Pavel Baroch | Komentáře
9. 2. 2011 11:30

Chalupa zlepšuje život? Tak ať neruší Zelenou úsporám

Ministr životního prostředí má hned na začátku vládní kariéry životní příležitost
Kvalita života je základ (Tomáš Chalupa na snímku z předministerské éry)
Kvalita života je základ (Tomáš Chalupa na snímku z předministerské éry) | Foto: tomaschalupa.cz

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa má hned po měsíci v úřadě životní příležitost. Může ukázat, že je skutečně zkušeným a talentovaným politikem, jak o něm básnil premiér Petr Nečas při oficiálním jmenování.

Ta příležitost se jmenuje Zelená úsporám. Chalupovým úkolem by mělo být program zachránit - a ne ho nechat potopit.

"Problematice životního prostředí věnuje tato vláda velkou pozornost, protože primárně jde o kvalitu života lidí, kteří žijí v této zemi," prohlásil Nečas, když Chalupu navrhoval prezidentovi jako nového ministra.

Převedeno do reality, Zelená úsporám je přesně to, co může "kvalitě života" prospět. Díky zateplení se sníží exhalace z domácího vytápění, lidé ušetří na topení tisíce. A pokud si vymění starý uhelný kotel, který do okolí vypouští hromadu síry a rakovinotvorných látek, za šetrnější vytápění nebo ohřev vody, ovzduší se pročistí ještě víc.

Na Zelenou úsporám sedí i další věta, kterou Nečas Chalupu vyprovázel na vládní kariéru: "Chceme jít cestou spíše praktických kroků, praktických řešení, které reálně vedou ke zlepšení stavu životního prostředí."

Zlatá slova. V mnoha malých obcích je právě znečištění ovzduší z domácího vytápění ekologickým problémem číslo jedna. A Zelená úsporám je jediný program, kde o státní dotaci může požádat soukromá osoba, rodina, domácnost.

Ačkoli Zelená úporám určitě není stoprocentně dokonalá, ačkoli může být pro mnoho zájemců složitá a byrokratická, poslední měsíce ukázaly, že se program stal mimořádně úspěšným a populárním. O peníze se přihlásilo na 200 tisíc domácností. A to ještě spousta lidí, třeba z oblastí postižených posledními povodněmi, ještě ani žádost o dotaci nestačila podat.

Pokud se teď zavře krám a stáhne roleta, bude takřka nemožné program znovu restartovat. Zelená úsporám už bude mít pověst akce, která musela předčasně skončit. Každý ministr financí pak může zájemce o obnovení zelené podpory utřít, že z toho zase bude malér... Jako tenkrát v roce 2011.

Ministr Chalupa není v jednoduché situaci a jeho hlavní nevýhodou samozřejmě je, že současný stav zdědil. Nebyl to on, kdo na podzim program (zatím jen) pozastavil. To, že je novým členem vlády ovšem může otočit ve svou výhodu, a získat pro Zelenou úsporám "překlenovací" peníze. Třeba z dividend ČEZ, jak to navrhuje Hnutí Duha.

Pokud se o problému začne bavit s Miroslavem Kalouskem, třeba najdou i jiné zdroje, aby Zelená úsporám - byť třeba jen v minimalistické podobě - mohl fungovat do roku 2013, kdy může mít stát znovu k dispozici peníze z prodeje emisních povolenek.

Stát dával peníze na něco bohulibého, ale pak se mu to poněkud vymklo z rukou. Příběh dotací na zateplování začíná připomínat solární elektrárny.
Stát dával peníze na něco bohulibého, ale pak se mu to poněkud vymklo z rukou. Příběh dotací na zateplování začíná připomínat solární elektrárny. | Foto: Pavel Baroch

Jen pár dní poté, co byl ve funkci, ovšem Chalupa Zelenou úsporám zpochybnil. A spíše žadatele o státní příspěvek znervóznil, než uklidnil. I jeho další výroky ukazují spíš na to, že noví žadatelé ostrouhají. "Musím říct, že rozhodnutí, která budeme muset přijmout, nebudou populární," řekl například.

Česká vláda a státní úřady jsou mistry v tom, jak odstartovat velkolepé a mnohdy i bohulibé projekty, poslat do nich miliardy, aby po čase zjistily, že se jim vymkly z opratí. Pak se sahá po kbelíku s vodou a hasí požár. Samozřejmě při tom úřady vymáchají i občany či podnikatele, kteří za nic nemohou, jen se drželi zadání státu. Nejčerstvějším příkladem je nezvládnutý rozvoj fotovoltaických elektráren.

Chalupa má ale ještě pořád šanci, aby Zelená úsporám neskončila podobně.

 

Právě se děje

Další zprávy