Viktor Vondra Viktor Vondra | Komentáře
20. 4. 2012 10:52

Milion lidí, to už stačí jen škrtnout ...

Co by vládu mělo zajímat víc než počet těch, kteří proti ní protestují na Václaváku
Na Klárově před měsícem demonstrovalo pár stovek lidí. V sobotu to asi bude jiné.
Na Klárově před měsícem demonstrovalo pár stovek lidí. V sobotu to asi bude jiné. | Foto: Ludvík Hradilek

Bylo to tak zatím vždycky a nejspíš to tak bude i tuto sobotu. Jakmile se objeví první odhady počtu účastníků demonstrace na Václavském náměstí, ve stovkách variant na stovkách míst se povede následující dialog:

„Síla, co? Osmdesát tisíc lidí…"
„Blbost, bylo jich tak třicet."
„Ale v televizi říkali…"
„Povídám ti, nebylo jich víc než čtyřicet. Já tam byl."

Svůj vlastní odhad zveřejní odbory. Ten bude vysoký (šéf odborového sdružení Kovo Josef Středula očekává 50 tisíc, ale nepředbíhejme). S nějakým číslem se možná vytasí i vláda. Mnohem nižším, to dá rozum. A další přinesou zpravodajská média. Ta se budou nejspíš opírat o údaje policie a budou někde uprostřed.

Kdo bude blíž pravdě? Těžko říct. Odboráři budou vědět, kolik vypravili vlaků a autobusů a jak byly obsazeny. Nedovedou už ale spočítat, kolik lidí jich využilo k bezplatnému výletu do hlavního města, třeba na nákup nebo na pivo ke Flekům, když bude hezky.

A policie? Ta podle vrchní komisařky Veroniky Hodačové žádné zvláštní postupy na počítání demonstrantů nemá: „Pokud zveřejňujeme nějaká čísla, jsou to vždy jen kvalifikované odhady vycházející ze zkušenosti lidí, kteří se podílejí na zajištění bezpečnosti," řekla Aktuálně.cz.

Existují metody, s jejichž pomocí se dá dojít k relativně přesnému číslu. Některé používají vědci, třeba při sčítání ptáků v hejnech, jiné vyvíjejí softwaroví inženýři. Velmi zjednodušeně řečeno, nejčastěji jde o to, že spočítáte jedince v daném poli a pak je přepočítáte na celou plochu.

Takové metody jsou ovšem drahé. Vyžadují například letadlo, kvůli fotografování. Nebo speciální techniku a speciální software. Nebo obojí. A do toho se zjevně nikdo investovat nechystá, stejně jako se nikdo nechystá nainstalovat turnikety a příchozí prostě počítat, což by bylo nejpřesnější. Takže k dispozici budeme mít v nejlepším případě kvalifikované odhady, ať už to znamená cokoliv.

Ale je to vůbec tak důležité? Opravdu o závažnosti věci vypovídá čtyřicetitisícová účast něco jiného než třeba osmdesátitisícová? Není třeba daleko důležitější, že k odborům se tentokrát připojilo i tolik občanských iniciativ? A že se nebude demonstrovat za dílčí požadavky, nýbrž rovnou za odchod celé vlády a nové volby?

Číslo hovoří, říkávalo se na vojně. Tahle univerzální odpověď mazáků znamenala zhruba tolik, že dotyčný to má takzvaně na háku. Tím víc, čím bylo číslo (= počet dnů, které zbývaly k odchodu do civilu) nižší.

Doufejme, že vláda nezvolí stejný přístup. Že nad věcí nemávne rukou s tím, že číslo je příliš malé, třeba ve srovnání s počtem obyvatel. Malé číslo pro ni sice bude dobrá zpráva, ale nikoli v tom smyslu, že o nic nejde. Nýbrž v tom smyslu, že situace je sice vážná, ale ještě ne zoufalá. Že pořád ještě není pozdě začít opravdu naslouchat, komunikovat, řešit problémy. A pořád ještě relativně smírně, bez násilí. Že se zkrátka ještě dá leccos dělat.

Protože když přijde lidí milion, obvykle to znamená, že už se nedá dělat vůbec nic.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy