Martin Fendrych Martin Fendrych | Komentáře
15. 6. 2013 9:00

Rok odposlouchávání Jany Nagyové = atomová bomba

Zneužití vojenské tajné služby, dvou generálů, je obludné. Nagyová byla všemocná
Jana Nagyová, ředitelka kabinetu Petra Nečase, měla do středy větší vliv než premiér.
Jana Nagyová, ředitelka kabinetu Petra Nečase, měla do středy větší vliv než premiér. | Foto: Ludvík Hradilek

Pátek částečně vyjasnil, co bylo podstatou čtvrteční policejní razie na úřadu vlády, na obraně, u lobbistů, nebo lépe řečeno pražských kmotrů Ivo Rittiga a Romana Janouška, v Lesích ČR a jinde. Jasno je jen ve velmi malé části příběhu, většina, podstata, zůstává neobnažena.

K dispozici máme pouze vedlejší produkty rok a půl dlouhé policejní akce. Ta byla původně zaměřena na tehdejší dvojku vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka. Na jeho kontakty na pražské kmotry a politiky. Zřejmě též na přikrývání a brzdění zásadních kauz.

Z vyjádření policie jsme se o akcích Rittiga a Janouška nedozvěděli ani ň a o Grygárkovi, jen to, že kvůli němu muselo kauzu dozorovat a řídit Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Grygárek má na VSZ v Praze stále přátele.

Rittig a Janoušek zase vyklouzli

Ředitel protimafiánské složky ÚOOZ plukovník Robert Šlachta směle tvrdí, že chytli všechny, které chtěli chytit. Máme to chápat tak, že nechtěli chytit Rittiga a Janouška? Že jim dali šanci, aby se zdejchli? Věřme, že to tak jen vypadá, že to tak není. Neboť hlavními osobami v kauze jsou kmotři (nejen Rittig a Janoušek, ale i další), vedoucí kabinetu premiéra Jana Nagyová (ODS), předseda vlády Petr Nečas (ODS) a několik dalších špiček, které mají co do činění s některými státními a polostátními podniky (jako jsou Lesy ČR nebo ČEZ).

Veřejnosti (médiím) byla předhozena zatím jen linka Nagyová - Nečas - Nečasova žena. Plus značně sporné „uplácení" bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře. Tedy vedlejší produkty mnohem podstatnějšího vyšetřování, které mělo odhalit vazby kmotrů na vládu a především to, jak kmotři po léta dojí státní zakázky.

Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan je garantem akce státních zástupců a ÚOOZ proti kmotrům a jejich klientům ve vládě.
Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan je garantem akce státních zástupců a ÚOOZ proti kmotrům a jejich klientům ve vládě. | Foto: Vojtěch Marek

Vojenské zpravodajství nás ohrožuje

Zdá se, že sledování paní Nečasové Vojenským zpravodajstvím, dokonce za aktivní spolupráce jejího bývalého ředitele Ondreje Páleníka a současného ředitele Milana Kovandy (Miroslav Kalousek je nazývá „hrdinové z Afghánistánu"), je soukromá tragédie premiéra. Jinak to není důležité.

Omyl. Úkolování zpravodajců Nagyovou je nezákonné a nemyslitelné. Je šílené, že se od ní nechali řídit ředitelé VZ, dva generálové. Svědčí to o tom, že je tato tajná služba totálně prohnilá a zaslouží okamžitě rozpustit a všecky ty „hrdiny z Afgfhánistánu", kteří se bojí jedné trochu mocnější, premiéra bohužel ovládající ženské, vyházet.

Zákonná úloha VZ? Bránit vojenskému ohrožení České republiky, hlídat cizí tajné služby v oblasti obrany, bránit nás před jiným ohrožením v oblasti obrany. Plus úkoly jako ochrana utajovaných skutečností. Jak s tím souvisí sledování manželky premiéra, který se s ní chce rozvést a který má poměr se svou šéfkou kabinetu? Je snad paní Nečasová cizí vojenský špión?

Absolutní zneužití tajné služby. Máme další důkaz, že u nás tajné služby nejsou kontrolovány. Vůbec netušíme, na kom vojenští agenti na zakázku, nezákonně pracovali.

Hnusná, ale běžná praxe

Druhá kauza - ono „uplácení" tří exposlanců, je složitější. Měli dostat a minimálně dva dostali trafiky. Miroslav Kalousek (TOP 09) se ve sněmovně smál, co že to je za trafiky, když berou „jen" 30 tisíc měsíčně. Zřejmě je už úplně mimo: o 30 tisících měsíčně si mnozí čeští občané ani nesní.

Ale přece je tu pochyba - děje se to tady dvacet let. Je toto trestný čin? Že se dohodnu: ty odejdeš, já ti seženu místo ve státním podniku? (Mimochodem, Ondrej Páleník odešel z Vojenského zpravodajství poté, co tato pseudotajná služba nechala po léta obranu uzavírat nevýhodné, zřejmě zkorumpované zakázky. A tento hrdina - přikrývač, hrdina - slepý a hluchý dostal taky trafiku, stal se šéfem správy hmotných rezerv. A nikdo za to nikoho trestně nestíhal a nestíhá...)

Lobbista a pražský kmotr Ivo Rittig je jednou z klíčových postav velké policejní akce, ale zatčen nebyl. Dlí mimo republiku. Divné. Varovali ho?
Lobbista a pražský kmotr Ivo Rittig je jednou z klíčových postav velké policejní akce, ale zatčen nebyl. Dlí mimo republiku. Divné. Varovali ho? | Foto: Ludvík Hradilek

Tohle bude slabé místo první fáze akce VSZ Olomouc a ÚOOZ. Ano, je to neřestné, je to neústavní, ústava si poslance představuje jinak, ale je to trestný čin? Zřejmě bude záležet na tom, jak celý ten hnusný deal (jehož smyslem bylo, aby nepadla Nečasova vláda) přesně proběhl, jak ta dohoda vypadala, jestli to byla jasná, nezpochybnitelná korupce nebo ne.

Je výsledek akce zatím slabý? Zneužití tajné služby je obří problém. Vypovídá o dvou věcech: Nagyová byla do středy vlivnější než premiér. (Mluví se o tom nejméně dva roky.) Dělala si, co chtěla. Ovládala nejen premiéra, ale také jednu tajnou službu a zřejmě mnoho klíčových osob ve státu.

Mediální bramboračka? Nečasova lež

Pokud se má naše země změnit, musí Nečas a jeho vláda padnout. I když víme, že ji nic o moc lepšího nevystřídá. I když to nahrává komunistům. Přesto musí padnout.

Ať už padne nebo ne, čekají nás ještě další kola: Rittig a Janoušek. Pokud však policie odposlouchávala telefony Nagyové, jde i o Patrika Oulického, Alexandra Nováka, Pavla Dlouhého, Tomáše Hrdličku, o lidi jako je bývalý a současný ředitel ČEZ, tedy Martin Roman a Daniel Beneš, o lidi z Lesů ČR, z pražských firem a nemocnic, o Martina Kubu (ODS), o Petra Bendla (ODS) a další a další klíčová jména. - Za rok odposlouchávání Nagyové má policie v ruce atomovou bombu.

Když premiér Nečas mluví o „mediální bramboračce", ví, že lže. Ví, že to je kmotrovské pyré, ví, že nejde o tři uměle spojené kauzy, ale o kauzu jednu: kmotři a vláda, kmotři a jeho „Janička". Kmotři a Petr Nečas.

Pokud státní zástupci v čele s Ivo Ištvanem, šéfem VSZ v Olomouci, případ Janička a kmotři dotáhnou, má česká politika slušnou naději na pročištění.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy