Rusnokovi zbabělci zatančili Kremlu český kazačok

Martin Fendrych Martin Fendrych
17. 9. 2013 13:40
Rusnokova vláda zakázala nepohodlný názor zástupců ruské menšiny v Česku.
Vládce Kremlu Vladimir Putin je jistě s prací kozáků v Česku spokojen.
Vládce Kremlu Vladimir Putin je jistě s prací kozáků v Česku spokojen. | Foto: Reuters

Zbaběle se zachovala vláda Jiřího Rusnoka letos 21. srpna, v den výročí ruské okupace Československa v roce 1968. Na to datum její rozhodnutí padlo náhodně, o to je však symboličtější. Kabinet v ten den zrušil své týden staré usnesení, kterým přijal Zprávu o situaci národnostních menšin za rok 2012 i s její přílohou číslo 12. (O případu jsme psali 22. srpna.)

Příloha varovala před ruskými kozáky v Česku. Popisovala jejich expanzi, vznik „páté kolony", kterou ovládá Moskva. Konkrétně se zmiňovala o dvou kozáckých organizacích („Trojická-Velvyslanecká kozácká stanice v Praze" a „Všekozácký svaz v Českých zemích a na Slovensku"). Popsala, že u nás kozáci vytvářejí uniformované, ozbrojené oddíly. Upozorňovala, že kozácká sdružení obecně jsou řízena z Kremlu a jejich cílem je „proniknout do všech společenských a státních struktur". Zpráva též varovala před Koordinační radou při ruské ambasádě.

Přílohu vytvářejí nikoli ministerští úředníci nebo pracovníci tajných služeb (to by byl výsledek nepochybně ještě horší), ale zástupci menšin. Oni popisují, jak menšiny vidí své působení v České republice. Pokud ruská menšina SAMA VARUJE před vlivem ruské ambasády, je to vážné a vláda by takový hlas neměla oslyšet, podcenit.

Podle zástupců ruské menšiny v Česku činnost kozáků u nás "vytváří předpoklady formování páté kolony Ruska".
Podle zástupců ruské menšiny v Česku činnost kozáků u nás "vytváří předpoklady formování páté kolony Ruska". | Foto: ČTK

Bez slůvka zdůvodnění

Jaký byl vývoj této vládní zprávy? 17. června 2013 bylo její znění včetně příloh na zasedání rady pro národnosti schváleno. Ale nejen to - o varující pasáži ruské (a bulharské) menšiny vedli účastníci zasedání speciální rozpravu, což lze dohledat v záznamu z jednání. 14. srpna Rusnokova vláda v demisi zprávu schválila a vydala k tomu Usnesení vlády České republiky číslo 630. Poté si, to je takřka stoprocentně jisté, na přílohu postěžovala ruská ambasáda. Jestli u ministra v demisi Jana Kohouta, nebo snad na Hradě, kde sedí její velký přítel Miloš Zeman, to není jasné.

Ve středu 21. srpna rusnokovci své týden staré rozhodnutí bez slůvka zdůvodnění zrušili (viz Usnesení vlády České republiky číslo 663). Nu a 11. září vláda hbitě projednala a schválila novou zprávu o menšinách - vyhodila celou přílohu číslo 12, nehodící se vklad samotných menšin.

Takhle se to dělalo v minulém režimu - když se něco nehodilo, tak se to zkrátka škrtlo, zapřelo a nazdar. Vláda 11. září natvrdo zcenzurovala práci vlastních občanů, jejich zástupců, které si sama do rady pro menšiny vybrala. Je to podobné, jako když si dítě zakryje oči a myslí si, že tím nepříjemná realita zmizí. Nezmizí.

Akt cenzury má více rovin. Jednak je to zjevné pohrdání ruskou menšinou, názorem jejích zástupců. Ale zároveň to nejen tyto občany zjevně znepokojuje. Proč vláda tak ochotně zavírá oči před faktem, že u nás fungují státu zcela neloajální skupinky, jakési páté kolonky, které prosazují zájmy Putina, Kremlu, nikoli České republiky?

Dodatek: kozáci v Česku považují přílohu za „provokaci" a zrušení vládního usnesení vřele přivítali.

Cenzura jak vyšitá

Další potíž se odehrává v rovině mezinárodní: zjevně se ozvala ruská ambasáda, stěžovala si, dosáhla svého. Ostatní velvyslanci to vědí. Až se jim nebude něco líbit, půjdou si stěžovat a vláda jim vyhoví? Nebo se u nás vyhovuje jen putinovským Rusům?

Politici všeho druhu mají plnou hubu národa a národních zájmů, často také české suverenity. Co je suverénního na tom, že se premiér Rusnok a jeho zemanovská partička leknou ruských diplomatů a bleskově stáhnou ocas? Symbolicky v den výročí okupace, která tuto zemi zbavila svobody na dalších 21 let! Je to trapné, ubohé.

Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout se před Rusy bleskově ohnul. Od absolventa stáže v MGIMO očekávatelné.
Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout se před Rusy bleskově ohnul. Od absolventa stáže v MGIMO očekávatelné. | Foto: Ludvík Hradilek

V příloze 12 - Reflexe národnostních menšin mimo jiné stálo: „Jejich činnost (kozáků) na území ČR je škodlivá, neboť vytváří předpoklady formování páté kolony Ruska. Organizace, které se nacházejí pod finančním a ideologickým vlivem současné ruské administrativy, vědomě nebo ne, plní hlavní mocenské cíle Ruska ve směru narušování integračních procesů uvnitř EU, vytváření falešných představ o jiných než demokratických hodnotách."

Proti postupu vlády se výrazně ohradil místopředseda rady pro národnosti, vědec Igor Zolotarev. Vyhození přílohy považuje „za hrubé porušení práv národnostních menšin, zjevnou cenzuru dokumentu a názoru Rady vlády pro národnostní menšiny". Cenzuru pak pokládá za „důkaz o tom, že Rusko buduje zde svou pátou kolonu a nevybíravým způsobem se vměšuje do vnitřních záležitostí České republiky, včetně ovlivnění vládních rozhodnutí". Podle něj vláda měla „informace od zástupců menšin vzít na vědomí, nic víc". Zolotarev oslovil další zástupce národnostních menšin, kteří zasedají v radě, a žádá je o podporu svého postoje.

Nesmrtelní bolševici

Výsledek jeho vzdoru si umíme představit: vláda bude dělat mrtvého brouka, ale ne tak docela. Rusnok a Kohout se jistě vynasnaží, aby Zolotareva z rady vypudili. (O nominacích do rady rozhoduje ministr zahraničí.) Ideální pro zemanovce by bylo, kdyby Rusy v radě zastupoval někdo z ruské ambasády, pokud možno přímo z Koordinační rady při ambasádě, před níž příloha extra varuje.

Před Kremlem se československé vlády ohýbaly 41 let. Po roce 1989 jsme zažili necelých 23 let trvající pauzu. Nyní se české řiťolezectví vůči Moskvě opakuje. Zjevně posíleno nesmrtelností českých komunistů.

 

Právě se děje

Další zprávy