Tygr Babiš bleskově ovládl finanční tajnou službu

Martin Fendrych Martin Fendrych
3. 2. 2014 11:50
Komentář: Nová vláda postupně obsadí všecky klíčové bezpečnostní posty.
Foto: Ludvík Hradilek

Předseda ANO a novopečený ministr financí Andrej Babiš v neděli v ČT oznámil, že končí šéf FAÚ, tedy Finančně analytického útvaru ministerstva financí, Milan Cícer. Rozjíždí nová vláda zásadní změny v tajných službách a na špičkových bezpečnostních postech v České republice?

Další otázky: 1. Bylo by dobré, aby se spolu s vládou vyměnili také ředitelé klíčových bezpečnostních složek státu? 2. Má si nová garnitura vždycky přivést do zpravodajských služeb a na další posty svoji partičku? - Ty dvě otázky vypadají podobně, ale nejsou zdaleka stejné. Některé služby dnes nemají dobrý zvuk, jinde dávno žádná změna neproběhla. Výměna ředitele, vedení, by byla rozumná. Platí však, že šéfové špičkových bezpečnostních institucí nemají padat s každou vládou, nemají být dosazováni politicky, ale na základě jiných kritérií.

Ve hře jsou tato místa: policejní prezident, šéf tajné civilní služby BIS, ředitel civilní rozvědky ÚZSI, velitel vojenské tajné služby VZ, šéf inspekce bezpečnostních sborů GIBS a nakonec již zmíněný šéf FAÚ, tedy neoficiální tajné služby, jež má bojovat proti terorismu a sleduje toky financí.

Začněme, jak to učinil Andrej Babiš, s finanční „zpravodajskou službou". Předseda ANO přesně ví, co chce. Velmi dobře si uvědomuje, jak obří cenu mají informace z FAÚ. Zná anamnézu Milana Cícera. A zároveň si to s tímto výtečně informovaným pánem jistě nechce rozházet. Proč by to taky dělal? Babiš oznámil, že Cícer končí na vlastní žádost a že z rodinných důvodů požádal o přeložení na jihočeské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Cícera dokonce pochválil - za jeho působení ve FAÚ se zlepšil boj proti praní špinavých peněz...

 

Vliv Agrofertu roste

Sledujeme bleskové rozloučení s člověkem úzce spojeným s exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Babiš v ČT na adresu Kalouska řekl: „Měl nějaké zájmy proti ministrovi ODS Vondrovi a kmotrovi Rittigovi, tak používal pana Cícera na tyto věci." To je zároveň vážné obvinění Cícera, že dělal na Kalouskovu objednávku. Ale nevadí, Cícer má kupodivu ještě jednu nabídku - jít na vnitro, které uvažuje, že by znovu zřídilo Ivanem Langerem zrušenou finanční policii.

Kalouskův Cícer je tedy ve FAÚ pasé (odchází „na vlastní žádost", ač ještě před pár dny pravil, že se nikam nechystá). Místo něj si Babiš přivádí dalšího bývalého kriminalistu z protikorupční policie (Cícer tam také pracoval): „Měl by jím být pan Kazda, který pracuje u policie sedmnáct let. Dělá na expozituře v Plzni a je to člověk, který se vyzná v boji proti finanční kriminalitě," sdělil lídr ANO. Pokud mluví o Liborovi Kazdovi, ten loni z policie odešel.

Odkud dostal Babiš tip? Pravděpodobně od bývalého náměstka ředitele protikorupční policie (ÚOKFK) pro trestní řízení Jiřího Veselého. Ten na konci roku 2011 nastoupil na místo bezpečnostního šéfa Agrofertu. Do civilu odešel, neboť nemohl spolupracovat s bývalým šéfem ÚOKFK Tomášem Martincem. Mimochodem Veselý si do centrály protikorupční policie z Ústí nad Labem přivedl Petra Vincenze, tedy detektiva, který dlouho a v maximálním utajení před vedením útvaru i policie řídil kauzu Rath. Také Vincenz od policie znechucen odešel.

Ve Veselém má Babiš dobře informovaného, profesionálního rádce, který mu může dávat tipy. Dobré je, že jsou to lidé, kterým se móresy v protikorupční policii (nevyšetřování klíčových kauz) zajídaly. Na druhou stranu jsou to dnes tipy od „Agrofertu", což je nebezpečné. Vliv této skupiny nepochybně den ze dne s Andrejem Babišem posiluje.

 

Bílek by si měl balit

Co dodat? Má-li pud sebezáchovy, premiér Bohuslav Sobotka by měl nechat vypracovat zákon, který by FAÚ vyňal z působnosti ministerstva financí a podřídil by ho buď silné parlamentní, nebo ještě lépe občanské kontrole.

Nejasno stále panuje okolo policejního prezidenta. Dnes ten post zastává Petr Lessy, tedy muž spojovaný s Vítem Bártou (VV). Nový ministr vnitra Milan Chovanec ale zřejmě dosáhl dohody jak s Lessym, tak s exprezidentem Martinem Červíčkem. Oznámí ji ve středu. Vypadá to, že policii čeká výběr nové hlavy. Ministr vnitra jistě chce, aby policii vládl jeho člověk. Strany jako ČSSD, ODS, TOP 09 i ANO vnímají policii mocensky, jako nástroj, kterého lze využít proti soupeřům. Bártův Lessy, ale i Červíček, který má podle mnoha zpráv blízko k ODS, zejména k modré eminenci Ivanu Langerovi, nejsou pro Chovance přijatelní. (Pokud by se nakonec s Lessym dohodl na pokračování ve funkci hlavy policie, bylo by to pro nás zlé znamení.)

Podobně neskousnutelný bude i dnešní šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek. Býval náměstkem policejního prezidenta za ministra Langera. S Langerem je spojován. Ponechat ho v čele GIBS nepadá v úvahu a je jen otázkou času, kdy bude muset jít. Inspekce měla v posledních letech katastrofální zvuk.

V bezpečnostní komunitě se mluvilo o tom, že protimafiánský útvar policie ÚOOZ odmítal GIBS předávat ke stíhání některá jména podezřelých policistů spojených s kmotry, protože Bílek chodil práci inspekce dokladovat tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi. Nečase často zastupovala Jana Nagyová, která se sama s kmotry stýkala. Také proto ÚOOZ inspekci nevěřil. Podle detektivů - zřejmě záměrně - GIBS nedotáhl některé kauzy spojené s vynášením informací z policie k manažerům špičkových státních firem. Jinými slovy: Bílek by si měl balit.

 

Supervyvážený Abú Bis

Zajímavé bude sledovat, co se stane s ředitelem civilní tajné služby BIS. Generál Jiří Lang stojí v čele „bisky" od června 2003. Je o něm známo, že je nejdéle sloužícím šéfem tajných služeb v Evropě. Proslul tím, po čem tolik touží veřejnoprávní média, supervyvážeností. Nedělal podle více informačních zdrojů ani pro ODS, ani pro ČSSD, ale taky ne pro topku, ANO nebo jiné strany. V čele služby sloužil pro politiky jako záruka, že nebude strkat materiály jejich soupeřům.

Vypadá to tedy, že Lang může v klidu službě šéfovat dál, třeba další tři roky. Jenomže ono to tak úplně růžovoučké taky není. Jak známo, z BIS - zřejmě i s ukradenými materiály - odešel kupříkladu pozdější analytik protikorupční služby Jan Petržílek. (Podle policie měl Vítu Bártovi dodat tajné dokumenty.) Navíc nikdo neví, nakolik je biska za Langa účinná.

Známe její zveřejňované výroční zprávy, z nichž v posledních letech vyplývalo, že u nás kvete klientelismus a korupce. Bylo jasné, že služba dost podrobně informovala vlády, ale ministři nic nedělali. Zdá se, že nefunguje spolupráce s policií (agenti BIS, "bizoni", některým složkám nedůvěřují).

Lang jistě není první na řadě. Sám se za ta léta stal jakýmsi „Abú Bisem", otcem BIS, který službu chrání a odejít hodlá jedině tehdy, když bude okolo klid. Jenže klid nebude. A, jak už řečeno, každá silná strana si dělá čáku mít na této pozici svého muže. Langa nedokázal vystrnadit Miloš Zeman (i on měl jistě o bisku zájem) nebo Jiří Rusnok. Nevyhnal ho ani Ivan Langer. A zdá se, že Babiš nebo Sobotka proti Langovi nic nemají. Vždyť jejich výroky o korupci v minulých letech zprávy BIS velmi připomínaly. Časem se však o tuto kost poperou. Zatím jsou zřejmě oba rádi, že Langa a bisku nemusejí řešit.

 

Bublan je až moc slušný

Zbývá Vojenské zpravodajství a civilní rozvědka ÚZSI. Vojáci mají za sebou neskutečný malér se sledováním manželky Petra Nečase. Ta služba se musí od základu překopat, shodují se experti. Zdá se, že se nás, „civilů", týká víc, než jsme tušili. Vojenští agenti buď nedokázali, nebo nechtěli zabránit předraženým vojenským zakázkám. Skandál. Změna - hluboká změna - je tam nutná. Řízením služby byl pověřen brigádní generál Rostislav Pilc. Šéfa bude hledat Martin Stropnický (ANO).

ÚZSI od roku 2007 vede další brigádní generál - Ivo Schwarz. Do čela služby ho posadil Ivan Langer, když vyhodil generála Karla Randáka. Schwarz nemá tak silné postavení jako bizon Lang. Ale mluví se o tom, že se z Plzeňského kraje zná s ministrem Milanem Chovancem, dokonce probleskla informace, že by ho Chovanec chtěl posadit do čela policie. To se asi nestane. Civilní rozvědka sice taky nemá příliš dobré jméno (to mívala za Randáka), ale Schwarz se "náhlé smrti" obávat nemusí.

Suma sumárum byl opět nejhbitější Andrej Babiš. Než se kolegové z ČSSD a KDU-ČSL stačili rozkoukat, už vystrčil Cícera do jižních Čech a má za něj náhradu. Babiš je tygr s výtečným čichem. Má dobré informace. Sobotka za ním zaostává. Až do voleb se mu o bezpečnost staral "zrádce" Jeroným Tejc. Kvalitního experta na bezpečnost, na tajné služby předseda ČSSD nemá. Mohl by si vzít Karla Randáka, ale toho se zřejmě bojí. Z neznámých důvodů Sobotka nevyužívá ani slušného exministra vnitra Františka Bublana. (Zřejmě je až moc slušný.)

Na Babiše Sobotka v bezpečnostní oblasti zatím nestačí. Ale hlídat by si ji měl. Je klíčová.

 

Právě se děje

Další zprávy