Lukašenko vyhrál. Získal 82,6 procent

Redakce ZAH, čtk
20. 3. 2006 6:05
Praha/Minsk - Alexandr Lukašenko podle očekávání drtivě zvítězil v nedělních prezidentských volbách v Bělorusku. Získal 82,6 procenta hlasů.    
Lidé protestují na hlavním minském náměstí před budovou Paláce republiky
Lidé protestují na hlavním minském náměstí před budovou Paláce republiky | Foto: Reuters

Vyplývá to z výsledků po sečtení 100 procent hlasů, které dnes oznámila ústřední volební komise, uvedla agentura Reuters.

Hlavní opoziční kandidát Aljaksandr Milinkevič, který už v neděli hlasování označil za frašku a na shromáždění opozice vyzval k uspořádání nových voleb, získal šest procent hlasů.

Předsedkyně ústřední volební komise Lidie Jermošinová ještě předtím oznámila, že pro dalšího kandidáta opozice Aljaksandra Kozulina hlasovalo 2,3 procenta. Lukašenkův spojenec Sjarhej Hajdukevič pak získal 3,5 procenta hlasů.

"Prezident Lukašenko byl znovuzvolen," prohlásila na tiskové konferenci přenášené běloruskou televizí Jermošinová, která je podle agentury AFP blízkou spolupracovnicí současného prezidenta.

Lukašenkovo vítězství se všeobecně očekávalo. Podle opozice i mezinárodních pozorovatelů kampaň i hlasování provázela řada neregulérností. Opozice měla také jen minimální přístup do médií. 

Více o nedělních volbách v Bělorusku si přečtěte ZDE

V Minsku protestovaly davy

Lidé se nezalekli varování prezidenta Lukašenka a v Minsku až do desáté hodiny večer masivně projevovali svou nespokojenost s výsledky voleb. Lukašenko přitom oznámil, že protesty po volbách bude považovat za pokus o puč a demonstranty podle toho potrestá.

Informace o počtech účastníků nedělní demonstrace se značně liší. Česká televize uvedla, že na Říjnové náměstí během několika hodin přišlo na 25 tisíc lidí, podle ČTK však přišlo zhruba sedm tisíc lidí a agentura Reuters uvádí zhruba deset tisíc příznivců opozice.

Infobox
Autor fotografie: Tomáš Daněk

Proti lidem bylo nasazeno 15 tisíc policistů. Náměstí bylo ozbrojenými silami - podle zpravodaje ČT - doslova obšancované, proti lidem policisté použili sněžná děla.

Zvolna se začali rozcházet až před desátou hodinou, kdy je lídr opozice Milinkevič vyzval k odchodu. Po půlnoci byla na náměstí už jen asi stovka lidí.

"Odejděte pokojně domů. Nebojte se represí. Nebojte se zatýkání. Zítra se tu v půl sedmé večer sejdeme znovu. Tyto volby nemohou platit," požádal Milinkevič dav.

Lidé křičeli: Svobodné Bělorusko!

Lidé na náměstí se jednohlasně domáhali opakování voleb.

Vyvolávali hesla jako "Svobodné Bělorusko!" a "Ať žije Bělorusko!".

Nad hlavami jim vlály červenobílé vlajky nezávislého Běloruska, které současný režim nahradil červenozelenou zástavou z dob Sovětského svazu.

Někteří lidé si sebou přinesli i modré vlajky Evropské unie a objevily se také vlajky Ruské federace.

Opozice: Výsledky voleb neuznáme

Podle zpravodaje agentury AFP byli v davu na náměstí mladí i starší lidé, kteří za sněžení tleskali lídrovi opozice Milinkevičovi.

"Lidé se budou těmto číslům smát. Když se v Polsku lidé začali smát komunistickým úřadům, tak Solidarita vyhrála. Do této situace se již dostáváme. Nebyl bych překvapen, kdyby někdo vyhlásil, že získal 120 procent hlasů," dodal Milinkevič.

Podle ústřední volební komise hlasovalo ve dvě hodiny odpoledne (13:00 SEČ) 71,1 procent voličů. Aby byly volby v Bělorusku platné, musí se dostavit aspoň 50 procent voličů.

Volby sledují tisíce zahraničních pozorovatelů. Očekává se, že pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zítra ve 12:00 hodin oznámí nespokojenost s průběhem voleb.

Pozorovatelé ze Společenství nezávislých států (SNS), které pozval Lukašenko, však podle posledních informací budou o průběhu voleb informovat pozitivně.

Paroubek: Je to vnitřní záležitost Běloruska

Nadšeni z předpokládaného vítězství Lukašenka nejsou čeští politici.. "Nejsem z toho nadšen, ale je to do značné míry vnitřní záležitost Běloruska," řekl dnes v souvislosti s očekávaným Lukašenkovým vítězstvím premiér Jiří Paroubek. "Věřím, že Bělorusko také zažije během dalších let cestu k demokracii," dodal.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda dnes odmítl ekonomické sankce proti Bělorusku, i když je přesvědčen o tom, že volby nejsou demokratické. Je naopak pro permanentní politický tlak na Bělorusko a pro jednání s opozicí. Tím se podle něj dává najevo, že v Bělorusku existuje alternativa. 

Prezident Lukašenko také reagoval na výroky americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která označila již před rokem Bělorusko za "poslední skutečnou diktaturu uprostřed Evropy". "Pokud někomu udělá radost, když mi říká diktátor, mně to nevadí," poznamenal Lukašenko v souvislosti s těmito výroky.

Demonstrace v Praze

Nedemonstruje se jen v Minsku - protesty se během neděle odehrály na mnoha místech světa, včetně Prahy.

Na Václavském náměstí se po poledni nakonec sešly necelé dvě stovky lidí. Přišly podpořit běloruské studenty, kteří demonstrují za svobodné volby a změnu ve své zemi.

Více o dnešních pražských demonstracích čtěte ZDE

I oni však nahlížejí na volby a povolební průběh "realisticky". "Žádná demonstrace nic nezmění. Lukašenko má už teď 80 procent hlasů. Nevím, co bude dál, ale doufám, že se něco změní," řekla deníku Aktuálně.cz běloruská studentka Julie, která zde studuje Vysokou školu ekonomickou.

 

Právě se děje

Další zprávy