reklama

Ladacký mnich: Nemůžeme si vymýšlet

Ostrava - Poté, co mniši z indického Ladaku obřadně zničili mandalu v Praze, učiní dnes totéž v Ostravě.

Shatop Phanday je jedním z šesti mnichů z indického Ladaku, kteří tento týden sypou mandalu na Ostravské Univerzitě.
Shatop Phanday je jedním z šesti mnichů z indického Ladaku, kteří tento týden sypou mandalu na Ostravské Univerzitě. | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Shatop Phanday je jakýmsi tiskovým mluvčím šesti ladackých mnichů. Zatímco jeho přátelé pečlivě rýsují čáry, podle kterých se bude mandala sypat, on stojí opodál a s milým úsměvem a roztomilou angličtinou odpovídá na otázky o mandale.

Kdy se mandala vyrábí? Je jedno, který den, nebo jen při nějakých přiležitostech?

V klášteře se mandala dělá podle určitého kalendáře třikrát do roka, ale když ji děláme tady v Evropě, je to spíše podle toho, jak se domluvíme s organizátory. Podle tibetského kalendáře děláme u nás v klášteře Tikse 4. , 6. a 8. měsíc tibetského kalendáře (který je jiný než ten západní). A vyrábíme tři různé druhy mandaly.

Barvy použité na kresbu mandaly jsou pokaždé stejné? Z čeho jsou vyrobeny?

Ano, barvy jsou vždycky podobné, užívá se pět hlavních barev a jejich mísením se poté vytvářejí jiné barvy a odstíny. Co se týče materiálu - je to obyčejná rozdrcená křída smíchaná s vodou.

Kdo rozhodne, jak mandala bude vypadat?

Mniši si nemohou vymýšlet, jaký design mandala bude mít. To rozhodl už Buddha Šákjamuni, když roztočil kolo dharmy v Amravátí v jižní Indii. Z toho jak to nadefinoval, musíme dodnes vycházet.

Mohou tedy mniši něco na mandale ovlivnit?

V mandale je všechno přesně dané, ale na okrajích, v rozích, děláme na jedné straně zobrazení nebe a na druhé země, a tam už prostor pro invenci existuje. V části, která symbolizuje nebe, se můžeme rozhodnout, zda tam zakreslíme třeba nějaký obláček, v části země můžeme zase zakreslit ovoce nebo květiny

Když západní člověk vidí , jak se to nádherné dílo ničí, tak je z toho smutný. Jaký pocit mají mniši, když mandalu rozmetávají?

I my máme stejný pocit, cítíme určitý smutek. Protože to, co děláme mnoho dní, se pak zničí během jedné minuty, ale musíme to udělat - protože za ni neseme určitou odpovědnost. Mandala v sobě nese symbol pomíjivosti, proto se také vyrábí a ničí.

Více o mandale se dočtete ZDE

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama