Martin Fendrych Martin Fendrych | Komentáře
4. 6. 2013 7:26

Církevní restituce - ideální dmychadlo nenávisti

Kdo si myslí, že církve podvádějí lid, nemůže skousnout, aby se jim vracely majetky
Předvolební plakát ČSSD na téma církevní restituce, 2012.
Předvolební plakát ČSSD na téma církevní restituce, 2012. | Foto: ČSSD

Církve dostanou zpátky náhradu za komunisty ukradené majetky. Ústavní soud v pondělí rozhodl, že zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi platí. Zamítl stížnost 18 zákonodárců. Dodejme, že ústavníci už byli posíleni o nové soudce Miloše Zemana…

Pro jedny (zdá se, že pro menšinu) úleva. Pro druhé (zjevně pro většinu rozezleného občanstva) další důvod k nespokojenosti, ba k nenávisti vůči státu a církvím.

Už tedy platí, že církve od státu dostanou zpět nemovitý majetek v hodnotě asi 75 miliard korun. Po třicet let jim bude vypláceno též 59 miliard navýšených o inflaci. Postupně přestanou dostávat peníze na platy duchovních. Premiér Petr Nečas již v únoru podepsal smlouvy o vyrovnání s konkrétními církvemi.

Exkluzivní klub církví

Podle opozice zákon porušoval princip rovnosti ve vztahu k restituentům z devadesátých let a vytvořil „exkluzivní klub církví". Vláda v době ekonomického poklesu škrtala v sociální sféře, ale církvím „dá" 134 miliard korun. Opozice zpochybňovala výslednou sumu, prý ji vláda nikdy nevysvětlila. „Církve si berou něco, co jim nenáleží po právu ani podle obecných principů spravedlnosti," řekl Lubomír Zaorálek.

Nemá cenu námitky posté rozebírat. Církve by naopak mohly (a měly) namítat, že zákon o půdě dával přednost fyzickým restituentům, a že tedy církve byly přes dvacet let diskriminovány.

Podstata sporu leží úplně jinde - v politické rovině, v rovině názoru, v pohledu na církve, pohledu na věřící, v postoji, který v tomto národu během totality vypěstovali komunističtí ideologové a politruci a který se dědí z generace na generaci.

Jakmile si myslím, že křesťan věří v blbost, že žádný Bůh neexistuje a že církev jen obluzuje či podvádí lid, pak mohu dost těžko přijmout něco jako zákon, který církvím vrací nebo nahrazuje ukradené majetky.

Vzácný obraz nepřítele

Kdo takhle uvažuje, tomu je srdečně jedno, co církve v této zemi dělají dnes; s tím de facto počítá jako s naprostou samozřejmostí. Není nic zvláštního, když lidé, kteří církve nesnášejí, kteří odmítají „církevní restituce", dávají své rodiče či prarodiče dožít do církevních zařízení.

Ale ani to není nejpodstatnější. Opozice (sociální demokracie, komunisté a Věci veřejné) dělá přesně to, co dělala komunistická strana za minulého režimu. Vytváří obraz nepřítele. Ani ČSSD, když byla u moci, nenašla odvahu vyřešit problémy s ukradeným církevním majetkem. Mohla přece nějak rozhodnout, nabídnout svoje řešení. Třeba to, že církve dostanou zpět jen část fyzického majetku. Nebo že nedostanou nic. Sociální demokracie nekonala, nechala to na pravici a ta se nakonec dohodla.

Co bude dál? Když už se rozdmychá nenávist, musí se přiživovat. Buďme si jisti, že sociální demokracie znovu vytáhne „církevní restituce" (nikoli náhradu za ukradené majetky) v předvolební kampani. Dokonce můžeme čekat, že, pokud vyhraje volby a povládne, zákon změní. Vyhoví svým voličům.

Takže na jednu stranu je po 23 letech vyřešen starý dluh, ale na druhou stranu bude útok na církve pokračovat. ČSSD a KSČM, Sobotka a Filip, mají společné téma.

Neustálé odkládání návratu uloupených majetků nakonec odskáčou církve samy. Od pádu železné opony, od konce bolševismu se na ně většina společnosti dívá nejhůř za celou dobu. Jen proto, že byly jakž takž napraveny staré křivdy.

Naše miliardy pošlou do Vatikánu!

Už se objevují obavy, že katolíci majetky převedou do Vatikánu (to je u nás něco, jako je poslat rovnou do pekla). Že s majetkem nebudou umět nakládat. Že se ho ujmou kmotři. Atd. Je to podobné, jako kdyby vám někdo ukradl dům, pak by vám ho soud vrátil, ale sousedé by začali protestovat a vyslovovat obavy, že dům prodáte a výtěžek věnujete otci v Itálii…

Místopředseda ČSSD Zaorálek má strach, že církve majetek nepoužijí jen k bohulibým účelům. Odkud tu obavu bere, není jasné. Ale pro jeho voliče ten strach zní dobře. (Volič ČSSD už běží domů a volá: Mámo, oni ty naše miliardy pošlou do Vatikánu!) Zákon o církvích a náboženských společnostech z roku 2002 říká, že církve a církevní právnické osoby mohou vykonávat výdělečnou činnost jen jako doplňkovou činnost k hlavní, to jest pastorační a další činnosti. Zaorálek zřejmě naznačuje, že církve začnou hrabat pro sebe a na lidi se vykašlou. Podle sebe soudím tebe.

Jenže se stačí podívat, co církve u nás dělají. Krom toho, že kážou, tedy že pěstují víru v Boha, starají se o ty nejubožejší v zemi. O chudé, o bezdomovce, o opuštěné - ať už staré nebo mladé, ženy nebo muže - o zavržené, kněží a faráři chodí za vězni a nemocnými. O feťáky. Pokud církve použijí navrácené majetky a peníze k takové činnosti, měla by je sociální demokracie velebit. Jenže to by byl mizerný předvolební program. Mnohem lepší je dmychat nenávist.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy