Martin Fendrych Martin Fendrych | Komentáře
17. 6. 2013 9:15

Zeman je pánem situace. Nejčistší jsou předčasné volby

Kdo kdysi vyřešil "rebelii" Tluchoře a spol.? Ano, Martin Kuba. Příští premiér?
Je pánem situace.
Je pánem situace. | Foto: ČTK

V neděli večer premiér Petr Nečas (ODS) oznámil, že končí. Jako předseda vlády i jako předseda modré strany. Není to hrdinský kousek, nic jiného mu nezbylo. V obou funkcích byl dál naprosto neúnosný. Co se stane dál?

Klíčovou osobou se nyní stává prezident Miloš Zeman. Nečas tvrdí, že jednání o nedůvěře vládě je po jeho rezignaci zbytečné. V neděli večer končící premiér řekl: „Já jsem hluboce přesvědčený o tom, že pan prezident bude respektovat parlamentní charakter naší republiky, a to že vláda se odvíjí od Poslanecké sněmovny a její důvěry a od většiny v Poslanecké sněmovně. Jsem hluboce přesvědčen, že pan prezident Zeman jako bytostný demokrat bude tento princip respektovat." Jinými slovy: já končím, koaliční vláda ale může jet dál. Je to tak? Má tato vláda pokračovat dál bez Petra Nečase?

ČSSD a KSČM na koni

Sociální demokraté si to nemyslí, chtějí předčasné volby. Komunisté také. Logicky. Podpora ODS teď spadne dolů, levice ví, že by momentálně získala maximum hlasů. ČSSD si možná věří, že dá dohromady sama většinu ve sněmovně. Po skandálu premiéra to není tak úplně nemožné.

První místopředseda sociálních demokratů, jihomoravský hejtman Michal Hašek, řekl: „ČSSD je připravena okamžitě zahájit jednání s dalšími parlamentními politickými stranami a prezidentem republiky o nalezení ústavní cesty k co nejdřívějšímu konání nových voleb. Snaha hledat nového premiéra v řadách ODS či znovu vzkřísit koaliční projekt ODS, TOP 09 a LIDEM neodpovídá politické realitě České republiky a byla by pouhou snahou udržet si za každou cenu vládní křesla."

Pro ODS je naopak každý odklad voleb vítaný. Kredit, který si Nečas vybojoval za povodní, je fuč. Modrá strana může počítat leda tak s hlasy svých absolutně nejskalnějších voličů. S těmi, kterým je všechno naprosto jedno.

Dejme tomu, že by Zeman kývl na nějakého nového modrého premiéra. Blízký mu je (stejně jako Václavu Klausovi) první místopředseda ODS Martin Kuba. Ministr průmyslu v noci na pondělí oznámil, že je připraven převzít odpovědnost a stát se novým modrým předsedou vlády. Dejme tomu, že by byl prezident tak naivní, že by šel tak silně proti momentální náladě ve společnosti (= smést tu vládu) a Kubu jmenoval. Co by následovalo?

Přijde na řadu i Rittig a další?

Máme za sebou teprve začátek, první malé střípky toho, co policie chtěla odhalit. Co přijde dál? Jana Nagyová byla navázána na Ivo Rittiga a další podobné týpky. Rittigův člověk je ministr Petr Bendl (ODS). Co když se z odposlechů ukáže vazba ministrů na kmotry? Mluví se o tom několik let.

Nejen to. Jednou policejní linkou (vedlejší) bylo nezákonné, zločinné sledování paní Nečasové vojenskou tajnou službou. Druhá linka zatím je údajné uplácení tří „rebelů". - Vzpomeňme si, kdo tehdy oficiálně rebelii vyřešil. Byl to přece první místopředseda ODS Martin Kuba. Ten muž, který má nyní největší šanci vystřídat Petra Nečase. Stát se po něm premiérem. O tom, že byl Kuba dříve považován za pána, který dělá pro kmotra Pavla Dlouhého, ani nemluvě. - To má být řešení? Co když se ukáže, že v onom uplácení figuroval Kuba taky? Nebo že o něm věděl? (Těžko si představit, že by o něm nevěděl.)

Tím pochyby nekončí. Hlavní část policejního vyšetřování se přece týkala kmotrů, lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška a snad i dalších. Podle zpráv z policie proběhl zátah dřív, než byl plánován, protože o něm vědělo více lidí. Asi proto kmotři vyklouzli. Ale to neznamená, že policie nemá informace, možná i důkazy o tom, jak jsou kmotři na některé ministry a na některé státní a polostátní podniky napojeni.

Kdyby byl Zeman tak naivní a ODS nechal, Kubu nechal, dál vést stávající vládu, může se stát, že policie začne žádat o vydání některých ministrů. To si žádný soudný prezident nemůže dovolit. Zeman tohle neudělá.

Rozzlobení Zemanovi voliči

Nečas se pokouší ODS zachránit, jeho krok byl jediný možný, ale na záchranu, na pokračování vlády ODS - TOP 09 - LIDEM to nestačí ani náhodou. Je pozdě. Kdyby na to Zeman kývl, nadávali by mu jeho vlastní, rozzlobení voliči. Nemůže nechat pokračovat Nečasovu vládu bez Nečase. Je to stejně nemožné jako dejme tomu jmenovat úřednickou vládu v čele s Václavem Klausem (což je asi rok starý záměr, který stále ještě úplně nezapadl). Přes všecky nové skandály není amnestie ani zdaleka zapomenuta.

Miloš Zeman může najít někoho jiného a nechat ho s úřednickým kabinetem vládnout do regulérních voleb, to ano. To by se nelíbilo předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. (Takže to jistě prezidenta Zemana láká. Není tu od toho, aby nahrával ČSSD. Má se Sobotkou nevyřízené účty.)

Ze všech variant nejlogičtější, nejčistší, zřejmě i nejdemokratičtější, pokud se na ní parlamentní strany budou s to dohodnout, jsou předčasné volby.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy