Lídr SPOZ je rasista. Romové jsou pro něj Hnědočeši

Martin Fendrych Martin Fendrych
22. 10. 2013 14:35
Glosa: Lídr SPOZ Josef Kvasnička ve výrocích o Romech předstihl Jiřího Čunka.
Lídr SPOZ Kvasnička zřejmě shání voliče mezi neonacisty.
Lídr SPOZ Kvasnička zřejmě shání voliče mezi neonacisty. | Foto: ČTK

Zemanovci opět v kampani ukázali, co jsou zač. Předvedl se jejich krajský volební lídr a předseda SPOZ v Karlovarském kraji Josef Kvasnička (63 let). O Romech mluví jako bez rozpaků o „Hnědých" a prý jim „lezeme do zadku".

Kvasnička je bývalý policajt, bývalý starosta Plesné na Chebsku, dnes opoziční zastupitel. Podniká, má bezpečnostní detektivní službu. Vlastní nemovitosti a živ je i z pronájmu. Rozhovor s ním v úterý zveřejnil server iDnes.

Kvasničkovy výroky o Romech: „Stát by také neměl rozdávat falešné sociální dávky. Když už, tak lidem opravdu sociálně potřebným. Mladé matky s dětmi jsou v nouzi a na druhé straně stačí, aby někdo byl Hnědočech, a pro dávky si chodí. To prostě nelze. Musíme spravedlivě rozdělovat. Chceme, aby peníze byly rozdělovány za umění a za schopnosti." Novinář se pak táže, zda výrazem "Hnědočech" neuráží Romy. Kvasnička: „Nevidím to jako urážku. S Hnědočechy, cikány, Romy mluvím, ubytovávám je ve svých bytech. Dokonce u mě bydleli zadarmo, mohu vám je sem přivést. Někdy jim ale lezeme až do zadku, abychom se zavděčili v Evropské unii."

Kvasnička předvádí pravou spozáckou velkorysost: „Nechal bych jim (Romům, pozn. red.) jejich svobodu. Jsou trochu kočovní a mají jinou mentalitu. Přece se nebudeme přizpůsobovat my jim. Vezmi si koně a jezdi od vesnice k vesnici. Když ale zjistím, že jsi kradl, tak půjdeš do basy. Ale ne do basy s barevnou televizí a fitcentrem. Oni chodí do vězení odpočívat jako do lázní. Když s Hnědočechy mluvím, oni se neurážejí, jim to nevadí."

Nechutné. Můžeme si být jisti, že Kvasnička svými „Hnědočechy" hodlá nahnat body v kampani. Odpudivý je celý způsob, jak o Romech mluví, jakoby byli nějaký jiný druh (mají „jinou mentalitu", tyká jim „vezmi si koně a jezdi od vesnice k vesnici"; čeští Romové dávno na nic takového nemají ani pomyšlení, ale to Kvasničku nezajímá.) jak se asi cítí Rom, když ty věty čte? Jako vyvrhel? Jako nechtěný občan státu? Jako běžně urážený občan? A jak se cítí Nerom, když to čte? Jako občan země, která nepatří na Západ, do Evropy.

Co by se dělo v normální zemi, ne někde v Rusku? Strana by Kvasničku okamžitě stáhla. Dejme tomu v Německu či Rakousku, v zemích, k nimž se závistí vzhlížíme, by Kvasnička nepřežil ani den na kandidátce. U nás už se takové übermenschské výroky stávají normálními. Což neznamená, že normálními jsou.

Posouváme se někam jinam. Když před nějakými sedmi lety lidovec Jiří Čunek mluvil hanlivě o Romech, byl z toho skandál. Čunek kupříkladu pravil: „To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák." O Romech mluvil také jako o vředu, jejich vystěhováním ze Vsetína „odstranil vřed" a později dodal: „Já si připadám jako lékař, který tyto vředy čistí." Vyvolal velké pobouření a odpor. Jak občanů, tak politiků.

Dnes to u kandidáta SPOZ překvapí mnohem méně. I to je změna, změna, kterou nabízejí Zemanovci. Změna k rasismu.

 

Právě se děje

Další zprávy