Kadlec na výslech nepřišel, onemocněl

Sabina Slonková
16. 3. 2006 14:30
Praha - Bývalý šéf Čepra Tomáš Kadlec, kterému lidé uprchlého Radovana Krejčíře poslali dva miliony korun, nepřišel na výslech k policii.

Na poslední chvíli se omluvil ze zdravotních důvodů.

Státní zastupitelství po Kadlecovi požaduje, aby doložil, že dva miliony byla řádná půjčka a nikoli úplatek. Peníze se totiž objevily na jeho účtu v době, kdy se Krejčířova skupina pokusila z Čepra, které Kadlec právě řídil, vyvést tři miliardy korun.

Kadlec doposud tvrdil, že si peníze půjčil od svého náhodného známého a o spojení milionů s Krejčířem neměl tušení. Dva miliony vložil na Kadlecův spořitelní účet přímo jeden z Krejčířových spolupracovníků.

Kadlec následně při loňském policejním výslechu prohlásil bez bližšího upřesnění, že mu půjčil "pan Komárek".

Už bylo nastartováno auto

Letitý zpravodajský důstojník a někdejší šéf NBÚ Kadlec i jeho advokát ale nadále trvají na tom, že úřadům vše vysvětlí.

"Už jsem měl nastartované auto a chystal se vyrazit, když se zjistilo, že můj klient onemocněl. Museli jsme výslech odložit. Bere antibiotika a je stále v pracovní neschopnosti," uvedl ve čtvrtek Kadlecův advokát Karel Brückler.

Nakolik je Kadlecova nemoc vážná, jeho advokát nesdělil.

Redaktoři Aktuálně.cz nicméně Tomáše Kadlece potkali ve středu před půl sedmou večer na pražském náměstí Republiky. Kadlec pospíchal a telefonoval.

Advokát Brückler odmítá, že by se jeho klient výslechu vyhýbal nebo hrál o čas.

"Na výslech rozhodně dorazíme, jen co mu to zdravotní stav umožní. Je to v našem zájmu. Doložíme, že šlo o standardní půjčku," dodal Brückler.

Miliony si s Krejčířem nikdo nespojil

Doklady k finanční transakci policie našla při domovních prohlídkách po loňském útěku miliardáře Krejčíře.

Kadlec následně policii řekl, že je vše v pořádku, protože jde o peníze "pana Komárka", a policie se tím dál nezabývala.

Z dokladů totiž žádná přímá spojitost Krejčíře s penězi nevyplývala. Tu vypátral až deník Aktuálně.cz, když zjistil, kdo je muž, který fyzicky složil na Kadlecův účet dva miliony. Tímto mužem je Marcel Hájek, švagr Krejčířova nejbližšího přítele.

Radovan Krejčíř následně ze Seychel vzkázal, že to byly skutečně jeho peníze. Státní zastupitelství pak uložilo policii, aby okolnosti transakce znovu prověřila.

 

Právě se děje

Další zprávy