Martin Fendrych Martin Fendrych | Komentáře
23. 5. 2013 15:55

Praha mezi Hu-Hu koalicí a rvačkou divokých psů

Komentář: Mozek topky Miroslav Kalousek zřejmě odstartoval předvolební kampaň
Bohuslav Svoboda padl, už není primátorem Prahy. Nahlédnout do příčin jeho pádu je velmi nesnadné.
Bohuslav Svoboda padl, už není primátorem Prahy. Nahlédnout do příčin jeho pádu je velmi nesnadné. | Foto: Vojtěch Marek

V Praze se to vaří. Pražští zastupitelé odvolali z funkce primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a dva radní této strany. Odvolání navrhla TOP 09 spolu se sociálními demokraty. Koalice topky a ODS se rozpadla.

Praha je zrcadlem české politiky. Dění neprůhledné, na které mají vlivy děje, jež neznáme. Jde o peníze. O přístup k penězům města. To je zřejmě jediná jistota, kterou v pražské šlamastyce máme.

Ve volbách 2010 v hlavním městě vyhrála TOP 09 vedená bývalým guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou. Tůma byl naděje - čerstvý politik s dobrou pověstí. Jenomže šel fofrem od válu - v Praze se dohodla ODS s ČSSD. Jistě si pamatujete ty protesty a i to, jak „starou velkou koalici" podpořil tehdejší prezident Václav Klaus. - Proč se dohodla ODS a ČSSD? Tehdy se mluvilo dvou důvodech: 1. Strach, že budou rozkryty staré lumpárny. 2. Topka neměla zkušenosti a kvalitní lidi.

Selhávající primátor

O rok později, na podzim 2011, oranžovo-modrá koalice padla. Primátor Bohuslav Svoboda (známý porodník, figura, kterou ódeeska o rok dřív ulovila a vystavila jako „poctivého, nového politika") rozbil spojení se sociálními demokraty a přes noc se spojil s topkaři. Udělal si v pražské ODS i ČSSD nepřátele na život a na smrt. U modrých to je třeba Boris Šťastný, mezi oranžovými Petr Hulinský. - A teď, 23. května 2013, končí i koalice TOP 09 a ODS.

Můžeme tušit, že konstruktérem dění na pražském magistrátu byl a je konstruktér veškerého dění v TOP 09 Miroslav Kalousek.
Můžeme tušit, že konstruktérem dění na pražském magistrátu byl a je konstruktér veškerého dění v TOP 09 Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Důvod? Topce prý vadilo, že ódeeska měla v rukou klíčové výbory, kde se točí peníze. Oficiální verzi nabízí předseda klubu ČSSD Miroslav Poche: „V oblastech, které má ve své kompetenci, primátor Svoboda naprosto selhává. Finanční situace města je neudržitelná, městská policie se nevzpamatovala z více než ročního bezvládí, v dopravním podniku je v důsledku personální politiky primátora naprostý chaos."

ČSSD se chce vrátit do vedení města. Ostatně v roce 2010 hodně pražských voličů čekalo, že se topka se sociální demokracií spojí. Proč? Nejhorší jméno v hlavním městě měla jednoznačně ODS. A přece zase vládla dál.

Za vším hledej kmotry

Postupně začaly vylézat na povrch maléry pražského magistrátu: Opencard, tunel Blanka, tunelovaný dopravní podnik a další hrůzy. Peníze tekly mimo jiné ke kmotrům. A kmotři hrají v pražské politice klíčovou roli. Primátor Svoboda nařídil audity. Prokázalo se, že Praha přicházela o miliardy. Tím si proti sobě poštval spolustraníky (po Šťastném se stal předsedou pražské ODS).

Dost možná od kmotrů a jejich přátel foukalo, když byl Bohuslav Svoboda letos na jaře spolu s devíti radními obviněn za to, že prodloužili smlouvy s provozovatelem opencard. (Absurdní: politici, kteří ten podvod prosadili, obviněni dodnes nebyli.)

Oč v Praze vlastně jde? Premiér Petr Nečas tvrdí, že se revoluce na pražském magistrátu odehrála s vědomím republikového vedení TOP 09. Také naznačil, že by se topka a ČSSD mohly spojit i na celostátní úrovni. (Zřejmě po sněmovních volbách.)

V roce 2010 v Praze vyhrála topka, ale vládla ODS a ČSSD. Lídr pražské topky Zdeněk Tůma byl odstaven a nelíbilo se to Václavu Havlovi.
V roce 2010 v Praze vyhrála topka, ale vládla ODS a ČSSD. Lídr pražské topky Zdeněk Tůma byl odstaven a nelíbilo se to Václavu Havlovi. | Foto: Jan Langer

Koalice Hulinský - Hudeček?

Nečas řekl: „Je to evidentní krok udělaný v koalici TOP 09, ČSSD a KSČM. Dochází k vytváření dohody pánů Hulinského a Hudečka, čili nám tady vznikla jakási Hu-Hu dohoda, na základě které bude vytvořena Hu-Hu koalice, která si zvolí svého Hu-Hu primátora. Není to dobrá zpráva pro Prahu, protože odvolání kvalitního, kompetentního a slušného primátora, kterým bezesporu pan Svoboda byl, je chybný krok. Jednoznačně to ukazuje tendenci TOP 09 k destruktivní, intrikářské politice, nebo spíše politikaření. Vzhledem k tomu, že se vytváření Hu-Hu koalice na pražské úrovni zjevně dělo s posvěcením nejvyššího stranického vedení TOP 09, nemůžeme vyloučit, že to bude tendovat i na úrovni celostátní." (Tomáš Hudeček je první náměstek pražského primátora a radní pro rozvoj města za TOP 09. Nyní město vede.)

Podobně změnu chápe exprimátor Svoboda. TOP 09 se podle něj spojila s „klientelistickými strukturami z pražského podsvětí". Jmenoval předsedu klubu zastupitelů Miroslava Pocheho a zastupitele Karla Březinu a Petra Hulinského (všichni tři ČSSD). Dodává ještě: „ODS je zase po dlouhé době skutečně sjednocena, protože ví, že její preference začínají stoupat. A to je důvod, proč místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nařídil útok na ODS."

Jestli je ODS sjednocena, tak jsem papež. Modrá strana je všechno možné, jen ne sjednocena. Mluví se o tom, že předseda Nečas na podzim skončí, že nemůže vést stranu do voleb. Mluví se o tom, že také dopremiéruje. Sjednocení ODS je možné jen ve snu, je to čiré fantazírování.

Opačný pohled nabízí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Tady jsou čtyřměsíční problémy, kdy si ODS nedokázala řešit vnitřní rozpory. To bylo hlavním důvodem rozpadu. ODS se rve mezi sebou v Praze jako smečka divokých psů. A Bohuslav Svoboda tu situaci nezvládl."

Až do volby nového primátora povede Prahu první náměstek primátora a radní pro rozvoj města Tomáš Hudeček, TOP 09.
Až do volby nového primátora povede Prahu první náměstek primátora a radní pro rozvoj města Tomáš Hudeček, TOP 09. | Foto: MHMP

Kalousek odstartoval předvolební kampaň

Kde je pravda? Za rok jsou volby do sněmovny. Za rok a půl volby pražské. Svoboda je jeden z regionálních vůdců, kteří podporují Nečase. Útok na něj je jistě i útokem na předsedu ODS. Není to jen náhoda.

Topka prostě odstartovala předvolební kampaň jak do sněmovny, tak do pražského zastupitelstva. A není pochyb, že to udělala za souhlasu (nebo snad na příkaz?) celorepublikového vedení, jmenovitě ministra Kalouska.

Ale jak to udělala! Je opravdu skandální, trapné, školácké, že svrhne primátora a není schopna říct, koho navrhuje místo něj. Její akt okamžitě vypadá buď jako politika destrukce (jenom destrukce), nebo jako neschopnost.

V roce 2010 TOP 09 zčásti dojela na to, že neměla lidi, neměla koho nabídnout do vedení města. Teď, v roce 2013, po dvou a půl roce, se situace opakuje.

Má pravdu Svoboda, že se topka spojila s pražskými mafiány? Nelze to vyvrátit, spíš to tak však není. Asi prostě jen využila toho, že se ódeeska (slovy Kalouska) rve jak smečka divokých psů. Proč ji ještě nepopíchnout?

Ale dost možná se trefuje i Nečas, když naznačuje, že Kalousek myslí o dva tahy dopředu. Ví, že pro ČSSD po volbách může nastat podobná situace jako v roce 2010 - nebude mít partnerku, jenom komunisty. A ono se v Praze ukáže, že to jde i s topkaři.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy