Blogy a názory | Komentáře
26. 10. 2013 19:30

Komentáře: "Vlastně se nic nestalo". ČSSD ve stylu ODS

Komentovali jsme živě sčítání, volební účast, výroky politiků, ruch na sítích

Výsledky předčasných voleb rozmetaly sen ČSSD o dominantním vítězství, nejlépe se ziskem až 30 procent hlasů. Výsledek ČSSD je horší než v roce 2010, kdy získala 22 procent. Ubylo jim více než sto tisíc voličů.

Druhé místo obsadilo míří Babišovo ANO 2011 se ztrátou pouhých necelých dvou procent na ČSSD. Jde o nejrazantnější nástup nové strany za posledních dvacet let. Protože ČSSD nemá s komunisty nadpoloviční většinu, bude právě postoj ANO 2011 klíčový pro sestavení nové vlády.

Pro Bohuslava Sobotku jde o Pyrrhovo vítězství, podobné výhře Jiřího Paroubka v roce 2010. Sobotku navíc v preferenčních hlasech Sobotku porazil Michal Hašek. Pozice Sobotky v čele strany je ohrožena, na rozdíl od Paroubka se ale odstoupit nechystá a sociální demokraté dali najevo, že stůj co stůj chtějí sestavit vládu.

Z největších stran si oproti roku polepšila pouze KSČM - získala o čtyři procenta více, přibylo jí 150 tisíc voličů. 

Naprosto neuspěly obě strany spojené s posledními dvěma prezidenty. Blok Hlavu vzhůru pod záštitou Václava Klause dostal pouze 0,42 procenta hlasů. Jeho ambicí přitom bylo sjednocení pravice. Volby také zastavily politické ambice ministrů Rusnokovy vlády - lídrů SPOZ.

V sobotu od 14 hodin jsme glosovali průběžné výsledky, informace o účasti, zprávy ze štábů nebo ruch na sociálních sítích.

* * * * *

Online komentáře:

19:40 Marek Antoš na Twitteru: Smolař dne: Vít Bárta. Úsvit v Plzni dostal 14 673 hlasů, k mandátu mu jich chybělo 175, tj. 0,07 % plzeňských hlasů celkem.

18:45 "Návrat Václava Klause do politiky Jana Bobošíková definitivně odsunula do říše chimér", píše na blogu o volbách Pavel Hasenkopf. Miloš Zeman by podle něj měl "zvážit, zda je vůbec únosné, aby dál setrvával ve funkci prezidenta republiky, a to vzhledem k tomu, jak obrovský politický kapitál Miloš Zeman do SPOZ nainvestoval."

17:55 Martin Fendrych: Reportér Reflexu J.X.Doležal se optal Okamury, zda bude jeho Úsvit prosazovat vytvoření romského státu. Tomio na to naštvaně pravil, že „lhářům a podvodníkům odpovídat nebude". Zdá se tedy, že J.X.D. půjde ven s Romy.

17:50 Martin Fendrych: Píše mi jeden přítel, evangelický farář: „Co když se u soudu věrohodně prokáže, že Andrej Babiš byl spolupracovníkem StB?" Míní zjevně slovenský soud; v Bratislavě se Babiš brání tomu, že ho Ústav paměti národa označil za agenta StB. - Na to je prostá odpověď: Nic se nestane. Možná to ale časem u nás Babišovi pomůže, aby vystřídal Miloše Zemana na Hradě.

17:40 Martin Fendrych: Ve výsledcích se poprvé objevil exprezident. Volební lídryně ODS, premiérka pro rozbouřenou dobu (doba zřejmě rozbouřená není) Miroslava Němcová pravila: „Nás velmi poškodil Václav Klaus a na našem výsledku nese i on svůj podíl." Takže je to fajn, viníka mají. Blbé je, že Klaus už jaksi není modrokabátníkem. A zajímavé je, že úplně stejnou větu by mohla říct i Jana Hlavu vzhůru! Bobošíková.

17:35 Jan Lipold: Navzdory tomu, že výsledek ČSSD zůstal daleko za očekáváním, poskytli Bohuslav Sobotka i Michal Hašek první rozhovory v duchu "vlastně se nic nestalo, jedeme dál". Bohorovný přístup lídrů ke slabému výsledku poněkud připomíná ODS z minulých let.   

17:20 Martin Fendrych: Jak ve volbách uspěly hymny, rapy a popěvky? Vítězem je Stalis Prusalis a jeho song Komunisté, to je jisté. Druhá se umístila Eva a Vašek plus jejich prostá píseň Úsvit přííméé demokracie Tomio Okamury. Třetí skončil Ondřej Liška s Můj hlas je zelenej, zelenej. Čtvrtý ZZ TOP Revival a Voli volí (Svobodní). Pátý Jaromír SPOZ Dušek a jeho Jaromír Dušomír, dejte mu mandát (nedali). Šestý pak Tomáš Úlehla a jeho Metelku blesku, prý však drží Hlavu vzhůru.

Výsledek Prusalise i Evy a Vaška (ti dostali své koně do sněmovny) v zemi, kde je asi milionkrát Zlatým slavíkem Karel Gott, nemůžeme považovat za překvapivý. Naopak, je to potvrzení kulturněpolitického trendu.

17:05 Martin Fendrych: Zemanovci se „rozejdou do krajů a budou pracovat", řekl předseda SPOZ Zdeněk Štengl. Hodně se ve Zlínském kraji napracuje kancléř Vratislav Mynář: nezískal tam, ač pravá ruka Miloše Zemana, ani tři procenta a zakroužkovalo ho jen něco přes 1000 lidí.

16:40 Pozor, rýsuje se nám tu další ukázka specifického českého jevu zvaného volební remíza. Teoretická středopravicová koalice ANO 2011, TOP 09, ODS a KDU-ČSL má v tuto chvíli 98 poslanců a je možné, že si polepší, protože v Praze je sečteno jen něco přes polovinu hlasů. A ČSSD v čele s Jaroslavem Zavadilem tu nejspíš žádný skvělý výsledek neudělá.    

16:30 Jan Lipold: Martin Kuba byl na jihočeské kandidátce ODS vykroužkován z prvního místa na třetí. Ani tentokrát tedy ve svém kraji neuspěl, zaplatil daň za působení v Nečasově vládě a pověst politika blízkého kmotrům. Z toho vyplývá, že předsedou ODS bude někdo jiný. (Kuba v televizi přiznal porážku ODS a řekl, že na předsedu v tuto chvíli kandidovat nechce.)

16:20 Právník a politolog Marek Antoš komentuje na svém blogu volby online: "Vláda ČSSD opřená o KSČM a Úsvit pomalu vypadává ze hry: podle současných výsledků už by měla jen zhruba 102 mandátů (před půl hodinou to ještě bylo 107.). Naopak není zcela vyloučena pravicově laděná koalice ANO+TOP+ODS+KDU, zatím 98 mandátů. Taková koalice by ale moc stabilní nebyla..."

16:10 Jan Lipold: Televizní rozhovor s Andrejem Babišem vejde do historie. Nejen kvůli výroku "já nevím, já jsem tady prvně", ale zejména proto, že miliardář de facto vyloučil podporu všech možných vládních koalic. (Ne, do vlády nepůjdeme. Koho podpoříte? Určitě ne ODS a TOP 09. A koho tedy? ČSSD a komunisty? Ne, ty taky ne.). - Mimochodem, na Babišovi nebyla znát žádná bůhvíjaká euforie ze skvělého výsledku.

16:05 Martin Fendrych: V rozhovoru pro ČT lídr ČSSD Sobotka vyloučil, že odstoupí, pokud jeho strana vyhraje volby. Za chybu považuje jednání sociální demokracie po volbách v roce 2010. Tehdy odstoupil lídr Paroubek a vládu sestavila druhá ODS. - Co to znamená? Sobotka bojuje. Zoufale bojuje o svoji politickou kariéru. A Hašek je v klidu. On silnou ČSSD tolik nepotřebuje. Nejspokojenější je Miloš Zeman.

15:45 Martin Fendrych: Vypadá to na vládní tandem Hašek - Babiš, pokud ne dokonce na tandem Babiš - Hašek. Každopádně už Hašek vede o 1000 kroužků nad Sobotkou. A výsledek ČSSD by mohl být i horší než v roce 2010. Tehdy předseda oranžových Paroubek mužně odstoupil... Nad Sobotkou se smráká.

15:30 Martin Fendrych: Pokud je Miloš Zeman smuten z průběžných výsledků SPOZ, může ho potěšit, že zatím ve rvačce o preferenční hlasy vede zemanovec Michal Hašek nad demokratem Bohuslavem Sobotkou.

15:25 Jan Lipold: Debakl SPOZ znamená, že Rusnokova vláda - s ministry v rolích lídrů SPOZ - dnes už podruhé prohrála "hlasování o důvěře". Měla by proto skončit co nejdříve, ztratila i poslední zbytky mandátu rozhodovat o podstatných věcech. Volební katastrofa SPOZ - s Milošem Zemanem na štítě a velmi nákladnou volební kampaní - znamená zároveň oslabení pozice prezidenta.

15:15 Martin Fendrych: Jana Bobošíková má zatím 0,43 procenta. Václave, klid, hlavu vzhůru!

15:15 Jan Lipold na Twitteru: V normální zemi by vláda po takovém debaklu okamžitě podala demisi. U nás je to teď bohužel jaksi neproveditelné.

14:55 Martin Fendrych: Pokud by tandem Zeman - SPOZ náhodou neuspěl, přijede prezident do restaurace A divadlo pokračuje! podpořit stranu, která se vyvinula z Přátel Miloše Zemana? Třeba příslibem: Nebojte, naše vláda ještě chvíli pojede. Bylo by to od něj slušné. Otázkou je, zda naopak nevyužije své nutkavé potřeby denně někoho urazit...

14:50 Martin Fendrych: Češi v mongolském Ulánbátaru dali ČSSD 38,46 procenta a Straně zelených 30,76 procenta. Neměli zelení uvažovat o migraci na Východ?

14:45 - Sečteno je sice teprve minimum hlasů, ale zdá se být jisté, že sen Bohuslava Sobotky o třiceti procentech a jasném vítězství ČSSD se rozplývá. Pokud vyhraje ČSSD, tak velmi pravděpodobně ne dominantním způsobem. Třicet procent nepřichází v úvahu.  

14:40 Martin Fendrych: Když člověk sleduje třeba průběžné výsledky v Olomouckém kraji, napadne ho: Bude zajímavé, jestli v nějakém kraji vyhraje KSČM. Byl by to podivuhodný úspěch necelého čtvrt století české demokracie...

14:30 Do volební diskuse se můžete zapojit také na blozích Aktuálně.cz,  viz odkaz zde.

14:20 Martin Fendrych: SPOZ sleduje výsledky voleb z restaurace "A divadlo pokračuje!" v Loretánské ulici nedaleko Pražského hradu. - Trefné. Divadelní kus Hra na demokracii, režirovaný režisérem Milošem, jistě neskončí ani po volbách.

14:05 Martin Fendrych: Volební očekávání? Jde o míru maléru, který nás čeká. O míru chaosu, do kterého upadneme. Maximální chaos = 1 Zeman. (Jeden spokojený Zeman.) Minimum chaosu = 0 Zeman (s volbami zcela nespokojený Zeman). Na vysvětlenou: velký chaos znamená velký vliv prezidenta, malý chaos pak znamená stabilní vládu a malou roli hlavy státu.

14:00 Jiří Pehe ve svém blogu: Ani po těchto volbách, ať už dopadnou jakkoliv, se tedy nic radikálně nezlepší k lepšímu, pokud si budeme dál myslet, že ono „lepší" primárně zařídí zvolení politici, kteří mají být jaksi z podstaty věci morálnější než my ostatní. Jinými slovy, dokud se většina společnosti nenaučí fungovat jako aktivní občané a demokraté, budou se s politikou dál pojit naprosto nereálná očekávání.

 

Právě se děje

Další zprávy