Operace Receptář. Zatáh na zahradníky jako za prohibice

Jan Lipold Jan Lipold
7. 11. 2013 15:30
Komentář: Společenská poptávka po hledání a potrestání "pachatelů" z growshopů neexistuje.
Předchůdci growshopů versus strážci prohibice. Policie zasahuje v ilegálním pivovaru v Detroitu, 20. léta.
Předchůdci growshopů versus strážci prohibice. Policie zasahuje v ilegálním pivovaru v Detroitu, 20. léta. | Foto: Wikimedia Commons

Pevně věřím, že na aktuální zprávy ze "zátahu na growshopy" se budeme za pár let dívat jen jako na bizarní svědectví doby. Tak jako si prohlížíme fotky z americké prohibice.

Česká policie zabavuje v legálních kamenných obchodech hnojiva, květináče a jiné "potřeby pro pěstování a užívání marihuany". To je v principu totéž jako prohibiční šťáry na ilegální lihovary a pivovary. Nebo ne, to je ještě horší, protože pokud vím, za prohibice se především vyléval alkohol, ale nerozbíjely prázdné sklenice.

Což je pro zdravý rozum skoro po sto letech smutné zjištění.

Celorepublikovou operaci - dejme jí krycí jméno "Receptář" - policie koření popisem zločinů jako "prezentovali nabídku a popis na internetových stránkách, čímž vyvolávali u zákazníků chuť návykovou látku užít."

Než se tomu všemu - snad se toho dožijeme - společně zasmějeme, připusťme, že věc není jen absurdní, ale i vážná. Stát nasadil hrubou represi a kriminalizuje nejen zatím normálně fungující podnikatele, ale také jejich zákazníky. Desetitisíce lidí. Paragraf o "šíření toxikomanie", který má v ruce, je zjevně gumový. Je zneužitelný. Policie se může buď tvářit, že ho nevidí, nebo naopak skrze něj zastrašit, koho bude chtít.

Dobře, marihuana je sice přírodní a měkká, ale pořád droga, a není legální. Státy nevymyslely způsob, jak ji regulovat a vydělávat na ní ve velkém, proto ji nemohou povolit jako alkohol. Ale konzumace marihuany je taky - alespoň u nás - hojně rozšířená a vcelku společensky přijatelná. Proto dává smysl, pokud ji víceméně toleruje i stát. A pokud nechal žít i growshopy, obchody s potřebami pro pěstitele (nejen konopí). Co je podstatné: nechal je platit daně. Tím je vlastně legalizoval.

Growshopisté (a příbuzná subkultura) samozřejmě mají (leckdy) ke konopí, řekněme, blízko. Ale je správné z toho dělat - ve společenském kontextu - zločin? A jak se v growshopu pozná, co se smí a co ne - řekl to někdo, než přišla spektakulární razie?

Je zločin prodávat hnojivo na kytky? Jak chce policie odlišit zabavené "předměty potřebné ke zpracování a kouření marihuany" od předmětů na zpracování a kouření něčeho jiného? Co přijde dál: zátah na trafikanty, budou se zabavovat fajfky a cigaretové papírky?

Jiná věc by byla, pokud by spolu s growshopy fungovaly i velkopěstírny a na ně napojený drogový obchod. Tady se pochopitelně o nějakém placení daní nemá smysl bavit, to je kriminální záležitost. Jenže o ničem takovém se zatím neví. Větší než malé množství trávy, které policie několikrát zabavila, ještě nic nedokazuje.

Jak se může stát, že několik let normálně podnikáte, a pak se dostaví úřední orgán a váš byznys, počínaje konopnými semeny přes zeminu až po peníze v pokladně a počítač, "zajistí" - protože šíříte toxikomanii? Možná takhle:

Od prosince si budou moci někteří vážně nemocní pacienti koupit v lékárnách marihuanu na elektronický recept. Stát udělil první dvě licence na její dovoz, napřesrok vypíše výběrové řízení pro domácí pěstitele. Marihuana bude úředně povolená, třicet gramů - měsíční limit - vyjde na šest tisíc. Neoficiální "konkurence", respektive "drobní zemědělci", by byli levnější a kazili by obchody. Je pravděpodobné, že za razií je tlak farmaceutických firem, respektive nepsaný závazek státu, "že to bude mít pod kontrolou".

Ale žádná společenská poptávka po hledání, usvědčení a potrestání "pachatelů" z growshopů neexistuje. Komu vadily?

Počínání, které bylo až dosud rozumně tolerované, stát posouvá mezi "drogové delikty". Najednou tu máme stovky, tisíce podezřelých. Utažené šrouby, znovu na špatném místě. Ať policie honí drogové mafie, ne drobné pěstitele a obchodníky se zahradnickým zbožím. Když to půjde takhle dál, přijdou si příště pro Přemka Podlahu.

"Taking Off" (1971) - Trying Cannabis Scene HD
"Taking Off" (1971) - Trying Cannabis Scene HD | Video: YouTube.com

Upozornění: Následující video naplňuje skutkovou podstatu trestného činu šíření toxikomanie (ve stadiu pokusu). Nezapomněla operace Receptář na Miloše Formana? A na ty, kdo to video šíří? A na ty, kdo se na něj dívají? Snad už je to promlčené.

 

Právě se děje

Další zprávy