Libor Stejskal Libor Stejskal | Komentáře
12. 6. 2010 16:44

Teď bude bavit pánaboha (loučili jste se se Smoljakem)

Režisér, herec a otec Járy Cimrmana, jak o něm píší čtenáři Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek

„Teď bude bavit pánaboha, až se utluče smíchy," napsal čtenář vystupující pod zkratkou Zaq nedlouho poté, co v neděli 6. června zemřel režisér a herec Ladislav Smoljak. „…a nám tu zůstává spousta skvělých her, snímků... chjo..."

Pod každý z devíti textů, které v souvislosti s úmrtím jednoho z otců legendární postavy Járy Cimrmana v uplynulém týdnu na Aktuálně.cz objevily, připojily desítky lidí své kondolence, zármutek nad Smoljakovým odchodem i vyznání obdivu k jeho osobitému humoru.   

Čtěte také:  Perly zesnulého Smoljaka: Neber úplatky i vtip ve mlýně
Smoljak našel způsob, jak vyjít s českou povahou i mocí

Zemřel Ladislav Smoljak, jeden z otců Járy Cimrmana

„Zemřel jeden z tvůrců laskavého a inteligentního humoru v Čechách ... je to obrovská ztráta pro lidství v téhle zemi," vyjádřil svůj pocit čtenář Zbeena.

Foto: Aktuálně.cz
Blog divadelního kritika Vladimíra Justa:
Jára da Smoljak

Některé příspěvky naznačovaly, jak moc Ladislav Smoljak i Jára Cimrman znamená pro jejich autory, nakolik zasahuje do jejich životů.

„Než jsem šel včera spát, díval jsem se na DVD Blaník (představení divadla Járy Cimrmana, porn. Red). Vypínal jsem to, když Veverka z Bitýšky vyfasoval dalších sto roků nepodmíněně. A ráno jsem se dočetl, že je (Ladislav Smoljak) na Věčnosti. (čtenář ld).

Foto: Aktuálně.cz
Blog Karla Hvížďaly:
Moje rozloučení s Ladislavem Smoljakem
Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Kasla:
Milý pane Smoljaku...

„Ladislave, žiješ tu s námi dál... v předvečer tvého odchodu hrál se tvůj a Zdeňkův kus Akt v docela malé vesničce Buková na západě čech a to ve své druhé repríze..... to jsou ty správné důkazy o tom, že zůstáváš - i bez pomníků..."  (Jirka)

Svou vzpomínku připojili i ti, kdo nepatří mezi fanoušky Járy Cimrmana. 

„Cimrmanovský humor nemusím. Byla jsem mezi těmi lidmi m kde de facto vznikal před lety v Panské ulici. Odešla jsem a nescházelo mi to. Ale každý jsme jiný, bavíme se jinak a smějeme se něčemu jinému. Nicméně vidím toho pána s bujnou černou kšticí, který připomínal poručíka Colomba, a říkám si, že potěšil jistě mnoho lidí, zatímco jiní dokáží potěšit jen sami sebe a druhé zarmucují," napsala čtenářka užívající nick Marmeláda.

Nechyběly ovšem ani hlasy, které Smoljaka kritizovaly za jeho údajné kompromisy vůči komunistické moci.

„Je mi úplně jedno, že pan Smoljak a Svěrák museli za minulého režimu dělat kompromisy tak jako spousta jiných. A nevynahradili nám to snad více než dostatečně ve svých filmech, hrách a v postavě Cimrmana jako takového? Jsem rád, že jsem mohl být jejich současníkem a zažít mnoho představení v Divadle Járy Cimrmana. V kolika složitých situacích se nám vybaví jejich hlášky…," odpověděl za mnohé čtenář, který se podepsal jako Básník

>

Nejrůznější úvahy o tom, zda Cimrman je reflexí typického Čecha či se třeba  jeho autoři Čechům vysmívají, okomentoval čtenář Navvy:

„Divadlo Járy Cimrmana bylo zaměřeno proti blbosti universální, nikoli jen té české. Jára Cimrman měl s Josefem Švejkem společné to zrcadlo, které svými 'činy' nastavovali všem, kteří si to zasloužili. Nebylo v tom téměř nic, co by se zastávalo Němců nebo církve (resp. výkladu jejich role v našich dějinách). Byla to krásná parodie na mnohé, co člověka obvykle štve."

 

Právě se děje

Další zprávy