Blogy a názory | Komentáře
27. 3. 2013 14:15

Vše něco stojí. Ale nestojí to nějak moc? Co vy na to?!

Které poplatky mají podle vás smysl - a bez kterých bychom se naopak obešli?
Foto: Aktuálně.cz

"Poplatky platíme od rána do večera. Státu, obcím, komerčním subjektům. Rozčilují všechny, ale těm komerčním se dá lépe vyhnout. Pokud ovšem nestojíme před monopolem. Jiný stát si vybrat stěží. Přitom právě jeho poplatky občas vyvolávají podezření z duplicity: kolikrát vlastně za služby státu platíme?" ptá ve svém pondělním blogu na Aktuálně.cz Michal Růžička.

A hned přidal výčet pětadvaceti vybraných poplatků (namátkou: za psa, za vlastnictví nemovitosti, za použití dálnice, za rezidenční parkování, u lékaře, za recept, za zápis v obchodním rejstříku a tak dále).

Že to není zdaleka všechno, ukázala vzápětí diskuse pod blogem, v níž diskutující přidali další, například tenhle: „Koupíte si jakýkoliv elektronický spotřebič, který potřebuje paměť (počítač, foťák, telefon) - poplatek za autorská práva z paměťového média (OSAe). Koupíte si tiskárnu, kopírku - poplatek za autorská práva."

Diskutující pod nickem Pavel 13 přidává ke zpoplatnění kdečeho postřeh: „Zajímavé je, že je jedno, zda je ta činnost povinností (či monopolem) státu, nebo naopak povinností občana, poplatek vždy jde jen jedním směrem."

Další čtenář ale nevidí věc tak jednoznačně a připomíná, že poplatky mají racionální důvod: „Služby holt něco stojí. Navíc aby jich nebylo zneužíváno a nebyly zahlcovány, je dobré, když jsou trochu zpoplatněny, což odradí kverulanty, kteří by si třeba 50x za den měnili něco v obchodním rejstříku."

Ano, služby opravdu něco stojí. Ale neplatíme opravdu v řadě případů za něco, co jsme si už jednou zaplatili? A když už musíme platit, musíme opravdu platit tolik?

A co si myslíte vy, vážení čtenáři? Jaká je vaše zkušenost s poplatky? Které považujete za správné a bez kterých bychom se naopak obešli? Nenavaluje na nás stát až příliš mnoho povinností, za jejichž plnění musíme ještě navíc sáhnout do peněženky? Nebo je to naopak nutná daň za život ve vyspělé společnosti? Své názory nám můžete psát i na facebookovou stránku Názory Aktuálně.cz nebo mailem na [email protected].

Z diskuse:

Miroslava Šťastná: Smysl mají poplatky jako pojištění nemovitosti, pojištění za provoz auta , poplatek za právnickou radu, ale poplatky u lékaře bych třeba pro důchodce úplně zrušila, obzvlášť pro invalidy, kteří musí stále navštěvovat lékaře a ne jednoho, poplatek za pobyt v nemocnici, nechala bych poplatek za nadstandardní služby v nemocnici, bylo by hodně co měnit, je pravda, že zdarma mít vše nemůžeme, ale určitě by se našlo dost poplatků, které by se daly zrušit...

Nik Kaspar: Kdyby aspoň ty vybrané peníze šly na tu věc, na kterou jsou vybrány.

Sara Kubů: Je mi ze všeho smutno, už ani nestačím sledovat, za co všechno platím, jaké poplatky mě ještě čekají. Jedno ale vím určitě, a to je to, že celý měsíc pracuji a můj plat jde téměř celý na různé poplatky. Jediná korespondence, která mi chodí domů poštou, jsou složenky a ať jdu kam jdu, všude jen natahují ruce a chtějí peníze. Naše policie chytá zloděje a to je správné, ale největší zloděj je stát, ten nás neustále okrádá a nic nám za to nedá, jen ty poplatky.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy