Karel Toman | Komentáře
12. 7. 2011 12:35

"Velký bastard" Murdoch odhalil své malé české klony

Aféra magnáta, který si ochočil politiky, ukázala slabiny demokracie. I té české

V jednom z mála veřejných náhledů do své duše Rupert Murdoch před 35 lety přiznal, že nesnáší západní establishment, který jej jako Australana odmítal přijmout mezi sebe.

Nejmocnější politici a nejslavnější celebrity mají v jeho světě postavení tvrdě cepovaných podřízených.
Nejmocnější politici a nejslavnější celebrity mají v jeho světě postavení tvrdě cepovaných podřízených. | Foto: Reuters

O tři dekády později, roku 2008, nasedl budoucí britský premiér David Cameron do soukromého tryskáče pravnuka zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda Mathewa, toho času Murdochova zetě a personálního poradce. Cíl cesty? Cameronova audience na Murdochově jachtě Rosehearty.

Impérium, kterým si Murdoch establishment nakonec podmanil, a které pracně budoval bezmála 60 let, se teď ale může rozložit. Aféra s odposlechy telefonů, která se teď v Británii vymyká kontrole, je totiž podle mnohých pozorovatelů Murdochovou "Watergate", znamenající v jeho dosud závratně úspěšné kariéře zásadní zvrat.

Pověstně tvrdý podnikatel s čistým jměním 7,6 miliardy dolarů, kterého časopis Forbes předloni označil za třináctého nejmocnějšího muže planety, totiž možná překročil linii, za kterou se proti němu začnou obracet jeho dosavadní spojenci a podporovatelé z donucení. Aféru sice přiletěl v neděli osobně žehlit do Londýna. Její vážnost mu ale zřejmě ani tehdy stále nedocházela.

V úterý hlásil tisk, že jeho společnost News Corporation ztratila za čtyři dny na tržní hodnotě sedm miliard dolarů.

"Je to příběh o moci a o tendenci mocných elit pečovat jedna o druhou," prohlásil přední britský investigativec Nick Davies.

Propojení peněz a politiky - ve formě výletů politiků soukromými tryskáči vlivných byznysmenů na luxusní jachty - známe i v Česku. Stejně jako nárůst počtu policejních odposlechů pod ministrem vnitra z politické strany, která je jen podnikatelským záměrem svého tvůrce.

Proč se ale kauza odposlechů, o které se ví od roku 2007, pro Murdocha a celou Británii najednou tak zvrtla?

"Velký a zlý bastard"

Keep smiling. Rupert Murdoch a Rebecah Brooksová, šéfredaktorka News of the World ze zlaté éry odposlechů. Snímek z Londýna z 10. července 2011.
Keep smiling. Rupert Murdoch a Rebecah Brooksová, šéfredaktorka News of the World ze zlaté éry odposlechů. Snímek z Londýna z 10. července 2011. | Foto: Reuters

Od doby, kdy roku 1953 po otci zdědil deník News Limited vydávaný v australském Adelaide nákladem pouhých 75 tisíc výtisků, vybudoval "protielitářský" Rupert Murdoch impérium mamutích proporcí. Nejmocnější politici a nejslavnější celebrity mají v jeho světě postavení tvrdě cepovaných podřízených.

Britští politici Murdocha skrytě nenávidí přinejmenším od roku 1992, kdy jim dal tvrdě najevo, že ho nutně potřebují.   Murdochův bulvár The Sun tehdy překvapivě vynesl do premiérského křesla původního outsidera, konzervativce Johna Majora.

Někdejší premiér Austrálie Paul Keating, který měl s Mudrochem své zkušenosti, později varoval Tony Blaira a Gordona Browna, že Murdoch je "velký a zlý bastard…, který se stará jen o svůj byznys a jediná řeč, které rozumí, je síla." Nepomohlo to.

Jak odhalil britský tisk, premiér Blair volal během deseti dnů před invazí do Iráku Murdochovi celkem třikrát. Nakonec do Iráku vojáky vyslal, přesně jak mu to na svých stránkách radily Murdochovy listy The Sun a The Times. Manželka ministra financí a pozdějšího premiéra Browna zase uspořádala oslavu čtyřicátin Murdochově nejbližší chráněnkyně Rebekah Brooksové; zatímco sám Brown prohlásil, že na své tajné schůzce s Murdochem "nevidí nic špatného".

Investice jménem Obama

Kariéra Ruperta Murdocha

* Narodil se 11.března 1931 v australském Melbourne.

* Studoval filosofii, politologii a ekonomii v Oxfordu.

* V roce 1953, ve 22 letech, zdědil po zesnulém otci australské vydavatelství News Limited. Nakupoval lokální noviny a roku 1964 spustil první australské celonárodní noviny The Australian.

* Expandoval na Nový Zéland a do Velké Británie, kde koupil deníky The Sun a The Times a několik vydavatelství.

* Jeho satelitní síť Sky Networks fúzovala roku 1990 s British Satellite Broadcasting a vznikla tak největší britská placená televize.

* Ve Spojených státech provedl první akvizici roku 1973, kdy koupil deník New York Post. Postupně vybudoval sít Fox Networks, která nakonec ve sledovanosti porazila CNN a vnutila jí částečně svůj styl ideologicky zaujatého zpravodajství a infotainmentu.

* Roku 2007 koupil společnost Dow Jones, které patřil deník Wall Street Journal.

* Roku 1993 koupil za miliardu dolarů hongkongskou stanici Star TV, čínská vláda mu ale v dalším průniku na čínský trh zabránila.

* Murdochovi patří i filmová studia 20th Century Fox a několik hudebních vydavatelství.

Stejně ovládá Murdoch i politiku ve Spojených státech, kde bez jeho podpory prezidentský kandidát nemá šanci na výhru. Vyhraněně pravicový a prorepublikánský Murdoch sice nesnáší demokratický klan Kennedyů, najal si ale jeho členy, aby mu roku 2008 zprostředkovali schůzku s Barackem Obamou, tehdy demokratickým kandidátem na prezidenta. Obamu do té doby Murdochova Fox News nepokrytě drtila. A Obama - tahák pro masy a tudíž i inzerenty - ji za to bojkotoval. Murdoch vyjednal kompromisní smír a odškrtl si další čárku: od dob Harryho Trumana jednal se všemi prezidenty USA.

Murdochovy tajné schůzky se světovými lídry jsou veřejným tajemstvím, které obě strany dosud zlehčovaly jako nezávazné večeře a večírky. Pragmatik Murdoch přitom podporuje politiky v dobře propočítané naději, že se mu to vrátí, až přijdou zákonodárcům nebo regulátorům na stůl zákony, které se týkají jeho mediálního byznysu.

A že se to nakonec může vyplatit i politikům potvrzuje například současný člen správní rady Murdochova impéria News Corporation, bývalý španělský premiér José Maria Aznar.

Murdochovy médiokracie se podle dokumentaristy a spisovatele Nicka Daviese zalekla i britská policie, když čtyři roky starou aféru zametala pod koberec. Předminulý týden ale nastal zvrat.

Byznys se vzkazy pro mrtvé

Vyšlo totiž najevo, že nedělník News of the World  (NoW) napíchnul a v honbě za dalšími zprávami i promazal hlasovou schránku unesené a tou dobou už mrtvé třináctileté Milly Dowlerové. A že špehoval i schránky obětí teroristického útoku z července 2005 v Londýně. Odhady počtu odposlouchávaných telefonů vzrostly za poslední dva týdny ze čtyř na osmdesát tisíc.

Skandál podle Daviese "hoří mimo kontrolu". Murdochovu nashromážděnou politickou moc teď hrozí obrátit proti němu. Právě Davies od letošního dubna přinášel nová zjištění v aféře na stránkách Guardianu.

"Nikdo teď není v bezpečí," řekl na adresu začínajícího policejního vyšetřování zaměstnanců News International - britské větve Murdochova impéria, které šéfuje Murdochova oblíbenkyně Brooksová. 

Policie se teď - díky politické podpoře a snaze napravit svou pověst - může ve vyšetřování přetrhnout. Politici, propuštění novináři z NoW a další, kteří se aférou mohou cítit ohrožení, promluví. Kauza se rozroste. Nejspíš i do zámoří.

The Guardian už má informace o tom, že ve Spojených státech se chystá vyšetřování Murdochových blízkých spolupracovníků na základě tamního zákona bránícího americkým společnostem v uplácení v zahraničí. Podle Guardianu je to pro americké právníky příliš lákavé sousto, než aby ho nechali být.

Murdochova televize Fox News nemohla před volbami Obamovi přijít na jméno. Šéf pochopil, že tudy cesta nevede - a spokojeny byly nakonec obě strany. (Snímek z kampaně v roce 2008.)
Murdochova televize Fox News nemohla před volbami Obamovi přijít na jméno. Šéf pochopil, že tudy cesta nevede - a spokojeny byly nakonec obě strany. (Snímek z kampaně v roce 2008.) | Foto: Reuters

Proti Murdochovi možná hraje i finanční krize. Ta totiž nutí vlády USA i Velké Británie k nepopulárním škrtům. Murdochovo mediální impérium (které je druhé největší na světě po tom Walta Disneyho) přitom sídlí v daňových rájích jako americký Delaware nebo Panenské ostrovy a neplatí skoro žádné daně. Sáhnout si na ně může být zase lákavé pro politiky.

Ve hvězdách je teď každopádně největší akvizice v historii Murdochovy společnosti News Corporation (NC): převzetí zbytku akcií největší britské kabelovky BSkyB, v které už má 39procentní podíl.  Chystaná transakce v hodnotě 7,8 miliardy liber (asi 220 miliard korun) by totiž podle sílícího veřejného mínění ohrozila konkurenční prostředí britského mediálního trhu, ne-li britskou demokracii.

Potřebují politici své Murdochy?

Ministr kultury už pod tlakem veřejného mínění napsal mediálnímu regulátorovi Ofcom, aby znovu posoudil, zda je NC vhodný kandidát na převzetí BSkyB.

"Tescu taky nedovolíme, aby mělo 40 procentní podíl na trhu. Tohle už není o zablokování jedné transakce, ale o ukončení vážné hrozby pro naši demokracii," citoval The Gurdian člena sněmovny lordů lorda Oakenshota z koaličních liberálních demokratů.

Akcie BSkyB proto za první týden od propuknutí nové vlny skandálu propadly o 12 procent, čímž umazaly z hodnoty společnosti přes miliardu liber. Jmění celého impéria News Corporation kleslo za poslední čtyři dny o sedm miliard dolarů, a tím rozhodně nejsou nadšeni ani akcionáři, včetně toho největšího po rodině Murdochových, saúdského prince Alvalída bin Talála.

Někteří komentátoři dokonce tvrdí, že v éře internetu, sociálních sítí a nových médií role mediálních magnátů ustupuje a že politici podobného prostředníka nepotřebují. To ale zatím spíš připomíná přání plodící myšlenku.

Obrat v atmosféře kolem Murdocha ale nastal, a je to vidět právě na patu v převzetí BSkyB. "Je to skutečně otázka politického klimatu," shrnula pro agenturu Bloomberg mediální analytička Claire Endresová fakt, že politici už zřejmě nehodlají tancovat, jak Murdoch píská, a začít s tím chtějí právě u BSkyB.

Nekonečné rozhořčení nad mocenskými elitami

Tak to bychom měli. Murdoch - snad s nostalgickým úsměvem - listuje posledním vydáním News of the World, klasického britského bulváru s milionovým nákladem.
Tak to bychom měli. Murdoch - snad s nostalgickým úsměvem - listuje posledním vydáním News of the World, klasického britského bulváru s milionovým nákladem. | Foto: Reuters

Murdochovi ale rozsah problému zřejmě nedocházel ani v neděli, kdy přiletěl do Londýna, kde se ve svém sídle setkal s Brooksovou. Ta byla šéfredaktorkou NoW v době, kdy se v něm odposlechy rozmohly. Nepřímo ji vyzval k rezignaci i premiér Cameron. Když se ale novináři zeptali Murdocha na jeho největší priority, usmál se, ukázal na Brooksovou, a řekl: "Tahle".

"Tohle není příběh o novinářích, kteří se zachovali špatně," shrnul investigativec Davies své "nekonečné rozhořčení" ze skandálu kolem odposlechů, které byly vystrašenou policií čtyři roky zametány pod koberec.

"Je to příběh o tom, jak mocenské elity spontánně spolupracovaly, aby si usnadnily život. O tom, jak nenuceně předpokládaly, že se na ně právo nevztahuje a že je dokonale v pořádku nám ostatním lhát, protože jsme obyčejní lidé," nechal Davies českým čtenářům vzpomenout třeba na dovolené jednoho jejich pravicového premiéra v Sardinii a Toskánsku, nebo na pohádkové zbohatnutí jeho levicového předchůdce.

A taky na českou policii neschopnou - navzdory masivním odposlechům - dotáhnout jakékoliv vážnější podezření na překročení zákona ze strany vrcholných politiků byť jen před soud. Anebo na tajnou schůzku agromagnáta s šéfem antimonopolního úřadu těsně před tím, než měl rozhodnout o jeho žádosti o důležité fúzi, na níž obě strany tehdy také "neviděly nic špatného".  Pokračovat by se dalo dlouho.

 

Právě se děje

Další zprávy