Libor Stejskal Jan Lipold Libor Stejskal, Jan Lipold | Komentáře
23. 11. 2010 17:55

Ptali jsme se blogerů i čtenářů: Umíme diskutovat?

Paroubek, Svoboda, Sedláček a další blogeři se sešli kolem kulatého stolu Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Umíme diskutovat? Tuto otázku dostali v úterý odpoledne od novináře Ondřeje Austa poslanec Jiří Paroubek, předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová a psycholožka Bohumila Baštecká. Osobnosti, které byly spolu s jedním pravidelným čtenářem blogů hlavními aktéry diskusního panelu Aktuálně.cz.

Pozvání přijala i řada blogerů Aktuálně.cz: například Cyril Svoboda z KDU-ČSL, spisovatel Ivan Kraus, ekonom Tomáš Sedláček či vědec Václav Hořejší. Do debaty se zapojili i další autoři a čtenáři.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jiřího Havla:
Umění diskuse
 

Důvody, proč se panel konal, jsou prakticky dva: za prvé si tím Aktuálně.cz ještě připomnělo páté výročí své existence (speciál k narozeninám naleznete zde).

Ale především nás zajímá, kam se veřejný diskurs posunul od doby, kdy jsme si o tom se čtenáři a blogery povídali poprvé (Panelová debata Aktuálně.cz, 12. 5 2009: Diskutujeme, či si jen vnucujeme své názory?)

V tomto článku jsme se pokusili on-line zachytit to podstatné, co v debatě zaznělo. Odkaz na audio záznam celé diskuse zveřejníme po její skončení.

Kulatý stůl blogerů Aktuálně.cz. Jiří Paroubek a šéfredaktor Aktuálně.cz Jakub Unger.
Kulatý stůl blogerů Aktuálně.cz. Jiří Paroubek a šéfredaktor Aktuálně.cz Jakub Unger. | Foto: Ludvík Hradilek

16:20 "Diskuse se může podařit, jen když budu toho druhého poslouchat."

16:30 Nastolil otázku, jestli je blog, který má čtenost řekněme 14 tisíc, čtenější než článek v papírových novinách.

16:35 "Je to jednoduché. Čím stupidnější blog, tím stupidnější je diskuse k němu."

16:38 "Kdybych v diskusích reagoval, jak se reaguje na mě, to bych se musel vydat cestou atomové války."

Cyril Svoboda, bývalý předseda KDU-ČSL, 16:43: "Nerad to čtu. Mrzí mě to. A nejsem frajer, abych řekl, že je mi to jedno." (O některých diskusních příspěvcích pod svými blogy, například o úmrtí Ernesta Valka.)

Jan Hnízdil, lékař, 16:50: "Jakoukoli diskusi na internetu už beru s velkou rezervou a diskutuji jen na základě osobního kontaktu. Ale technický zásah, který by nutil anonymy podepsat se jménem, podle mě není východisko."

Bloger Aktuálně.cz Ivan Kraus.
Bloger Aktuálně.cz Ivan Kraus. | Foto: Ludvík Hradilek

Petr Uhl, (neblogující) novinář, 16:58: "Jsem vychován v tom, že anonymní dopisy se nečtou." Každý by měl nést za své názory odpovědnost, anonymní diskuse na blozích škodí demokracii, dodal.

17:05 "To, co se odehrává pod články, obvykle není diskuse. To pojmenování není správné. Diskuse by měla mít směr. A když chci s někým diskutovat, nemohu ho urážet."

17:10 "Jsou i kvalitní anonymní příspěvky. Povinně anonymní diskuse by asi byly o něco nudnější. Obrousily by se hrany."

Karel Müller, čtenář, 17:20: "Pokud bychom zrušili anonymitu, diskuse de facto zlikvidujeme. Někteří vynikající diskutéři by úplně přestali psát. Protože vlastně každý má svého šéfa, své obchodní partnery, a ti by ty jejich názory prostě neskousli."

Václav Žák, bloger, 17:25: "Pasovat na novou technologii slova jako diskuse má malý smysl. To je jiný způsob komunikace." "Diskuse pod svými články ale čtu, používám je jako zpětnou vazbu, ověřuju si, jestli nemám v textu chybu."

Matěj Spurný, bloger, 17:30: "My méně známí blogeři máme výhodu, že lidé víc komentují to, co napíšeme. Kdežto u známých lidí často reagují jen na osobnost autora, a ne na článek."

17:35: Shrnuje dvě hlavní probíraná témata. Jsou to na webu vůbec "diskuse"? A je správné, že jsou anonymní? Obě odpovědi znějí: Někdy ano.

Tomáš Sedláček, bloger, 17:40: Říká, že už si na úroveň diskusí zvykl, unese i nějaké to hrubší slovo. Ale skutečně věcných je podle něj tak 10 procent příspěvků.

Libor Stejskal, hlavní editor diskusí Aktuálně.cz, 17:45: "Diskuse na webu je spíš cesta, nemá směřovat k nějakému cíli. Pokud přece, tak by jím mělo být to, aby slušní diskutéři svým přístupem "zmanipulovali" ty jiné, neslušné." 

 

Právě se děje

Další zprávy