Blogy a názory | Komentáře
23. 8. 2012 15:07

Jak se nezbláznit? Psychiatr Honzák odpovídal čtenářům

Lékař a bloger byl hostem online rozhovoru na Aktuálně.cz

* Psychiatr Radkin Honzák v online rozhovoru nejen o tom, jak se nezbláznit: * Chceme-li získat nějakou vlastnost, bezpečná cesta k tomu je začít předstírat, že už ji máme. * Nevím, kdo Vám nakukal, že psychiatrie je zneužívána a že lid český manipulují úplatní psychologové. Psychopati, kteří se dostanou k moci (ale i předtím), jsou v manipulaci tak zdatní, že žádné pomocníky nepotřebují. * Pro osobní potřebu vám doporučuji dělení lidstva podle jednoho mého kolegy na následující tři skupiny: Já --- blbí --- úplně blbí. A máte vystaráno. * V cizině mě naučili, že třetí etapa shánění práce zní: beru vše, co je. * Bez kritiky, jen suché konstatování: za posledních několik desetiletí jsme všichni strašně odvykli spoléhat sami na sebe. Přenechali jsme spoustu agendy "státu" a jeho složkám.

Politici se nám postarali o to, že jsme si letos ani nestačili užít okurkové sezony.

Odvolání ministra Pospíšila, tanečky kolem jmenování Lenky Bradáčové, nefunkční registr vozidel, tunelování evropských fondů, církevní restituce, podivné smlouvy v pražském dopravním podniku…

Kauza střídá kauzu, dobrých zpráv pomálu a zdá se, že to nebere konce. A do toho končí čas dovolených a blíží se začátek školy, což ze září dělá pro řadu lidí nejvíce stresující měsíc z celého roku.

Jak to všechno přežít a nezbláznit se z toho? Existuje vůbec nějaký univerzální recept?

Nejen na to jste se mohli ptát psychiatra Radkina Honzáka, který byl ve čtvrtek hostem online rozhovoru na Aktuálně.cz.

On sám špatným zprávám i špatné náladě čelí s humorem sobě vlastním; ostatně hezky to popsal v nedávném blogu na Aktuálně.cz:

„Nicméně i já mám svá očekávání a v těžkých chvílích si říkám: Hůř už bylo! Ale asi nejlépe popsané své vnitřní postoje jsem našel v jedné astrologické příručce, která charakterizuje zrozence ve znamení Berana, mezi něž patřím, následující příhodou jisté nejmenované americké dámy: Blesk jí zapálil nepojištěnou stodolu, v níž uhořel milovaný manžel, a při hašení obě děti spadly do studně a utopily se, takže hygienik z ní zakázal používat vodu na pití. Mezitím přišla povodeň a spláchla veškerou úrodu. Tak paní zaběhla do města vybrat si své úspory, ale zde zjistila, že banka zkrachovala. Aby tomu nebyl konec, tramvaj jí ujela obě nohy. Bez nohou se dopravila ke kartářce, aby zvěděla něco o své budoucnosti. Vědma rozložila list, zachmuřila se a pravila opatrně: „Vidím tu nějaké nepříjemnosti..." „Jo?" zeptala se dychtivě ta dáma, „A kdy přijdou?"

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy