Zdeněk Mihalco | Komentáře
20. 4. 2010 13:35

Situace je vážná. Může euro stáhnout Evropu do pekel?

Blogeři Robejšek, Kohout a Sedláček o problémech eurozóny
Foto: Aktuálně.cz

Vývoj řecké finanční krize nabral rychlý spád, situace je vážná. Tak hodnotí vývoj ekonomických problémů Řecka, které způsobily potíže celé eurozóně, někteří z blogerů Aktuálně.cz.

Blogeři se však neshodují na tom, do jaké míry za problémy Řecka může společná evropská měna a zda fakt, že je Řecko v eurozóně, zhoršuje vyhlídky ostatních evropských zemí.

Dále čtěte: Eurozóna na nohou. Řecko žádá o pomocnou ruku

Bloger Aktuálně.cz a ekonom Tomáš Sedláček patří k obhájcům společné evropské měny. "Kritici eura uvádějí Řecko jako příklad, který může společnou evropskou měnu stáhnout ke dnu. To je ovšem podobné , jako bychom z kávových sedlin finančního skorobankrotu Kalifornie a státu Illinois věštili brzký pád amerického dolaru."

Pokud by podle něj Řecko v eurozóně nebylo, bylo by jej třeba zachraňovat stejně jako třeba Maďarsko.

Foto: Aktuálně.cz
Celý text Tomáše Sedláčka: Kdyby eura nebylo...

Na Sedláčkův text reagoval ve svém blogu na Aktuálně.cz ekonom Pavel Kohout, kritik zavádění eura. "Kdyby euro nebylo, světová finanční krize by nejspíše skončila již během prvního čtvrtletí 2009 sanací některých bank a pojišťoven, převážně amerických," tvrdí Kohout s dodatkem, že světová hospodářská recese - pokud by vůbec nastala - by byla mělčí a kratší.

"Přes veškeré výhrady se ale domnívám, že euro není špatná myšlenka. Mělo ovšem zůstat omezeno na ekonomiky, které si mohou dovolit tvrdou měnu: Německo, Rakousko, Nizozemí, Finsko, Lucembursko," myslí si Kohout.

Foto: Aktuálně.cz
Texty Pavla Kohouta k problémům eurozóny:
Co by bylo bez eura
Řecko, bankrot a my

Na poslední události v eurozóně v blogu reagoval také konzultant Petr Robejšek.

"Poslední dramatické události v evropské ekonomice naznačují, že se rozšířená EU postupně redukuje na tu formu, která jí odpovídá nejlépe, totiž evropský hospodářský prostor s různě rozvinutými zeměmi a společným zájmem na zbožní výměně. Taková Evropa nepotřebuje ani ústavu, ani prezidenta, ani společnou bezpečnostní a zahraniční politiku, ani Evropský parlament a dokonce ani společnou měnu," napsal ve své analýze, v jejíž závěru popisuje, co by z jeho pohledu mělo být cílem Evropské unie:

„Politicky viděno, by realistickým cílem neměla být jednota v té či oné formě soustátí, nýbrž rovnováha. Snaha dosáhnout více přesahuje naše možnosti a nese sebou hrozbu dezintegrace Evropy," píše Robejšek.

Foto: Aktuálně.cz
Celý text Petra Robejška: Euro může stáhnout Evropu do pekel


 

Právě se děje

Další zprávy