Úsvit spásou je mou, zpívá duo Okamura s Bártou

Martin Fendrych Martin Fendrych
10. 9. 2013 12:35
Komentář: Úsvit přímé demokracie jsou Věci veřejné přes kopírák. Pěkné vyhlídky...
Tomio Okamura kandiduje ve Středočeském kraji: "Vyslyšel jsem tedy výzvy lidí."
Tomio Okamura kandiduje ve Středočeském kraji: "Vyslyšel jsem tedy výzvy lidí." | Foto: Facebook, Tomio Okamura

Komentář - Tyhle volby nejsou pro suchary, bude to pěkná tatrmánie. Muž proti muži, svatí proti vyvrhelům, naštvaní proti zbytku světa. Jako jeden z nejbizarnějších útočníků na sněmovnu se jeví Úsvit přímé demokracie, Tomio Okamura. Tento neúspěšný kandidát na prezidenta (který by na Hradě nepochybně překonal i nepřekonatelného Miloše Zemana) a senátor v pondělí oznámil, že za něj bude kandidovat další veledemokrat - Vít Bárta, předseda Věcí veřejných.

Okamura není žádný troškař, jestli mu něco nechybí, je to sebevědomí. Čeká volební výsledek, o jakém se třeba zbité ODS ani nesní. Okamura: „Naše průzkumy nám dávají preference nad dvacet procent. Což v praxi znamená, že bychom byli jedním z rozhodujících činitelů ve sněmovně a prosazení našeho programu - tedy přímé demokracie - by bylo více než reálné." Klíčová slova zde jsou „naše průzkumy". V jiných by pětiprocentní hranici nepřelezl.

Komická je Okamurova rétorika: „U mých voličů jsou dva názory - vědí, že jsem po mamince Moravák. Ale druhá skutečnost je, že mi desetitisíce lidí ve skrytých zprávách na Facebooku napsaly, a i na Moravě mi říkali: Tomio, podporujeme tě, ale běž se postavit přímo Kalouskovi." - Postavit se Kalouskovi. To je teď megapopulární. Miloš Zeman, jeho Zemanovci a po nich i poslušná ČSSD udělali z místopředsedy TOP 09 vejlupka všeho zla. Tohle dnes, v naštvané době, funguje jako dobrý reklamní trik, jako vysavač na voliče. Toho a toho nesnášíme, jsme PROTI němu. Hrrrr na něj!

Foto: Vojtěch Marek

Tomio Zeus Okamura

Okamura je boží: „Vyslyšel jsem tedy výzvy lidí." Slyšíte tu rétoriku? Takhle se v řeckých bájích píše o Diovi, to Zeus vyslýchá přání lidí.

Byl také Vít VV Bárta „přáním lidí"? Tomu se skoro nechce věřit. Bárta a jeho vévéčka museli odejít z vlády Petra Nečase; ukázalo se, že Bárta šel do politiky, aby získal zakázky pro svou firmu, a že používal a byl ochoten používat jakékoli metody (sledování lidí, vydírání, uplácení); byl to před dvěma roky veleskandál, ale pro mnohé jiné už na tu šlamastyku voliči zapomněli.

Připomeňme si, co je Bárta zač. V roce 2008 pozval svoje šéfy z bezpečnostní agentury ABL do hotelu Chateau Mcely. Předložil jim strategii do roku 2014. „Musíme směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci." Dál: „Propojení ekonomické a politické moci potvrzují statistiky, že 40 procent zakázek v EU pro soukromé bezpečnostní agentury je zadáváno veřejným sektorem... Z toho vyplývá, že nemůžeme oddělovat ekonomickou a politickou moc." Pak následuje slavná pasáž: „Je třeba si přiznat, že my jako top management se chováme stejně jako dosavadní elity a společenský systém minimálně nepodporujeme - například děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionalismus."

Tak vypadá Okamurův lídr na Plzeňsku. Proč? Bárta byl sice po zásluze vyhozen z Nečasovy vlády (Karel Schwarzenberg to tehdy komentoval, že Bárta dělá jen to, co ostatní strany), ale díky tomu vyhození je dnes pro část voličů „oponent režimu", rozuměj Nečasovy vlády. Podařilo se mu navléknout si tričko opozičníka. Tenhle politik, který platil svým poslancům, aby ho na slovo poslouchali. Okamura to popsal: „Vít Bárta bojoval proti této vládě nejen v parlamentu, ale podporoval mnohá protestní hnutí."

Špinavá a křivá média

Kandidaturu Víta Bárty lídr Úsvitu vysvětlil následovně: „Na misce vah byla jeho pověst pošpiněná křivým nařčením a dlouhodobou špinavou mediální kampaní." - Opět jedna finesa Miloš Zemana, velmi úspěšná: špinavá média. Okamura ví, že jeho projekt je podezřelý, ví, že Bárta má do demokrata stejně daleko jako hovniválova kulička do Řípu. Ví, že díky svému anticikánismu bude čelit mediální kritice. A tak, stejně jako Zeman, média honem označí za křivá.

Foto: Ludvík Hradilek

Víta Bártu neskutečně vychválil, je to bojovník proti exekutorům a korupci (!!!), seznámil Úsvit s významnými lidmi (ekonom Pavel Kohout, právnička Hana Marvanová). „Byl to opět Vít Bárta, který nás letos na jaře informoval o dohodách o povolební spolupráci mezi pány Kalouskem a Sobotkou z ČSSD, a varoval nás, že volby tito pánové chystají už na letošní podzim s tím, že se hledá jen záminka k pádu vlády. Díky tomuto varování jsme se stihli u ministerstva registrovat včas, abychom se mohli účastnit voleb už v prvním zvažovaném termínu, který tehdy připadal na září." Opět ďábel Kalousek plus další čert - Sobotka. A zase je to rohatý, jak ho maluje Hrad a jeho pán.

Závěr Okamurovy ódy na Bártu: „Nikdy nic neukradl, nikdy nikomu nepřihrál veřejné peníze, nikdy nepředražil veřejnou zakázku." Jak to Úsvit ví? Ale to je fuk, o to nejde. Bárta se má v Plzeňském kraji stát Pospíšilobijcem. Šéf Úsvitu o bývalém ministru spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi, dnes lídrovi na Plzeňsku za ODS: „... byl šest let žábou na prameni při podpoře exekutorské mafie. Tenhle gauner s populární tvářičkou pro své kamarádíčky udělá všechno, ale pro občany, kteří jsou obětí lichvy, nehnul ani prstem." Drsný kalibr - gauner s populární tvářičkou.

Slušní ano, nepřizpůsobiví mají utrum

Exposlanec Radim Fiala (původně ODS, jeden ze šesti rebelů proti Nečasovu daňovému balíčku na konci roku 2012) povede kandidátku Úsvitu v Olomouckém kraji. Typický okamurovec: „Nechceme zde nepřizpůsobivé imigranty nebo příchod náboženských fanatiků," hlásá. (Oni se k nám nějací fanatici hrnou?) „Nepřizpůsobiví" jsou vítaným tématem přizpůsobivých okamurovců v kampani. Chtějí na jedné straně zákon proti lichvě, ale na druhé straně by rádi utáhli šrouby sociální pomoci. Ta půjde „slušným lidem", ale ne „nepřizpůsobivým a parazitujícím". Jak se to rozliší? „Podporu zaslouží pouze ti, kteří vedou řádný život a řádně vychovávají děti," hlásá  program Úsvitu. Posuzovat to zřejmě bude Tomio se samurajským mečem v ruce. Absurdní.

Lídrem Úsvitu v Praze bude bývalý český velvyslanec Milan Šarapatka. Při reorganizaci ministerstva zahraničí o něj žádná sekce MZV neprojevila zájem, byl odejit. Soudil se s tehdy Schwarzenbergovým ministerstvem a soud prohrál. Má tedy „žízeň" na knížete. Dobrá kvalifikace.

Okamurův Úsvit nápadně připomíná Věci veřejné v roce 2010 a zjevně se inspiroval úspěchem Miloše Zemana. Je to skrumáž, populistický slepenec, složený zčásti z politického odpadu. Program tvoří výkřiky a přímá demokracie nasazená na všechno. Okamura přitahuje odpad. Jeho Úsvit je volba pro zoufalce. Vít Bárta si může zpívat s Pavlem Bobkem: „Úsvit spásou je mou, svítá a tím pádem jsou, zlé sny tou září sváté, novou stránku psát si smím, he hej hej."

 

Právě se děje

Další zprávy