Blogy a názory | Komentáře
8. 3. 2012 13:10

Vládnou psychopati. A změna musí být hlubší, než volby

Léčba Klausem končí, a co dál? Bloger Aktuálně.cz Jan Hnízdil odpovídal online
hnízdil
hnízdil | Foto: DVTV

* Online rozhovor jsme aktualizovali o nové odpovědi MUDr. Jana Hnízdila. Z předchozích vybíráme: * "Případ Bárta-Kočí nepatří do soudní síně. Jednání by mělo probíhat na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny." * "Pan Klaus je pro mne reprezentantem a garantem období morálního temna, rozdělování a negace. Jeho chování má jistě medicínské důvody. Diagnóza není důležitá. Jako pacient by měl moje porozuměni a terapeutickou podporu. Jako prezidenta jej nemohu respektovat." * "Podobnou roli jako doping ve sportu hraje korupce v extenzivním liberálně-tržním kapitalizmu. Ani ten už nemůže dál růst přirozeným způsobem, jen za cenu ničení životního prostředí a korupce."

 "V těžce nemocné společnosti nemohou žít zdraví občané."

To není jen nějaká politická proklamace. Od lékaře má takový názor svou váhu. MUDr. Jan Hnízdil se k němu dopracoval na základě toho, s kým a s čím se setkává ve vlastní medicínské praxi.

Ve svém blogu na Aktuálně.cz to shrnuje: "Depresivní nezaměstnaní v čekárně ordinace bok po boku s vystresovanými politiky a manažery. Ty první společenský systém drtí, ti druzí jeho káru s vypětím posledních sil táhnou. Ani jedni, ani druzí už nemohou dál. Spásu hledají u lékaře. Marně. Medicína jim nemá co nabídnout. Ví někdo, co bude dál? Poradí někdo bezradným lékařům?"

Doktor Hnízdil se specializuje na komplexní medicínu. Léčit pacienty a uzdravit společnost jsou z jeho pohledu v podstatě totožné úkoly. Vidí společnost plnou vyčerpaných "pacientů", kterým často vlastně nemá smysl předepisovat nějaké tradiční léky, jako jsou antidepresiva. Podstatou léčby je totiž změna našich životních priorit.

Psychopati v politice škodí zdraví
Autor fotografie: DVTV

Psychopati v politice škodí zdraví

"Psychopati v čele společnosti jsou příznakem celkové choroby společenského systému, selháním samočisticích demokratických mechanizmů. Pouhé odstranění psychopatů při volbách nestačí. Aby se systém uzdravil, je potřeba posílit imunitu - budovat občanskou společnost."

Jan Hnízdil v blogu na Aktuálně.cz.

Jan Hnízdil například píše:

"Liberálně tržní model končí. Nepotřebujeme jeho reformu, nýbrž nový hodnotový systém. Půjde o zásadní změnu myšlení, vnímání a způsobu života. Nahrazení extenzivního ekonomického růstu vnitřním kulturním a sociálním rozvojem. S obratem můžeme začít jen my sami, teď a sami u sebe."

Nebo:

"Po pádu železné opony jsme se, naivní a nezkušení, nechali zlákat k účasti v expedici na horu konzumu, liberálně tržní Everest."

A také:

"Open space kanceláře přinesla neviditelná ruka trhu. Symbolizují globální společnost. Životní prostor v ní ovládá hrstka psychopatů."

"Politizující lékař" je znám i jako břitký kritik prezidenta Václava Klause (který právě začíná poslední rok svého působení na Hradě). Nebo jako odpůrce systému dopingových kontrol ve sportu.

Vážení čtenáři, Jan Hnízdil byl 7. a 8. března hostem online rozhovoru Aktuálně.cz. Zde jsou jeho odpovědi:

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy