Jan Lipold Jan Lipold | Komentáře
1. 2. 2012 18:00

Poslanci schválili přílepek k Havlovi. To nemuselo být

Další prezident už by se zákonem odměňovat neměl. Pozor na inflaci zásluh
Foto: Reuters

Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii." To je pravda a lidé to buď vědí, nebo nevědí. Nemá to schvalovat parlament jako zákon. Jako nějaký přílepek za Havlův odkaz.

Politici si tak ještě jednou přivlastnili pietu. Na rozdíl od pohřbu, ve sněmovně řečnil i Vojtěch Filip. Totiž, četl - jak sám řekl, „citoval" - Havlův údajný „projev" z roku 89, jinak ale z mnoha kousků zručně propagandisticky sestříhaný kompilát, který otiskly Haló noviny a na který se po internetu lepí komunistická a jiná nesnášenlivost.

V pořádku, to je parlament a hlavně to je KSČM.

Pro bylo 136 poslanců, 16 hlasovalo proti, 13 se zdrželo. Nejen komunisté, také dva sociální demokraté byli proti a tři se zdrželi hlasování. Podivné - mohli přece bezbolestně odejít ze sálu, nikdo by si toho asi nevšiml. (Podrobné výsledky hlasování najdete zde). 

Když už tedy zákon, tak 136 demokratů pro je dost slabé skóre. A to bylo ještě hlasování předem stanoveno na 11.30, aby účast mohla být vyšší.

Se zákonem o zásluhách Václava Havla se na chvíli zvedla, a hned zase spustila, opona nad revolučními časy. Tradice odměňování prezidentských výkonů zákonem by tím měla skončit. Skutečné zásluhy něco takového stejně nepotřebují, a těm domnělým to nepomůže. Takže pozor na inflaci zásluh.

 

Právě se děje

Další zprávy