Kraj se o ptačí chřipce dozvěděl z médií

Pavel Baroch, Vendula Křížová
27. 3. 2006 18:02
Praha - Veterináři mají první případ ptačí chřipky v Česku. Ale právo na tuto informaci si dlouho podržel ministr zemědělství Jan Mládek. Uvnitř: SPECIÁL, MAPA, ROZHOVOR.
Husí farma patří Rybářství Nové Hrady. Je to jediný šlechtitelský chov husy domácí v republice.
Husí farma patří Rybářství Nové Hrady. Je to jediný šlechtitelský chov husy domácí v republice. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prvním nakaženým ptákem v Česku je labuť, která byla minulé pondělí nalezena u mostu přes řeku Vltavu u Hluboké nad Vltavou - Zámostí v jižních Čechách.

Místo, kde byla nalezena labuť zřejmě nakažená ptačí chřipkou
Místo, kde byla nalezena labuť zřejmě nakažená ptačí chřipkou | Foto: Aktuálně.cz

Kraj během odpoledne rozeslal starostům jihočeských obcí informaci o vyhlášení mimořádných veterinárních opatření. To bude platit od dnešní půlnoci. "Jedná se o dvě desítky obcí, které se nacházejí v pásmu ochrany, to je ve tříkilometrovém okruhu od místa nálezu, i těch, které jsou v desetikilometrovém okruhu, tedy v pásmu dozoru," uvedl hejtman kraje Jan Zahradník.

"Nález pravděpodobně nahlásili občané Hluboké, my jsme dostali informaci prostřednictvím policie a veterinární inspektor zajistil odebrání labutě na laboratorní vyšetření," uvedl ředitel krajské veterinární správy František Kouba. Zdůraznil, že minulý týden tam už žádná jiná uhynulá labuť nebyla objevena.

Ptačí chřipka? Nevíme

Nález nakažené labuti však ještě ráno nechtěl nikdo oficiálně potvrdit či vyvrátit s tím, že si ministr zemědělství vyhradil nárok o případném výskytu H5N1 v Česku informovat sám. A ten svolal na desátou mimořádný brífing, před nímž odmítal cokoli prozradit.

Dokonce ani těm, kterých se informace bezprostředně týkají. O ptačí chřipce neměli po ránu tušení dokonce ani v Hluboké nad Vltavou.

"Vůbec nic o nějaké labuti nevím. Hasiči ani další složky záchranného systému, nikdo nic neříkal," řekl ráno deníku Aktuálně.cz Jan Piskač, tajemník radnice v Hluboké nad Vltavou.

"Veterinární správa nám před chvílí řekla, ať se tím moc nezabýváme a nic neděláme, protože oni sami nevědí, jestli opravdu jde o H5N1," upřesnil pak dopoledne Piskač.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

FAKTA O PTAČÍ CHŘIPCE

MAPA

Virus H5N1 už byl potvrzen ve všech sousedních zemích

ROZHOVOR

Co nás čeká, když se H5N1 potvrdí?

Starosta nechce šířit paniku

"Žádná opatření nepřijímáme, dokud nám veterinární správa nepotvrdí místo nálezu a jestli jde opravdu o H5N1," říká starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

"Občany zatím neinformujeme, nechceme šířit paniku. Dokud nebudeme mít konkrétní informace, nebudeme vydávat žádná nařízení," dodal starosta.

Bezprostředně ohrožená ZOO v Hluboké se rovněž o nemoci dozvěděla až od novinářů. A to přesto, že v místních voliérách žije na 500 vzácných opeřenců. "Náš zoolog právě kontaktuje veterinární správu," uvedl mluvčí zahrady Roman Kössl.

Že nemoc skutečně v zemi je, ještě po deváté hodině netušili ani hlavní hygienik Česka Michael Vít, ani mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

"Vůbec nevím, proč se tiskovka koná, nevím, co se děje," řekl deníku Aktuálně.cz Duben.

"Ptačí chřipka? O tom nic nevím," odpověděl podobně i hygienik Vít.

Hejtman Jihočeského kraje svolal na 11:00 zasedání bezpečnostní rady, která vydá pokyny pro zemědělce i pro občany.

Jezme kuřecí, řekl ministr

Po desáté pak ministr Mládek oficiálně výskyt viru potvrdil.

"Ptačí chřipka je velmi nebezpečná nemoc, ale není důvod k panice," řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství.

"Není žádný důvod nepokračovat v konzumaci kuřat. Musíme se s tím naučit žít, stejně jako jsme se naučili žít s BSE a dalšími chorobami," uvedl dále Mládek.

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena s mapkou místa u Hluboké nad Vltavou, kde byla nalezena nakažená labuť
Ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena s mapkou místa u Hluboké nad Vltavou, kde byla nalezena nakažená labuť | Foto: čtk

Výskyt nemoci prokázaly předběžné testy, které zatím určily virus H5. Výskyt podkmenu N1, který může být nebezpečný i pro člověka, mají potvrdit nebo vyvrátit další laboratorní testy.

Jejich výsledky by měly být ve středu.

Veterináři ale o výskytu nemoci příliš nepochybují. "Předpokládáme, že půjde o H5N1," potvrdil ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena.

Veterinární správa podle něj zatím nespustila žádná opatření. Je ale v kontaktu se soukromými veterináři i státní správou, aby mohla začít hned, jak budou výsledky testů.

Přenos na člověka? Pouze teoreticky

Podle hlavního hygienika Michaela Víta je riziko nákazy ptačí chřipkou pro české občany pouze minimální a teoretické. Podmínky přenosu mezi zvířetem a člověkem nejsou v Česku takové, aby se infekce přenášela.

Podle informací, které má Vít k dispozici, byli v přímém kontaktu s nakaženou labutí dva pracovníci veterinární služby. Okruh dalších lidí hygienici zjišťují.

"Tito lidé budou mít zpřísněný zdravotní dozor, jejich praktický lékař je bude sledovat maximálně dvakrát denně a měřit teplotu po dobu 20 dní, abychom byli ujištěni, že tam k žádnému přenosu nedošlo," uvedl hygienik. Opatření v rámci celé republiky považuje zatím za zbytečná.

Vzácní ptáci dostanou vakcíny

Ptačí chřipka působí největší škody, když se dostane do drůbežářských chovů. Z velkých chovů je nejblíže nálezu chov ve Vodňanech. Ten ale nespadá do desetikilometrového ochranného pásma, které veterinární správa v případě potvrzení nemoci vyhlásí.

V případě, že se nemoc potvrdí, pomůže stát ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Zahrada bude moci využít na ochranu svých ptáků vakcíny státu. K dispozici jich je 250 tisíc.

"Zatím jsme neměli čas si sednout a řešit, co budeme aktuálně dělat, koho očkovat a koho ne," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí zahrady Roman Kössl. "Už 3 měsíce ovšem platí preventivní opatření. Například nepřijímáme nemocné ptactvo do naší stanice pro handicapované živočichy - kvůli možnému přenosu nemocí."

Další ptactvo - včetně pávů, kteří chodili po ZOO volně - žije nyní pod sítěmi ve voliérách.

Podle některých veterinářů je očkování pro zvířata rizikem a například v pražské ZOO by k němu přistoupili až v nejzazším případě.

 

Právě se děje

Další zprávy