Blogy a názory | Komentáře
14. 10. 2012 11:00

Komentáře online: Mapa zrudla. Krvácela ODS, ale i ČSSD

Aktuálně.cz, čtenáři a blogeři průběžně komentovali výsledky voleb
Foto: Aktuálně.cz

* Volby skončily debaklem ODS, ale težké ztráty utrpěla i vítězná ČSSD. ODS oproti roku 2008 přišla o 43 procent krajských zastupitelů, ČSSD si pohoršila o 27 procent. * Revoluční výsledek se zrodil v Libereckém kraji, kde zvítězilo místní hnutí starostů, ČSSD je až na 4. a ODS na 5. místě. Voliči uspořádali vzpouru proti politickým Goliášům. * Bojkotem krajských voleb svou nespokojenost voliči najevo nedali. Přišlo jich skoro 37 %, v letech 2000 a 2004 to bylo ještě méně.

Krajské a senátní volby znovu změnily politickou mapu republiky. Výsledky ukázaly, že dosavadní oranžová ztmavne, díky příměsi rudé. Potvrdilo se, že volby skončí úspěchem KSČM, který posílí vliv komunistů. Pravděpodobně budou mít i prvního krajského hejtmana, případně hejtmany.

Naopak těžkou porážku utrpěly vládní strany, především TOP 09. Tlak na vládu Petra Nečase se zvýší, stejně jako pravděpodobnost předčasných voleb.    

* * * * * *

Online komentáře:

Neděle, 10:00 Jan Lipold - Aktuálně.cz: Jiné a možná přesnější čtení volebních výsledků nabízejí počty získaných křesel: ČSSD má celkem 205 zastupitelů (v roce 2008 280), KSČM 182 (114), ODS 102 (180). Neboli, těžké ztráty utrpěla nejen ODS, ale i sociální demokracie. Ta sice vyhrála v devítí ze třinácti krajů, k celkovému triumfu z krajských voleb 2008 se ale ani nepřiblížila.    

22:30 - Česky mluvící uživatele Twitteru v souvislosti s výsledky krajských voleb baví také nedávno vydané a dosud zmatené Apple Maps. Identifikují totiž ve své jediné a nejnovější verzi město Zlín pod jeho již nepoužívaným názvem Gottwaldov. 

19:20 - Jen málo reakcí na Twitteru je směrem k výsledkům krajských voleb ryze pozitivních. Těžko říci, jestli ti spokojení voliči a nevoliči na této sociální síti vůbec nejsou nebo o sobě jen nedávají vědět. Za všechny jeden z mnoha tematicky podobných tweetů shrnujících zdejší náladu: @lencisk: Výsledky voleb mi navozují příšerný stav nevolnosti. Asi jako když si člověk dá hromadu třešní a zapije to oranžádou. #volby

18:55 Jan Lipold - Aktuálně.cz: Čtení volebních výsledků připomíná demontáž ODS: v šesti krajích se nedostala ani přes 10 procent! Kdybychom měli přistoupit na Nečasovo vysvětlení, že ODS „musela" prohrát, protože je ve vládě, nabízí se srovnání s rokem 2004, kdy už šest let vládla ČSSD. Sociální demokracie tehdy krajské volby také prohrála - ale ani v jednom kraji neměla méně než 10 procent hlasů.

18:50 - „Občanská demokratická strana utrpěla předpokládanou porážku v naprosté většině krajů, a to navíc způsobem, který je těžké odbýt mávnutím ruky," píše Jiří Pehe v prvním blogu na Aktuálně.cz, reagujícím na výsledek voleb. V něm také shrnuje deset hlavních poselství, která volby přinesly.

18:45 - Čtenář Adam Novák - První velké varování, že nám budování demokracie může velmi rychle odzvonit. Smutné, ale je potřeba se z toho poučit. Tohle v krátkodobém měřítku platí hlavně pro vládu, v dlouhodobém pro všechny svobodně smýšlející. 

18:40 - Čtenář Jirka Horák: (…) Nechápu, že čtvrt století po sametové revoluci, ve zcela nových podmínkách, je tady stále nějaké usnesení bohumínského sjezdu. Levice by měla být jednotná, je to už z logiky věci, neboť mají blízké, podobné nebo stejné priority.

18:30 - Extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti zůstane i v Ústeckém kraji před branami zastupitelstva, získá 4,5 procenta. To je dobrá zpráva. Jeden z nejlepších výsledků zaznamenala ve Varnsdorfu, epicentru loňských nepokojů: 13,5 procenta.

17:40 - Čtenář diskutující pod nickem waiders na blozích Aktuálně.cz: „Kraje samy o sobě mnoho neznamenají, soc. dem. prohrála v roce 2000 strašně a další sněmovní volby vyhrála, v roce 2004 rovněž strašně a v dalších sněmovních volbách jako by to nebylo znát. Pravici bych tedy nepohřbíval…

17:35 - Jan Lipold-Aktuálně.cz: Petr Nečas komentoval krajskou porážku jako samozřejmost, která se vládním stranám stává. Opravdu? Určitě to nestačí jako vysvětlení ve Středočeském kraji, kde i po Rathově aféře vyhraje ČSSD a ODS odcouvá na třetí místo za komunisty. ODS tu v roce 2008 získala 33 procent, to byl tehdy její nejlepší výsledek. Letos pouze 18 procent!

17:30 - #volby Uživatelé Twitteru glosují především silnou  převahu KSČM v prvních výsledcích krajských voleb. Někteří z tohoto důvodu dokonce zvažují emigraci. Těžko říci, zda zbytečně či ne, podle dosavadních čísel vede tato strana pouze v Ústeckém kraji, ale v řadě dalších je za sociálními demokraty druhá v těsném závěsu.

17:20 - Plzeňský a Jihočeský kraj se od sebe zas tak moc neliší, že? Tak proč má ODS v jednom 26, a v druhém necelých 12 procent hlasů? To vážně není těžká otázka…

17:15 - Čtenář Luboš Janoušek k průběžným výsledkům: "Je to normální protest občanů proti současné vládě, něco jako poslední varování. Nic víc..."

17:00 - Kdyby chtěl někdo hledat revoluční výsledek, doporučujeme Liberecký kraj: Vítězí tu místní hnutí starostů, ČSSD je až na 4. a ODS na 5. místě. Voliči uspořádali vzpouru proti politickým goliášům. Jestli se změní i liberecké pořádky, pověstné propojením politiky a byznysu, je ale předčasné soudit - vždyť v minulosti tu vznikaly nejroztodivnější koalice.

16:45 Jan Lipold - Aktuálně.cz: Účast v krajských volbách nakonec bude kolem 36 procent, tedy nijak dramaticky nízká. V letech 2000 a 2004 přišlo ještě méně voličů. Nedá se říct, že by voliči svou nespokojenost dali najevo bojkotem voleb.

16:40 Čtenář diskutující pod nickem tata na blozích Aktuálně.cz: "Pro mě je to rozčarování nikoliv z výsledku, ale z účasti. Každý, kdo nebyl u voleb, by měl zavřít ústa. (…) Ano, je hodně důvodů k naštvanosti, tím, že naprosto rezignujeme, jen dokladujeme, že si to zasloužíme, nejít volit je ta nejšpatnější ze všech možností..."

16:00 Průběžné výsledky už teď naznačují, že Paroubkova strana NS-LEV 21 skončí hluboko v poli poražených. Ani nákladná billboardová kampaň nezabrala.

15:50 Jan  Lipold - Aktuálně.cz: Už je prakticky jisté, že zdaleka nejlepší výsledek ODS bude z Plzeňského kraje, kde kandiduje z vlády vyhozený ministr Jiří Pospíšil. Ten se možná dokonce stane absolutním vítězem voleb v počtu preferenčních hlasů. To by byla hořká pilulka pro premiéra Nečase.

15:45 Čtenář diskutující pod nickem bohorodičko, vyžeň putina na blozích Aktuálně.cz: „Volil jsem pravici, ale paradoxně si přeju, aby pravice dostala výprask. Jak říkal Lenin, musíme udělat krok zpět, abychom mohli udělat dva kroky vpřed. Pokud by pravicové strany dosáhly uspokojivého výsledku, ukonejšilo by je to a pokračovaly by v tom marasmu. Na pravici se něco musí stát. A v dostatečném předstihu před parlamentními volbami."

15:30 Čtenář Patrik Zámečník: Koukám, že ODS v nějakých krajích mizí do propadliště dějin, místo toho dostávají šanci nové pravicové strany, což mě i celkem těší. Netěší mě ale, že hlavně starší spoluobčané nejsou ochotni volit změnu a furt volí ČSSD a KSČM, i když za 20 let nic dobrého nepřinesly.

15:15 uživatel Twitteru @erwinwesser: Jestli mají komunisté vyhrát nějaké volby, tak jsou to naštěstí zrovna ty krajské...

15:15 Jan Lipold - Aktuálně.cz: Rýsuje se pražský debakl TOP 09: ani v jednom ze čtyř senátních obvodů zřejmě nepostoupí kandidát TOP 09 do druhého kola. Předloni přitom v metropoli TOP 09 vyhrála parlamentní volby i volby do městského zastupitelstva. To naznačuje, že TOP 09 nedopadne dobře ani v krajských volbách.

14:40 Předpokládaná volební účast kolem 30 procent je sice nízká, ale v krajských volbách ne dramatická. V roce 2004 přišlo volit 29,6 procenta lidí. Minulé krajské volby se 40procentní účastí byly asi spíš výjimkou.

Nižší volební účast by měla podle sociologů nahrávat KSČM, která má spolehlivé jádro stálých voličů.

* * * * * *

V předvolebních komentářích jsme mimo jiné napsali:

Kampaň, kterou šlo těžko brát vážně, by neměla zakrýt, že krajské volby jsou důležité. (Jan Lipold, komentátor Aktuáně.cz)

Nebo:

Špatné vládnutí „velkých" a nejednotnost „malých" pomáhají KSČM dobývat další a další malé kousky půdy zastupitelských sborů a sahat po stále vyšších postech výkonné moci. (Jan Herzmann, ředitel agentury ppm factum.)

Odhadli jsme také, že ve volbách do Senátu vyhraje sociální demokracie zhruba v polovině obvodů a bezpečně získá zpět nadpoloviční většinu v horní komoře:

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy