Jan Lipold Jan Lipold | Názory
13. 4. 2011 16:30

Chudák Klaus, chudák Kočí. Příští K12 bude na K2

Všichni lžou a ani my nesestoupíme z piedestalu objektivity. Zprávy o páté .
Majestát utrpěl - a to lidi dost baví. (Jako před sto lety "Procházka na mostě.")
Majestát utrpěl - a to lidi dost baví. (Jako před sto lety "Procházka na mostě.") | Foto: Ludvík Hradilek

Dobrý den. Dnes se ve Zprávách o páté postupně zastaneme Václava Klause, Kristýny Kočí a Himálaje. Tak abyste věděli, do čeho jdete.

Klausovo pero. Pogledajte kako krade češki predsednik, píší dokonce už i srbské noviny.

Musí to být deprimující. Státník najme aeroplán a vyrazí přes půl světa dělat diplomacii, o něco se snaží. A jediné, co si z toho lidi zapamatují: že šlohnul památeční propisovačku.

Svět je krutý.

Slavnostní pera končí v sakách politiků úplně běžně a Klausův problém je jen v tom, že to na videu vypadá, jako že ho krade, za což si může z velké části sám, tím jak ho nenápadně balí na tiskové konferenci a tváří se u toho potměšile, jako by nic.

Lidi to pochopili tak, že pan profesor se chová jako darebný žák, což se jim líbí a už jim to nikdo nevymluví. Chudák Klaus.

Časopis Týden ve středu přinesl přepis údajné tajné nahrávky poslankyně Kočí, která prý v kavárně líčí zákulisí vládní krize. Neopomněl u toho zmínit, že se jedná o šestadvacetiletou poslankyni.

KK dělá, že si čte. (Volební kalendář VV.)
KK dělá, že si čte. (Volební kalendář VV.) | Foto: Ludvík Hradilek

Pardon? To se tím chce naznačit? Že Kočí nemá rozum? Proč se nepíše věk u každého poslance, a u šestačtyřicetiletého premiéra a letos sedmdesátiletého prezidenta?

Šestadvacetiletá blondýna, tak by to asi bylo úplné, že.

V napjatých vztazích mezi Práglem a vidlákovem zaujímáme přísně neutrální postoj.

Naposledy dnes. Všimli jsme si, že Reformy trpí zjevným pragocentrismem, varuje venkov.

A taky pamatujeme, jak nedávno primátor Svoboda vyjel po Kalouskovi, že chce Prahu připravit na daních o miliardu, a rozdělit ji venkovanům.

Necouvneme. Všichni lžou, a ani my nesestoupíme z piedestalu objektivity.

Praha. Kvůli změnám v projektu a dodatečným stavebním pracím zaplatí magistrát za křižovatku Malovanka o 56 milionů víc. Metrostavu, komu jinému. Je to prý „dědictví minulosti."

Ještě NIKDY se nestalo, že by nějaké dědictví minulosti nějakou stavbu ZLEVNILO. Že by stavitel poslal na město přípis, že ušetřil, protože zjistil, že základy mohou být mělčí, most užší a místo pozlaceného zábradlí stačí stříbrné. Na magistrátu by naštěstí hned prohlédli, že jde o mystifikaci a narušení veřejného pořádku.

Summit K2.
Summit K2. | Foto: Expedice Leopolda Sulovského

Také nás uklidňuje, jak si obří silniční uzly osvojují idylické místní názvy, jako Malovanka, kdysi půvabná usedlost v Břevnově u Prahy.

Sotva jsme si našprtali, co znamená K9 a podobné šifry, překvapil premiér svoláním koaliční schůzky ve výstředním formátu K12. Do čtverce A8.

Za první republiky si vystačili s K5, v Jaltě s K3 a Čingischán s K1. K2, to je hora, ne opoziční smlouva. Nás nedostanete.

 

Právě se děje

Další zprávy