SPOZ má k demokracii tak daleko jako Zeman k abstinenci

Martin Fendrych Martin Fendrych
16. 9. 2013 14:45
Komentář: O skutečné demokracii nemůže být u SPOZ ani řeč. Strana jednoho muže.
SPOZ předvádí cirkusovou demokracii. Principálem v šapitó je Miloš Zeman.
SPOZ předvádí cirkusovou demokracii. Principálem v šapitó je Miloš Zeman. | Foto: Reuters

Podivuhodné věci dějí se u Zemanovců. Jsou sice stranou jednoho muže, toho na známkách, koresponďácích a spozáckých billboardech, ale přece jen, i když je to otrava, musí dát dohromady volební kandidátky. Nasázet na ně pokud možno výrazné postavy. A trefit se do Zemanovy vůle. Pěkná makačka. Právě ten výběr kandidátů je vždycky problém, svědčí totiž o tom, nakolik je strana demokratická. (Zatím u nás snad ještě pořád jde o to, že strany mají být demokratické. Dokonce i komunisté, třesoucí se na svatbu s ČSSD a SPOZ, k smrti rádi mluví o demokracii.)

Opravdu silné kafe předvedla SPOZ v Praze. Ve středu v noci si tamní organizace do čela kandidátky zvolila exkomunistu, exsocialistu a expřítele Miloše Zemana, lobbistu Miroslava Šloufa. To samo o sobě je neuvěřitelné. Nemá cenu vypočítávat, co je Šlouf zač, jak udržoval kontakty s kmotrem Mrázkem, pracoval pro Klause a samozřejmě „udělal" Miloše Zemana. Jeho styky s ruskou ambasádou. Zvolit si do čela kandidátky Šloufa je prostě facka voličům. Rozhodně všem demokraticky uvažujícím českým voličům.

Jenomže ono je to celé ještě horší. Volba Šloufa do čela pražské kandidátky Zemanovců byla nejspíš jen hra. Ne snad hra na demokracii, ale hra, v níž Šlouf ukázal této mišmašstraně, císařopartaji, jaký má vliv. Zřejmě vůbec kandidovat nechtěl, spíš zamýšlel rozdráždit vedení SPOZ, především dva pány, expředsedu strany, kancléře Vratislava Mynáře, a místopředsedu SPOZ Martina Nejedlého.

Jsou to šaškové

Předsednictvo SPOZ den po volbě Šloufa kandidátku změnilo a jako lídra shora dosadilo ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka. To je další absurdní prvek: Zeman si postavil svou vládu proti vůli sněmovny a část té vlády nyní nasedá na kandidátky Zemanovců. Vláda byla předvolební tah, který pominul zásady parlamentní demokracie.

Své vyškrtnutí Šlouf komentoval v ČT slovy: „Jsou to šaškové. Ještě jsem to v životě nezažil. Je to hrubé narušení principů demokracie." Lobbista má sice do demokrata tak daleko jako Zeman do abstinenta nebo Daniel Hůlka do politika, ale jeho hodnocení je přesné. Stali jsme se svědky naprosté komedie, šaškárny na druhou.

Odstranění Šloufa zhodnotila místopředsedkyně SPOZ Dita Portová. Předsednictvo strany ji šouplo z prvního místa kandidátky v Plzni na čtvrté (nevolitelná pozice). Serveru Týden.cz Portová prozradila: „Pan Mynář nám předal vzkaz od Miloše Zemana. Ten vzkaz zněl, že pokud bychom byli spojeni s panem Šloufem, tak by se Miloš Zeman vzdal funkce čestného předsedy a nedovolil by, abychom nadále používali slovo Zemanovci v názvu a logu naší strany." - Co dodat? Ne, Zeman se do kandidátek vůbec neplete...

Kancléř Mynář, muž, který má spolu s Martinem Nejedlým největší vliv na prezidenta, vyškrtnutí Šloufa také okomentoval: „Já jsem velmi rád, že předsednictvo velmi zodpovědně a v souladu se stanovami rozhodlo o tom, že pražskou kandidátku povede pan ministr Zdeněk Žák. A za sebe bych řekl, že Mirek Šlouf je určitě výborný lobbista, ale já to beru spíš jako legraci ze strany pražské organizace a ze strany pana Šloufa." - Volba kandidátky tedy byla „legrace" a kandidatura Šloufa taky. Jestli by SPOZ neměla kandidovat spíš někam do cirkusu, nebo zacouvat v čase a proniknout do estrády Ein Kessel Buntes.

Velrybáři dopluli do spozky

Demokracie dostala v daném případě dvakrát na zadek. Za prvé byl - demokraticky - zvolen muž, který má mnohem blíž k ruské ambasádě než k západní demokracii. Ví to, ví moc dobře, že by v Praze neměl velkou šanci, ale šel do volby. Za druhé je opravdu šílené, když vedení strany vyškrtne demokraticky zvoleného kandidáta. Lídra kandidátky. To je palba.

Daniel Hůlka by chtěl zpívat ve sněmovně. Vede královéhradeckou kandidiátku SPOZ.
Daniel Hůlka by chtěl zpívat ve sněmovně. Vede královéhradeckou kandidiátku SPOZ. | Foto: Ludvík Hradilek

Zjevně i jinde se spozákům daří stavět vládu lidu na hlavu. V neděli jednala krajská konference SPOZ v Královéhradeckém kraji. I tam měla volba s demokracií málo společného. O zábavu se postaral věrný Miloše Zemana, senátor za ČSSD Vladimír Dryml. O výběru kandidátů řekl: „Dnešní krajská konference se vůbec nezmiňuje o tom, jak se dostal Daniel Hůlka do čela kandidátky. Nebylo hlasováno ani o ostatních místech, která již byla obsazena bez našeho vědomí." Odtud plyne: ve SPOZ je hlasování jen něco jako vtip, jakási kratochvíle, jež má zanedbatelnou hodnotu.

Senátor Dryml se pohádal s čerstvě zvoleným krajským šéfem Miroslavem Matějkou, chvíli ho dokonce demokraticky škrtil a pravil: „Zasloužil by pár facek, aby se probral." Co Zemanův věrný učedník Dryml novému krajskému předsedovi vyčítá? „Matějka takzvanou velrybářskou metodou účelově založil několik malých organizací SPOZ s černými dušemi a nechal se zvolit krajským předsedou." Drsné.

Když Vratislav Mynář zavelí, čelo spozácké kandidátky se promění.
Když Vratislav Mynář zavelí, čelo spozácké kandidátky se promění. | Foto: www.spoz.cz

Kandidátku v Královéhradeckém kraji povede zpěvák Daniel Hůlka, podporovatel Zemana. Na druhé místo posadili bývalého šéfa českých hasičů Miroslava Štěpána, dnes náměstka ministra vnitra Martina Peciny (ten je jedničkou na kandidátce v Moravskoslezském kraji). Opravdovým skvostem královéhradecké  kandidátky SPOZ je Petr Vrzáň. Do politiky se vrhl v roce 1996 jako poslanec republikánů Miroslava Sládka (SPR-RSČ). Pak to vzal od extremistů k sociální demokracii a odtud hupl do spozky. Nyní je ředitelem Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů. Lidumil na druhou.

SPOZ je nebezpečná parta. Byla vytvořena jako namnožený, nakopírovaný Zeman. Je to slepenec. Šlouf je bývalý bolševický aparátčík. Hůlka vzhlíží k Zemanovi. Žák, který byl místo Šloufa dosazen do čela pražské kandidátky, zakládal kdysi Mladé konzervativce a poté pracoval jako oblastní manažer ODS. Miroslava Matějku Dryml obviňuje z velrybářství, nákupu členů strany. Co je Vratislav Mynář? Zdeněk Štengl? Martin Nejedlý? SPOZ nemá žádnou ideovou strukturu. Účel té pseudostrany je jediný: dostat se za každou cenu k moci a fungovat jako nástroj velkého Miloše.

 

Právě se děje

Další zprávy