SPOZ a lidé zcela oddaní Hradu se rozlézají po úřadech

Martin Fendrych Martin Fendrych
1. 8. 2013 16:15
Komentář: Klíčové posty ovládají lidé, které spojuje absolutní poslušnost prezidentovi.
Hradní kancléř Vratislav Mynář je mazaná liška s drsným, vymahačským zázemím. Žádný provokující intelektuál.
Hradní kancléř Vratislav Mynář je mazaná liška s drsným, vymahačským zázemím. Žádný provokující intelektuál. | Foto: www.spoz.cz

Vládne kabinet Jiřího Rusnoka. Počínání jeho party připomíná dobu oposmlouvy. Tehdy se však dohodla ČSSD a ODS, tedy parlamentní strany. Po dohodě obsadily komplet státní správu svými lidmi - odshora dolů úřady, vládní instituce, policii, částečně justici, státní a polostátní podniky. Dnes nám vládne kabinet, který nestojí na podpoře sněmovny. Pokud ji náhodou získá, bude to nepochybně výsledek vydírání a nakupování poslanců i stran.

Základnou Zemanovy vlády jsou Zemanovci, tedy SPOZ. Strana, která v roce 2010 nepronikla do poslaneckých lavic, přestože byla postavena na Miloši Zemanovi. Tehdy získala 4,33 procenta hlasů, 226 527 voličů.

Dnes se SPOZ chová, jako by byla stranou, jež volby vyhrála. Její lidé, nebo lidé, kteří do ní podle mnoha svědectví míří, obsadili klíčová ministerstva i špičkové posty ve státní správě. Vratislav Mynář, po Zemanovi předseda SPOZ, se stal hradním kancléřem. Tato pozice je mediálně nesmírně výhodná. Mynář je pečený vařený v televizi, v médiích. Je úplně jiný typ než bratrstvo Václava Klause (Jakl + Hájek). Zeman si nevybral intelektuála, ale mazanou lišku s lidovým přístupem a drsným zázemím. Mynář mimo jiné vlastnil akcie vymahačské firmy Credit Management.

Destruktivní úkol spozky

Zemanův kancléř je reklama SPOZ na Hradě. Zůstal předsedou spozky ve Zlínském kraji.

Předsedou vlády se stal Jiří Rusnok. Neúspěšně kandidoval za SPOZ v komunálních volbách v roce 2010. Teď Zemanovi slouží jako poslušný vládní nástroj. Vedoucím Úřadu vlády byl jmenován místopředseda SPOZ Radek Augustin. Místo šéfa Augustinovy kanceláře obsadil místopředseda krajského výboru SPOZ na Olomoucku Miroslav Hájek.

Z ministrů jsou se SPOZ osobně spojeni (tvrdí to předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka) ministr vnitra Martin Pecina, ministr zahraničí Jan Kohout a ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Bylo by to jakž takž normální, kdyby SPOZ vyhrála volby a sestavovala vládu - rozuměj normální v Česku. Ale je to nenormální, rizikové ve chvíli, kdy spozka ve volbách do sněmovny neuspěla. Je nabíledni, že prezident Zemanovce podporuje, upřednostňuje, poskytuje jim výhodu. Také je ale jasné, že jeho hlavním motivem není ani tak vybudovat novou, mocnou partaj, ale mnohem spíš maximálně škodit sociální demokracii. Rozseknout ji.

Lukoil Nejedlý - něco jako personalista

Po nástupu do Zemanovy vlády ministři vyměnili na 30 náměstků. Nejde však jen o politické posty. V některých resortech změny sahají hluboko - například na ministerstvu zahraničí do úrovně zástupce ředitelů odboru.

Podobně jako za opoziční smlouvy nesledujeme jen dobývání ministerstev. Obsazovány jsou a budou i státní podniky. Tento týden padl šéf Českých drah, největšího státního podniku, Petr Žaluda. Podle bezpečnostních analytiků, ale zároveň i podle předsedy ČSSD Sobotky, za těmito změnami stojí Martin Nejedlý, místopředseda SPOZ. Nejedlý je zástupce ruského Lukoilu v Česku. Zároveň je poradcem Zemana v oblasti energetiky. Podle některých odborníků na bezpečnost je Nejedlý jakýmsi skrytým „personalistou" Rusnokovy vlády.

Hospodářským novinám Sobotka řekl: „Pan Nejedlý je statutárním místopředsedou SPOZ a není žádným tajemstvím, že to je fakticky aktivní hybatel této politické strany. V tom si musí udělat hodně jasno Jiří Rusnok, i v souvislosti s těmi změnami, ke kterým v úterý došlo v Českých drahách, jestli klíčovým hybatelem nové vlády bude premiér, nebo jestli tím hybatelem v pozadí bude místopředseda SPOZ pan Nejedlý." - Tady končí legrace. Se SPOZ, s Milošem Zemanem, se Česko sune na Východ.

Nové mocenské centrum

Ale jak už řečeno, nejde o SPOZ. Nejde primárně o to, aby tato strana ovládla klíčové posty v zemi. I SPOZ je jen nástrojem, jedním z komponentů, se kterými prezident pracuje. Ve skutečnosti jde o to, aby moc a vliv získalo nové mocenské centrum, jehož středobodem je Hrad a jehož bohem a absolutním ovladačem, hybatelem, je Miloš Zeman. (Předseda SPOZ Zdeněk Štengl, bývalý policista, Zemana po svém zvolení do čela Zemanovců přirovnal k Ježíši Kristu...) A do klíčových pozic (ministerstva, státní podniky atd., viz postup v době oposmlouvy) jsou a budou obsazováni lidé zcela oddaní novému mocenskému centru. Nevládne nám vláda odborníků, ale vláda odborníků na Zemana.

Jako dobrý příklad poslouží nový ministr dopravy Zdeněk Žák, který spustil čistku v Českých drahách (ČD). V době, kdy Zeman premiéroval, byl Žák v týmu jeho poradců. A ty poradce tehdy vedl Miroslav Šlouf. Nový šéf ČD Dalibor Zelený vedl tuto firmu v době oposmlouvy.

Nezapomeňme také, jak vznikla SPOZ. V roce 2009 bylo svoláno celorepublikové shromáždění občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana a tam byla založena nová strana. Spozka se zrodila z Přátel Miloše Zemana. Tenkrát se politici smáli, dnes se začínají bát. Ono to přestává být směšné. Programem nového mocenského centra je služba Zemanovi.

Lang si může balit

SPOZ má nyní oblibu okolo 3 procent. Žádná sláva. Ale všude jich je plno a Zeman je upřednostňuje. Podle posledních zpráv se do spozky hrnou noví členové po stovkách a tisících. V době, kdy lidé nedůvěřují stranám. Tady ovšem nejde o důvěru v nějaký bohulibý projekt, tady jde o to, že mnozí vycítili: máme šanci se chytit, dostat se ke státním zakázkám. Mluví se také o tom, že se na SPOZ a Zemana přeorientovali někteří pražští kmotři. Server Motejlek.com napsal, že se výběru ministrů Rusnokovy vlády účastnil Tomáš Hrdlička z ODS, muž s puncem kmotra.

Buďme si jisti, že rozlézání spozky, rozlézání Zemanovi zcela oddaných mužů a žen bude pokračovat důvěra nedůvěra. Pokud však Rusnokova vláda důvěru získá, počítejme s tím, že budou postupně vyměněni šéfové klíčových bezpečnostních postů. Jeden z prvních skončí šéf BIS Jiří Lang. V tajné službě je nutné mít svého člověka.

 

Právě se děje

Další zprávy