Jan Lipold Jan Lipold | Komentáře
7. 7. 2011 14:00

Důchod je vaše věc, tvrdí Klaus. Zatím není, oponujete

Klaus: Stát není penzijní pojišťovna a důchod není neočekávatelná pojistná událost
Zákon bude platit i bez Klausova podpisu. Jeho odmítnutí bylo ale nepřehlédnutelné gesto.
Zákon bude platit i bez Klausova podpisu. Jeho odmítnutí bylo ale nepřehlédnutelné gesto. | Foto: Jan Langer

* Výběr z vašich komentářů k tématu "Kdo se má postarat o důchod" najdete na konci článku.

Prezident Václav Klaus nepodepíše takzvanou malou důchodovou reformu, podle které mají lidé s vyššími příjmy dostávat také vyšší státní penze. Zákon reaguje na loňský verdikt Ústavního soudu, který dosavadní pravidla vyplácení penzí zrušil - protože příliš diskriminovala ty bohatší, kteří státu odváděli vyšší částky na důchodové pojištění.

Jenže podle prezidenta je to špatně. "Stát není finanční ani pojistný ústav a plátci důchodového pojištění a stejně tak příjemci státem vyplácených důchodů nejsou jeho klienty," napsal ve čtvrtek v MF Dnes.

Chtít za nejvyšší penzijní odvody vyšší penze má podle Václava Klause "asi takovou logiku, jako by každý člověk platící výrazně nadprůměrné daně požadoval, aby na něj například více svítilo pouliční osvětlení."

„Stáří není neočekávatelná pojistná událost. Každý člověk s ním musí po celý svůj předcházející život počítat a na tuto fázi svého života se připravit. Jde primárně o soukromou věc každého jednotlivce." To je teoretický základ Klausovy penzijní filozofie.

Co vy na to?!
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Co vy na to?!

Vážení čtenáři, děkujeme vám za vaše názory k tématu "Kdo se má postarat o důchod?", které jste nám poslali na [email protected], nebo je psali do diskuse na Facebooku Aktuálně.cz. Zajímavé příspěvky jsme ve čtvrtek mezi 11. a 14. hodinou průběžně zařazovali přímo pod tento článek.

Těšíme se na shledanou u dalších diskusí na Aktuálně.cz.

Jenže je tu i praxe. Například: Těm, kdo by se chtěli zařídit podle Klausova návodu, stát ještě v podstatě ani nedal příležitost. Skutečně si - bez pomoci státu - našetřit na obstojný důchod, to zatím mohli jen milionáři. Stát naopak už desítky let dělá z důchodu "věc veřejnou", tedy přebírá závazek vyplácet alespoň jakžtakž důstojné penze všem. Důchodová reforma se zatím nekoná.

Klausem propagovaný systém "minimálního důchodu" existuje v Evropě vlastně jen ve Velké Británii. A i tam seniory, kteří se s minimem propadnou do existenční nouze, zachraňují sociální dávky.

Ale i když reforma vypukne a Češi skutečně začnou přebírat větší část starosti o důchodové zabezpečení na sebe - je to snad v rozporu s tím, aby bohatší lidé dostávali od státu penzi, přiměřenější sumě, kterou za život do penzijního systému odložili?

Jde o střet principu solidarity a spravedlnosti. Solidarita znamená, že zámožní budou "dotovat" státní penze těm chudším. Ačkoli spravedlivější by bylo, kdyby bohatší dostali za svou "důchodovou daň" od státu také vyšší důchod. Jako kdyby si, řekněme, platili u zdravotní pojišťovny vyšší pojistné a za to se jim dostalo lepší, komfortnější lékařské péče.

Nebo opravdu stát ani v případě důchodů není "pojišťovna", jak říká Václav Klaus? Překvapuje vás jeho postoj? Souhlasíte s ním?

Vaše komentáře:

"Jak to vidím, tak půlka národa je finančně negramotná. Lidi prostě neumí zacházet s penězi. A vy jim chcete přenechat takovou zodpovědnost? Nakonec by nás to přišlo všechny ještě dráž, poněvadž by nikdo z nás neměl žaludek se o ty lidi ve stáří nepostarat." Tereza Lévová, na Facebooku Aktuálně.cz.

"Myslím si, že důchod by se měl skládat ze tří části: 1. částku ve výši cca životního minima by zaručoval stát 2. druhá část by byla z toho, co si za život naspoříte 3. děti by platily stejně sociální pojištění jako teď, ale peníze by nešly do ´celkového´ důchodového systému, ale pouze rodičům (v době placení již důchodcům)." Martin, na e-mail [email protected]

Pro doplnění, státní důchod se zatím vypočítává takto: Důchody se skládají ze dvou složek, a to z pevně stanovené základní výměry a procentní výměry, která závisí na příjmech člověka v "rozhodném období" pro výpočet důchodu. Ústavní soud - a po něm vláda a "nepodepisující" Klaus - řešil jen tu druhou část, procentní výměru. Podle zákona, který soud s účinností od 30. září 2011 zrušil, se osobní vyměřovací základ do 10 500 korun započítává do penze v plné výši. Z částky nad 10 500 do 27 000 se počítá 30 procent a z částky osobního vyměřovacího základu nad 27 000 korun deset procent. Čili to je ona "solidarita", tak to chodilo a dosud chodí. Více zde.

"Ti, co přispívají víc, mají práci, při které mají i šanci si důchodu užít. Ti, co vydělávají méně a méně přispívají - rozhodně nemají na ´zdravý život´ a mnohdy se díky své práci důchodového věku nemohou ani dožít - a když, tak jej nepobírají dost dlouhou dobu." Diskutující "Jano".

"Já jsem sice již deset roků v důchodu, celý život jsem si na stáří přišetřovala, takže si nestěžuji, ovšem nyní musíme počítat se zavedením ´zdravotnické reformy´, takže na nějaké rozhazování a jezdění po výletech určitě nezbývá. Přeji všem nastávajícím důchodcům, aby vláda vzala rozum do hrsti a přiklonila se k názorům pana presidenta." Naďa Červená, na e-mail [email protected].

Stáří není
Stáří není | Foto: Reuters

"Nechť nám stát sníží odvody do sociálního o tu důchodovou část a můžeme si spořit sami a kde se nám zlíbí. Toto však není důvod, proč Klaus nepodepsal malou reformu. Klaus to nepodepsal proto, že nesouhlasí s diferencováním výše důchodů vzhledem k výši odvodů. Takže tím vlastně říká, že to není věc každého, ale že povinné odvody do průběžného systému by měly být rozdělovány rovnoměrně, tj. solidárně. Mám takový pocit, že si pan prezident poněkud protiřečí." Diskutující "Jean Laroux".

"Buď se dohodneme, že tu platí nějaký systém solidarity, nebo že se má stát na důchody vykašlat úplně s tím, že tu bude jen elementární záchranná sociální síť existenčního minima (a o to se budou odvádět nižší daně/zákonné pojištění)." Fx, na e-mail [email protected].

"Já bych s tím třebas i souhlasil... kdybych nebyl učitelem, v současnosti navíc vysokoškolským, což je platově ještě níže, a mohl bych si vytvořit nějakou finanční rezervu. Pracoval jsem, ale za málo, za bolševika, pracuju za o něco málo víc za globálního finančníka.... takže důchod budu muset čerpat a bude asi bídný.Vzhledem k tomu, že jsem si zodpovědně řešil a řeším bydlení, sotva na nějaké výrazné připojištění kdy bude." Diskutující s nickem "Dr. Pedagogicus".

"Já jsem pro rovný důchod. Proč by měl mít ředitel banky, úředník, redaktor nebo bývalý poslanec vyšší důchod nez uklízečka, vrátný, zedník, zemědělec nebo pošťák? Však jsou podle toho snad ohodnoceni během aktivní služby a podle toho mají jiný životní standard! Ale pro stát, aby fungoval, jsou důležití všichni. A proto vysokopříjmoví musí přispět těm s malým příjmem vyššími odvody." David, na e-mail [email protected].

"No, byl to právě Klaus, kdo v roli premiéra rozpustil důchodový fond ve státním rozpočtu." Diskutující "Pedro".

"Pokud se stát chová jako protektor, je jeho povinností postarat se o občana i v nemohoucnosti a ve stáří. Pokud chce, aby se občané starali sami o sebe i v těchto případech, musí jim k tomu vytvořit podmínky tím, že sám sebe a svůj vliv i finanční náročnost umenší a drasticky zlevní. Summa sumarum, pan president, jak je jeho dobrým zvykem, demagogicky pomíchal neslučitelné." Diskutující s nickem "anka".

"Bohužel, průběžný penzijní systém je nejlepší, jaký je možný. My ale rádi experimentujeme, ač jen jako pokusné myšky..." David Matějček na Facebooku Aktuálně.cz.

"Souhlasím s Klausem, ale v případě, že stát nutí občany investovat své peníze k zabezpečení důchodu, měl by také poskytovat adekvátní vzdělání. Bohužel taková škola v ČR prakticky neexistuje, aby učili, jak se stát investorem." Diskutující s nickem "Mara".

"Když je takový sportovec, jak by se mu líbilo nastřílet dvojnásobek bodů než soupeř, a přitom by rozhodčí vyhlásil remízu?" Diskutující s nickem "jája".

"Naprosto souhlasím, vše co je v článku dává smysl a V. Klaus má opět pravdu. Jako třeba s globalním oteplováním." Diskutující s nickem "Karlos".

"Případá mi celkem normální, že někdo ze svého platu přispívá do důchodového systému víc. I tak mu zbude dost peněz, které si může uložit na stáří jako přilepšení ke státní penzi. Přimlouvám se za to, aby lidé dostávali stejné důchody, které budou dost vysoké na to, aby jim umožnily důstojně dožít. Není potřeba žádný nadstandard, většina lidí na něj není zvyklá ani v předdůchodovém věku, ale pokud nemají starobní důchodci dost peněz na jídlo a na lékaře, popřípadě na pobyt v domově důchodců, tak je někde chyba." Jana Janochová, na e-mail [email protected].

"Jako vždy V. Klaus plný rozporů - dá se souhlasit s tím, že stát není pojišťovna a že solidarita je hlavním principem, ale snaha převést celou zodpovědnost na jednotlivce je bohužel v duchu neoliberalismu, který již nemá se společenskostí nic společného." Diskutující s nickem "de_Bergerac".

"Bohužel, v naší republice většina lidí nedosáhne průměru platu, tak z čeho šetřit. Musí se platit nájmy, inkasa a jiné, a to nemluvě když jsou děti, tak z čeho. To se mají lidé jit pást? Nahoře zapomínají, že jsou tady úplně obyčejní lidé a že to mají jen tak tak. Jak se říká, sytý hladovému nevěří." Diskutující s nickem "stana".

"V pořádku. Tak ať nevybírají daně. Pokud je to moje věc." Jiří Antoš na Facebooku Aktuálně.cz.

"Souhlasím s Klausem. Každý se má starat o svuj důchod sám. Ovšem pak snížit sociální odvody." Diskutující s nickem "brno". 

"Co kdybychom začali tedy od státu vymáhat zpět finance, které jsme doteď odvedli na důchodové pojištění?" Diskutující "František". 

 

Právě se děje

Další zprávy