Libor Stejskal Zdeněk Mihalco, Libor Stejskal, mih, stk | Komentáře
26. 12. 2008 16:23

Kdo jsou blogeři Aktuálně.cz? Seznamte se

Videovizitky blogerů Aktuálně.cz

Umělci, právníci, ekonomové, politici, novináři i představitelé církve. Projekt blogů osobností odstartoval na stránkách deníku Aktuálně.cz na jaře roku 2007. V současné době má na stránkách Aktuálně.cz založeno svůj blog více než 170 (nejen) českých osobností.

S některými z nich se nyní můžete seznámit prostřednictvím krátkých videovizitek.

K vůbec nejproduktivnějším blogerům Aktuálně.cz patří primář Karel Nešpor. S oblibou také diskutuje se čtenáři. Řadu let se zabývá léčbou závislostí, je autorem desítek knih. Píše o škodlivosti alkoholu, ale třeba také o prospěšnosti smíchu.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Karla Nešpora, jeho blog najdete ZDE

Před dvěma lety jej prestižní americký časopis Yale Economic Review zařadil mezi pět nejlepších mladých ekonomů světa. Ve svých jedenatřiceti letech už radil prezidentovi i ministrovi. Hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček rovněž přednáší filosofii a ekonomii. S jeho příspěvky se na blozích Aktuálně.cz setkáváte již více než rok a půl.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Tomáše Sedláčka, jeho blog najdete ZDE

Narodil se v Angole, hraje na africké bubny, ale od mládí žije v Čechách či na Moravě. Leonardo Teca, evangelický farář, dnes poskytuje útěchu lidem ve vísce Horní Vilémovice na Třebíčsku ve svém druhém jazyce. Tedy česky.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Leonarda Tecy, jeho blog najdete ZDE

V názorech na společnost se považuje za konzervativce, v ekonomicce vyznává liberální postoje. Žil v exilu, ve Velké Británii na vysoké škole přednášel sovětologii a evropské politické dějiny. Politolog a nakladatel Alexander Tomský komentuje zejména politické dění v Česku.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Alexandera Tomského, jeho blog najdete ZDE

Počasí ji fascinuje a přesně vám z paměti řekne, jak bylo třeba loni touto dobou. Meteoroložka Dagmar Honsová bloguje na Aktuálně.cz už více než rok a půl, tedy prakticky od startu rubriky Blogy. Pravidelně se s ní setkáváte i prostřednictvím on-line rozhovorů ve zpravodajství Aktuálně.cz.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Dagmar Honsové, její blog najdete ZDE

Písničkář, textař, spisovatel, moderátor, ale též nadšený cestovatel a obdivovatel severských zemí, zejména pak Islandu. Jan Burian v blozích na Aktuálně.cz píše o ptácích, o sprostých slovech a třeba také o tichu.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Jana Buriana, jeho blog najdete ZDE

Michaela Marksová-Tominová se zabývá postavením žen a mužů ve společnosti, otázkami ženských práv a rodinnou politikou. Pracovala pro společnost Gender Studies, na ministerstvu práce a sociálních věcí a vedla Asociaci pro rovné příležitosti. Dnes se především stará o své dvě malé dcery, z níž té mladší je jen něco málo přes rok. Přiznává ale, že jí klasické zaměstnání chybí.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Michaely Marksové-Tominové, její blog najdete ZDE

Před čtrnácti lety se provdala za tehdejšího romského aktivistu Ivana Veselého, který jediný ze všech chlapů z okolí byl schopen vydržet její neustálé jedovaté poznámky a navíc ji milovat, což činí doposud, píše ve svém blogovém profilu advokátka Klára Veselá Samková. V poslední době píše především hojně čtené i komentované texty o soužití Čechů a Romů v Česku.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Kláry Veselé Samkové, její blog najdete ZDE

Dvaadvacet let žil v exilu. Projel lán světa, píše knížky, hraje loutkové divadlo... a v březnu začal také blogovat na Aktuálně.cz. Ivan Kraus ve svém profilu na stránkách Aktuálně.cz píše: Protože se psaním nemusím živit, mohu psát, co chci.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Ivana Krause, jeho blog najdete ZDE

Publicista a komentátor, který sbíral novinářské zkušenosti mimo jiné během svého dvanáctiletého exilu v Německu. Bývalý šéfredaktor několika úspěšných periodik. Karel Hvížďala je také autorem několika knih rozhovorů s předními osobnostmi této země.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Karla Hvížďaly, jeho blog najdete ZDE

Helena Třeštíková je režisérkou, dokumentaristkou, autorkou více než šedesáti filmů, většinou natočených takzvanou "časosběrnou metodou", jejímž prostřednictví sleduje lidské osudy v delším časovém úseku. Úspěch u diváků získala například šestidílným televizním cyklem Manželské etudy.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Heleny Třeštíkové, její blog najdete ZDE

"Jan Nepomuk Albert Berwid-Buquoy z Ellgutu (narozen jako Jan Kopecký) je českým a německým politologem, historikem, publicistou a překladatelem. Od roku 2000 je prezidentem Českého Institutu Mezinárodního setkání (ČIMS), sídlícím v barokním zámku v Táboře-Měšicích". Tak popisuje tohoto blogera Aktuálně.cz internetová encyklopedie Wikipedie.

Foto: Aktuálně.cz
Videovizitka Jana Berwid-Buquoye, jeho blog najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy