ČSSD vyráží do voleb rozežraná kyselinou Zemanovou

Martin Fendrych Martin Fendrych
9. 9. 2013 7:30
Bohuslav Sobotka nabízí voličům program z dílny firmy Slibotechna. A ničí ho Zeman.
Foto: Ludvík Hradilek

Sociální demokracie v sobotu 7. září v Ostravě spustila předvolební kampaň. Předtím zveřejnila volební program. Preference mají oranžoví vysoké. Předčasné volby skoro jistě vyhrají. Půjde však o to, jakého výsledku dosáhnou, kolik nespokojených hlasů jim utrhnou pseudpartaje jako zemanovci (nikdo neví, kam tu stranu zařadit, kromě na Hrad) nebo také Úsvit senátora a populisty Tomia Okamury. A potom půjde ještě o to, nakolik Miloš Zeman oranžovou stranu rozpoltil.

Bohuslav Sobotka v ČSSD vzdoruje silné páté koloně českého prezidenta. To si asi loni na konci roku neuměl představit.
Bohuslav Sobotka v ČSSD vzdoruje silné páté koloně českého prezidenta. To si asi loni na konci roku neuměl představit. | Foto: Ludvík Hradilek

Programy v Česku většinové voliče moc neberou. Proč? Strany u moci je nedodržují, mnohdy nemohou dodržet, protože na to nemají sílu, strany mimo moc ho neprosadí. Program ČSSD dobře symbolizuje billboard s Bohuslavem Sobotkou. Předseda je zachycen s rozpačitým gestem a heslem: Prosadíme dobře fungující stát. Jako je Sobotka nemastný neslaný, tak nesladké nehořké má heslo. Proč? Prosazovat dobře fungující stát má každá vláda. Je to něco jako říct: Prosadíme parkovací místa na parkovišti.

Možná to byl pokus o střet s pravicí a jejím starým heslem: Malý stát. Tedy málo úředníků, málo buzerace, málo policajtů, starej se, občane, sám, když ti kradou kozu za domem. Jenže dnes, v nastávající volbě, jakoby o střet s pravicí ani nešlo. Jakoby šlo o docela jiné věci. Jednou z nich pro sociální demokraty bude udržet vůbec stranu pohromadě.

Hašek, poslušný pejsek Zemana

Prezident má uvnitř ČSSD silnou pátou kolonu. Jejím úkolem je zlikvidovat předsedu Sobotku. Chápete ten rozpor? Na billboardech strana nabízí svého lídra, ale uvnitř se ho snaží zničit jedna silná skupina, do níž patří místopředsedové Michal Hašek, Zdeněk Škromach a další váhy. Tato pátá kolona by mohla mít úplně jiné billboardy: Prosadíme do čela ČSSD Haška, protože je to poslušný pejsek Zemana.

I po zveřejnění billboardu s tímto koresponďákem prezident Zeman tvrdí, že zemanovcům v kampani nijak nepomáhá. On je pravdomluvnost sama.
I po zveřejnění billboardu s tímto koresponďákem prezident Zeman tvrdí, že zemanovcům v kampani nijak nepomáhá. On je pravdomluvnost sama. | Foto: Aktuálně.cz

Přece jen pár slov k oranžovému programu. Slibuje, že vláda ČSSD vytvoří nová pracovní místa, nastartuje „hospodářský růst podporou soukromých investic a veřejnými investicemi do dopravní infrastruktury". Stát dnes neumí v dopravních stavbách utratit ani ten nedostatek miliard, které má. Navíc je peněz zoufale málo. Dál: oranžoví prý zvýší „příjmy státního rozpočtu zdaněním velkých firem, vyšším zdaněním hazardu a lidí s nejvyššími příjmy". Pomůže vyšší zdanění velkých firem? Neubude potom naopak pracovních míst? Ostatně daně pilně zvyšovala i minulá vláda a ekonomiku to, jak víme, nerozhýbalo.

„Zasadíme se o růst minimální mzdy z dnešních 8500 Kč na úroveň 12 000 Kč hrubého příjmu v roce 2018. Lidé, kteří poctivě pracují, se musejí ze mzdy uživit a mít vyšší životní úroveň než ti, kteří se práci vyhýbají." Pěkné. Ale pokud se ekonomika nerozhýbá sama, s pomocí tuzemských firem a Německa, výsledek to nepřinese. ČSSD chce taky pomoci mladým rodinám: „Podpoříme zvýšení počtu míst v jeslích a mateřských školách." To všecko stojí obrovské peníze. A ty na stromech nerostou.

Program se dotýká i sociálních nepokojů: „Zvýšíme počet policistů v oblastech s vysokou kriminalitou." O kolik? A vyřeší represe potíže sociálně vyloučených lokalit? Už dnes policie finančně krvácí na antiromských pochodech; každá taková akce ji stojí lokálně 5 až 10 milionů korun.

ČSSD chce prosadit - a to je velmi dobré - zákon o sociálním bydlení. Citelně u nás chybí. Podle dnešní vlády až stu tisícům lidí dnes hrozí, že se stanou bezdomovci. Oranžoví chtějí pomoci dětem z ghett, aby chodily do normálních, ne pomocných škol, chtějí bránit tomu, aby dávky na bydlení místo jejich adresátů pobírali majitelé neskutečně předražených ubytoven, zabránit odebírání dětem bezdomovcům, což zakázal Ústavní soud, a také chtějí posílit vládní Agenturu pro sociální začleňování. To jsou ale kroky, které oblibu voličů nepřinesou. Ti to vidí jasně (jeden mi to napsal do mailu: „Nemakáš, nežer.")

Program firmy Slibotechna

ČSSD chce přijmout zákon o státní službě. Dobré, i Evropská unie to po nás dávno žádá. Ale zase to bude stát peníze, definitiva není zadarmo. Ještě ČSSD: „Zajistíme, aby občané za své daně dostávali kvalitní a fungující veřejné služby. Zastavíme tunelování veřejných rozpočtů. Zvýšíme kontrolu firem pracujících na státních zakázkách." Nezapomeňme: minulé vlády ČSSD se chovaly opačně, kradlo se i za nich. A krade se v krajích, které zdrcující většinou ovládají sociální demokraté.

Zdeněk Škromach patří mezi prezidentovy věrné a Sobotkovy nevěrné. Místopředsedou strany je hlavně ze setrvačnosti.
Zdeněk Škromach patří mezi prezidentovy věrné a Sobotkovy nevěrné. Místopředsedou strany je hlavně ze setrvačnosti. | Foto: Ludvík Hradilek

Program snílkovský, napsala ho zjevně firma Slibotechna, ale tak to bývá vždycky. Strana slíbí: „Zlevníme léky snížením daně z přidané hodnoty a zrušíme všechny poplatky ve zdravotnictví, s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnici. Posílíme financování veřejného zdravotnictví a zabráníme privatizaci nemocnic. Zajistíme kontrolu nad kvalitou poskytované péče." Ale za co? Kolik to bude stát? Platit to budeme my. Strana slibuje i to, že vrátí nemocenské dávky v prvních třech dnech nemoci. Velmi populární. A drahé.

Ve skutečnosti budou volby „personální". V ČSSD půjde o to, jestli uspěje Sobotka nebo Hašek. A o to, nakolik uspěje Zeman. Ano, Miloš Zeman. On sice nekandiduje, své už si odkandidoval, ale stal se hlavním propagátorem zemanovců (SPOZ). Objíždí pro ně kraje. Jistě, dělá, že nic, ale jeho jízdy po krajích jsou jasně cíleny na podporu SPOZ. Slepý to vidí. O neuvěřitelném prezidentobillboardu SPOZ ani nemluvě.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek chtěl upevnit Sobotkovu pozici. Prosadil hlasování o tom, zda má být kandidátem strany na premiéra.
Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek chtěl upevnit Sobotkovu pozici. Prosadil hlasování o tom, zda má být kandidátem strany na premiéra. | Foto: Jan Langer

Pokud volby drtivě vyhraje ČSSD a naopak prohraje SPOZ, dostane Zeman za vyučenou. Pokud ale SPOZ, jež nemá žádný jasný program, žádné směřování, sama neví, jestli je pravá nebo levá (jako není levý nebo pravý ani Zeman, když se mu to hodilo, klidně podpořil proti levici Mirka Topolánka) dostane přes 10 procent, je se Sobotkou ámen.

Jen taková perlička. Jeden můj známý, volič středu, nikoli ČSSD, mi řekl: "Pojedu volit do Jihomoravského kraje. Hodím to socanům. Zakroužkuju Sobotku. Nechci tady císařský systém." 

Popravdě to dnes vypadá, že je s ním ámen, i kdyby ČSSD uspěla. Hradní postvolební plány prý vypadají takto: menšinová vláda ČSSD, je jedno, jestli ji povede Hašek nebo Sobotka, i když Hašek bude jistě chtít odměnu za podporu Zemana. Dva roky nechat „vyhnít", pak půjde vláda od válu. Nastoupí nějaký velkokoaliční projekt, mix levice a pravice (ale nikoli TOP 09, Karel Schwarzenberg je pro Hrad Nepřítel č. 1), jak to má Zeman rád. I o tomhle se bude ve volbách rozhodovat.

Pro Sobotku peklo už teď, pro Haška až později

Sobotka tedy čelí Zemanově páté koloně, Zemanovi jako lídrovi kampaně zemanovců, kteří mají sociální demokracii odlákat co nejvíc voličů. Nejen to. Napadeny byly některé kandidátky ČSSD. Žádost o předběžné opatření soudu podal v Praze 1 kupříkladu předseda moravskoslezské ČSSD, primátor Ostravy Petr Kajnar. Muž v politice naprosto výjimečný tím, že býval signatářem Charty 77. Žádost byla procesně chybná, soud ji nepřijal. Žalob na kandidátky je však víc. V některých případech jsou asi používány jako metoda, jak stranu zpochybnit.

Další pitomost. Sobotka povede jihomoravskou kandidátku ČSSD. O.K. Za ním ale následuje jeho stranický rival Michal Hašek a na třetím místě číhá Jeroným Tejc, bývalý šéf poslanců ČSSD. Dvojka a trojka jsou Zemanovi lidé. Tejc k prezidentovi přeběhl před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě. V jednom kraji za sebou kandidují tři špičkové osoby ČSSD. (Špičkové je míněno podle jejich funkce. Že by byl Hašek větší osobnost než Sobotka, to by mohl tvrdit jedině slepý Papuánec, který nerozumí česky. A Tejc je též spíš strejc, ne vrcholný politik. K Zemanovi se dal zjevně proto, že prahne po křeslu ministra vnitra. Charakter.)

Sociální demokracie chce prosadit zákon o sociálním bydlení. Zhruba stu tisícům lidí u nás hrozí, že skončí jako bezdomovci.
Sociální demokracie chce prosadit zákon o sociálním bydlení. Zhruba stu tisícům lidí u nás hrozí, že skončí jako bezdomovci. | Foto: Thinkstock

V Jihomoravském kraji bude levicový volič uvnitř kandidátky ČSSD ještě volit mezi Sobotkou a Zemanem. Absurdní. Rozkládající. Pokud nepřeběhne ke spozce...

Pro ČSSD je v těchto volbách největším nebezpečím rozkol, rozleptání. Působí ho prezident Zeman. V březnu v Ostravě sociálním demokratům oznámil: „Jako prezident jsem povinen být nadstranický. Jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách." Tehdy následoval jásot a divoký aplaus. O devět dní později ovšem hlava státu na sjezdu SPOZ v Praze pravila: „Jediné, co vám mohu slíbit jako nadstranický prezident, který je ale současně občanem této země, je, že ve volbách tento občan odevzdá svůj hlas SPOZ." - Přeje si vítězství ČSSD, ale veřejně deklaruje, že bude volit svoje zemanovce, rivaly oranžové partaje.

Pro Sobotku peklo už nyní. Pro Haška až o něco později. Pro voliče sociální demokracie past.

 

Právě se děje

Další zprávy