Glosa: Je nám trapně s prezidentem republiky

Jan Lipold Jan Lipold
Aktualizováno 17. 10. 2013 10:50
Miloš Zeman v továrně na cigarety, to nemohlo dopadnout dobře.
Foto: ČTK

Na očekávané návštěvě v tabákové továrně Philip Morris ČR prezident republiky nezklamal. Potvrdil, že jeho emoční inteligence se pohybuje mimo běžně měřené parametry. Dosvědčil bonmot, že za bonmot by prodal i vlastní babičku (to o něm údajně řekl Karel Kryl).

"Chtěl bych vás upozornit, že já jsem začal kouřit až ve 27 letech, když se můj organismus plně vyvinul a tabák vůči němu nebyl nebezpečný. Dovolte mi, abych vašim dětem doporučil obdobný postup. Aby počkaly do 27 let a potom kouřily zcela bez rizika," dal k lepšímu před shromážděnými zaměstnanci, novináři a doprovodem.

Předpokládáme, že tuto specifickou, řekněme hospodskou ironii z úst hlavy státu docenili zejména ti, kdo se zrovna - poiksté - pokoušejí přestat s kouřením. Případně ti, jejichž blízcí po celoživotním bezpečném kouření onemocněli rakovinou. Nebo, nedej bože, sami pacienti, kteří s nemocí bojují a na plicní klinice měli zrovna puštěné zprávy.

„Prezident by měl mít dobrý vkus. Vítán je i vytříbený smysl pro humor, včetně sebeironie. Nesmí nás nutit, abychom se s ním cítili trapně," psalo Aktuálně.cz v redakčním komentáři před prvním kolem prezidentských voleb. Pocit trapnosti se bohužel dostavuje. Tentokrát dostoupil vrcholu.

 

Právě se děje

Další zprávy