Martin Fendrych Martin Fendrych | Komentáře
18. 7. 2013 13:25

Nečas a spol.: likvidační útok na policii a žalobce

Na policisty ÚOOZ bylo po razii na Úřadu vlády podáno 27 trestních oznámení
Václav Klaus míní, "že má represivní aparát potenci pod maskou šíření údajného dobra zlikvidovat celý politický systém".
Václav Klaus míní, "že má represivní aparát potenci pod maskou šíření údajného dobra zlikvidovat celý politický systém". | Foto: Reuters

S údivem zíráme, co se to u nás děje. Bývalý premiér vlády, která se nazývala vládou protikorupční a skončila kvůli korupci, teď křičí, že policie a státní zastupitelství kriminalizují politiky, že je to útok na českou politiku, na nezávislou zákonodárnou moc atd. Během několika týdnů se stát otočil hlavou dolů.

Po razii protimafiánské policie (ÚOOZ) na Úřadu vlády, v sídlech pražských kmotrů a u šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové (ODS) okamžitě nastoupila brutální obrana postižených a masivní atak na státní zástupce a detektivy. O boji proti korupci už ani slovo. Teď se vede válka o netrestatelnost, nedotknutelnost korupčníků.

Od začátku křičel Petr Nečas (ODS), že jde o kriminalizaci politického vyjednávání. Zajímavé je, že přesně v tomto duchu, v duchu Nečasova křiku, vyzněl příkaz Nejvyššího soudu, aby byli exposlanci okamžitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Všimněme si toho.

27 trestních oznámení

Sledujeme dvě linie snahy eliminovat státní zástupce (ODS jim dnes říká „prokurátoři" s odkazem na minulý režim) a policii. Jedna je politická, druhá justiční. Z toho pohledu bylo rozhodnutí NS naprosto šokující, dech vyrážející. Soud rozšířil imunitu projevu na imunitu dojednávání korupčního skutku. Ale nejen to, NS měl k dispozici podklady, z nichž vyplývalo, že údajné uplácení bylo dojednáváno nikoli pouze na „půdě Poslanecké sněmovny", ale také mimo ni. Takže extenze imunity vypadá ještě širší: jako by se vztahovala na mandát poslance! Zřejmě ať se pohybuje kdekoli. Známí ústavní právníci zírají zděšeně.

Petr Nečas atakuje žalobce a policii:
Petr Nečas atakuje žalobce a policii: | Foto: Vojtěch Marek

Tlak je vyvíjen i na policii. Akci má na starosti zhruba osm detektivů ÚOOZ. Bylo na ně zatím podáno 27 trestních oznámení. Policejní inspekce, GIBS (v jejímž čele stojí člověk vybraný ódeeskou, vzpomeňme), bude mít plné ruce práce, bude makat ostošest. Taková oznámení nemůže jen tak odložit; údajně jsou velmi sofistikovaná, sepsaná mimo jiné kvalitními advokáty některých zadržených.

Jde o zabrzdění či zastavení nejen této akce, ale i všech podobných akcí budoucích. V bezpečnostní komunitě se ví, že má vbrzku přijít další kolo, další policejní zatýkání, které se opře o odposlechy, sledování a v domovních prohlídkách získané materiály.

Proč nesedí páni kmotři?

Politici vztekle útočí na policii. Co jí vyčítají: zásah byl nepřiměřený a teatrální (400 policistů, kukly, pouta). Po nezákonné „kontrole" exministra spravedlnosti Pavla Blažka (podle kompetenčního zákona nemá resort MS žádnou kontrolní pravomoc nad policií) tento křik ustal. Policisté jednali ostře, nikoli však mimo regule.

Dál je vyčítáno, že byl v poutech odveden bývalý vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul, ale pak propuštěn a neobviněn. Podle zpráv z policie byl Poul vyslechnut, ochotně mluvil a vyšetřovatel pak naznal, že není třeba ho stíhat. Toť vše. (Nezapomeňme, že na Úřadu vlády bylo organizováno brutální zneužití Vojenského zpravodajství, tajné služby.)

Jana Nagyová zůstává ve vazbě. Právě o svoji milenku se Petr Nečas zřejmě nejvíc bojí, že mu ji chtějí policajti
Jana Nagyová zůstává ve vazbě. Právě o svoji milenku se Petr Nečas zřejmě nejvíc bojí, že mu ji chtějí policajti | Foto: Ludvík Hradilek

Hlavní výtka: proč nebyli zatčeni kmotři? Proč je vysmátý Ivo Rittig, Roman Janoušek (ten se moc nesměje, čelí obvinění z pokusu o vraždu automobilem) a další esa? Vysvětlení je složité. Nutno si uvědomit, že práce orgánů činných v trestním řízení je od okamžiku zadržení podezřelých ostře kontrolována nejlepšími českými právními zástupci. Musí být velmi pečlivě připravena a odůvodněna.

Protimafiánská policie neřeší jen kauzu Nagyová - exposlanci. Pracuje i na jiných případech. Nedlouho před razií na Úřadu vlády, v poslední květnový den, detektivové ÚOOZ zasahovali i v Národním hřebčíně v Kladrubech. Šlo o dotaci z Regionálního operačního programu Severovýchod. Osm lidí bylo vzato do vazby, soud je o měsíc později propustil. Podle nepotvrzených informací se akce týká také jednoho ministra Nečasovy vlády a jednoho kmotra. A zřejmě souvisí i s následnou akcí Ivo Ištvana, o které je řeč.

Proč policie pracuje pomalu

Před razií na Úřadu vlády se měsíc psaly „sdělovačky" (usnesení o sdělení obvinění) na exposlance, Janu Nagyovou a další aktéry prvního kola. Příprava na akci trvala týdny. Vyhodnocovány byly odposlechy a další poznatky. Policejní práce je mimo jiné tvrdá úředničina a právničina. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan je znám pečlivostí, hledá každou chybičku, vrací věci k přepracování.

Akci dlouho předtím předcházely žádosti o odposlechy. Ty ze zákona povolují soudy, musí být velice precizní, aby obstály. Nezapomeňme, že šlo o bývalé „velké zvíře" na Vrchním státním zastupitelství v Praze Libora Grygárka, později o poslance (exposlance) ODS, o ředitelku sekretariátu premiéra Nagyovou. Takové žádosti soudci těžko podepíší jen tak, což se v jiných případech občas děje.

Razii provázela série bytových a firemních prohlídek. Zase je povoluje soud, zase šlo o jména, u nichž je jisté, že ti lidé - kmotři, advokáti, politici, jejich lidé - budou mít peníze na špičkové právníky.

Pavel Blažek, když byl ještě ministrem spravedlnosti, hodlal nezákonně, bez zákonné kompetence, kontrolovat činnost policie. Neuvěřitelné.
Pavel Blažek, když byl ještě ministrem spravedlnosti, hodlal nezákonně, bez zákonné kompetence, kontrolovat činnost policie. Neuvěřitelné. | Foto: Ludvík Hradilek

Po prohlídkách (při nichž bylo zabaveno velké množství materiálu, mimo jiné údajně i hledané smlouvy, jež se týkají dojení státních podniků) následuje týdny trvající vyhodnocování, počet policistů je omezený, zatímco prostředky protistrany neomezené.
Napsat sdělení obvinění lidem jako pražští kmotři vyžaduje velkou přípravu. (Srovnejme s podstatně jednodušší dopravní nehodou Romana Janouška; kolik času uběhlo od doby, kdy onu řidičku opilý přejel; a to je podstatně jednodušší, podstatně omezenější matérie.)

Čekejme další kolo zatýkání

Můžeme s jistotou očekávat, že přijde další kolo. Bude se týkat kmotrů a jejich spolčenců, spolupracovníků. A mimo jiné právě proto je veden tak zuřivý atak na státní zástupce a policii. Nezapomeňme, že mnoho aktivit kmotrů je pupeční šňůrou navázáno na politiky, obvykle na politiky ve vládě a v krajích. Na úředníky, kteří rozhodují o státních penězích, o státních a polostátních podnicích, o dotacích (viz kladrubský hřebčín třeba). A ODS je v tak strašlivém stavu, že se děsí každé další aféry.

Mimochodem, podle znalců to vypadá, že verdikt Nejvyššího soudu, který odňal exposlance orgánům činným v trestním řízení, musel připravovat nějaký schopný, mazaný ústavní právník (dejme tomu někdo typu a kvalit Zdeňka Koudelky). Byla to mazaná, velmi účinná brzda, která má celý proces zdržet a především zpochybnit.

Ištvan, to se ví, ojojoj, bude vyštván. Vrchní státní zástupce v Olomouci čelí brutálnímu ataku politiků.
Ištvan, to se ví, ojojoj, bude vyštván. Vrchní státní zástupce v Olomouci čelí brutálnímu ataku politiků. | Foto: Vojtěch Marek

To, že všechno tak strašně trvá, že nejsou obviněni další lidé, třeba kmotři, je snadno vysvětlitelné a pochopitelné. Spěch by byl pro policii a státní zástupce smrtící. Verdikt Nejvyššího soudu ukázal, jakou sílu proti sobě mají, jakých fint je schopna. Klidně prohlásí vyjednávání úplatku (pokud k němu došlo, pokud na to má policie pádné důkazy) za projev ve sněmovně.

Nesledujeme v žádném případě spiknutí žalobců a policie proti politice, proti ODS, proti pravici. Ne, nyní sledujeme pravý opak: zběsilou snahu ODS o diskreditaci policie a státního zastupitelství. Tohle v jiných zemích dělají mafiáni; u nás špičkoví demokratičtí politici.

Klaus: Pod maskou šíření dobra...

Nečas křičí: „Jak dlouho bude pan Ištvan provádět své právnické experimenty? Provádí je na živých lidech, to nejsou pokusná zvířata!" Ištvan podle něj „přivedl tuto zemi za hranici politické krize i na hranici ústavní krize a dokonce krize právního státu". Rozumíte? Vyšetřovat korupci, spojení na kmotry, zneužívání tajné služby je podle expremiéra krize právního státu.

Podporuje ho nejen Miroslav Kalousek, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, prý šlo o „politický obchod, a ne trestný čin". Pozadu samo sebou nesmí zůstat exprezident Václav Klaus. Varuje, „že má represivní aparát potenci pod maskou šíření údajného dobra zlikvidovat celý politický systém". A s tím se, tvrdí, „nesmíme smiřovat".

Ve skutečnosti se dá prostým selským rozumem jako zhroucení právního státu nahlížet verdikt Nejvyššího soudu. Ruší rovnost občanů před zákonem, vytváří dvě zcela odlišné skupiny občanů; jednu nedotknutelnou, druhou obyčejnou. Děsí, že exposlanci byli vyňati z pravomoci policie a státních zástupců, přestože zřejmě dohadovali úplatky a přestože je dohadovali i mimo půdu sněmovny, což policie doložila.

Nevěřme na zlého Ištvana; zdá se, že pracuje podle zákona. Výtka, kterou mu udělil NS, je v právním státu (kterým my zjevně nejsme) nestravitelná.

Naopak vězme, že politici v čele s Nečasem, Kalouskem a Klausem zuřivě útočí na orgány činné v trestním řízení, protože je ohroženo jejich „obchodní", korupční pojetí politiky. O nic jiného se nehraje.

 

Právě se děje

Další zprávy