Blogy a názory | Komentáře
29. 2. 2012 15:20

Proč žaluje kardinála? Lenka Procházková odpovídala

Online rozhovor se spisovatelkou Lenkou Procházkovou, odpůrkyní církevních restitucí
Spisovatelka Lenka Procházková byla hostem online rozhovoru Aktuálně.cz.
Spisovatelka Lenka Procházková byla hostem online rozhovoru Aktuálně.cz. | Foto: ČTK

* Spisovatelka Lenka Procházková v online rozhovoru o církevních restitucích: * Mnozí poslanci ODS a VV vůbec neznají předlohu zákona, drží se jen hesla "co bylo komunisty ukradeno, musí být vráceno." To je alibistické a pohodlné. * K čemu římskokatolická církev v naší zemi, kde valem ztrácí věřící, potřebuje tak ohromné majetky? U lidí tím autoritu nezíská, naopak vzbudí pohrdání. * Ale této církvi už nejde o pastorační činnost, jen o mocenský vliv. Vlastně se chová jako nadnárodní firma.

Církevní restituce. Náprava křivd, nebo krádež za bílého dne?

Pokusy o majetkové vypořádání s církvemi podnikají politici už dobrých dvacet let. Vážné, i spíše platonické. Nečasova vláda patří do té první skupiny.

Do Parlamentu poslala zákon, podle kterého mají církve dostat zpět 56 procent majetku a za zbytek jim má stát postupně vyplatit 59 miliard korun, valorizovaných o inflaci.

„Protihodnotou" by byla odluka církve od státu. Takže například půldruhé miliardy ročně na platy duchovních by už nešlo z rozpočtu ministerstva kultury.

Navracení církevního majetku podle průzkumů podporuje jen asi třetina občanů, a to ještě spíš vlažně.

"Myslíte si, že by se měl církvím vrátit bývalý majetek?"

Foto: Jan Lipold, STEM

Zdroj: STEM, 127 dotázaných, prosinec 2011.  

Někteří odpůrci restitucí zpochybňují samotné sloveso „vracet". Tvrdí totiž, že majetek církvím dříve nepatřil, tudíž ani nemůže být církvím vrácen.

Blogeři o církevních restitucích

* František Bublan, politik a katolík

* Jiří Paroubek, politik a husita

* Václav Hořejší, vědec a katolík

* Jiří Dolejš, poslanec KSČM

* Vít Luštinec, redaktor magazínu Christnet.cz

* Jaroslav Kuchař, mluvčí Vyměňtepolitiky.cz

Nejvýraznějším zastáncem tohoto názoru je spisovatelka Lenka Procházková, která kvůli restitucím podala trestní oznámení na představitele světské i církevní moci. Vláda je podle ní podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku, protože chce církvím vrátit něco, co dříve měly jen ve správě, ne ve vlastnictví.

Trestní oznámení podala Lenka Procházková i na kardinála Duku a další „neznámé pachatele", které podezírá ze spáchání trestného činu krádeže ve stádiu pokusu.

Jak si tedy spisovatelka představuje vztah státu a církví? Jak mají podle ní církve fungovat a plnit svou roli ve společnosti? A co by se mělo dít s majetkem, který je zatím pro restituce blokován?

Lenka Procházková byla hostem online rozhovoru Aktuálně.cz ve středu 29. února. Zde jsou její odpovědi:

 

Právě se děje

Další zprávy