ve Všestudech na Mělnicku. 

15:31 Sesuvy podmáčených břehů zkomplikovaly dnes dopravu na několika místech na Zlínsku. Neprůjezdná je silnice mezi Březůvkami a Ludkovicemi, kde se v noci sesunul svah porostlý stromy a ucpal koryto potoka. Část břehu se stromy se utrhl také poblíž Bohuslavic. Půda zatarasila také část jízdního pruhu na silnici z Valašských Klobouk do Brumova-Bylnice. Kritická místa označili silničáři výstražným značením. U sesuvů zasahovali také hasiči a policie. Při sesuvech nebyl zatím nikdo zraněn.  

15:30 Záplavy v Pardubickém kraji vyřadily z provozu několik čistíren odpadních vod. Nejvyšší povodňový stupeň je v regionu vyhlášen na čtyřech tocích, někde voda zaplavila budovy a silnice, povodně jsou však zatím stále lokální. "Na některých místech, především Novohradce, Doubravě a Loučné jsou vyhlášeny třetí stupně povodňové aktivity. Naštěstí se však stále jedná pouze o lokální povodně," sdělil po jednání krajské povodňové komise její místopředseda Petr Šilar, krajský radní. 

15:29 V Olomouckém kraji stále stoupají hladiny řek a podle vodohospodářů jsou i prognózy pro příští hodiny pro region nepříznivé. Od rána totiž prší v Beskydech, což se projeví i na dolních tocích Bečvy, kde již nyní například v Dluhonicích na Přerovsku platí stupeň ohrožení. Třetí stupeň povodňové aktivity přetrvává i v Moravičanech a na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. V Olomouci, Teplicích nad Bečvou či v Prostějově je druhý stupeň povodňové aktivity. Voda bude do večera zřejmě ještě stoupat.  

15:28 Třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity na Vysočině platí stále na řekách Jihlavě, Sázavě a jejich přítocích. Stav ohrožení byl vyhlášen na celkem 11 místech. Hladiny řek podle informací povodňové komise kraje stále stoupají. "Situace není zatím dramatická, protože lidské životy nejsou akutně ohroženy," řekla po jednání komise mluvčí kraje Jitka Svatošová. 

15:02 I přes několik dešťových přeháněk dnes hladiny řek v Karlovarském kraji nestoupají. Průtoky na nich kulminovaly a klesaly. Šest monitorovacích stanic Povodí Ohře rozmístěných v regionu udávalo po 14:00 pouze první stupeň povodňové aktivity. Na dalších šesti jsou hladiny a průtoky pod prvním stupněm. Situace je stabilizovaná a řeky rozlitím do okolí nehrozí. Vyplývá to z informací dispečinku Povodí Ohře. 

14:59 Protipovodňová hráz, která má chránit Ostravu Novou Ves před vodou z Odry, prosakuje. Na místě zasahují hasiči, kteří odčerpávají vodu z tvořící se laguny, uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. "Hasiči na místě instalovali jedno výkonné vodní čerpadlo. Pokud by hladiny laguny začala stoupat, může zaplavit teplovodní rozvaděč firmy Dalkia na dálkovém teplovodu, který zásobuje teplem velké ostravské části Zábřeh a Výškovice," popsal situaci Kůdela. Voda působí problémy i na dalších místech kraje. V Děhylově na Opavsku, kde už byl vyhlášen stav ohrožení, voda ohrožuje chatovou oblast. "Uživatele chat jsme už vyzvali, aby se připravili na možnost evakuace," dodal hasič. Problémy jsou i v Petrvicích u Karviné, kde stoupá hladina potoka Petrůvka. "Navíc v části obce nefunguje elektrický proud. Tím se zastavilo veškeré čerpání vody. Místní dobrovolní hasiči jsou v pohotovosti v požární zbrojnici a nabízejí možnost odčerpávání stříkačkami," dodal Kůdela. 

14:49 Na možné zaplavení se ve svém podzemí chystají také dvě velké novorenesanční památky na nábřeží - Národní divadlo a Rudolfinum. Správa Rudolfina se rozhodla dnes pro jistotu uplatnit některá protipovodňová technická opatření, nově zřízená po ničivých záplavách v roce 2002. Na problémy se chystá i Národní divadlo, kterému případné nebezpečí hrozí především od průsaků spodní vody. "Technické zařízení je připraveno, situaci monitorujeme a počítáme i s možností zvýšené pohotovosti," řekl ČTK správní ředitel Národního divadla v Praze Tomáš Heinzel. Odčerpávání podle něj může začít automaticky. 

14:44 Obec Hřensko na Děčínsku připravuje kvůli povodni evakuaci obyvatel. Strach ze stoupající hladiny Labe již přiměl několik občanů, aby opustili svůj domov. Vietnamští obchodníci uzavírají stánky, do večera zřejmě budou uzamčeny všechny. Poslední turisté dnes opustí hotely a penziony. Starosta Josef Černý se obává toho, že evakuace obyvatel je nevyhnutelná. Právě Hřensko bylo jednou z nejvíce postižených obcí v Ústeckém kraji při záplavách v roce 2002. 

14:36 Povodňová komise Zlínského kraje vyhlásila dnes třetí stupeň povodňové aktivity - ohrožení, na celém toku řeky Moravy.Nyní je situace nejhorší v uherskohradišťské části Rybárny. Ředitel Povodí Moravy ale na jednání komise řekl, že v korytu řeky je ještě určitá rezerva pro průtok vody, sdělil ČTK mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas. Voda z koryta se zatím vylila jen do neobydlených částí, například u Napajedel na Zlínsku nebo Nedakonic na Uherskohradišťsku. 

14:22 V Praze jsou uzavřeny ulice Nábřežní na Praze 5; ulice Roztocká na Praze 6; ulice Za elektrárnou a ulice Varhulíkova na Praze 7 a podjezd pod Strakonickou ulicí na Praze 16. 

14:19 Na celém toku Lužnice platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Podle předpovědí by mohla řeka do rána stoupnout o 40 až 80 centimetrů. Už nyní řeka zaplavuje zatopila na 250 chat u Plané nad Lužnicí. 

14:15 Čtenář deníku Aktuálně.cz píše: řeka Moravská Sázava v obci Hoštejn na Šumpersku stále stoupá. Očekává se další vzestup hladiny a případné zaplavení obydlených částí obce. Místní hasiči proto situaci sledují. 

14:09 V Praze-Zbraslavi se připravuje další evakuace. Nyní jde o 100 lidí z bytových domů v ulici Spojařů. Důvodem je postupné zaplavování příjezdové cesty. 

13:48 Čtenář deníku Aktuálně.cz píše: Morava na Hodonínsku: zaplavené pole mezi Rohatcem a Petrovem tvoří jednu velkou vodní plochu (několik kilometrů čtverečních). V Rohatci je fotbalové hřiště zaplaveno do půli branek, odnášejí to první domy v dolní části. Jez v Hodoníně pouští vodu naplno, přesto hladina stoupá ... Stále prší. 

13:47 V Praze-Zbraslavi začala evakuace obyvatel. "Začali jsme s evakuací pěti obytných objektů s celkem třiceti byty v ulici Závist, k evakuaci je připraveno dalších sto pět objektů v okamžiku, kdy voda dosáhne pětileté úrovně," prohlásil starosta MČ Zbraslav Petr Valenta. 

13:12 Vězeňská služba může při povodních poskytnout svou techniku a od ohrožených oblastí v kritické situaci vyšle také odsouzené a své zaměstnance. ČTK to dnes řekl náměstek generálního ředitele Vězeňské služby ČR Jan Kreuziger. "Při záplavách by se dala využít naše vozidla, čerpadla nebo elektrocentrály," uvedl. Krajský soud v Ústí nad Labem dnes požádal věznici ve Stráži pod Ralskem o 20 odsouzených, aby mu pomohli se stěhováním ohrožených dokumentů a dalších věcí. 

13:10 Hladina Labe dosáhla před polednem 667 centimetrů a dále stoupá, stále tak platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Bdělost platí v ústecké Setuze a na povodeň se připravuje lovosická Lovochemie. Vietnamští obchodníci v Hřensku balí stánky, návštěvníci obce opouští hotely. Třetí stupeň platí již také v Litoměřicích. S obavami sledují stoupání hladiny řeky v Děčíně. 

12:46 Záplavy v Pardubickém kraji uzavřely kolem dvou desítek silnic. ČTK to dnes řekl provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Václav Ouhrabka. Silničáři museli odklonit dopravu zatím jen z vedlejších komunikací. Na Chrudimsku je doprava přerušena například na silnici z Úhřetic do Úhřetické Lhoty a některé silnice na Holicku. Uzavřeny jsou také komunikace III. třídy Lanškroun - Žichlínek a Lanškroun - Luková, kde jsou zatopeny železniční podjezdy, stejně jako silnice III. třídy v úseku Rychnov - Žichlínek. Kvůli zaplavení vozovky nelze projet po silnici III/29813 z Opatovic nad Labem do Vysoké nad Labem na Pardubicku. 

12:40 Hladiny řek ve Středočeském kraji dnes dále stoupají. Hladina Mrliny ve Vestci na Nymbursku, kde byla v rámci povodí situace nejkritičtější, ale klesla o 30 centimetrů a stabilizovala se, řekl ČTK Václav Jirásek z Povodí Labe. Třetí povodňový stupeň platí i na Sázavě ve Zruči nad Sázavou a Nespekách, na Blanici v Radonicích, na Labi v Mělníku a nově také na Doubravě ve Žlebech. 

12:21 V pražské ZOO budou dnes odpoledne evakuovány dva pavilony a několik menších expozic v nejnižších částech. V případě, že se tak stane, bude Zoologická zahrada uzavřena pro veřejnost. 

12:12 Přehradní nádrž Římov v jižních Čechách by se měla podle prognóz naplnit do dnešní půlnoci, kdy se očekává ještě přítok nejméně 60 kubíků za sekundu. Povodí Vltavy proto požádalo o navýšení odtoku nad rámec manipulačního řádu na 50 kubíků za sekundu, a to od dnešního poledne. Tím se sice zvýší stávající hladina v Malši o zhruba 17-20 centimetrů, avšak zabránit by se tak mělo skokovému vzedmutí hladiny až o půl metru při již neřízeném odtoku z přehradní nádrže. 

12:10 I v Praze dojde k evakuaci obyvatel. Podle informací ČT 24 se bude týkat asi 100 domácností. 

12:05 Povodňové bariéry v pražské Čertovce pod náporem vody povolily, uvedla v živém vstupu ČT24. Hasiči ale podle televize stíhají vodu odčerpávat. 

11:28 Energetická skupina ČEZ dnes dopoledne přerušila kvůli lokálním záplavám dodávky elektřiny do některých oblastí ve Středočeském kraji. Odběry nízkého napětí byly přerušeny z důvodu ochrany obyvatel před zásahem elektrickým proudem, řekla ČTK mluvčí ČEZ Ivana Vejvodová. 

10:58 Velmi vážná je situace v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku, kde musel být v noci na dnešek vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení. Hladina říčky již nyní dosahuje ke 2,4 metru a pokud se zvýší ještě o 60 centimetrů, hrozí, že třetina města s 3800 obyvateli se ocitne pod vodou. ČTK to řekl velitel tamních hasičů František Hušek. Jeviškovka je za klidného stavu v podstatě pouze potokem, jehož hladina se pohybuje asi okolo půl metru. Tok se vzedmul vlivem tání a vytrvalého deště v noci na dnešek. 

10:17 Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, už platí na celém toku Lužnice. Hladiny řek na jihu Čech stále zvedá déšť a tající sníh a voda zaplavuje sklepy a silnice. Třetí stupeň vyhlásili vodohospodáři také na Malši v Kaplici, Pořešíně a Roudném, na Stropnici v Pašínovicích a na Nežárce v Lásenici a Hamru. Řeky zatím všude stoupají, kulminovat by měly zřejmě odpoledne, řekl ČTK dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka. 

10:08 Současný povodňový stav nevyžaduje opatření na centrální úrovni, dohodla se na tom dnes ráno Ústřední povodňová komise. "V případě, že by se stav zhoršil, přijme komise další nezbytná opatření. O výsledku jednání bude informována vláda," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. 

10:02 V Jihočeském kraji je nejvážnější situace v povodí Lužnice a Nežárky. A také v okolí rybníka Svět. Informovala o tom ČT 24. 

09:45 Evakuace všech zvířat z dolní části zoologické zahrady v Praze nebude zřejmě nutná. Očekává se, že Vltava bude kulminovat pod hranicí, při které přikazuje povodňový plán zvířata přestěhovat.  

09:34 Kulminace Sázavy a Berounky a následně Vltavy může nastat podle prognóz ve čtvrtek ráno. Dnes v pět hodin ráno podle Povodí Vltavy řekou protékalo 1180 metrů za sekundu. 

09:29 Stovky lidí v Praze celou noc stavěly protipovodňové zábrany. Zábrany se budovaly na ohrožených místech tak, aby dnes byla protipovodňová ochrana instalována na průtok 1200 kubických metrů za sekundu. 

09:25 Ani noční déšť hladiny řek v Karlovarském kraji nezvedal. Průtoky na nich kulminovaly nebo dokonce klesaly. Sedm monitorovacích stanic Povodí Ohře rozmístěných v regionu udávalo pouze první stupeň povodňové aktivity. Na dalších pěti jsou hladiny a průtoky pod prvním stupněm. Situace je stabilizovaná a řeky rozlitím do okolí nehrozí. Vyplývá to z informací dispečinku Povodí Ohře. 

08:44 Hladiny řek v Česku nadále stoupají. Třetí stupeň, znamenající ohrožení, platil dnes kolem třetí hodiny ráno na více než třech desítkách míst na celkem 25 tocích. Ráno se bude situací zabývat Ústřední povodňová komise na ministerstvu životního prostředí a poté i vláda. 

1:11 Povodně mají v Česku první oběť. Pětiletý chlapec, který spadl do vody v Boňově na Třebíčsku, byl po několikahodinovém pátrání nalezen utonulý. Uvedla to Česká televize.

Chlapec měl podle dětí zmizet asi v šedesáticentimetrové vpusti na zahradě rodinného domu. Voda tudy proudí do požární nádrže. Ztrátu dítěte nahlásila matka.
 

STŘEDA 29.3. - 0:28 Hasiči v Boňově na Třebíčsku už několik hodin pátrají po pětiletém chlapci, který měl podle dětí zmizet v asi šedesáticentimetrové vpusti na zahradě rodinného domu. Voda tudy proudí do požární nádrže.

Hasiči prohledávají asi 250 metrů dlouhou štolu a nádrž, řekl ČTK operační důstojník. Ztrátu dítěte nahlásila matka. Na místě jsou hasiči z Moravských Budějovic, Třebíče a Jaroměřic nad Rokytnou. Pátrací práce jim znesnadňuje silný proud vody.
 

23:00 Krizový štáb hlavního města rozhodl o zahájení výstavby dalších protipovodňových ochran; především v oblasti Smíchova, Starého Města, všech pražských nábřeží, Holešovic, Troje a Sedlce. "Na to navážou i dopravní omezení," informoval mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Většina dalších protipovodňových ochran by měla stát nejpozději do deseti hodin od vyhlášení druhého povodňového stupně. "První zábrany by tedy mohly stát již kolem sedmé hodiny ráno," uvedl primátor Pavel Bém. Podle primátora se bude většinou stavět během noci tak, aby omezení v ranní dopravě byla co nejmenší. "Nikdo z nás si nepřeje dopravní kolaps. Proto budou všechny pražské klíčové komunikace začátkem ranní dopravní špičky již průjezdné. Výstavba protipovodňových opatření, která se z různých důvodů nestihne dokončit před sedmou hodinou ranní, bude pokračovat od deseti hodin dopoledne tak, aby bylo hlavní město úderem třetí hodiny odpoledne na případnou velkou vodu dokonale připraveno," dodal Bém. Dopravní podnik dokončuje systém nočních dopravních omezení. Při průtoku kolem 1500 metrů krychlových hodlá zavřít stanice metra Florenc, Křižíkova, Invalidovna, Malostranská a Staroměstská a provoz na trase Nádraží Holešovice - Florenc. Na možnou evakuaci je připravena Nemocnice Na Františku. Evakuace by se přímo dotkla zhruba 126 lidí, zbylých asi 96 pacientů by zařízení opustilo samostatně. 

22:12 Podmáčený svah se pozdě večer sesunul na vozovku, která vede z obce Březůvky do Ludkovic na Zlínsku. "Úsek o délce asi 50 až 70 metrů je zcela zavalený, silnice leží pod nánosem bahna, které dosahuje až do výšky 1,5 metru," řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Sesunutá půda strhla s sebou také stromy, které spadly na elektrické vedení. Hasiči na místě pročišťují ucpané kanalizační svody. Dopravu na místě řídí policie. 

21:23 V hlavním městě byl vyhlášen druhý povodňový stupeň, na příchod záplavové vlny se začala chystat další území Prahy. Jejich seznam pražský magistrát brzy zveřejní. "Podle prognóz by hladina Vltavy měla v Praze kulminovat ve čtvrtek ráno, stav by měl dosáhnout maximálně třetího povodňového stupně," řekl ČTK mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf krátce po večerním zasedání krizového štábu. Praha se připravuje na desetiletou povodeň. Vltava v Praze dosáhla dnes večer průtoku 1090 metrů krychlových za sekundu, což je přesně hranice pro vyhlášení druhého povodňového stupně. Na Kampě již stojí zábrany, odpoledne byl v Praze 5 uzavřen podjezd v ulici Spodní, protože zde bylo 30 centimetrů vody. Ve stejné době byla v Praze 7 pro dopravu uzavřena část komunikace Varholíkova - úsek pod mostem Barikádníků. 

21:03 Vodohospodáři vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity - znamenající ohrožení - večer na soutoku řeky Olše a Moravy v Nedakonicích na Uherskohradišťsku. Dobrovolní hasiči proto začali s přípravou pytlů naplněných pískem, které případně poslouží pro stavbu ochranných hrází. Stejný stupeň platí i na Bystřičce v místě nad přehradou, řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Voda se z koryt během dne vylila pouze do polí, a nezasáhla tak obytné části. 

20:46 Obec Vestec na Nymbursku dnes vpodvečer nechala evakuovat všechny obyvatele, kteří se nepodílí na záchranných pracích před záplavami na říčce Mrlině. Pro lidi je dočasné útočiště v tělocvičně v nedalekém Hrubém Jeseníku. Podle zjištění ČTK ovšem většina lidí odjela svými vozy k příbuzným a známým a přistaveným autobusem odjeli asi jen tři lidé. Několik lidí se i přes výzvy vedení obce, hasičů a policie rozhodlo zůstat ve svých domovech. Ve vesnici žije 312 lidí. Na místě zůstává podle středočeského mluvčí hasičů jednotka dobrovolných hasičů a asi 30 až 40 lidí, kteří budou pomáhat při hlídání Mrliny i obce. 

20:05 Na pražské Kampě již stojí zábrany proti velké vodě. Práce na jejich výstavbě začaly v půl šesté večer a před okamžikem skončily. Hrazení postavila organizace SEZAM, která má na starosti prostředky civilní ochrany, a dobrovolní hasiči. Hrazení stojí mezi Lichtenštejnským palácem a Karlovým mostem. Město nechalo prostor vyklidit, aby nic nebránilo příjezdu techniky a kamionů. 

19:50 Hladiny řek v Olomouckém kraji se kvůli vydatným srážkám a tání sněhu zvyšují. Na Třebůvce na Šumpersku stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, na Přerovsku řeka Bečva dosáhla na dalším místě druhého povodňového stupně. "Druhý stupeň je nyní vyhlášen v Moravičanech na Šumpersku a na řece Bečvě v Dluhonicích a v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku. První stupeň platí v Lupěném na Šumpersku a v Olomouci," řekla dispečerka povodí. Voda již zaplavila v kraji dvě cesty, které musejí být uzavřeny. Jde o silnici mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi na Šumpersku a o silnici první třídy z Bělotína na Přerov, kde voda zaplavila podjezd pod železniční tratí. 

19:29 Boj s velkou vodou čeká o nadcházející noci a ve středu dopoledne jižní Moravu. Na většině míst regionu už platí třetí povodňové stupně znamenající ohrožení. Na mnoha místech jsou koryta řek přeplněná.

Někde se už toky vylily z břehů a zaplavily louky, zahrady a sklepy domků a chat. Nejen ve vesnicích, ale také v několika městech lidé za pomoci hasičů a policistů vytvářejí hráze z pytlů s pískem.

"Situace se bude zhoršovat. Kulminaci očekáváme v nočních hodinách anebo dopoledne. Zatím naštěstí žádné vážnější škody na majetku nevznikly," řekla ČTK pracovnice dispečinku podniku Povodí Moravy Libuše Foretová. Retenční prostory většiny vodních děl v kraji ještě mohou v případě problémů pojmout další přívaly vody.
 

18:40 Chemický závod Spolana bude možná muset ve středu kvůli stoupající hladině Labe omezit či zcela přerušit výrobu. Ve Spolaně platí dnes od dopoledne druhý povodňový stupeň, řeka stále stoupá a podle odhadu vodohospodářů by se hladina Labe mohla dostat na úroveň třetího povodňového stupně u Spolany ve středu ráno. Řekl to mluvčí Spolany Jan Martínek.

O tom, zda podnik zastaví výrobu částečně či zcela, bude povodňová komise rozhodovat až těsně před tím, než řeka u podniku dosáhne výše hladiny odpovídající třetímu povodňovému stupni. "Dnes se tedy již o tom rozhodovat nebude," upřesnil mluvčí.

Povodňová komise podniku dnes rozhodla, že na potřebná místa byly rozvezeny pytle s pískem, kterých má Spolana v zásobě 9500. Firma také nechala dokoupit potřebný pomocný materiál jako například polyuretanovou pěnu pro ochranu elektrických spojů a vysoké gumové holínky pro práci ve vodě. Postupně nechala vyčerpat jímky se zaolejovanými vodami a zaměstnanci externích firem začali stěhovat zařízení ze sklepních prostor do vyšších pater budov.

 

18:26 Třetí povodňový stupeň - ohrožení platil dnes odpoledne na 30 místech na zhruba dvaceti tocích. Hladiny řek přitom budou ještě stoupat, v noci na středu totiž očekávají meteorologové výrazné srážky. Projeví se to zejména v povodí dolní Vltavy, Dyje, Moravy a Odry. Ve středu déšť sice poleví, ale ve čtvrtek a v pátek bude znovu pršet.

Výrazné srážky jsou očekávány dnes a v noci na středu především v jižních a východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku, kde naprší 15 až 30 milimetrů na metr čtvereční. Na ostatním území Čech dosáhnou srážky jednoho až 15 milimetrů. Ve středu by srážkové úhrny měly činit maximálně pět milimetrů, v Beskydech až 15. Ve čtvrtek odpoledne a v pátek pak naprší pět až 15 milimetrů vody na metr čtvereční, na horách až 25 milimetrů.

O situaci jednala Bezpečnostní rada státu. Ve středu ráno se záplavami bude zabývat na ministerstvu životního prostředí i Ústřední povodňová komise a poté také vláda.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán dnes uvedl, že do záchranných akcí bylo zapojeno kolem 3000 hasičů a desítky vojáků. K evakuaci je připravena obec Vestec na Nymbursku se zhruba 500 obyvateli, kteří začnou opouštět své domovy v 18:30. Pražská zoologická zahrada je podle členů bezpečnostní rady zatím v bezpečí. Štěpán dodal, že hladiny řek budou zřejmě nadále stoupat. Ještě totiž nepřišla hlavní vlna z tajícího sněhu na horách, upozornil.

 

18:15 Pražské Muzeum Kampa sídlící v bývalých Sovových mlýnech na stejnojmenném pražském ostrově se připravuje na další zvyšování hladiny Vltavy. Pracovníci muzea vyklidili přízemí, ve kterém je restaurace, ale i expozice s uměním. Jeden ze symbolů povodní z roku 2002, velká dřevěná židle Magdaleny Jetelové, je dobře ukotvena a měla by vydržet i mnohem větší nápor vody, než je ten současný. 

17:58 Obyvatelé Hřenska na Děčínsku se připravují na možnou evakuaci. Pokud hladina Labe dosáhne na vodočtu v Ústí k devíti metrům, bude muset obec opustit zhruba 120 obyvatel. "Hoteliéry a majitele penzionů musím vyzvat, aby ukončili pobyt návštěvníků. Občany budeme informovat o aktuální situaci. V případě evakuace by se museli přesunout do sousedních obcí," řekl hřenský starosta Josef Černý po zasedání povodňové komise v Děčíně. O evakuaci rozhodne obec ve středu ráno.  

17:40 V Praze na Kampě začne ještě dnes večer stavba zábran proti povodni. Práce by měly skončit do půlnoci. Podle ředitele magistrátního odboru krizového řízení Petra Berana bude hrazení mezi Lichtenštejnským palácem a Karlovým mostem.

"Vzhledem ke zvyšujícímu se průtoku Vltavy v Praze je třeba tuto oblast města zabezpečit co nejdříve," informoval ČTK magistrát. Město už nechalo prostor vyklidit, aby nic nebránilo příjezdu techniky a kamionů. Podle Berana přivezou čtyři kontejnery s mobilním hrazením. Praha se připravuje na desetiletou povodeň. V metropoli sice stále platí první povodňový stupeň, večer má být vyhlášen druhý.
 

17:34 Hladiny řeky Klabavy v Hrádku u Rokycan a Úslavy v Koterově u Plzně odpoledne překročily třetí stupeň povodňové aktivity. Na Úslavě ve Ždírci a na Klabavě jsou hladiny na rozhraní druhého a třetího stupně. Druhé stupně platí na Mži u Stříbra a na Střele u Plas. Na ostatních řekách jsou první stupně, řekli dispečeři Povodí Vltavy.

"V Koterově jsme použili pytle s pískem jako hráz za mostem už v neděli. Dnes je připraven písek i pro ulici Pod Chalupami," řekl plzeňský primátor Miroslav Kalous. Dodal, že město monitoruje situaci na všech řekách.

Voda se někde vylila z břehů, ale většinou zaplavila jen louky a pole. V Červeném Poříčí na Klatovsku zaplavila zámecký park a dostala se k základům zámku. Hasiči čerpali vodu z lagun v Ostrově na Domažlicku. "Stav však zatím není nijak dramatický. Srážky v severní části kraje ustávají. Ve středu ráno se sejde krajský povodňový štáb a zhodnotí situaci," řekl jeho předseda Vladimír Dlouhý. Povodí Vltavy vypouští část vody z přehradních nádrží. Odtok ze všech přehrad je zatím ovladatelný.

 

17:33 Hladina Mrliny ve Vestci na Nymbursku sice pomalu klesá, starosta ale přesto dal pokyn k evakuaci zbývajících obyvatel. Má totiž obavy, že hráze z pytlů písku nevydrží nápor vody. Asi 35 lidí odjede z Vestce autobusem v půl sedmé. 

17:28 Dnes večer bude pražská zoologická zahrada připravena na evakuaci všech zvířat, které chová ve spodní části trojského areálu, před velkou vodou. Ředitel zahrady Petr Fejk ale doufá, že hladina Vltavy nedosáhne takové hranice, aby musel k tomuto kroku musel přistoupit. Definitivně vedení zahrady o přestěhování tisícovky zvířat včetně velkých šelem a goril rozhodne ve středu ráno podle předpovědi.

Pro všechna zvířata je v případě nouze místo v horní části zahrady. Fejk řekl, že zoo je připravenější než v roce 2002, kdy rozbouřená Vltava zahradu katastrofálně zničila a připravila o život mnoho zvířat. Areál chrání hráz stavěná na pětadvacetiletou vodu. "Máme dvojí karanténu, náhradní prostory i prostředky na transport zvířat," vypočítal Fejk. Problémy nebude mít podle ředitele zoo ani kvůli tomu, že souběžně s rizikem záplav se v České republice očekává i potvrzení ptačí chřipky.

 

16:51 Řeky na Královéhradecku budou dále stoupat. Na některých tocích by mohly průtoky ojediněle dosáhnout úrovně takzvané dvacetileté vody, informoval dnes odpoledne ČTK vedoucí vodohospodářského dispečinku společnosti Povodí Labe Jiří Petr.

Voda v Královéhradeckém kraji už vyplavila několik sklepů, uzavřena je silnice druhé třídy mezi obcí Krňovice a Třebechovicemi pod Orebem na Hradecku.
 

16:30 Obce na řece Doubravě pod přehradou Pařížov v Pardubickém kraji musejí podle vedení regionu počítat s tím, že je může zasáhnout povodeň. Oznámila to krajská mluvčí Kateřina Nohavová. Pařížovská přehrada je zcela zaplněna a kraj předpokládá, že Doubrava v celém profilu dosáhne nejvyššího povodňového stupně.

"Na vodním díle Pařížov je zásobní prostor a ovladatelný retenční prostor již zaplněn a přítok do nádrže se rovná odtoku. V důsledku předpovídaných dešťových srážek je však nutné očekávat další vzestup průtoku," řekl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Na přehradě voda přepadává bočními i čelními přelivy.

 

16:20 Hladiny řek v Moravskoslezském kraji budou podle vodohospodářů z Povodí Odry stoupat až do středy, na některých místech dokonce až do čtvrtka. Záplavy v současné době přímo ohrožují 18 zastavěných a obydlených lokalit. Nejhůře na tom jsou obyvatelé obce Odry-Loučky na Novojičínsku a části Ostravy-Koblova nazvané Žabník, řekl to mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

"Rovněž nemůžeme vyloučit ohrožení zástavby ve Velkých Albrechticích, Hladkých Životicích a Stachovicích. Podle předpokladů bude ohrožena i zástavba v krnovské části Kostelec, Kravařích," řekla. Dodala, že voda může způsobit problémy i v Zátoru, Branticích, Linhartovech, Krásných Loučkách, Chomýžově, Holasovicích, Držkovicích, Vávrovicích, Velkých Hošticích a Oticích. Voda navíc může zaplavit chaty v Děhylově, domy v Petrovicích u Karviné a chatová osada v Hradišti.

V současné době vodohospodáři vyhlásili na dvou místech Odry třetí nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Stav ohrožení platí v Odrách a Ostravě-Svinově. Druhý stupeň, stav pohotovosti vyhlásili v Děhylově a Opavě.

 

16:17 Na čtyřech sledovaných tocích v povodí Moravy a Vltavy na Vysočině platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Stejně jako na vodním díle Dalešice na Třebíčsku, kde se prudce zvýšil přítok. Právě v jejím povodí ležely podle hydrologů v kraji největší zásoby vody ve sněhu. K 20. březnu dosahovaly přes 129 milionů metrů krychlových. Na přehradě Vír platí zvýšený stupeň pohotovosti, právě kvůli silnému přítoku. V klidu zatím mohou být na vodním díle Mostiště. Všechny přehrady mají dostatečnou zadržovací schopnost. Vodohospodáři je včas upustili.

Na řekách dosáhly hladiny nejvyššího povodňového stupně řeka Jihlava v Brancouzích na Jihlavsku i v Třebíči-Ptáčově. V Povodí Vltavy potom řeka Sázava v Chlístově na Havlíčkobrodsku a Želivka v Poříčí na Pelhřimovsku. Pohotovost je i v povodí potoků a malých říček, například Šlapanky na Havlíčkobrodsku.

Voda se v podhorském kraji rozlévá většinou na louky, v ohrožení jsou tradičně zahrádkářské a chatové kolonie na březích vodních toků. Hasiči ji čerpali ze zhruba dvou desítek sklepů, řekla mluvčí hasičů Denisa Vrbová.

 

16:16 Středočeský hejtman Petr Bendl nařídil dnes dopoledne preventivně evakuovat domov důchodců ve Všestudech na Měnicku, obává se totiž hrozících záplav. Na celém území kraje navíc vyhlásil druhý povodňový stupeň. "Nejkritičtější je v současné chvíli situace v povodí říčky Mrliny ve Vestci na Nymbursku," sdělil Bendl. 

16:13 Pojišťovny evidují stovky škod. Domácí pojišťovny stále řeší především škody následkem tíhy sněhu nebo námrazy, ale již evidují i několik stovek pojistných událostí vzniklých lokálními záplavami. Počty těchto škod rychle rostou a podle největších tuzemských pojišťoven mohou v některých oblastech dosáhnout úrovně katastrofických záplav z roku 2002.

"Objevily se první záplavové škody, zatím jich Česká pojišťovna registruje kolem dvou set, ale jejich počty neustále rostou," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek.

Kooperativa zaznamenala asi 150 škod, které dohromady nepřekročí 1,5 milionu korun. "Začínají se nám teprve ozývat klienti a likvidátoři vyrážejí na první obhlídky škod. Jde hlavně o vytopené sklepy a poškozené budovy," doplnil mluvčí Allianz Milan Káňa.
 

16:08 Ve Vestci hladina klesá. Hladina Mrliny v obci Vestec na Nymbursku klesla podle informací České televize z 328 na 318 centimetrů. Hasiči potvrzují, že řeka zřejmě kulminovala. 

16:01 V Praze voda zaplavila podjezd. Dnes byl uzavřen podjezd pod Strakonickou ulicí z Lahovic do Zbraslavi. Podle starostky Prahy 16 - Radotína Hany Žižkové tam bylo asi 30 centimetrů vody. Magistrát kvůli hrozbě povodní také zřídil bezplatnou informační linku 800 100 991. 

15:58 Labe v Ústí bude dále stoupat. V krajském městě postavili strážníci na Střekovském nábřeží hráz z pytlů dlouhou přes 600 metrů. Hladina řeky je nyní na úrovni 611 centimetrů a podle předpovědi do rána stoupne na 705 centimetrů, což je hranice, při níž se voda vylévá na nábřežní komunikaci. Podle primátora Petra Gandaloviče strážníci spotřebovali na hráz přes 20 tisíc pytlů.

Zatopena je silnice u Benešova mostu, která je součástí hlavního tahu Praha-Ústí-Děčín, a cesta z Děčína do Dolního Žlebu. Policisté odklánějí nákladní dopravu už v Lovosicích, osobní automobily musí jezdit přes centrum. Pokud bude voda nadále stoupat, budou podle mluvčího magistrátu Milana Knotka zapotřebí další dopravní opatření.
 

15:49 Praha bude zkoušet sirény. Přesně v 16:00 proběhne v Praze dvouminutová zkouška varovných mluvících sirén, která je součástí příprav protipovodňových opatření. Vltava v hlavním městě je zatím na první stupni. Druhého stupně, tedy průtoku kolem 1090 metrů krychlových, by měla řeka dosáhnout mezi dnešními 18:00 a 20:00. 

15:38 Stav ohrožení je na dvaceti místech. Třetí stupeň povodňové aktivity zaznamenali vodohospodáři na více než dvaceti místech. Situace je vážná například na Mrlině ve Vestci, na Znojemsku na Dyji a v Nové Vsi a Bechyni na Lužnici.

Meteorologové navíc kvůli očekávaným srážkám prodloužili výstrahu před povodněmi až do neděle. Vážnější škody zatím nejsou hlášeny, řeky a potoky se většinou vylily do polí, luk a zahrad. Někde čerpají hasiči vodu ze sklepů a voda uzavřela také některé komunikace.

Třetí povodňový stupeň by měl být večer dosažen i na Labi v Ústí nad Labem a během středy také v Mělníku. Voda zaplavuje v Ústí silnici u Benešova mostu, která je součástí hlavního tahu Praha-Ústí-Děčín. Část silnice je proto uzavřena.
 

15:24 Hladiny na Olomoucku dále stoupají. Na Třebůvce na Šumpersku trvá třetí stupeň povodňové aktivity, voda se rozlila do luk a ohrozila i jedno obydlí.

V Dluhonicích na řece Bečvě na Přerovsku platí druhý stupeň a v Teplicích nad Bečvou, Olomouci či v Lupěném na Šumpersku první stupeň. Na pozoru jsou lidé i na Prostějovsku, neboť na Romži a Hloučele platí druhý stupeň povodňové aktivity.

Dobrovolní hasiči v místních částech Vrahovice a Držovice stavějí ochranné hráze z pytlů s pískem. Voda zaplavila silnici mezi obcemi Bohuslavice a Lukavice na Šumpersku.
 

15:04 Hladina říčky Mrliny ve Vestci na Nymbursku klesla o 4 centimetry. Starosta Jaroslav Janata má ale podle informací České televize obavu o osud hráze, která obec před vodou z rozlité řeky Mrliny. 

15:02 Praha se připravuje na desetiletou povodeň. Vyklízí proto prostor mezi Lichtenštejnským palácem a Karlovým mostem, aby
tam případně mohla být namontována protipovodňová hrazení. Není vyloučena ani evakuace spodní části zoologické zahrady v Troji, řekl novinářům primátor Pavel Bém po dnešním jednání povodňové komise.

V Praze zatím platí první povodňový stupeň, Vltavou podle Béma protéká kolem 800 metrů krychlových za sekundu. Hladina má stoupat. Druhého stupně, tedy průtoku kolem 1090 metrů krychlových, by měla řeka dosáhnout mezi dnešními 18:00 a 20:00. V předstihu na to obyvatele upozorní výstražné sirény.

Hladina se patrně bude podle primátora dále zvyšovat. Je možné předpokládat dosažení průtoku 2030 metrů krychlových za sekundu, což odpovídá desetileté vodě, upozornil. Důvod k panice nyní ale podle Béma není.
 

14:58 Hladiny řek v Plzeňském kraji se dnes po poledni ustálily, jejich zvýšení očekávají odborníci k večeru nebo v noci. Druhé povodňové stupně platí na Úslavě v Koterově a ve Ždírci, na Klabavě v Hrádku, na Mži u Stříbra a na Střele u Plas.

Úslava i Klabava mohou dosáhnout večer i třetího stupně povodňové aktivity. ČTK to řekl Pavel Kopeček z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Voda se někde vylila z břehů, ale většinou zaplavila jen louky a pole. V Červeném Poříčí na Klatovsku například zaplavila zámecký park a dostala se k základům zámku. Hasiči čerpali vodu z lagun v Ostrově na Domažlicku.
 

14:47 V Karlovarském kraji se povodňová situace stabilizuje, výška hladin sledovaných řek v regionu se nemění a někde už začala klesat.

První povodňový stupeň nadále platí na Ohři, Svatavě a také na Teplé. Pokud nezačne pršet, bude pokles pokračovat patrně i ve večerních hodinách. Hasiči v kraji už zasahovali ve více než dvou desítkách případů. Prakticky ani jeden nesouvisel se zvýšeným průtokem vody v řekách. ČTK to řekl krajský ředitel hasičů Zdeněk Teplý.
 

14:43 Stoupající hladina řeky Loučná zaplavila školku v obci Cerekvice nad Loučnou, a vyhnala tak odsud děti. Povodňová komise v Litomyšli už vyhlásila ve vesnici a sousední obci Tržek třetí stupeň povodňového nebezpečí - stav ohrožení. V dalších obcích ve správním obvodu Litomyšle zatím panuje druhý stupeň, takzvaná pohotovost.

"Máme vyplavenou školku, děti ji už musely opustit. Asi 15 lidí pracuje na odčerpávání vody. Hladina se přibližuje i ke kabinám TJ Slavoj. Není to veselé, stále vytrvale prší a voda stoupá," řekl ČTK starosta Cerekvice Milan Šalda.

Kvůli prudkému oteplení a velké zásobě sněhu v povodích v okolí Litomyšle podle záznamu z dnešního jednání povodňové komise v Litomyšli začal prudce tát sníh, a proto stoupají hladiny na všech tocích v okolí.
 

14:39 Ve Vestci na Nymbursku se připravují na evakuaci. "Řeka je plná až po hráze. Máme tam asi šest a půl tisíce pytlů s pískem, které ještě nějakou vodu udrží," řekl deníku Aktuálně.cz starosta Jaroslav Janata. "Jestli do toho začne ještě pršet, už nedokážeme udělat víc a budeme čekat na zázrak," dodal ještě. Evakuace zbytku obyvatel Vestce by měla začít po 16:00. "První skupina především starších lidí odjela už včera především ke známým a příbuzným," řekl starosta. "Další odjeli dnes ráno a zbytek budeme evakuovat odpoledne." 

14:09 Třetí povodňový stupeň byl vyhlášen v Židlochovicích na Brněnsku. V Brně-Tuřanech už radnice chystá v obavě z přívalu vody pytle s pískem. "Chceme být připraveni. Zatím je vše v pořádku, ale voda může stoupnout během hodiny," řekl dnes ČTK tajemník tuřanské radnice Zdeněk Cibulka. 

13:45 Uvolněné kusy ledu a sněhu způsobily v pondělí a dnes problémy na říčce Kamenici v Harrachově. Hromadily se v korytu a hrozilo, že vznikající přehrady zaplaví okolí. Hráze z ledu a sněhu se však podařilo zlikvidovat dříve, než mohla velká voda napáchat škody, uvedl harrachovský starosta Václav Cajthaml. 

13:37 Po dnešních deštích přijde podle meteorologů ve čtvrtek další frontální systém a s ním i další srážky. Český hydrometeorologický ústav proto opět prodlužuje výstrahu na možné záplavy, tentokrát až do neděle. Záplavy tedy podle meteorologů hrozí do nedělního poledne v krajích Královéhradecký, Pardubický, Jihočeský, Plzeňský, Ústecký, Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský, Vysočina a Zlínský. Dnes dopoledne evidovali meteorologové dosažení třetího stupně povodňové aktivity na dvaceti místech v České republice. Večer by měl být stav ohrožení dosažen i na Labi v Ústí nad Labem a během středy také v Mělníce. Vltava v Praze by večer měla dosáhnout na úroveň druhého stupně, tedy pohotovosti. Výraznější srážky meteorologové očekávají dnes a v noci na středu. V jižních a východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku by srážkové úhrny mohly činit 15 až 30 milimetrů za 24 hodin, na ostatním území Čech jeden až 15 milimetrů za 24 hodin. Ve středu během dne by mělo spadnout do pěti milimetrů, v Beskydech ještě pět až 15 milimetrů. Další srážky přinese frontální vlna ve čtvrtek odpoledne a v pátek, celkem pět až 15 milimetrů, na horách až 25 milimetrů. V sobotu a v neděli by již mělo pršet méně a mělo by spadnout jen do pěti milimetrů za 24 hodin. 

13:35 Vyhrocená situace v obci Vestec na Nymbursku, kterou protéká rozvodněná říčka Mrlina, nadále trvá. Obyvatelé obce s obavami vzhlížejí také k nedaleké hrázi rybníka, která by se mohla protrhnout. Podle hasičů a vedení obce je pravděpodobné, že pokud se situaci výrazně nezlepší, po 16:00 by mohla začít evakuace obyvatel. Kvůli situaci ve Vestci svolal středočeský hejtman Petr Bendl jednání krajské povodňové komise.

Hladina říčky Mrliny je zde podle starosty Jaroslava Janaty 326 centimetrů vysoká, což je o 20 centimetrů více než při povodni v roce 2003, která výrazně poškodila obec a navíc znehodnotila vodu ve studních. "Současný stav je velice špatný. Voda vystoupala tak vysoko, že to Vestec asi nepamatuje," řekl starosta.

Sám netuší, kolik v současné době v obci s 312 obyvatel ještě zůstává lidí. Především starší občany podle něho ale příbuzní již v sami odvezli. Na místě po evakuaci zůstane asi 60 mužů, kteří pomáhají se záchrannými pracemi. Na místě jsou od noci profesionální hasiči a desítka vojáků z kutnohorského záchranného pluku, kteří na ochranu před vodou vystavěli asi 6500 pytlů s pískem. Se stavbou hrází pomáhají i místní občané.

Pokud by se protrhla hráz rybníka na obou stranách, podle Janaty by záplava postihla celou vesnici. Obec má přislíbenou pomoc od hasičů, o situaci se aktivně zajímá i vedení kraje. "Vše se teď začíná řešit, protože to nejhorší nás teprve asi čeká," řekl starosta.

 

13:09 Před polednem byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity na řece Moravě v Hodoníně. Korytem nyní protéká asi 500 metrů krychlových vody za sekundu, což je pětkrát více než obvykle. "Morava ale zatím nevystoupila z břehů. Situace je klidná," řekl člen hodonínské povodňové komise Ladislav Profota. 

13:04 Vltava v Praze dnes večer podle meteorologů dosáhne úrovně druhého stupně povodňové aktivity. Uvádí to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zatím se voda v řece v hlavním městě drží na úrovni prvního stupně. V Malé Chuchli dosáhla ráno výšky 166 centimetrů. Druhý stupeň se vyhlašuje při 218 centimetrech. Situaci v Praze ovlivňují zejména přítoky Sázavy a Berounky. Vodohospodáři také začali více odpouštět přehrady vltavské kaskády včetně Orlíku. 

12:19 Třetí stupeň vyhlásila povodňová komise na Polečnici v Českém Krumlově. "Vodu přetékající večer přes starou dobrkovickou cestu na Chvalšinskou silnici u Grafitového dolu zastavila bariéra z pytlů s pískem, takže hlavní tah na Lipno byl s omezením rychlosti na 30 km neprodleně zprůjezdněn," sdělila mluvčí českokrumlovské radnice Jana Zuziaková. Připravena byla také těžká technika, voda ale zaplavila jen několik zahrad. Římovská přehrada začala odpouštět více vody. Místo 25 metrů krychlových vody za vteřinu nyní přehrada odpouští 33 metrů krychlových, informovala mluvčí českobudějovického magistrátu. Po zasedání krizového štábu kraje v 15:00 se odtok pravděpodobně zvýší na 40 metrů krychlových za vteřinu. "Manipulace na jezu je nezbytně nutná vzhledem k tomu, že přítok do římovské přehrady je v současné době více než dvojnásobný a pokud by se opatření neudělala včas, znamenalo by to velké ohrožení pozemků a nemovitostí v okolních obcích, zejména pak v Roudném, Doudlebech a Plavě," uvedl primátor Miroslav Tetter. 

12:17 Na několika místech ve Zlínském kraji již zasedly povodňové komise. Některé obce i města již učinily i preventivní opatření, například uzavřely vpusti, aby se voda netlačila do obydlených lokalit.

Druhý stupeň platí nejen na řece Moravě, ale také na Vsetínské Bečvě a na Olšavě v Uherském Brodě. Pohotovost byla vyhlášená i na říčce Bystřička u přehrady.

V pohotovosti jsou nejen vodohospodáři, ale také hasiči, kteří od pondělka několikrát pomáhali při čerpání vody ze zaplavených objektů. "Problémy máme na Vsetínsku. Hasiči opakovaně zasahovali mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm, kde se voda vylila na několika místech nebo byla ucpaná kanalizace," uvedl mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Na některých místech se voda podle Mitáčka vylila také z koryt, například u Veletin na Uherskohradišťsku voda z řeky Olšavy zaplavila pole a zatím nedosáhla do obytných míst.

Od 16:00 začne v budově Zlínského kraje fungovat na telefonní lince 577 043 170 nepřetržitá služba, která bude monitorovat celou situaci a přijímat případné informace od občanů a povodňových komisí. "Služba bude také v kontaktu s meteorology, vodohospodáři, povodňovými komisemi a samozřejmě i se záchranáři. V závislosti na počasí bude vyhodnocovat danou situaci," upřesnil mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas.

 

12:13 Polička na Svitavsku se připravuje na hrozící záplavy. Ve městě stále prší a hladina Bílého potoka, který Poličkou protéká, stoupá. Radnice již vyzvala obyvatele, aby si připravili pytle s pískem na ochranu svých domů před velkou vodou. "V Poličce je v současné době zvýšená hladina toků. Jsou zaplněny dva rybníky nad městem, zaplňuje se také poldr. Byli povoláni dobrovolní hasiči, kteří odstraňují případné překážky na tocích, aby mohla voda bez problémů protékat. Je zajištěn písek a pytle, které naplňují odsouzení v rámci obecně prospěšných prací. Občané, které může ohrožovat voda, mají možnost si pytle vyzvednout a zabezpečit si tak své domovy," uvedl mluvčí radnice v Poličce Stanislav Sáňka. K nebezpečí povodní přispívá také voda z tajícího sněhu z okolních polí. "Stéká do města, které je obklopeno ze všech stran svahy. Sněhu bylo letos opravdu hodně, v ulicích ještě leží neodklizené hromady," dodal Sáňka. 

12:07 Třetí povodňový stupeň platí od rána také na Blanici ve Vlašimi na Benešovsku. Podle místostarosty Karla Kroupy byla svolána povodňová komise. Hasiči čerpají hasiči vodu ze zimního stadionu. Zatopeny jsou i tenisové kurty a voda ohrožuje také prádelnu a čistírnu odpadních vod. "Taková situace nebyla ani při záplavách v roce 2002," dodal. 

11:40 Dispečer Povodí Odry řekl, že na Odře už vyhlásili i dva druhé povodňové stupně. Stav pohotovosti platí v Bartošovicích na Novojičínsku a Ostravě-Svinově. Druhý stupeň je i v Opavě na řece Opavě a Oticích na řece Hvozdnici. Na pěti dalších místech vodohospodáři vyhlásili první povodňový stupeň. 

11:38 Nejvyšší povodňový stupeň platí v kraji Vysočina už i na řece Jihlavě v Ptáčově, Želivce v Poříčí a na řece Sázavě v Chlístově.

Naopak podle Povodí odpluly kry na Svratce v Dalešicích a hladina klesla k nejnižšímu stupni povodňové pohotovosti.

 

11:35 Meteorologové vzhledem k vývoji počasí prodloužili období, po které očekávají zvedání hladin řek. Výstraha vydaná Českým hydrometeorologickým ústavem platí až do středy 18:00, podle vývoje počasí by se mohla i prodloužit. Výstraha platí na zvedání hladin řek, rozvodnění toků a povodně. Záplavy by podle meteorologů mohly být v krajích Královéhradeckém, Pardubickém, Jihočeském, Plzeňském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském. 

11:06 Stoupající hladina řeky Odry v Ostravě-Koblově ohrožuje desítky domů. Hasiči proto na místě budují 200 metrů dlouhou hráz z pytlů s pískem a vodních vaků. Voda ohrožuje především domy v části nazvané Žabník. "Na místě pracuje 40 dobrovolných a profesionálních hasičů z Ostravy. Zasahují tam i vojáci z hlučínského záchranného praporu," řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

V místě podle něj není břeh příliš vysoký a je nutné ho zvýšit. "Přibližně 100 metrů hráze postavíme ze speciálních vaků naplněných vodou. Zbytek doplní pytle s pískem," vysvětlil.

 

11:00 Situace se ve Středočeském kraji vyhrotila především na Mrlině ve Vestci na Nymbursku, kde se v současné době chystají k evakuaci. Hladiny říčky Mrliny je zde podle starosty Jaroslava Janaty 326 centimetrů vysoká, což je o 20 centimetrů více než při povodni v roce 2003. "Řeka teče nekontrolovatelně do vsi, proto budeme po obědě evakuovat občany," řekl starosta. Na místě jsou od noci profesionální hasiči i vojáci z kutnohorského záchranného pluku, kteří na ochranu před vodou vystavěli 6000 pytlů s pískem. Se stavbou hrází pomáhají i místní občané. Další hráze museli stavět také lidé v obcích kolem rozvodněné Klenice na Mladoboleslavsku a u Doubravy na Kutnohorsku. Kvůli rozlité vodě je také uzavřeno několik silnic. Vyplývá to z informací hasičů, zástupců obcí a správců povodí. 

10:31 Vzhledem k dalšímu očekávanému zvyšování labské hladiny začnou dnes odpoledne ústečtí strážníci stavět hráz pytlů s pískem na Střekovském nábřeží. Mluvčí města Milan Knotek řekl, že bude zapotřebí 20.000 pytlů. Bude-li voda stoupat i ve středu, což je velmi pravděpodobné, budou zapotřebí v Ústí nad Labem další dopravní opatření, uvedl Knotek.

Například při výšce hladiny 720 centimetrů se zatápí křižovatka U pěti oblouků, přes kterou vedou trolejbusové tratě zejména na sídliště Krásné Březno, Neštěmice a Mojžíř. V tom případě nahrazují část trolejbusové dopravy podle Knotka autobusy s trasou přes ústecké mosty.

 

10:28 V Podhradí již hladina Dyje měří 3,17 metru a je tedy dvakrát vyšší než obvykle. Situaci komplikovaly ledy, které zablokovaly koryto. Dyje již zaplavila louky, několik zahrádek, sklep hotelu Zátiší a nedalekého policejního školícího střediska. Do obce přitéká Dyje z Rakouska. Vedení vesnice se nelíbí, že nemá informace o povodňové situaci na rakouské straně. "Hladina se přitom velmi rychle mění. Když nemáme informace, nemůžeme se na nebezpečí připravit," řekl starosta Podhradí Petr Čálek. Na problém chce dnes upozornit vedení Jihomoravského kraje. V noci na dnešek se vzedmula také hladina řeky Svitavy na Blanensku, kde již platí druhý povodňový stupeň - pohotovost. Řeka vystoupila z břehů a zaplavila komunikaci Bílovice nad Svitavou-Adamov vedoucí těsně vedle koryta. Lidé jedoucí z Brna do Adamova by měli využít komunikaci přes Brno-Útěchov. Hasiči již museli v Doubravici nad Svitavou na Blanensku vytvořit u tamního jezu kanál, kterým umožnili rozliv řeky do polí. Situace se zhoršuje také v nedalekých Letovicích. Na Hodonínsku čistili hasiči jez na říčce Kyjovce v Kyjově, který zaplnily spadané větve stromů. "Připravujeme se na zhoršení situace. Kontrolujeme spojení a samozřejmě i vybavení, které bychom museli použít," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů. Pohotovost platí i na Rokytné v Moravském Krumlově na Znojemsku a na řece Moravě v Lanžhotě na Břeclavsku. 

10:06 Vody v řekách a potocích přibývá. Třetí stupeň povodňové aktivity zaznamenali vodohospodáři už v osmi ze 14 krajů. Stav ohrožení k dnešnímu ránu panoval na některých místech ve Středočeském, Jihočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském, Pardubickém, Moravskoslezském, Olomouckém kraji a na Vysočině.

Voda na některých místech zaplavuje sklepy a uzavírá silnice. Vzhledem k teplému počasí, které způsobuje rychlé tání sněhu, a očekávaným srážkám se bude situace na vodních tocích v Česku s velkou pravděpodobností zhoršovat. Výstraha meteorologů platí zatím do středečního večera.

 

10:03 Na možnou evakuaci se připravují obyvatelé obce Loučky, která patří k Odrám na Novojičínsku. Vodohospodáři tam totiž dnes ráno kvůli stoupající hladiny řeky Odry vyhlásili třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. Voda v současné době ohrožuje tři domy, které se hasiči snaží zabezpečit a před záplavami ochránit. "Obyvatele obce jsme informovali o případném nebezpečí a i o tom, aby si začali připravovat povodňové balíčky. Někdo může být nucen odejít," řekl starosta Oder Pavel Matůšů. Dodal, že velké riziko hrozí z nedalekého vojenského prostoru a tamní přehrady Barnov. "V pondělí ještě po dohodě s námi odpouštěli vodu. Dnes už ale volali, že už nejsou schopni tok regulovat a voda neřízeně odtéká. Ve vojenském prostoru je navíc spousta sněhu. Pokud by do toho začalo pršet, situace by mohla být kritická. Jsme připraveni na evakuaci obyvatel," řekl. 

9:52 V pondělí padl v Praze teplotní rekord starý 32 let. Meteorologové v Klementinu naměřili 20,8 stupně Celsia, což je o 1,5 stupně víc, než představoval dosavadní rekord z roku 1974.

Ještě tepleji bylo na jihu Čech. V Českých Budějovicích dosáhlo maximum 22,2 stupně, což je o 1,9 stupně víc než tři roky starý rekord. Informace zveřejnil na svých internetových stránkách Český hydrometeorologický ústav.

 

9:42 Kvůli jarnímu tání a prudkému zvýšení teplot se v Olomouckém kraji na mnoha místech i nadále zvyšují hladiny řek. Na řece Třebůvce v Lošticích na Šumpersku vyhlásili vodohospodáři třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Voda tam již dosáhla výšky 270 centimetrů. Hladina se zvedla také na Bečvě na Přerovsku; v Dluhonicích je vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity; hladina dosáhla 450 centimetrů. První stupeň platí v Teplicích nad Bečvou a v Lupěné na Šumpersku. "Na Vsetínské a Rožňovské Bečvě je již zaznamenán mírný pokles, mělo by se to postupně projevit i na Přerovsku. Hladiny však budou do té doby mírně narůstat nebo setrvávat," řekl ředitel Povodí Moravy Mojmír Pehal. Podle něj zatím rozvodněné řeky majetek lidí neohrožují. "Rozlivy jsou na Třebůvce, ale je to spíše lokálního charakteru," podotkl ředitel. Kvůli zvyšujícím se hladinám jsou mnozí starostové obcí v pohotovosti. "V Přerově máme druhý povodňový stupeň. Zasedal již povodňový štáb města. Monitorujeme situaci, získáváme informace také z Teplic nad Bečvou a z Lipníku," řekl mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal. 

9:19 Jihočeské řeky se vylévají z břehů a voda zaplavuje zahrádky a sklepy. Silničáři kvůli rozvodněným řekám uzavřeli několik silnic. Třetí stupeň povodňové aktivity vyhlásili vodohospodáři na Lužnici v Bechyni, na Stropnici v Pašínovicích, na Malši v Roudném a na Lužnici v Nové Vsi. Hasiči zatím čerpali vodu pouze ze sklepů. Voda by však podle vodohospodářů měla ještě stoupat.

"V noci něco zapršelo a během dnešní očekáváme skutečně srážky, které meteorologové slibují - kolem 15 milimetrů. Takže čekáme, že do dnešní noci a zítřejšího rána to bude vesměs všude stoupat," řekl dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka.

Kvůli stoupajícím řekám uzavřeli silničáři komunikaci mezi Srlínem a Starým Sedlem na Písecku, na silnici u Hrejkovic je průjezdná pouze polovina vozovky. Na silnici mezi Olešnicí a Petříkovem na Českobudějovicku stojí 30 centimetrů vody. Voda zaplavila také silnici mezi Klikovem a Suchdolem nad Lužnicí, informoval dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jindřich Nováček. Hasiči dnes ráno čerpali vodu ze sklepů a garáží v Senožatech na Táborsku a ve Slavči na Českokrumlovsku.

V Bechyni na Táborsku dosáhla Lužnice třetího povodňového stupně ve 21:00. "Voda měla asi 332 centimetrů. V současné době máme 384 centimetrů. V místní části Zářečí už má pár lidí vodu ve sklepě," řekl starosta Bechyně Jaroslav Matějka. Voda by podle něj měla ještě stoupat. "K velké škody na majetku by voda neměla způsobit, přibude asi lidí, kterým nateče do sklepa," dodal Matějka.

Druhý stupeň platí na Malši v Kaplici a Pořešíně, na Vltavě v Českých Budějovicích, na Lužnici v Pilaři a Klenovicích, na Lomnici v Ostrovci a na Skalici ve Varvažově. Stupně bdělosti dosáhla Vltava v Březí, Nežárka v Lásenici, Blanice v Heřmani a Otava v Písku.

 

9:17 V Karlovarském kraji po výrazném oteplení stoupá hladina Ohře. Jinde ale průtoky kulminují. Situaci by mohl ještě zhoršit déšť, který se ale regionu zatím vyhýbá. Během noci se na první povodňový stupeň dostala Svatava, Teplá a Ohře. Hasiči zasahovali asi ve 20 případech. Převážně čerpali vodu ze zaplavených sklepů. Tyto události ale neměly na svědomí vodní toky, nýbrž voda stékající z polí a lesů. Během noci nejvíce stoupla hladina Ohře u Chebu. Monitorovací stanice tam zaznamenala vzestup o více než 30 centimetrů během jediné hodiny. Hladina tady po osmé ráno dosahovala 187 centimetrů a do druhého povodňového stupně chybělo 13 centimetrů. Kulminovat začala Svatava na Sokolovsku, kde se už několik hodiny udržuje na 142 centimetrech. Z druhého na první stupeň se vrátila Teplá u Březové na Karlovarsku. Kulminuje rovněž hladina Ohře v Karlových Varech, drží se tady od noci na 222 centimetrech a nestoupá. 

9:15 Na většině vodních toků ve Zlínském kraji i v noci na dnešek pokračovalo stoupání hladin. Na několika místech vyhlásili vodohospodáři druhý stupeň povodňové aktivity znamenající pohotovost. Na většině řek je stále stoupající tendence, s ohledem na počasí se počítá s dalšími vzestupy průtoků i v nadcházejících hodinách, řekl dispečer Povodí Moravy. Druhý stupeň platí na řece Bečvě v Jarcové a ve Vsetíně, Moravě ve Spytihněvi a také v Kroměříži, na Olšavě v Uherském Brodě. Pohotovost byla vyhlášená i na říčce Bystřička u přehrady.

V pohotovosti jsou nejen vodohospodáři, ale také hasiči, kteří od pondělka několikrát pomáhali při čerpání vody ze zaplavených objektů. "Dnes ráno jsme zatím zasahovali jen ve Slavičíně na Zlínsku, kde voda zaplavila dílny firmy," řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček s tím, že hasiči celou situaci bedlivě sledují. V 10:00 zasedne v Uherském Hradišti také protipovodňová komise.

Na případné nebezpečí záplav upozornili občany také některé radnice. K maximální opatrnosti při pohybu kolem řeky a ke sledování aktuálního stavu hladiny vyzvalo například vedení města Uherský Ostroh, kde hladina řeky Moravy dosáhla ráno výšky přes pět metrů.

První stupeň povodňové aktivity platí také na několika místech na řece Dřevnici. Hranici prvního stupně povodňové aktivity překročily také hladiny Rožnovské i Vsetínské Bečvy ve Valašském Meziříčí. Rožnovská Bečva měla dnes časně ráno 189 centimetrů, přičemž první stupeň nastává při 170 centimetrech. Vsetínská Bečva je ještě výše, jejích 288 centimetrů sahá téměř půl metru nad úroveň prvního stupně. "Na obou tocích se situace vyvíjí jinak. Zatímco hladina Rožnovské Bečvy od půlnoci klesla o dva centimetry, na Vsetínské Bečvě se o tři centimetry zvýšila," uvedla pracovnice územního střediska Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

 

9:12 Na Labi v Ústí nad Labem platí druhý stupeň povodňové aktivity. Voda zaplavuje silnici u Benešova mostu, která je součástí hlavního tahu Praha-Ústí-Děčín. Strážníci proto část silnice uzavřeli a policisté odklánějí nákladní dopravu již v Lovosicích, osobní vozy pojedou přes centrum města. Na vodočtu v Ústí nad Labem bylo dnes ráno 547 centimetrů. Třetí povodňový stupeň se vyhlašuje od 600 centimetrů. Kvůli zvýšené hladině Labe je zastavena do odvolání plavba na Labi až k česko-německé hranici ve Hřensku na Děčínsku. Druhý stupeň platí také na Ohři v Lounech, kde výška hladiny dosáhla 451 centimetrů. Bdělost vyhlásili vodohospodáři na Labi v Litoměřicích. Kvůli řízenému odpouštění z vodního díla Všechlapy na Teplicku platí první stupeň na potoku Bouřlivec. První stupeň je ještě v lokalitě Stranná na Ohři na Chomutovsku. 

8:56 Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, vyhlásili dnes ráno v Moravskoslezském kraji vodohospodáři na řece Odře v Odrách na Novojičínsku. Vzhledem k předpokládaným srážkám se obávají, že hladina řeky odpoledne a během noci ještě výrazně stoupne.

"Zatím nemáme informace, jak přesně to ve městě vypadá. Od 08:00 totiž zasedá povodňová komise a výsledky budeme znát později," řekl dispečer Povodí Odry. Dodal, že na Odře už vyhlásili i dva druhé povodňové stupně. Stav pohotovosti platí v Bartošovicích na Novojičínsku a Ostravě-Svinově. Druhý stupeň je i v Opavě na řece Opavě a Oticích na řece Hvozdnici.

Na pěti dalších místech vodohospodáři vyhlásili první povodňový stupeň. "Podle včerejší předpovědi kolegové počítali možné průtoky a nedá se vyloučit, že ještě na některém dalším místě hladina dosáhne třetího povodňového stupně," řekl dispečer.

 

8:55 V noci na dnešek dosáhly na Vysočině Martinický potok na Pelhřimovsku a Šlapanka na Havlíčkobrodsku nejvyššího stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Na dalších čtyřech místech kraje Vysočina platí druhý stupeň - pohotovost a v pěti oblastech první. Voda se většinou rozlila z koryt na louky a zahrady a nezpůsobila rozsáhlejší škody. "Krajští hasiči v pondělí a v noci na úterý vyjížděli k osmi případům čerpání vody ze sklepů rodinných domů a veřejných prostranství, kde se vytvořily vodní laguny," řekla mluvčí hasičů Denisa Vrbová. "Dnes v 05:40 starosta Šlapanova nahlásil, že říčka Šlapanka vystoupala k III. stupni povodňové aktivity, další toky stoupají," upřesnila. V současné době dobrovolní hasiči monitorují situaci u rybníka v obci Maleč na Chotěbořsku, který byl již v pondělí preventivně upouštěn. Policie sleduje situace na silnici spojující Maleč a obec Víska, jíž hrozí zatopení. Druhého stupně povodňové aktivity dosáhla Svratka v Borovnici i v Dalečíně, řeka Jihlava ve stanici Brancouze a Ptáčov, a také řeka Balinka na Velkomeziříčsku. Pohotovost drží také povodňové štáby u říčky Želetavky na Třebíčsku, jejíž hladina klesla ze druhého na první, u Jankovského potoka na Pelhřimovsku a Želivky, kde zatím platí rovněž první stupeň pohotovosti. 

8:46 Hladina Vltavy v Praze nadále stoupá, drží se však stále na úrovni prvního povodňového stupně - bdělosti. V Malé Chuchli dosáhla ráno výšky 166 centimetrů, informují webové stránky společnosti Povodí Vltavy. Druhý stupeň se vyhlašuje při 218 centimetrech.

V pondělí pražský magistrát nechal vyklidit náplavky a zavřel protipovodňová vrata do kanálu Čertovka. Uzavřeny jsou náplavky na Janáčkově, Masarykově, Alšově, Dvořákově, Rašínově a Hořejším nábřeží.

Hladiny řek stoupají kvůli tajícímu sněhu a dešti, který by měl být dnes intenzivnější. Situaci v Praze ovlivňují zejména přítoky Sázavy a Berounky. Vodohospodáři také začali více odpouštět přehrady vltavské kaskády včetně Orlíku.

 

8:15 Na většině vodních toků v Královéhradeckém kraji i v noci na dnešek pokračovalo stoupání hladin. Vodohospodáři vyhlásili třetí, nejvyšší, stupeň povodňové aktivity na Dědině v Mitrově na Rychnovsku. Druhý stupeň platí na řece Cidlině v Jičíně a Novém Bydžově na Hradecku a také na Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Na některých úsecích řek Kněžny, Metuje a Stěnavy platí nejnižší stupně povodňové aktivity, informoval vedoucí vodohospodářského dispečinku společnosti Povodí Labe v Hradci Králové Jiří Petr. "S ohledem na předpověď počasí, zejména na očekávané úhrny srážek a poměrně vysoké teploty vzduchu, předpokládáme stálé vzestupy průtoků ve všech tocích s dosažením dalších stupňů povodňové aktivity," uvedl Petr. Například na Dědině v Mitrově dosahovala výška hladiny v neděli necelý metr, dnes ráno vodohospodáři naměřili výšku hladiny na úrovni téměř 2,5 metru. Kvůli přívalům vody z polí a z řek zasahovali během noci hasiči například na Hradecku a Rychnovsku. "Vyjížděli jsme k několika čerpáním vody z objektů v okolí Dobrušky, Kvasin a Rychnova, voda také ohrožuje některé objekty v okolí Týniště nad Orlicí na Rychnovsku," řekl dnes Jiří Václavík z hasičského záchranného sboru v Rychnově nad Kněžnou. 

8:03 Hladiny středočeských toků v noci na dnešek a ráno dále stoupaly. Situace se vyhrotila především na Mrlině ve Vestci na Nymbursku, kde platí již od pondělního odpoledne třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení a řeka dále stoupá. Na místo vyrazili v noci hasiči i vojáci stavět pytle s pískem. Další hráze museli stavět také lidé v obcích kolem rozvodněné Klenice na Mladoboleslavsku a u Doubravy na Kutnohorsku. Kvůli rozlité vodě je také uzavřeno několik silnic. 

Ve Vestci zatím podle hasičů řeka škody nenapáchala, ale dále stoupá. Hasiči také upozorňují na zvýšené riziko z rozvodněné Klenice, která již večer vystoupala z břehů a lidé začali stavět ochranné hráze z pytlů s pískem v Sukoradech, Židněvsi a Březnu na Mladoboleslavsku.

Druhý povodňový stupeň platí také na Doubravě ve Vrdech na Kutnohorsku, do ohrožení tady chybí 60 centimetrů. Podle starosty Antonína Šideláře se má ale situace během několika hodin zhoršit, do nedaleké nádrže Pařížov totiž přitéká hodně vody a kolem 09:00 by se měla přelít přes hráz. Pod vodou jsou taky silnice z Vrdů do Vinice a ze Zbyslavi do Výčap, byly proto uzavřeny. Kvůli vysoké hladině vody se uzavřela také silnice třetí třídy u Hasiny na Nymbursku.

Druhý pohotovostní stupeň je také na Blanici v Radonicích na Benešovsku, ve Zruči a Nespekách na Sázavě, na Cidlině na Nymbursku i na Mastníku v Radíči na Příbramsku, první stupeň platí na dalších lokalitách.

První stupeň, tedy stav bdělosti, platí nyní ve Vrchlici na stejnojmenné říčce a na Doubravě ve Žlebech na Kutnohorsku, dále na Labi v Poděbradech, Brandýse a v Mělníku, na Vltavě ve Vraňanech ńa Mělnicku i na Berounce v Berouně. Od pondělí byl vyhlášen první povodňový stupeň i v chemičce Spolana, která leží v těsné blízkosti Labe pár kilometrů před Mělníkem. Ráno zde očekávají dosažení druhého stupně. Pokud by řeka dále nebezpečně stoupala, museli by zde zvažovat zastavení výroby. Stoupá i Jizera na Mladoboleslavsku, ale zatím povodňových stupňů nedosáhla.

 

8:01 Na třech místech Jihomoravského kraje musel být v noci na dnešek vyhlášen kvůli tání, které provázejí dešťové přeháňky, třetí stupeň povodňové aktivity, ohrožení. Situace je vážná na Znojemsku na řece Dyji, a to v Podhradí a v nedalekém Janově, a také na řece Moravě ve Strážnici na Hodonínsku. Na těchto místech se oproti pondělnímu ránu hladiny vzedmuly přibližně o metr. "Místy již došlo k rozlivům řek, nicméně větší škody na majetku nejsou pořád hlášeny," řekla mluvčí podniku Povodí Moravy Dana Meissnerová. Zdůraznila, že situace se bude nadále zhoršovat. Meteorologové totiž hlásí další přeháňky. Na řece Dyji komplikují situaci ledové kry, které blokují koryto. V Podhradí nelze použít na jejich vytahování těžkou techniku. Bariéry se ale postupně uvolňují. Rozvodněná Dyje tam zatím zaplavila louky a několik zahrádek. V noci na dnešek se vzedmula také hladina řeky Svitavy na Blanensku a Rokytné v Moravském Krumlově na Znojemsku, kde již platí druhý povodňový stupeň - pohotovost. Od pondělního rána platí pohotovost také na řece Moravě v Lanžhotě na Břeclavsku. Kvůli dešťům a tání stoupla i hladina řeky Svratky. Druhý povodňový stupeň byl vyhlášen v Židlochovicích na Brněnsku, první - bdělost - platí v Brně a nedaleké Veverské Bitýšce. 

7:59 Hladiny řek v Plzeňském kraji stoupají, druhé povodňové stupně jsou na Úslavě v Koterově a ve Ždírci, na Klabavě, na Mži u Stříbra a na Střele u Plas. Na zbývajících řekách jsou první stupně. V odpoledních hodinách očekávají odborníci srážky, hladiny řek se tedy budou zřejmě ještě zvedat. Řekl to Petr Plný z plzeňského dispečinku povodí Vltavy. "Záleží na tom, jak silně bude pršet. Pokud bude déšť vydatný a vytrvalý, mohou se začít řeky v některých úsecích vylévat z koryt. Rizikové jsou zejména oblasti, kde ještě leží sníh. Je to například Šumava či Brdy," řekl Plný. Uvedl, že povodí Vltavy odpouští všechny přehradní nádrže. Podle něj je zatím odtok ze všech přehrad ovladatelný. 

ÚTERÝ 28.3. - 07:52 Hladiny řek v Pardubickém kraji během dnešní noci nadále stouply. Nejvyšší povodňový stupeň již vodohospodáři vyhlásili na třech tocích. Podle předpovědi meteorologů by po dnešních srážkách měly průtoky i nadále růst. Nejvyšší třetí povodňový stupeň platí v Pardubickém kraji na Novohradce v Uhřeticích, na Chrudimce v Nemošicích a rovněž na Loučné v Cerekvici nad Loučnou. Hladiny i nadále stoupají. Druhý povodňový stupeň vyhlásili vodohospodáři na Doubravě v Pařížově, první platí na Loučné v Dašicích a Litomyšli a na Chrudimce v Přemilově a Padrtech. Vzestup hladin se v těchto lokalitách již většinou zastavil. Plná je již přehrada Pařížov na Doubravě, ze tří čtvrtin se naplnil i její retenční prostor, téměř zcela napuštěná je i nádrž Křižanovice na Chrudimce. 

 

Právě se děje

Další zprávy