Libor Stejskal Libor Stejskal | Komentáře
31. 12. 2008 14:05

Aktuálně 2008? Začali jsme důsledně moderovat diskuse

Odstraňujeme z debat hrubé urážky, vulgarismy a porušování zákonů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dospěli jsme k závěru, že to tak dál již nejde.

Debaty pod texty na Aktuálně.cz se - podobně jako na většině tuzemských serverů - jen hemžily sprostými nadávkami, výzvami k fyzické likvidaci konkrétních osob či celých skupin a etnik, odkazy na nejrůznější služby a zboží, které nijak nesouvisely s tématem.

Čtěte více: Nenecháme Vás tu urážet

Říkali jsme si: máme vůbec umožňovat debatu, když tím vlastně poskytujeme prostor výkřikům typu "Židé či Cikáni do plynu" nebo označování různých lidí výrazy z oblasti chovu domácích zvířat či vybranými částmi lidského těla?

Jedna z možností byla diskuse prostě zakázat. Nicméně takové řešení se nám nelíbilo. Chceme, aby si k nám lidé chodili vyměňovat názory, ne jim debatu "zakázat".

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte on-line rozhovor:
"Cenzor" vysvětluje, proč moderujeme diskuse

A tak začal vznikat plán na moderované diskuse. Nejen namátkové zásahy či nastavení filtrů, které znemožní diskutujícím psát do svých příspěvků vulgarismy. Ale skutečné moderování, při němž kvalifikovaní administrátoři citlivě posoudí, zda není publikovaný text proti našim pravidlům (tedy neobsahuje hrubou urážku, vulgarismy, spamy, nebudí podezření na porušení zákona či není zvýrazněn na úkor jiných příspěvků).

Od pátku 31. října tedy nad všemi diskusemi bdí tým moderátorů, který dohlíží, aby se lidé, kteří si chtějí vyměňovat názory (ať jsou jakékoliv), nemuseli probírat záplavou sprosťáren a nadávek.

Čtěte také: Moderování, či cenzura? Ve světě diskuse regulují běžně

Ze začátku kolem toho byl dost povyk. Řada čtenářů si nechtěla nechat upřít své "právo" ostatní sprostě urážet. Jiní se zase obávali, že budeme mazat názory, které se nám nebudou líbit. Nadržovat těm či oněm... Lidé nás podezírali, spílali nám, testovali, co vydržíme.

Za dva tři týdny začalo rozhořčených příspěvků ubývat. A s nimi i těch, které jsme kvůli hrubým urážkám či vulgarismům museli mazat. Kupodivu však neubylo lidí, které naše texty a diskuse pod nimi čtou. Naopak. Čísla ukazují, že jich neustále přibývá...

Čtěte dále: Je 17. listopad. Diskutujte o svobodě slova

A tak se zdá, že většina z vás, našich čtenářů stojí o slušnou, korektně vedenou debatu. A my vám za to děkujeme. 

 

Právě se děje

Další zprávy