Jan Lipold Jan Lipold | Komentáře
7. 6. 2013 10:20

Běžný provoz. Podnapilí politici vstoupili do zpráv

Pokud Miroslav Kalousek nezmění životosprávu, neměl by kandidovat ve volbách

Dno politické kultury je hlouběji, než si myslíte. Podnapilí ústavní činitelé se stávají běžnou součástí zpravodajství. V horších případech se přitom pokoušejí mluvit, tak jako ve čtvrtek Miroslav Kalousek.

Jistě, nemáme k dispozici dechovou zkoušku ani odběr krve. Jen to, co vidíme a slyšíme, jen výpovědi svědků a v některých případech dokonce samotných aktérů. I kdyby Miloš Zeman měl opravdu virózu, problémem je už to, jak dlouhodobě a ostentativně deklaruje svůj poměr k alkoholu. Už to je v případě hlavy státu nepřípustné.

Nad tématem alkohol a politici jsme si zvykli mávat rukou. Asi nikdo nechce vypadat, že moralizuje a že je suchar. Tak nějak se bere jako normální, že „u nás se chlastá".

To je samozřejmě naprostý omyl - množina těch, kdo nepijí nebo mají k alkoholu zcela jiný vztah než Kalousek a Zeman, je mimořádně početná. Ve skutečnosti jde o klasickou tzv. mlčící většinu, ze které vyčnívají:

Lidé, co nepijí ze zdravotních důvodů. Vyléčení alkoholici. Lidé, kteří s alkoholem bojují, perou se se závislostí. A jejich rodiny, přátelé. Lidé, kterým alkohol prokazatelně zničil život, ať už šlo o dopravní nehodu nebo rozvrácené manželství. O obětech metanolu nemluvě. A jejich rodinách, přátelích. 

Všem těm, aniž by se o to prosili, nastavují podroušení politici odpudivé zrcadlo. Otevírají v nich jejich vlastní traumata.

Neměly by pít také děti (ve statistikách jsme ovšem na evropské špičce), ve svém vlastním zájmu by lidé neměli propíjet sociální dávky, a tak dále.

Klidně tomu říkejte moralizování. Ale když nám někteří politici - volené elity, potenciální vzory chování - předvádějí, že pití je běžné a že to „patří k věci", je bohužel potřeba takové věci připomínat. Neuvěřitelné.

Pokud nezmění životosprávu, případně nevyhledá lékaře, neměl by Miroslav Kalousek kandidovat v příštích volbách. Pokud se nestane nic a kandidovat bude, vsadím se, že jeho problém na něj nikdo ve volební kampani opravdu tvrdě nevytáhne. Maximálně se o tom bude špičkovat.

Protože to je u nás normální.

 

Právě se děje

Další zprávy