Jan Lipold Jan Lipold | Názory
4. 5. 2010 17:20

V parlamentu je prý levněji než v kantýně na Borech

Motejl provokuje. Bohemka, Issová, Mádl. Pražské povstání na Street View. Zprávy o páté.

Ombudsman Otakar Motejl poslal do Poslanecké sněmovny výroční zprávu, v níž píše, že vyšetřuje stížnosti vězňů na předražené vězeňské kantýny, které ověřila i ombudsmanská kontrola. Konkrétní ceníky v jednotlivých kriminálech sice Motejl neuvádí - ale i tak jde, vzhledem k cenám v parlamentní restauraci (cca polévka za 9, rizoto 40, řízek s bramborem 60, deci bílého 8 korun) o zjevnou provokaci.

Co tím chce ombudsman poslancům naznačit? Dráždí hada bosou nohou - copak neví, že mu parlamentní inspekce může zrekvírovat nadměrné metry, jako tomu bařtipánovi Dohnalovi?!

Čtěte také: Copak Dohnal. Život poslance, to je teprve luxus

Záchrana vršovické Bohemky Družstvem fanoušků Bohemians byla nejpozoruhodnějším úspěchem občanské společnosti za poslední léta. Myšleno vůbec, ne jen v kategorii fotbal.

Víkend šampiónů: Bohemians 1905
Víkend šampiónů: Bohemians 1905 | Foto: Ondřej Besperát

Občanská společnost končí tam, kde začínají prachy. Fanoušci mají jen desetinu akcií a morální právo, a to je málo. Majitelé klubu je vystěhují a sešlý stadion chtějí místo rekonstrukce prodat. Dovolíme si odhadnout, že za pár let se v nabídce developerů objeví Ďolíček Apartments, Gallery Botič nebo něco takového. V shoppingcentru bude viset zarámovaná fotka Antonína Panenky. Sbohem, fotbale.

"Realisté" rádi připomínají příklad londýnského Arsenalu, který se před pár lety musel vystěhovat z tradičního hřiště na Highbury, kde nechali kluboví vlastníci postavit rezidenční čtvrť o 700 bytech. A supporters Arsenalu, a že jich je, to taky jakž takž skousli.

Pro pořádek je potřeba říct, že oba případy jsou úplně nesrovnatelné, a nejen proto, že jde o asi tak stokrát větší klub než Bohemka. Arsenal při bourání starého zároveň postavil nový stadion, na kterém teď hraje - kdežto dluhy a právními tahanicemi sužovaní Bohemians jdou do pronájmu na Slavii, respektive na stadion firmy E Side Property, kde je Slavie také jen nájemníkem. Komu ve skutečnosti E Side patří, se neví (!), respektive předloni se vědělo, že patří firmě Key Oak, jejíž akcionáři nejsou veřejně známí a která má kořeny v Novém Mexiku...

Se zahraničními investory válčívají i fandové v Manchesteru nebo Liverpoolu. Ale celé to má jaksi srozumitelnější a kultivovanější podobu, díky čemuž rostou i naděje na úspěch "občanské společnosti".

Bohemáci chtějí chodit na svůj párek a pivo, ne se stěhovat do Edenu za hamburgrem od McDonalda, protože jim to někdo poručí. Nevíme, komu fandí například Martha Issová a Jiří Mádl, ale klidně by mohli založit Družstvo fanoušků politiky. Program je v principu stejný: nenechat se zmáknout marketingem a imagologií, a vzít to na sebe. Čím je úroveň fotbalu a politiky horší, tím spíš to lidi baví; mají pocit, že taková "družstva" mají smysl a jsou na ně hrdí.

Čtěte také: Zprávy o páté, archiv vydání

Za našich 70 milionů nás přesvědčí, že tam nemáme jezdit. Havaj!
Za našich 70 milionů nás přesvědčí, že tam nemáme jezdit. Havaj! | Foto: Jiří Jelínek

Státní agentura CzechTourism dá 70 milionů na reklamu, která má Čechy přesvědčit, aby o dovolené nikam nejezdili. To připomíná neprávem zapomenutý projekt sociálnědemokratického poslance Svobody, který vloni na plakátech sliboval: "Prosadím příspěvek k Vašemu platu na dovolenou v Čechách". Škoda, i letos z toho mohl být hit volební kampaně, takhle slízl smetanu ČeskýTurismus. Respektive nějaká reklamní agentura.

Z pražských fasád mizí pamětní desky, které připomínají oběti povstání, napsala ČTK v předvečer 65. výročí epilogu světové války. Některé někdo ukradne, jiné zaniknou při rekonstrukci domů. Nás ve Zprávách o páté, kteří jsme si jako pionýři (1978-9) odstáli u pomníčků své, se taková zpráva hluboce dotkla. Na Google Street View jsme si proto rychle ověřili, jestli ty naše zůstaly na svých místech. Ano, zatím drží.

 

Právě se děje

Další zprávy