Martin Fendrych Martin Fendrych | Komentáře
9. 7. 2013 13:15

Želé Fischer umí zázraky. Předvede je i ve vládě?

Jan Fischer přes noc vykouzlil tři miliony. Vykouzlí pro nás na financích biliony?
Jan Fischer se vrací. V tandemu s Jiřím Rusnokem potáhnou Zemanovu spasitelskou vládu.
Jan Fischer se vrací. V tandemu s Jiřím Rusnokem potáhnou Zemanovu spasitelskou vládu. | Foto: Vojtěch Marek

Jan Fischer přezdívaný díky svým vždy pevným, zásadovým postojům Želé povede v zemanovládě finance. Prezidentovi taky ochotně poslouží jako místopředseda vlády. Premiér Jiří Rusnok hned v pondělí o Janu Želé Fischerovi pravil: „Vytvoříme určitý tandem, ministr financí, premiér." Takže vládu vlastně povedou spolu.

Jan Fischer není bez chyby. Hned na začátku udělal botu, ale on to napraví. Řekl: „Nejsem ve vládě jako exponent a zástupce nebo prodloužená ruka prezidenta Zemana." To je chyba, protože tahle vláda, jak řekl v Hydeparku hradní kancléř Vratislav Mynář (SPOZ), nevychází z mandátu sněmovny, nýbrž z mandátu, který dali voliči Zemanovi. Smysl má jen ten ministr, který je prodlouženou rukou Miloše, jinak tam nemá co dělat! Fischer by se za svůj ošklivý výrok měl omluvit a jít s pravdou ven. Jednou věcí si ale můžeme být zcela jisti: Jan Fischer není ve vládě sám za sebe.

Jen malé připomenutí: do čela minulé úřednické vlády si ho vybrali tři velikáni: tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek, tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek a tehdejší prezident Václav Klaus. Toto trio sáhlo po Janu Fischerovi - všem třem vyhovoval. Byl jejich.

Miloš Zeman se smál po prezidentské volbě a směje se dál. Vládu má složenou.
Miloš Zeman se smál po prezidentské volbě a směje se dál. Vládu má složenou. | Foto: Ludvík Hradilek

Nejčastější výtka vůči Fischerovi zní: nezvládl kočírovat finance své kampaně na Hrad, jak může řídit ministerstvo financí. V zákonné lhůtě nesplatil své dluhy. Počkat, počkat, ne tak zhurta. Koho tenhle stát potřebuje jako prase drbání? Ministra financí mága, ministra financí kouzelníka, který dodá průmyslu peníze, rozhýbá línou ekonomiku. A, uznejme, Jan Fischer sice neuspěl v boji o hlavu státu, ale v pondělí, po uzavření dohody, že povede finance a zčásti i vládu, všemu lidu oznámil veliký zázrak. Dlužil ještě asi 3 miliony, pro většinu národa částku astronomickou, na niž se šetří celý život, když člověk bere dost peněz. Ale přes noc dluh umoří, v úterý bude bez dluhu. Peníze, jakmile se dohodl na vstupu do vlády, dostane.

A v tom je obrovská naděje i pro nás. Tenhle člověk umí kouzlit, umí sehnat pro sebe přes noc miliony. Odtud můžeme soudit, že pro stát sežene ne miliony, ne miliardy, ale biliony. Zeman našel finančního spasitele.

(Pokud není Fischer kouzelník, je to horší. Pak je jasné, že ty peníze dostal proto, že povede finance a v tandemu vládu. Mít ho v Rusnokově kabinetu je pro někoho velmi výhodné, peníze čeká jistě brzy zpátky.)

Další výtka vůči Fischerovi: Největším sponzorem jeho prezidentské kampaně byl podnikatel a miliardář Tomáš Chrenek. Takže Chrenek bude mít ve vládě nejen ministra průmyslu Jiřího Ciencialu, ale i ministra financí a místopředsedu kabinetu. To může být setsakra výhodné.

Tomáš Chrenek má v zemanovládě velmi dobré zastoupení: Jana Fischera a Jiřího Ciencialu.
Tomáš Chrenek má v zemanovládě velmi dobré zastoupení: Jana Fischera a Jiřího Ciencialu. | Foto: Aktuálně.cz

Jenže ono je vše asi trochu jinak. Chrenek je další člověk spojený se zázrakem. Ten se před lety týkal slavného sociálnědemokratického expremiéra Stanislava Grosse. Koupil velmi levně akcie Chrenkovy firmy Moravia Energo a pak je zase draho prodal Chrenkovi. Gross vydělal, psalo se, asi 80 milionů. Zázraky se u nás dějí. Chrenek u toho tehdy byl a věřme, že u toho bude zase.

Malý zázrak byl i obrat, prozření, satori, osvícení, které prodělal Jan Fischer během kampaně na Hrad. Nebo spíš těsně poté, co prohrál v prvním kole a nepostoupil do druhého (to se musel sponzor Chrenek tehdy zlobit, jéje). Během kampaně mluvil Fischer ošklivě i o Miloši Zemanovi. Nebylo to od něj pěkné, dokonce před ním voliče varoval. Nelíbila se mu opoziční smlouva, spojení s Václavem Klausem a jiné věci. Ale potom najednou, opět můžeme říct, ač žijeme v sekulární zemi, zázračně prozřel a oznámil, že by nevolil Karla Schwarzenberga, ale Miloše Zemana.

Dokázal se zázračně rychle zorientovat, postavit se na správnou stranu a teď se stal, jak řekl opět kancléř Vratislav Mynář, jakousi „třešničkou na dortu" Rusnokovy vlády. Jistě tím nemyslel to, že komunisté dnes mají ve znaku třešně a že Fischer byl za bolševika v KSČ. Nevyčítejme mu to, bez rudé knížky by byl nemohl dělat svou práci.

Ne, Fischer přes noc nejen uhradil miliony, ale on se stal přes noc symbolem celé zemanovlády. Je to vláda Želé. A zase: želé je dobré, sladké, měkké. Je to zákusek. Ženy milují želé. Děti milují želé. Většina miluje želé, 2 717 405 voličů miluje sladké, měkké želé.


 

Právě se děje

Další zprávy