Jan Lipold Jan Lipold | Názory
8. 6. 2010 16:55

Povinná akce: Kupte svému poslanci lístek na tramvaj

Revize jízdenek! Chudáci únosci dostali podmínku. Video: Fico v akci. Zprávy o páté

Bez větší pozornosti na poslanecké prebendy jinak háklivého tisku přiklepla vláda 100 milionů „kompenzace" dopravním firmám. Kompenzace za to, že některé pasažéry musí dopravci převážet zdarma. Seznam takových pasažérů zní: Děti do 6 let, žáci 6 až 15 let, senioři nad 60 let, invalidní důchodci, ZTP, ZTP/P, návštěvy rodičů v ústavech… a ústavní činitelé.

Neboli: Nestačí, že poslanci mají MHD zadarmo a ještě od státu pobírají tučný příspěvek na dopravu. Daňoví poplatníci se ještě navrch složí na ušlý výdělek přepravních společností. Chápeme, každá legrace něco stojí, a za takovou si rádi připlatíme.

Takže teď už skutečně ústavní činitele vozíme za své. Představte si třeba, jak vašemu oblíbenému zákonodárci kupujete lístek na tramvaj nebo se mu s přáteli složíte na Opencard.

My optimisté ve Zprávách o páté se to snažíme vidět z té lepší stránky. Celá věc je už tak do nebe volající, že jestli se něco s poslaneckým luxusem nestane teď, potom snad už nikdy. Anebo se občané, co za veřejnou dopravu platí, prostě vzbouří.

Čtěte také: Voliči se zlobí. Politici vypadají, že to pochopili

To se mu to kritizuje. Užívá si to. Neskládá vládu. Zatím.
To se mu to kritizuje. Užívá si to. Neskládá vládu. Zatím. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dnes začala nová volební kampaň. U sociální demokracie. Její předák Bohuslav Sobotka s gustem zkritizoval na koaličních plánech všechno, co se zleva zkritizovat dalo. Tak to půjde pořád dál; sociální demokracie se už těší, jak se pravice domluví na vládnutí, takže sama bude moci jít do podzimních voleb z opozice.

Rozumět české justici je vážně těžké. Za ozbrojený únos a vydírání rozdal soud podmíněné tresty.

Polehčující okolností bylo, že zadlužení únosci, kteří přepadli a odvlekli právníka svého věřitele, prý kvůli dluhu „ztráceli v podstatě střechu nad hlavou". Přitěžující okolností bylo - nebo nebylo - to, že tři ze čtyř pachatelů už měli opletačky se zákonem (jeden podmínku, dva nepravomocně odsouzení za padělání peněz). A u soudu si vymýšleli pohádky.

Naše tribunály mají velmi nevypočitatelné sociální cítění. Tentokrát soud našel pochopení pro chudáky, kteří si jeli do Prahy „najít práci", a kromě občanky a strukturovaného životopisu si k tomu vzali pouta a revolver, a když tak míjeli dům kde advokát bydlí, napadlo je, že ho vezmou na malou projížďku…

Škoda, že střechu nad hlavou neztrácel třeba takový Vladimír Mlynář - s takovou polehčující okolností by možná dostal míň než památných 5 a půl roku natvrdo.

Na „tendrech", čili státních zakázkách, je zajímavé, jak rychle tuhnou s přívlastkem, který na ně lepí jejich cenu. Například tendr na domácí vězení (náramky) má visačku „dvoumiliardový", ekologická zakázka „stomiliardová", a podobně.

Blufují bohužel jen ti, kdo státní zakázky dostávají.
Blufují bohužel jen ti, kdo státní zakázky dostávají. | Foto: Reuters

V pořádku, ať úřady vědí a my s nimi, kolik peněz na to padne. Ale když se pořád opakuje „dvoumiliardový tendr", vypadá to, jako by musel stát právě tolik. Jenže to je zakázka, o kterou se teprve začíná soutěžit! A kdo dá míň, měl by vyhrát.

Dvě miliardy (zrovna u náramků to tedy nevypadá jako skromný odhad) jsou jen nástřel spočítaný tím, kdo zakázku vypisuje. Proč by se ale nedala pořídit za polovinu? A hlavně - je vůbec správné, aby stát dopředu říkal konkrétní sumu, kterou hodlá utratit? Má hrát poker s takhle odkrytými kartami?

Když někdo před aukcí vytroubí, kolik je za něco ochoten zaplatit, zaplatí určitě nejméně právě tolik a nikdy míň. Ten, kdo prodává, vedle vás posadí přihazovače, který vás k té částce „kam až jste ochotni jít" bezpečně dopraví. A se státními zakázkami je to podobné.

Čtěte také: Zprávy o páté, archiv vydání

Slováci nás nejdřív nepustili na mistrovství světa, a teď nám to natrhli podruhé - ve volební kampani. Tedy, hlavně přítel Róbert příteli Jiřímu. Takhle se na volby musí. Podívejte se, samozřejmě hlavně na špílmachra s číslem 10:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jenže Paroubek na rozdíl Fica neměl vládní reprefond, za který by se hřiště, na kterých si pak partia v národních dresech rozdá předvolební fotbálek, postavila.

 

Právě se děje

Další zprávy