Jan Lipold Jan Lipold | Komentáře
17. 6. 2013 0:14

ODS žije ve snu, že dál vládne. Ne, začíná se od nuly

Komentář: Nové volby potřebujeme. Z této sněmovny už dobrá vláda nevzejde
Červen 2010, vláda se rodí. Vzpomínky zůstanou.
Červen 2010, vláda se rodí. Vzpomínky zůstanou. | Foto: Ludvík Hradilek

Petr Nečas v neděli večer oznámil, že podá demisi, a tím pádem končí i jeho vláda. Která sice v roce 2010 začínala s velkou parlamentní většinou, dnes ale zdaleka není jisté, jestli alespoň nějakou většinu vůbec má.

Nečas, třetí premiér za ODS, dovládl stejně jako Václav Klaus (své druhé období) a Mirek Topolánek předčasně. Všechny pravicové kabinety po roce 1996 se rozpadly kvůli problémům v ODS, respektive kvůli problémům premiérů z ODS - ne proto, že by se rozložila koalice.

Nečas při ohlášení demise jedním dechem dodal, že ODS bude hledat nového premiéra. Vystupoval, uvolněný po učiněném rozhodnutí, jako by automaticky měla pokračovat vláda ODS, TOP 09 a odštěpené strany LIDEM. Ve skutečnosti se věci mají jinak. Pokud se bude hledat premiér a sestavovat nová vláda, začíná se od nuly, tedy od volebních výsledků z května 2010, respektive od toho, co po nich dnes zbylo v Poslanecké sněmovně.

Kde je situace stran většiny přinejmenším „nepřehledná". Což je problém, ať by vznikala jakákoli vláda.

Volby v roce 2010 vyhrála sociální demokracie. Takže když končí Nečasova vláda, logicky by měl - s požehnáním prezidenta - dostat šanci Bohuslav Sobotka. Jenže ČSSD už řekla, že teď vládnout nechce, a žádá předčasné volby. Ze svého pohledu naprosto logicky: je pravděpodobné, že by v nich dopadla lépe než minule. A také, s kým by teď měla vládnout? Teoreticky se může na 101 hlasů dostat snad s KSČM, Věcmi veřejnými a „volnými elektrony" (Nečasův termín) z řad nezařazených poslanců jako Jiří Paroubek nebo Josef Dobeš. Hodně bídná vyhlídka, utopie. Proč by se sociální demokracie měla vydávat do jejich rukou? Teoreticky může dát většinu i s ODS nebo TOP 09 (a případně volnými elektrony). Pro ČSSD je to také nesmyslná představa - má se snad necelý rok před řádnými volbami spojit s těmi, za jejichž vlády jí v opozici preference jen kvetou?

ČSSD teď vládnout nepůjde.

A co obnova dnešní koalice, s nejasnou většinou a hlavně s novým premiérem, řekněme Martinem Kubou z ODS? Teoreticky snad. Prakticky by to ovšem i tak znamenalo, že celou vládu musí prezident jmenovat znovu (demise premiéra je demisí celé vlády). Pokud má být v koalici TOP 09, těžko si představit, že by vláda byla bez Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga. Zemanových oblíbenců už z dob prezidentské kampaně …

Neboli: Je klidně možné, že se dnešní koalice dohodne, že vymění Nečase za Kubu, a že se pokusí schrastit 101 hlasů pro důvěru. (Jen žádné nákupy a slibování trafik, prosíme, víte, jak to pak končí.) Ale to v současné situaci neznamená samo o sobě prakticky nic. Protože kouzelná slůvka zní „předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády". Prezident se jmenuje Miloš Zeman. Bude jmenovat, když bude chtít. Však ho znáte.

Na to, kdo tu bude vládnout, se ode dneška ptejte na Pražském hradě. Nejpravděpodobnějším - a momentálně nejlepším - řešením jsou ale nové volby. Ze staré sněmovny se dobrá vláda sestavit nedá. A jiná řešení, jako „kabinet odborníků" v režii  Hradu, jsou snad ještě horší.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy