Libor Stejskal Libor Stejskal | Komentáře
2. 2. 2012 8:15

Kyberpiráti versus autorská práva: Na čí straně jste?

Úřady zavírají jeden megaserver za druhým. Hackeři se brání útoky na vládní weby
Foto: Aktuálně.cz

V boji mezi piráty a vládními vojáky přituhuje.  Věta, jak vystřižená z dobrodružného románu, s trochou nadsázky odráží to, co v těchto dnech se zájmem sledují možná stovky miliónů uživatelů internetu. A to proto, že se jich to osobně týká.

Dnes by se z rozhodnutí amerických úřadů měla začít mazat data, která si uživatelé z celého světa uložili na serveru megaupload.com. Od osobních dokumentů až po nelegální kopie hudebních nahrávek, filmů, počítačového software apod. Ukrajinští policisté zase ve středu zablokovali tamní nejpopulárnější server ex.ua, z něhož si svoje oblíbená videa a muziku stahovalo přes milión lidí.

Důvod je v obou případech stejný: stížnost mezinárodních softwarových, nahrávacích a distribučních společností, které stahováním tzv. nelegálních kopií přicházejí o obrovské zisky.

Pohled Jana Kovalíka

Sympatizanty Anonymous spojuje zájem o svobodný internet. Velkou pozornost věnují tomu, jak bude prostor, ve kterém se odehrává čím dál větší část našich životů, svobodný a otevřený. Právě díky otevřenosti a svobodnému toku informací je globální síť tak důležitá a umožňuje lidem komunikovat, spolupracovat a globálně sdílet data i myšlenky. Většině sympatizantů Anonymous nebylo třicet, tyto "výdobytky" globální sítě proto přirozeně vnímají jako dané a nedotknutelné a jsou připravěni si je nenechat vzít. Nechat internet svázat pravidly lobbystů by znamenalo proměnit tuto pulzující komunikační síť v distribuční kanál, vyhrazený pouze pro určitý typ služeb. To kreativní a nové, to co vzniká na základě svobodné komunikace a spolupráce lidí, by bylo vytlačeno na okraj. Čtěte na Datarama - Anonymous může být každý, stačí kliknutí. I neúmyslné

Těžko se jim divit. Nicméně slyšet jsou i ti, kdo data z internetu stahují či je na ně - zatím nelegálně - umisťují. A ani jejich argumenty se nedají jen tak jednoduše odbýt mávnutím. A hackerská skupina Anonymous je navíc "podpořila" útokem na celou řadu vládních serverů po celém světě.

Počítačoví piráti jsou přesvědčeni, že současné tažení proti nim (státy EU, USA, Kanada, Japonsko a další významné země nedávno přijaly „protipirátský" zákon nazývaný ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement) povede ve svém důsledku ne k ochraně duševního vlastnictví, ale k omezení svobody slova výměny informací.

„Stačí do diskuze pod článkem v 'nepohodlných' novinách vložit odkaz na nelegální obsah, umístěný na serveru v Tuvalu a poslat udání na policii. Podle smlouvy ACTA by mělo následovat okamžité odpojení těchto novin a teprve pak vyšetřování a soud. Jak dlouho ty věci trvají, to je všeobecně známé a po tu dobu bude od ,nepohodlných' novin pokoj. Třeba před volbami, náhodou. Totéž lze samozřejmě provést i ,nepohodlné' politické straně. A vláda bude vládnout a bude mít klid na práci a je úplně jedno, jestli to bude vláda levá, pravá, nebo středová, ono se to hodí všem," varuje Petr Vileta,  z republikového výboru  České pirátské strany ve svém blogu na Aktuálně.cz.

Foto: Aktuálně.cz
Petr Vileta:
Smlouva ACTA - prkotina, nebo vážná hrozba?

Za protipirátské zákony (v USA se jedná o ještě další dva - SOPA a PIPA, které nabízení, ale i využívání nelegálního softwaru postihují ještě přísněji) postavil konzervativní politolog a nakladatel knih Alexander Tomský.

„Duševní statek je právě tak soukromým majetkem jako statek na venkově a jeho ochrana před zloději neméně důležitá než svoboda. Svoboda a majetek, jsou jako duše a tělo, nejsou oddělitelné. Svoboda bez majetku je stejná katastrofa jako majetek bez svobody. Svoboda je paradox a daří se jí jen v jistém omezení. Bude-li internetová svoboda krást neomezená, nebude nikdo nic tvořit, respektive budeme živořit a svoboda krást také zanikne," míní Tomský.

Foto: Aktuálně.cz
Alexander Tomský:
Kybernetová morální válka a demagogie

Další konzervativec, publicista Benjamin Kuras dokonce tvrdí, že s Piráty do politiky vstupuje mladistvá varianta komunismu
„Další víra netvořivých, že mají nárok na bezplatné užívání produktů pracně vytvořených tvořivými. Víra tohoto funkcionáře stojí na domněnce, že autorské zákony chrání vlastnictví myšlenky, na což nemají přirozené právo," napsal Kuras.

Foto: Aktuálně.cz
Benjamin Kuras:
Svoboda, tvoření a pirátství

Václav Urban, nakladatel a bývalý studentský vůdce z roku 1989, naopak vidí v pirátství naději pro budoucnost.

"Politická reprezentace států je zkorumpovaná a není schopna čelit negativním jevům globalizace, zvláště destrukci sociální soudržnosti (globalizaci chudoby), ztrátě znalostí, schopností inovovat a rozvíjet technologie… Piráti jsou celosvětové hnutí mladých lidí, kteří si uvědomují, že svobodné sdílení dat na internetu je nesmírně důležité. Internet přináší informace, umožňuje spolupracovat milionům lidí napříč kontinenty, lze tam zpřístupnit veškeré lidské vědění a kulturní díla, je prostorem pro tvorbu a inovace, umožňuje transparenci, přináší nová pracovní místa, ekonomický rozvoj a prosperitu," napsal Urban.

Foto: Aktuálně.cz
Václav Urban:
Piráti vidí svět jinak

A na čí straně v této kybernetické válce stojíte vy? Podělte se s ostatními o svůj názor.

 

Právě se děje

Další zprávy